![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Puszysty sernik!!
Hey!
znacie moze jakis sposob aby sernik wyszedl taki puszysty i grubasny?? moj zawsze upada i ser sie w nim zbija chociaz w smaku pozostaje dobry to marzy mi sie upieczenie sernika "jak z obrazka". jadlam kiedys u kogos taki i podobno byl robiony domowym sposobem! oczywiscie nie zapytalam jakim ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Puszysty sernik!!
Ja piekę od zawsze sernik wiedeński i zawsze wychodzi puszysty i kremowy. Co do upadania, to taka jest uroda tego ciasta, że zawsze środek się odrobinkę zapadnie.
1 kg białego sera [daję twaróg śmietankowy Campiny, teraz to President] 10 jajek 15dag masła 30dag cukru pudru [dodaję połowę, bo nie lubię b. słodkiego] budyń śmietankowy lub waniliowy taki na 3/4l skórka lub zapach, można dodać wnętrze laski wanilii Ucieram kogel mogel do białości, dodaję po trochu budyń, miękkie masło, zapach lub wanilię, potem po łyżce ser i na końcu skórkę. Ubijam pianę na b. sztywno i ostrożnie dodaję do masy serowej, delikatnie mieszam. Piec w temp. 170 stopni w nagrzanym piekarniku około 1 godziny. Zostawiam po upieczeniu jeszcze w otwartym piekarniku by trochę ostygł i dopiero wyjmuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
dzieki bardzo!! sprobuje twojego przepisu moze to bedzie wlasnie to czego szukam:P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Mam mnóstwo przepisów na serniki , ostatnio dostałam przepis na sernik z rosą , mojemu mężusiowi bardzo smakuje , upiekę go na święta .
OTO PRZEPIS: Ciasto: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 żółtko 1 całe jajo 2 łyżeczki proszku do piecz. 10 dag margaryny (np. palma) 1 łyżeczka smalcu Zagnieść kruche ciasto , wyłożyć blaszkę ( również boki) Masa serowa: 1 kg sera ( śmietankowy lub gotowy w wiarereczkach) 2 załe jaja i 4 żółtka 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 3 szkl zimnego mleka masę wyrobić pałką , na koniec wlać mleko . Masa będzie bardzo rzadka , ale taka ma być . Wylać na ciasto i piec ok. 45-50 min. W tym czasie ubić pianę z 5 białek , dodać 1 szkl. cukru i łyżeczkę octu(żeby beza była krucha).Wyłożyć bezę na podpieczone ciasto i piec jeszcze ok. 15-20 min. Na wierzchu bezy pojawią się kropelki "rosy" .Sernik po wyjęciu z piekarnika będzie trochę "pływał" , ale gdy ostygnie jest ok. i pycha. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nutka nie gryzie!
|
Nie chce mi się po raz kolejny szukać ..wieczorem posklejam te sernikowe wątki
![]() Podałam tutaj moje serniki : Sernik Nutki i sernik z mandarynkami oba sa pyszne i oba mi nie opadaja . Poćwicz z wyszukiwarką . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ostatnio dostalam od znajomych bardzo ciekawy przepis na serniczek z serków Bieluchów
![]() Składniki: - 6 jajek - 6 serków Bieluch - naturalny - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 1 ampułka aromatu waniliowego(ja daje pół) - rodzynki - kokos 6 żółtek rozetrzec z cukrem i dodac serki. wszystko połączyć na jednolitą masę. dodać budyń i aromat. zmiskowac. odstawic na 10 minut, a w tym czasie ubic białka na sztywno. ubite białka przełozyc do serowej masy i delikatnie połączyć drewnianą łyżka. przełozyc do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać rodzynki i lekko oprószyc kokosem. Piec ok. 45 minut w tmperaturze 180 - 200 stopni smacznego ![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Moja mama robi zawsze na święta i na większe okazje rodzinne tzw "sernik delikatny" i przechowuje ten przepis jak największą świętość
![]() ![]() ![]() - 1 kg tłustego sera twarogowego - 9 jaj - 3/4 kostki masła - 1-1,5 szklanki cukru - 2-3 łyżki mąki pszennej - garść rodzynek albo pokruszonych orzechów - esencja waniliowa - łyżeczka proszku do pieczenia Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez drobne sitko. Masło roztopić i przestudzić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, a następnie wymieszać z serem i masłem. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na przygotowaną masę serową, posypać mąką z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Wyłożyć masę na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Powierzchnię wyrównać łyżką lub nożem maczanym w gorącej wodzie i posypać pokruszonymi orzechami. Upiec sernik w średnio nagrzanym piekarniku. Smacznego ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
własnie gdzies na forum wyczytalam aby nie uzywac tych serow z wiaderek do sernikow!!a ja z lenistwa wlasnie z takich zawsze pieklam!!moze w tym tkwil moj problem i dlatego zawsze mi sie ser tak zbijal bo ostygnieciu upieczonego ciasta!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Gdzieś widziałam - Sernix - nie wiem czy nie przekręciłam nazwy. To taki dodatek, który zapobiega właśnie zapadnięciu ciasta.
Niestety nie próbowałam jeszcze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Nie napiszę tu żadnego przepisu, bo już jest tu kilka ciekawych, ale podzielę się kilkoma wskazówkami
![]() I tak na koniec to trzeba pamiętać o tym, żeby białka porządnie ubić na sztywno i jak najdelikatniej włączyć do masy. Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
o tym ziemniaku to nie slyszalam...wielkie dzieki!! jutro pieke serniczek wiec z pewnoscia sprobuje!!
![]()
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
powiedzcie mi moje kochane wizażanki dlaczego mój sernik cały popękał
![]()
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Mysle ze dalas zbyt duza temperature i to dlatego, ze tak powiem wyskoczyl za szybko
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
A ja ostatnio jadlam u szwagierki pyyyszny sernik oto on;
ciasto:1kost.margryny ,3 zoltka , 1 1/2 szkl.cukru , 3szkl.maki , 1 1/2lyzeczki proszku do pieczenia , cuk.waniliowy masa:1kg twarogu(wiaderko), 3jajka , 1szkl.cukru , 1budyn smiet. , cuk.wanil. , sok z cytryny , 1/2szkl.oleju Ciasto zagniesc i wylozyc na blache(prostokont).Twarog wymieszac z wszystkimi skladnikami i wylozyc na ciasto.Upiec180*C.Na 15 min przed wyjeciem z pieca , ubijamy bialka na sztywno z 1/2szkl.cukru.Piane wylac na ciasto dopiec 15 min. Tylko ile sie caly sernik piecze tego nie wiem bedziecie musialy na oko probowac. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Haniu a czy Bieluch to serek homo? Szukam przepisu na sernik z serka homogenizowanego, szkoda mi składników zmarnować. Tu nigdzie nie ma twarogu. A ja tak strasznie chce serniczka
![]() ![]() Edytowane przez kiciamała Czas edycji: 2006-10-10 o 17:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Ostatnio wyczytałam w prasie, że najlepszym sposobem jest dodanie cukru żelującego zamiast tego zwykłego. Natomiast ja nie miałam jeszcze okazji tego sprawdzić, ale może warto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
no nie wiem jak sie żelujacy cukier zachowa w piekarniku
zawsze jestem ostrozna co do "gazetowych" porad ![]() ja wyrozniam 3 rodzaje serników(moj osobisty podział): 1)sernik cukierniany-tłusty,ciężki,płaski,zbit y,słodki z lukrem (niedościgniony ideał ![]() 2)sernik sprężynka- kroi sie jak ptasie mleczko 3)sernik puchaty (tu jestem specjalista ![]() sprężynkowy robi moja mama,to jest wspomniana juz "złota rosa" (po wystudzeniu na wierzchu wychodzą perełki-czy to z tłuszczu,czy z aromatu ![]() a puchatego robie ja-bez ciasta na spodzie z 10 jaj(nie ma co zalowac na dużą blache) i sernika w wiaderku, do tego tylko 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 szkl cukru+kostka masła roślinnego(250g) wykaz czynności: 1)masło ucieram z cukrem do białości(żeby cukier sie jak najbardziej rozpuscil), 2)dodaje 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3)dodaje po jednym żółtku na zmiane z łyżkami sera (długo długo ubijam) 4)opcjonalnie rodzynki+aromat pomaranczowy lub skorka cytrynowa 5)delikatnie łyżką "od dna" mieszam z pianą z białek(nie ubijać na początku bo zdążą "osiąść") blache dużą dosyć wysoką wykładamy papierem,wylewamy mase, pieczemy dosyć długo w niewielkiej temp(moj elektryczny piekarnik oszukuje i pieke w temp 125 max 150 z termoobiegiem) przez 1h max 1,5h puchaty,tłustawy,taki jaki bardzo lubiem ![]() i dosyć prosty też ![]() green tea moja mama kupiła ten serniks ale nie użyłyśmy aż sie przeterminował-taka natura sera że gdy sie ochłodzi to opada lekko ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Mam do Was, drogie wizażanki pytanko: kupiłam ser w wiaderku Mleczgala(z braku możliwości zmielenia) i tam jest na 100g 0,2 g tłuszczu: dodawać to masło? Jeśli tak- w jakiej ilości?
świat dzieli się na dwie połowy, w jednej z nich jest nie do życia, w drugiej nie do wytrzymania. "Piękni dwudziestoletni" Fat burning: start:51,5 kg brzuch:70 cm. cel: brzuch 60 cm. waga?może pozostać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Ja zawsze daje masło, także gdy używam sera z wiaderka i wychodzi dobrze. Biały ser normalnie zawiera tłuszcz, więc bym się tym nie przejmowała
![]()
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Dziękuję bardzo
![]() ![]() ![]()
świat dzieli się na dwie połowy, w jednej z nich jest nie do życia, w drugiej nie do wytrzymania. "Piękni dwudziestoletni" Fat burning: start:51,5 kg brzuch:70 cm. cel: brzuch 60 cm. waga?może pozostać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
fajny przepis na sernik
![]() http://twojdeser.pl/1-ciasta/68-sern...deskiq/article |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kiedys zrobilam sernik z kasza manna i tez nie opadl, byl jak puszek. tylko nie pamietam przepisu! ![]() ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- a w to to wybitnie watpie, poniewaz zelatyna traci wlasciwosci w temperaturze >100 stopni celsjusza. dlatego galaretki nie mozna zagotowac, bo 'nie siadzie'
![]() |
![]() |
#26 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Serniczek robię zawsze z twarogu aksamitnego w 1kg wiaderkach z dr. oetkera, na opakowaniu jest niezawodny przepis. Wychodzi puszysty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Czy twaróg do sernika zawsze trzeba zemleć dwa razy? Słyszałam kiedyś że żeby sernik był puszysty dodaje się do masy cukru pudru, mąki ziemniaczanej albo czego takiego...Nie pamiętam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
to ja również polecę swój przepis na sernik
![]() ![]() Ciasto: 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki margaryny 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 1,2kg sera 2 budynie śmietankowe /bez cukru/ 1/2 litra kremówki półtora szklanki cukru- 1/2 szkl.do sera, 1szkl.do białek 8 jajek cukier waniliowy Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. piec przez ok 20-30 min,tak by patyczek był suchy,ale ciasto nie było spieczone. Ser: Ser zmielić lub kupić gotowy zmielony. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, kolejno po jednym żółtku oraz budynie, następnie ubitą pianę z białek, na końcu ubitą kremówkę. Jeżeli ktoś lubi może dodać bakalie- przed kremówką. masę wyłożyć na upieczony spód. Piec godzinę w 180 stopniach. aha, ciasto po upieczeniu mimo ze będzie przyrumienione na wierzchu,moze sie lekko trząść ![]() ![]() smacznego! Edytowane przez missmalezji Czas edycji: 2011-05-22 o 17:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:48.