![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 66
|
![]() Problemy z obowi±zkami domowymiHej, piszê bo mam problem z moim facetem. Zacznê od tego, ¿e jeste¶my razem 2 lata. Zamieszkali¶my ze sob± szybko, bo po pó³ roku zwi±zku. Bardzo go kocham, jednak pewna rzecz bardzo mnie mêczy i nie daje mi spokoju. ![]() Na pocz±tku jak zamieszkali¶my ze sob± ustalili¶my podzia³ obowi±zków : ¶mieci wynosimy na zmianê, zmywamy na zmianê, mieszkanie sprz±tamy razem w weekendy kiedy oboje jeste¶my w domu, ja wstawiam pranie, ogarniam mieszkanie na bie¿±co, prasuje on moje i jego rzeczy a ja je sk³adam i uk³adam do pó³ek. Jednak nie sprawdzi³o siê to poniewa¿, gdy by³a jego kolej zmywania zmywa³ dopiero, gdy ze zlewu wylewa³y siê naczynia. Nie sprz±ta³ po sobie, codziennie zostawia³ brudne ubrania gdzie popadnie, talerz po ¶niadaniu, rzeczy spo¿ywcze po robieniu posi³ku itd. nie bêdê wymieniaæ dalej bo musia³abym wymieniæ chyba wszystko.. ![]() Postanowi³am trochê przeorganizowaæ nasz plan i teraz do mnie nale¿y sprz±tanie i dbanie o dom, a do niego zmywanie (zawsze) i prasowanie naszych rzeczy, które oczywi¶cie ja sk³adam . Uwa¿am, ¿e w ¶wietle tego ile robiê ja i ile czasu na to po¶wiêcam jest to za ma³o tym bardziej, ¿e on wcale po sobie nie sprz±ta i w dodatku nie szanuje mojej pracy. Zostawia talerze i twierdzi, ze to przecie¿ do mnie nale¿y sprz±tanie, ¿e ja mam to zrobiæ. Zdane rozmowy nie pomagaj±, gdy proszê go ¿eby wreszcie po tygodniu pozmywa³ odpowiada " nie" , gdy pytam dlaczego odpowiada "bo nie". Nie wiem jak do niego trafiæ, sama te¿ pracuje i naprawdê ju¿ nie daje rady. Mamy jeszcze kota (wspólnego), po którym ja muszê sprz±taæ.. Gdy proszê go o cokolwiek on zawsze opowiada nie. Gdy wraca do domu twierdzi, ¿e jest zmêczony i k³adzie sie na ³ó¿ko, gra w gry na telefonie albo ogl±da tv... Gdy ja wracam do domu pierwsze co robiê to sprz±tam bo nie mogê normalnie funkcjonowaæ w takim ba³aganie jak on zostawia. Dodatkowo ma do mnie pretensje, ¿e nie jem tydzieñ na jednym talerzu i nie pije w jednej szklance, bo on pó¼niej musi to zmywaæ... Czuje siê strasznie, zastanawiam siê ju¿ na odej¶ciem od niego bo nie daje ju¿ rady, mieszka³am z ró¿nymi lud¼mi i nigdy nie mia³am takiej sytuacji. Z kolei je¶li ja za niego nie posprz±tam to jemu to nie przeszkadza, bêdzie le¿a³o nawet miesi±c. M uwa¿a, ¿e to co robiê w domu robiê tylko dla siebie, a nie dla nas bo jemu ba³agan nie przeszkadza. Ci±gle robi mi po z³o¶ci, a jak zwrócê mu uwagê nie odzywa siê do mnie nawet tygodniami.. Z kolei jakby¶my nie mieli podzia³u obowi±zków on nie robi³by nic. Pomó¿cie, jak mam z tak± osob± rozmawiaæ? on nie potrafi mnie zrozumieæ, ju¿ próbowa³am wszystkiego i na marne, nic do niego nie dociera, a ja bardzo siê mêczê. Gdy mówie o tym ¿e nie dam rady, ¿e muszê siê wyprowadziæ on mówi ¿e ok, jest zarozumia³y i pewny siebie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 036
|
Dot.: Problemy z obowi±zkami domowymi
Cytat:
Zalosny czlowiek. Wys³ane z mojego LG-H955 przy u¿yciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
tylko ¿e u mnie sytuacja jest bardziej skomplikowana poniewa¿ on wróci do domu. Ja mieszka³am wcze¶niej z przyjació³ka, która znalaz³a sobie mieszkanie i tak naprawdê bêdê zdana tylko na siebie. Nie boje siê tego, wrêcz przeciwnie my¶lê ju¿ o tym na powa¿nie, przegl±dam og³oszenia. Jednak chcia³abym porady co mogê zrobiæ dla tego zwi±zku, ¿eby jednak poprawiæ nasze relacje a nie spisywaæ go od razu na straty. Jak dotrzeæ do takiej osoby
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 13 575
|
Wyobra¼ sobie jak urodzisz dziecko albo ob³o¿nie zachorujesz. Zrobi zakupy? Posprz±ta? Ugotuje? Wykupi leki?
Czy bêdzie le¿a³ na kanapie i czeka³ a¿ lepiej siê poczujesz i ogarniesz dom? po co Ci taki burak? Który nie szanuje Ciebie i Twojej pracy. Prostak i cham z niego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 758
|
Po pierwsze, on nie ma Ci POMAGAÆ, tylko sam z siebie sprz±taæ, tak samo jak Ty. Po drugie, on Ciê ma totalnie w ty³ku, skoro ci±gle robi Ci po z³o¶ci, do tego jest bezczelny, plus jest zwyk³ym, ¶mierdz±cym leniem. Ty robisz ¼le, ¿e i tak ostatecznie po nim sprz±tasz. A niech zarasta brudem! Ale ogólnie to powinna¶ go kopn±æ w
![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Nie widzisz ¿e on Cie nie kocha? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
tzn nie mogê powiedzieæ bo, gdy jestem chora kupuje mi lei robi zakupy zawozi do lekarza, ale na jakiekolwiek porz±dki domowe z jego strony be¿ proszenia go nie ma mowy... ostatnio powiedzia³, ¿e ju¿ nie bêdzie zmywa³ bo on jest zmêczony i za du¿o robi. Mo¿e powinnam porozmawiaæ z jego rodzin±, chocia¿ nie wiem czy powinnam ich w to mieszaæ, jestem ju¿ bezradna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 170
|
A Ty jestes pewna ze Wy jestescie w zwiazku a nie po prostu Ty robisz za matko-sprzataczke ? :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;69633381]powiedz ¿e je¿eli nie skoryguje swojego zachowania to siê rozstaniecie. Je¿eli nic nie zrobi to czas na rozstanie.
Nie widzisz ¿e on Cie nie kocha?[/QUOTE] Je¶li postawie mu takie ultimatum to bêdzie mia³ to w nosie i powie "dobrze rozstañmy siê". Jest pewien, ¿e tego nie zrobiê. Ma taki charakter, ¿e nie pokazuje emocji jakby wszystko mu by³o obojêtne... T³umi w sobie emocje i nie potrafi rozmawiaæ bo widzi tylko swoje racje. Sytuacja zmienia siê tlko wtedy gdy przyje¿d¿aj± do mnie rodzice, wtedy robi wszytsko o co go poprosze. Edytowane przez Martaxdeee Czas edycji: 2017-01-13 o 15:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
A uwa¿acie ¿e rozmowa z jego mam± mog³aby pomóc ? mo¿e potrafi³aby mnie zrozumieæ jak kobieta kobietê i jakos przemówiæ mu do rozs±dku
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Serio, on jest wart takiego upokorzenia wed³ug Ciebie? Czemu Ty siê go tak kurczowo trzymasz? CO on warto¶ciowego wnosi do Waszego zwi±zku?
![]() |
#14 | ||
Konto usuniête
|
Cytat:
Jak sobie wyobra¿asz ¿ycie z cz³owiekiem który Ciê nie szanuje który nie szanuje Twojej pracy, jakie on warto¶ci wpoi waszym potencjalnym dzieciom? Zakochany cz³owiek nieba przychyli ukochanej a nie bêdzie robi³ problem z umycia naczyñ.... ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Cytat:
Co najwy¿ej po fakcie je¿eli siê rozstaniecie - ¿e wola³ rozstanie ni¿ wspólne ogarnianie domowego gospodarstwa. Przecie¿ ona go zna, sama go wychowa³a, i pewnie jest szczê¶liwa ¿e siê syfiarza z domu pozby³a |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 201
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 29
|
Podobno faceci nie reaguj± na s³owa. Je¶li ci±gle jêczysz mu o tym, ¿e ma sprz±taæ przy czym i tak siê uginasz to niestety, on widzi ¿e tak sobie tylko gadasz. Tak samo jak gadasz tylko o odej¶ciu.
Z moim facetem na pocz±tku zwi±zku nie potrafili¶my siê dogadaæ co do sprz±tania - np. mieli¶my zmywaæ na zmianê, ale ile razy przychodzi³am z uczelni do domu talerze le¿a³y dalej a on sobie siedzia³ przed kompem, wiêc bra³am talerze, zmywa³am. A¿ pewnego dnia umy³am talerz tylko sobie i tylko sobie zrobi³am obiad. Wtedy zauwa¿y³, ¿e co¶ jest nie tak. Co prawda sytuacja parê razy siê powtórzy³a, ale teraz nie ma z tym najmniejszego problemu. Mo¿e nie by³ to a¿ tak ciê¿ki przypadek jak Twój ale podzia³a³o. A i ja teraz potrafiê i¶æ na kompromis i nie ka¿da brudna skarpetka wyprowadza mnie z równowagi ![]() Ja bym na Twoim miejscu przemêczy³a siê i nie sprz±ta³a po nim wcale - nie pra³a, nie uk³ada³a jego rzeczy i cokolwiek jeszcze tam robisz. Dla Ciebie bêdzie to trudne, ale innej opcji nie widzê. Zaoszczêdzony na sprz±taniu czas wykorzystaj na co¶ dla siebie - spacer, zakupy, wizytê u kole¿anki. Zrób krok w ty³. Je¶li jeszcze chcesz co¶ próbowaæ ratowaæ. Tak wiêc niech za Twoimi s³owami id± czyny - nie jeste¶ jego matk± i nie robi ci ³aski, ¿e posprz±ta. A je¶li nadal nic siê nie zmieni to po prostu odejd¼. Bez zbêdnego gadania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
lokalna gwiazda
Wiadomo¶ci: 19 803
|
Dla tego faceta jeste¶ tylko sprz±taczk±. Tylko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 503
|
Zostaw go i nie mieszaj rodziny bo nic z tego nie bêdzie. Je¶li ju¿ chcesz siê chwytaæ takich akcji jak "rozmowa z jego mam±" to nie jest ¼le, jest TRAGICZNIE. I co mama mu nagada i nagle zrozumie? Nie, nie zrozumie.
Poszukaj innego mieszkania i wyprowad¼ siê, a do tego czasu nie pierz mu, nie sk³adaj ubrañ, nie gotuj, niech bêdzie skazany sam na siebie. Niech gary le¿±, umyj sobie co potrzebujesz a resztê zostaw, a potem znowu brudne do zlewu. Ciekawe po jakim czasie odkryje ¿e jednak takie co¶ jak umyte talerze czy czyste ubrania jest potrzebne. ---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
Inna sprawa, ¿e on zwyczajnie Ciebie nie szanuje, bo gdyby nie szanowa³ to nawet nie rozumiej±c samej idei zmywania rozumia³by, ¿e Ty chcesz wracaj±c z pracy zje¶æ na czym¶. Wiêc pytasz jak sprawiæ, ¿eby Ciê szanowa³? Nie da siê. Doradza³abym jak najszybsze odej¶cie. ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Cytat:
W normalnym zwi±zku ludzie zwyczajnie siebie s³uchaj± i jak siê na co¶ umawiaj± to dotrzymuj± s³owa. Cytat:
![]() Chyba trudniej jest w³a¶nie podstawiaæ obiadek pod nos i praæ ciuchy. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||||
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 549
|
Cytat:
Cytat:
Natomiast sam poziom tolerancji dla ba³aganu, to kwestia, w której nale¿y siê od razu odpowiednio dobraæ. Tak samo jest np. z pogl±dami na dzieci, wydawanie pieniêdzy czy ogólnie model ¿ycia. W takim zwi±zku jak wasz zawsze kto¶ bêdzie pokrzywdzony. Tak jak ty teraz, kiedy sama wszystko robisz. W drug± stronê pokrzywdzony by³ on, bo musia³ regularnie robiæ rzeczy, których nie lubi i nie potrzebuje. Mnie sam± szlag by trafi³, gdybym mia³a mieszkaæ z osob± o diametralnie innych zwyczajach i potrzebach porz±dkowych. Cytat:
---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
Je¶li facet nie chce mieæ tak wysprz±tanego mieszkania jak ona, to i tak mieszkaj±c z nim bêdzie mia³a widoki typu tygodniowy talerz czy ciuchy porozwieszane po krzes³ach. Niektórzy ludzie lubi± i chc± tak ¿yæ i on najwyra¼niej jest jednym z nich. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;69635596]Jako¶ nie widzê tego rozwi±zania. Co to niby da?
Je¶li facet nie chce mieæ tak wysprz±tanego mieszkania jak ona, to i tak mieszkaj±c z nim bêdzie mia³a widoki typu tygodniowy talerz czy ciuchy porozwieszane po krzes³ach. Niektórzy ludzie lubi± i chc± tak ¿yæ i on najwyra¼niej jest jednym z nich.[/QUOTE] Rzecz w tym ¿e ch³opiec pewnie CHCE mieæ wyprane, pozmywane i posprz±tane ![]() ![]() Nie s±dzê, ¿e 22 letni ch³opak, który nie jest ani trochê nauczony sprz±tania, ma ju¿ sprecyzowane pogl±dy ¿e chce ¿yæ w chlewie. Swoj± drog± naczynia le¿±ce tydzieñ w zlewie zaczn± kwitn±æ, a ¿ycie w grzybie jest niezdrowe. A wylêgaj±ce siê robactwo mo¿e siê nie spodobaæ s±siadom w bloku. Zreszt± ju¿ widzê, jak jemu by by³o tak ¶wietnie mieszkaj±c samemu i tak siê zaniedbaæ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 549
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 29
|
Je¶li nadal biega i obs³uguje faceta to widaæ jest to dla niej trudne. Je¶li mówi w kó³ko jedno a robi drugie to pokazuje bezradno¶æ. Je¶li jeszcze chce próbowaæ ratowaæ cokolwiek to niech próbuje.
A co to da - byæ mo¿e nic. S± ró¿ni ludzie, tak¿e tacy, którzy gdy wiedz±, ¿e kto¶ co¶ za nich zrobi siê nie rusz±. Facet siê z domu od mamusi wyprowadzi³, wprost do drugiej mamu¶ki to korzysta. Nie bronie go i nie namawiam do trwania w tym bez sensu, piszê co pomog³o u mnie. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 903
|
Ch³opak ma 22 lata i my¶lisz, ¿e jak na¶lesz na niego jego matkê to magicznie zacznie byæ innym cz³owiekiem? On ewidentnie nie chce dzieliæ wspólnych obowi±zków i choæby¶ stawa³a na rzêsach to nic nie da. Jemu ba³agan nie przeszkadza. On nie ma z tym problemu.
To ¿e nie odczuwa takiej potrzeby sprz±tania to jedno i tutaj siê nie za bardzo dobrali¶cie, ale nieszanowanie Ciebie i Twojej pracy to ju¿ przesada i mocno bym siê zastanowi³a, czy chcê z tak± jednostk± dzieliæ dalsze, wspólne ¿ycie. Piszesz, ¿e jakby¶ postawi³a mu ultimatum, ¿e sprz±tacie mniej wiêcej równo albo mo¿e siê wyprowadziæ to zrobi³by to... U³atwi³by Tobie sprawê ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ja bym nie chcia³a takiego ch³opa, który po zamieszkaniu ze mn± zaczyna korzystaæ z faktu, ¿e wype³niam ustalone wspólnie przydzielone mi obowi±zki. Unikaj±c swoich i czekaj±c a¿ jego te¿ zrobiê. Na pro¶bê o spe³nienie zobowi±zañ odpowiadaj±c "nie". Chyba zwi±zek ma polegaæ na wspólnocie i wzajemnym wspieraniu siê, a nie wykorzystywaniu drugiej strony na maxa, póki ona siê nie zorientuje i nie zabierze korzy¶ci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 071
|
Cytat:
Do tego o kompletnym braku szacunku ¶wiadcz± te s³owa ch³opa : Cytat:
Edytowane przez madana Czas edycji: 2017-01-13 o 17:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 727
|
Rozmowy i pro¶by by³y, wiêc ja bym siê wyprowadzi³a. I (po wyprowadzce) baaaardzo mocno zastanowi³a nad zwi±zkiem z tym panem.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 60 422
|
Ten delikwent jest dorosly, wiec nie rob zenady u jego matki. On cie nie szanuje, wiec moze chociaz sama sie szanuj i nie rob za pomoc domow± smierdzacego lenia.
![]() |
#29 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 700
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;69632976]Moim zdaniem podzial obowiazkow to twoj najmniejszy problem. On cie nie szanuje, ma gdzies, nie docenia twojej pracy. Gdyby mi ktos balaganil i powiedzial ze bedzie to robil bo ja jestem od sprzatania to bym go wywalila na zbity pysk.
Zalosny czlowiek.[/QUOTE] Odnios³am podobne wra¿enie. Ten ch³opak jej nie docenia, jest dzieciuchowaty. On siê bawi w dom. Moim zdaniem droga Autorko zbyt wiele razy powiedzia³a¶, zagrozi³a¶ i pokaza³a¶, ¿e blefujesz. Je¶li bêdziesz tak postêpowaæ, to nie wró¿ê Ci ¿adnej mocy sprawczej w jakimkolwiek zwi±zku, bo ka¿dy ch³opak Ciê sobie wychowa i tyle bêdzie z Twoich wymagañ. Tu potrzebna jest si³a i konsekwencja. Oczywi¶cie do odej¶cia z tego zwi±zku i mieszkania. Oto jak powinien zareagowaæ zdrowo my¶l±cy szanuj±cy kobietê mê¿czyzna: O¶wiadczasz, ¿e lubisz porz±dek i tego wymagasz we wspólnej przestrzeni. On, z szacunku do Twoich preferencji, sprz±ta dla Ciebie aby¶ dobrze siê czu³a i nie zrezygnowa³a z Waszej relacji. On nie boi siê, ¿e go zostawisz, nie ma rozterek co bedzie jak z³amie Twoje naturalne swoj± drog±, wymagania. To jest BRAK SZACUNKU. Wiedzieæ, ¿e Ty siê mêczysz, wiedzieæ, ¿e nie spe³nia siê Twoich oczekiwañ co do czysto¶ci i nic z tym nie robiæ. Nie zmienisz ju¿ tego. Jedyne co mo¿esz (i powinna¶) zmieniæ to ch³opaka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 928
|
Ochoo znajoma sytuacja...
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:25.