|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Obecność tylko na cywilnym- czy dawać prezent?
Kochane, doradźcie mi- wybiaram się 8 kwietnia na slub cywilny; Młodzi biorą tylko cywilny, po nim jest jakieś przyjęcie (ale my nie idziemy, gdyż mam w tamten weekend szkołę i egzamin - powiedzieliśmy o naszej nieobecności, aby nie ponosili kosztów za nas).
No i teraz tak sie zastanawiam- czy dawać jakiś prezent i jeśli tak, to jaki? Powiem szczerze, że "kasą nie śmierdzę ![]() Sama nie wiem... jak uważacie? Doradźcie, liczę na wasze opinie ![]() Buuu- nikt nie napisze, co myśli na ten temat? Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2007-09-12 o 16:15 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Obecność tylko na cywilnym- czy dawać prezent?
Nie sądzę abyś była z tego powodu zobligowana do prezentu, wystarczą kwiaty.
Ja na ślub zaprosilam rodziców świadkowej, często u nich bywam... i dostalismy od nich album na zdjęcia, od cioci męża 2 ręczniki w pudełku (ale ona mogła sobie pozwolić). Kupcie im książkę, np Małego Księcia, podpiszcie się i to wystarczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Własnie też pomyślałam o jakimś albumie- tylko nie chciałabym takiego zwykłego, a raczej jakiś ładniejszy, ręcznie robiony...tylko takie to już troche kosztują. I po prostu nie wiem... Szczerze mówiąc to nawet nie anam Panny Młodej, tylko Młodego (kolega mojego męża z pracy), no i wybieramy się tylko do USC (gdybyśmy szli na to przyjecie, to wtedy czułabym sie zobowiazana do praezentu). Czyli uważasz,ze sama wiązanka nie będzie nietaktem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
po pierwsze to: rok temu dostałam zaproszenie na obiad weselny od koleżanki z pracy (nie byo wesela tylko taka posiadówka) i też nie poszliśmy. Byliśmy za to na ślubie z kwiatami. po drugie: jako panna młoda nie spodziwałam sie od osób, które prosilismy tylko na ślub upominków, przynieśli je może dlatego że wiedzieli że nie chcemy kwiatów. Kupcie kwiaty, a jak nie to jakąś ramkę na zdjęcie, bombonierkę....albo kwiaty +bombonierkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Spokojnie możecie wręczyć tylko kwiaty
![]() Jeśli czułabyś się głupio to dodaj jakiś album/książeczkę/poradnik - dotyczącą małżeństwa/domu/czy związaną z hobby młodych. Wiele zależy od Waszej zażyłości. Czekoladki ładnie zapakowane+ładna karteczka z odpowiednią dedykacją też jest super pomysłem ![]() Ale jeśli nic szczególnego Was nie łączy to spokojnie kwiatki wystarczą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
a co ja mam kupić...też jest tylko cywilny.. a potem objad u rodziców panny młodej...
jestem świadkową i nie mam pomysłu.. dodam ze ślub koscielny maja za rok
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My w końcy zdecydowaliśmy sie na kwiaty i jakąś ładną kartkę. U ciebie sprawa wygląda inaczej, bo jesteś świadkową... no ale z drugiej strony będzie ślub kościelny za rok... Myślę, ze teraz możesz kupić jakiś skromny prezent, a potem bedziesz się martwic za rok. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kwiatki to napewno..ale co jeszcze...
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Sądzę, ze bukiet kwiatów wystarczy. Jeśli wystarczy Ci kasy , to może jeszcze jakąs ładna ramka na zdjęcie i to wystaczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Żeby nie zakładać nowego wątku podłączę się pod ten. Poradźcie mi dziewczyny. Za tydzień wraz z moim TŻem idziemy na ślub cywilny naszych przyjaciół. Po ślubie jest małe przyjęcie ale tylko dla rodziny więc nas nie będzie. Ślub kościelny będzie w lutym a po nim wesele na które jesteśmy juz zaproszeni
![]() ![]() ![]() Myślicie że droższy, prawdziwy prezent na wesele a teraz wystarczy mały bukiet + bombonierka? Czy wypada dać coś konkretnego?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem tylko, jak z tą bombonierką- bo jesli bedzie nadal taki upał, to nie ma sensu- roztopi się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
nie no ludzie... jeśli robią imprezę i na niej będziecie (byliście) to powinniście jak najbardziej im dać kasę.. płacą za jedzenie które bedzie na cywilnym, i chyba nie wystarczy tylko bomboniera! skąd młodzi maja miec pewność że dostaną od was podwójny prezent na kościelnym? skąd moga wiedzieć że będziecie? to nie fer.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
myślę sobie, że jakiś drobny prezent by nie zaszkodził! np. pościel, toster coś takiego niedużego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
cześć
![]() mam podobny dylemat..właśnie dostałam zaproszenie na ślub cywilny i mam być świadkiem mojej kumpeli..kwiaty obowiązkowo..ale czy coś jeszcze?ktoś tu wcześniej pisał o jakimś drobiazgu dla dziecka..akurat koleżanka też jest w ciąży..więc może rzeczywiście to będzie dobry pomysł?chociaż już sama nie wiem..?Nie pracuję,więc nie stać mnie na jakieś szaleństwa ![]() Ślub kościelny i wesele będzie jakoś w kwietniu.Teraz z tego co wiem,to po USC ma być jakaś kawa itp. u niej w domu. A i takie pytanie jeszcze..czy świadkowie na cywilnym są zazwyczaj świadkami na kościelnym? (chodzi mi o śluby oddalone nieco od siebie w czasie) tak się pytam,bo nie wiem czy już pięniążki zbierać ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Zawsze mozesz odmowic swiadkowania.
A co do prezentu: moze roczna prenumerata czasopisma typu "mama i ja"? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
sama się zastanawiam i mam problem,bo tak myślę sobie,że jako świadkowa powinnam kupić coś poza kwiatami
![]() odmawiać nie chcę..tak tylko byłam ciekawa na przyszłość czy zwykle są ci sami w kościele ![]()
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja też będę świadkiem na ślubie w USC mojej siostry w grudniu.
Ślub chociaż dopiero z 3 m-ce to już zdążyłam się dowiedzieć, że chcieli być coś przydatnego z AGD. Za rok może będą już na swoim mieszkaniu, więc wszystko im się przyda. Na razie będzie to niedrogi prezent: mikser, komplet talerzy, żelazko z deską. Jeszcze sama nie wiem, którą z tych rzeczy wybiorę. Pokościelnym (chociaż nie wiem kiedy będzie) dostaną coś droższego. A co do pytania behindblueeyes to nie wiem, wydaje mi się, że niekoniecznie muszą być ci sami świadkowie
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:48.