Problemy z obowi±zkami domowymi - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2017-01-13, 15:26   #1
Martaxdeee
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 66
Unhappy

Problemy z obowi±zkami domowymi

Hej, piszê bo mam problem z moim facetem.
Zacznê od tego, ¿e jeste¶my razem 2 lata. Zamieszkali¶my ze sob± szybko, bo po pó³ roku zwi±zku. Bardzo go kocham, jednak pewna rzecz bardzo mnie mêczy i nie daje mi spokoju. Mianowicie to, ¿e ch³opak nie pomaga w domu. Wynajmujemy razem mieszkanie, oboje studiujemy dziennie i pracujemy mamy po 22 lata. Z t± ró¿nic±, ¿e mi pomagaj± finansowo rodzice wiêc nie muszê, a¿ tyle pracowaæ. On dostaje jedynie na op³aty mieszkaniowe, a na resztê musi sam zarobiæ. Dodam jeszcze, ¿e jego rodzinny dom mie¶ci siê w tym samym mie¶cie, gdzie mieszkamy, a ja pochodzê z innego województwa wiêc on wyprowadzi³ siê od rodziców, aby zamieszkaæ ze mn± mimo i¿ nie musia³. Ja pochodzê z domu, gdzie panuje porz±dek. Mama razem z ojcem dbali o dom i jest do dla mnie naturalne, ¿e facet musi w domu pomagaæ, a przynajmniej sprz±taæ po sobie. Mój M tego nie robi.

Na pocz±tku jak zamieszkali¶my ze sob± ustalili¶my podzia³ obowi±zków : ¶mieci wynosimy na zmianê, zmywamy na zmianê, mieszkanie sprz±tamy razem w weekendy kiedy oboje jeste¶my w domu, ja wstawiam pranie, ogarniam mieszkanie na bie¿±co, prasuje on moje i jego rzeczy a ja je sk³adam i uk³adam do pó³ek. Jednak nie sprawdzi³o siê to poniewa¿, gdy by³a jego kolej zmywania zmywa³ dopiero, gdy ze zlewu wylewa³y siê naczynia. Nie sprz±ta³ po sobie, codziennie zostawia³ brudne ubrania gdzie popadnie, talerz po ¶niadaniu, rzeczy spo¿ywcze po robieniu posi³ku itd. nie bêdê wymieniaæ dalej bo musia³abym wymieniæ chyba wszystko... O sprz±tanie w weekend musia³am siê prosiæ jak zreszt± o wszystko, a i tak w konsekwencji sprz±ta³ np. tylko kuchnie bo i to na odpiernicz i twierdzi³, ¿e on lepiej nie umie i jak mi nie pasuje mogê poprawiæ po swojemu. Nie mog³am tak dalej funkcjonowaæ wiêc przyzwyczajona do porz±dku sprz±ta³am po nim i robi³am niektóre rzeczy za niego , jednak na d³u¿sza mete objawia³o siê to u mnie jedynie frustracj± i z³o¶ci±.

Postanowi³am trochê przeorganizowaæ nasz plan i teraz do mnie nale¿y sprz±tanie i dbanie o dom, a do niego zmywanie (zawsze) i prasowanie naszych rzeczy, które oczywi¶cie ja sk³adam . Uwa¿am, ¿e w ¶wietle tego ile robiê ja i ile czasu na to po¶wiêcam jest to za ma³o tym bardziej, ¿e on wcale po sobie nie sprz±ta i w dodatku nie szanuje mojej pracy. Zostawia talerze i twierdzi, ze to przecie¿ do mnie nale¿y sprz±tanie, ¿e ja mam to zrobiæ. Zdane rozmowy nie pomagaj±, gdy proszê go ¿eby wreszcie po tygodniu pozmywa³ odpowiada " nie" , gdy pytam dlaczego odpowiada "bo nie". Nie wiem jak do niego trafiæ, sama te¿ pracuje i naprawdê ju¿ nie daje rady. Mamy jeszcze kota (wspólnego), po którym ja muszê sprz±taæ.. Gdy proszê go o cokolwiek on zawsze opowiada nie. Gdy wraca do domu twierdzi, ¿e jest zmêczony i k³adzie sie na ³ó¿ko, gra w gry na telefonie albo ogl±da tv... Gdy ja wracam do domu pierwsze co robiê to sprz±tam bo nie mogê normalnie funkcjonowaæ w takim ba³aganie jak on zostawia. Dodatkowo ma do mnie pretensje, ¿e nie jem tydzieñ na jednym talerzu i nie pije w jednej szklance, bo on pó¼niej musi to zmywaæ...

Czuje siê strasznie, zastanawiam siê ju¿ na odej¶ciem od niego bo nie daje ju¿ rady, mieszka³am z ró¿nymi lud¼mi i nigdy nie mia³am takiej sytuacji. Z kolei je¶li ja za niego nie posprz±tam to jemu to nie przeszkadza, bêdzie le¿a³o nawet miesi±c. M uwa¿a, ¿e to co robiê w domu robiê tylko dla siebie, a nie dla nas bo jemu ba³agan nie przeszkadza. Ci±gle robi mi po z³o¶ci, a jak zwrócê mu uwagê nie odzywa siê do mnie nawet tygodniami.. Z kolei jakby¶my nie mieli podzia³u obowi±zków on nie robi³by nic.

Pomó¿cie, jak mam z tak± osob± rozmawiaæ? on nie potrafi mnie zrozumieæ, ju¿ próbowa³am wszystkiego i na marne, nic do niego nie dociera, a ja bardzo siê mêczê. Gdy mówie o tym ¿e nie dam rady, ¿e muszê siê wyprowadziæ on mówi ¿e ok, jest zarozumia³y i pewny siebie...
Martaxdeee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-13, 15:32   #2
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 036
Dot.: Problemy z obowi±zkami domowymi

Cytat:
Napisane przez Martaxdeee Poka¿ wiadomo¶æ
Zacznê od tego, ¿e jeste¶my razem 2 lata. Zamieszkali¶my ze sob± szybko, bo po pó³ roku zwi±zku. Bardzo go kocham, jednak pewna rzecz bardzo mnie mêczy i nie daje mi spokoju. Mianowicie to, ¿e ch³opak nie pomaga w domu. Wynajmujemy razem mieszkanie, oboje studiujemy dziennie i pracujemy mamy po 22 lata. Z t± ró¿nic±, ¿e mi pomagaj± finansowo rodzice wiêc nie muszê, a¿ tyle pracowaæ. On dostaje jedynie na op³aty mieszkaniowe, a na resztê musi sam zarobiæ. Dodam jeszcze, ¿e jego rodzinny dom mie¶ci siê w tym samym mie¶cie, gdzie mieszkamy, a ja pochodzê z innego województwa wiêc on wyprowadzi³ siê od rodziców, aby zamieszkaæ ze mn± mimo i¿ nie musia³. Ja pochodzê z domu, gdzie panuje porz±dek. Mama razem z ojcem dbali o dom i jest do dla mnie naturalne, ¿e facet musi w domu pomagaæ, a przynajmniej sprz±taæ po sobie. Mój M tego nie robi.

Na pocz±tku jak zamieszkali¶my ze sob± ustalili¶my podzia³ obowi±zków : ¶mieci wynosimy na zmianê, zmywamy na zmianê, mieszkanie sprz±tamy razem w weekendy kiedy oboje jeste¶my w domu, ja wstawiam pranie, ogarniam mieszkanie na bie¿±co, prasuje on moje i jego rzeczy a ja je sk³adam i uk³adam do pó³ek. Jednak nie sprawdzi³o siê to poniewa¿, gdy by³a jego kolej zmywania zmywa³ dopiero, gdy ze zlewu wylewa³y siê naczynia. Nie sprz±ta³ po sobie, codziennie zostawia³ brudne ubrania gdzie popadnie, talerz po ¶niadaniu, rzeczy spo¿ywcze po robieniu posi³ku itd. nie bêdê wymieniaæ dalej bo musia³abym wymieniæ chyba wszystko... O sprz±tanie w weekend musia³am siê prosiæ jak zreszt± o wszystko, a i tak w konsekwencji sprz±ta³ np. tylko kuchnie bo i to na odpiernicz i twierdzi³, ¿e on lepiej nie umie i jak mi nie pasuje mogê poprawiæ po swojemu. Nie mog³am tak dalej funkcjonowaæ wiêc przyzwyczajona do porz±dku sprz±ta³am po nim i robi³am niektóre rzeczy za niego , jednak na d³u¿sza mete objawia³o siê to u mnie jedynie frustracj± i z³o¶ci±.

Postanowi³am trochê przeorganizowaæ nasz plan i teraz do mnie nale¿y sprz±tanie i dbanie o dom, a do niego zmywanie (zawsze) i prasowanie naszych rzeczy, które oczywi¶cie ja sk³adam . Uwa¿am, ¿e w ¶wietle tego ile robiê ja i ile czasu na to po¶wiêcam jest to za ma³o tym bardziej, ¿e on wcale po sobie nie sprz±ta i w dodatku nie szanuje mojej pracy. Zostawia talerze i twierdzi, ze to przecie¿ do mnie nale¿y sprz±tanie, ¿e ja mam to zrobiæ. Zdane rozmowy nie pomagaj±, gdy proszê go ¿eby wreszcie po tygodniu pozmywa³ odpowiada " nie" , gdy pytam dlaczego odpowiada "bo nie". Nie wiem jak do niego trafiæ, sama te¿ pracuje i naprawdê ju¿ nie daje rady. Mamy jeszcze kota (wspólnego), po którym ja muszê sprz±taæ.. Gdy proszê go o cokolwiek on zawsze opowiada nie. Gdy wraca do domu twierdzi, ¿e jest zmêczony i k³adzie sie na ³ó¿ko, gra w gry na telefonie albo ogl±da tv... Gdy ja wracam do domu pierwsze co robiê to sprz±tam bo nie mogê normalnie funkcjonowaæ w takim ba³aganie jak on zostawia. Dodatkowo ma do mnie pretensje, ¿e nie jem tydzieñ na jednym talerzu i nie pije w jednej szklance, bo on pó¼niej musi to zmywaæ...

Czuje siê strasznie, zastanawiam siê ju¿ na odej¶ciem od niego bo nie daje ju¿ rady, mieszka³am z ró¿nymi lud¼mi i nigdy nie mia³am takiej sytuacji. Z kolei je¶li ja za niego nie posprz±tam to jemu to nie przeszkadza, bêdzie le¿a³o nawet miesi±c. M uwa¿a, ¿e to co robiê w domu robiê tylko dla siebie, a nie dla nas bo jemu ba³agan nie przeszkadza. Ci±gle robi mi po z³o¶ci, a jak zwrócê mu uwagê nie odzywa siê do mnie nawet tygodniami.. Z kolei jakby¶my nie mieli podzia³u obowi±zków on nie robi³by nic.

Pomó¿cie, jak mam z tak± osob± rozmawiaæ? on nie potrafi mnie zrozumieæ, ju¿ próbowa³am wszystkiego i na marne, nic do niego nie dociera, a ja bardzo siê mêczê. Gdy mówie o tym ¿e nie dam rady, ¿e muszê siê wyprowadziæ on mówi ¿e ok, jest zarozumia³y i pewny siebie...
Moim zdaniem podzial obowiazkow to twoj najmniejszy problem. On cie nie szanuje, ma gdzies, nie docenia twojej pracy. Gdyby mi ktos balaganil i powiedzial ze bedzie to robil bo ja jestem od sprzatania to bym go wywalila na zbity pysk.
Zalosny czlowiek.

Wys³ane z mojego LG-H955 przy u¿yciu Tapatalka
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-13, 15:39   #3
Martaxdeee
Raczkowanie

tylko ¿e u mnie sytuacja jest bardziej skomplikowana poniewa¿ on wróci do domu. Ja mieszka³am wcze¶niej z przyjació³ka, która znalaz³a sobie mieszkanie i tak naprawdê bêdê zdana tylko na siebie. Nie boje siê tego, wrêcz przeciwnie my¶lê ju¿ o tym na powa¿nie, przegl±dam og³oszenia. Jednak chcia³abym porady co mogê zrobiæ dla tego zwi±zku, ¿eby jednak poprawiæ nasze relacje a nie spisywaæ go od razu na straty. Jak dotrzeæ do takiej osoby
Stary 2017-01-13, 15:43   #4
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 13 575

Wyobra¼ sobie jak urodzisz dziecko albo ob³o¿nie zachorujesz. Zrobi zakupy? Posprz±ta? Ugotuje? Wykupi leki?
Czy bêdzie le¿a³ na kanapie i czeka³ a¿ lepiej siê poczujesz i ogarniesz dom?

po co Ci taki burak? Który nie szanuje Ciebie i Twojej pracy. Prostak i cham z niego.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-13, 15:43   #5
nyana89
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 758

Po pierwsze, on nie ma Ci POMAGAÆ, tylko sam z siebie sprz±taæ, tak samo jak Ty. Po drugie, on Ciê ma totalnie w ty³ku, skoro ci±gle robi Ci po z³o¶ci, do tego jest bezczelny, plus jest zwyk³ym, ¶mierdz±cym leniem. Ty robisz ¼le, ¿e i tak ostatecznie po nim sprz±tasz. A niech zarasta brudem! Ale ogólnie to powinna¶ go kopn±æ w , bo to sprz±tanie to - na to wygl±da - tylko wierzcho³ek góry lodowej, czyli tego, jak ma³o dla niego znaczysz
Stary 2017-01-13, 15:44   #6
Konto usuniête

Cytat:
tylko ¿e u mnie sytuacja jest bardziej skomplikowana poniewa¿ on wróci do domu. Ja mieszka³am wcze¶niej z przyjació³ka, która znalaz³a sobie mieszkanie i tak naprawdê bêdê zdana tylko na siebie. Nie boje siê tego, wrêcz przeciwnie my¶lê ju¿ o tym na powa¿nie, przegl±dam og³oszenia. Jednak chcia³abym porady co mogê zrobiæ dla tego zwi±zku, ¿eby jednak poprawiæ nasze relacje a nie spisywaæ go od razu na straty. Jak dotrzeæ do takiej osoby
powiedz ¿e je¿eli nie skoryguje swojego zachowania to siê rozstaniecie. Je¿eli nic nie zrobi to czas na rozstanie.
Nie widzisz ¿e on Cie nie kocha?
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-13, 15:47   #7
Martaxdeee
Raczkowanie

tzn nie mogê powiedzieæ bo, gdy jestem chora kupuje mi lei robi zakupy zawozi do lekarza, ale na jakiekolwiek porz±dki domowe z jego strony be¿ proszenia go nie ma mowy... ostatnio powiedzia³, ¿e ju¿ nie bêdzie zmywa³ bo on jest zmêczony i za du¿o robi. Mo¿e powinnam porozmawiaæ z jego rodzin±, chocia¿ nie wiem czy powinnam ich w to mieszaæ, jestem ju¿ bezradna

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2017-01-13, 15:47   #8
xpaulaax
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 170

A Ty jestes pewna ze Wy jestescie w zwiazku a nie po prostu Ty robisz za matko-sprzataczke ? :P
xpaulaax jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-13, 15:49   #9
nyana89
Zakorzenienie

Cytat:
tzn nie mogê powiedzieæ bo, gdy jestem chora kupuje mi lei robi zakupy zawozi do lekarza
Takie rzeczy to nawet s±siadka zrobi, bo to ze zwyk³ej, ludzkiej przyzwoito¶ci wychodzi. No b³agam Ciê, przestañ byæ ¶lepa i naiwna
Stary 2017-01-13, 15:52   #10
Martaxdeee
Raczkowanie

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;69633381]powiedz ¿e je¿eli nie skoryguje swojego zachowania to siê rozstaniecie. Je¿eli nic nie zrobi to czas na rozstanie.
Nie widzisz ¿e on Cie nie kocha?[/QUOTE]

Je¶li postawie mu takie ultimatum to bêdzie mia³ to w nosie i powie "dobrze rozstañmy siê". Jest pewien, ¿e tego nie zrobiê. Ma taki charakter, ¿e nie pokazuje emocji jakby wszystko mu by³o obojêtne... T³umi w sobie emocje i nie potrafi rozmawiaæ bo widzi tylko swoje racje. Sytuacja zmienia siê tlko wtedy gdy przyje¿d¿aj± do mnie rodzice, wtedy robi wszytsko o co go poprosze.

Edytowane przez Martaxdeee
Czas edycji: 2017-01-13 o 15:54
Stary 2017-01-13, 15:56   #11
nyana89
Zakorzenienie

Cytat:
Je¶li postawie mu takie ultimatum to bêdzie mia³ to w nosie i powie "dobrze rozstañmy siê". Jest pewien, ¿e tego nie zrobiê. Ma taki charakter, ¿e nie pokazuje emocji jakby wszystko mu by³o obojêtne... T³umi w sobie emocje i nie potrafi rozmawiaæ bo widzi tylko swoje racje. Sytuacja zmienia siê tlko wtedy gdy przyje¿d¿aj± do mnie rodzice, wtedy robi wszytsko o co go poprosze.
Nie, nie 'ma taki charakter', tylko Ciê nie kocha i najzwyczajniej w ¶wiecie ma Ciê gdzie¶. A jest z Tob± z wygody: posprz±tasz, ugotujesz, no i có¿ - do ³ó¿ka te¿ pewnie chodzicie, tak¿e ten Szanuj siê, dziewczyno, bo je¶li Ty tego nie zaczniesz robiæ - nikt tego nie zrobi.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2017-01-13, 15:57   #12
Martaxdeee
Raczkowanie

A uwa¿acie ¿e rozmowa z jego mam± mog³aby pomóc ? mo¿e potrafi³aby mnie zrozumieæ jak kobieta kobietê i jakos przemówiæ mu do rozs±dku
Stary 2017-01-13, 16:01   #13
nyana89
Zakorzenienie

Cytat:
A uwa¿acie ¿e rozmowa z jego mam± mog³aby pomóc ? mo¿e potrafi³aby mnie zrozumieæ jak kobieta kobietê i jakos przemówiæ mu do rozs±dku
Serio, on jest wart takiego upokorzenia wed³ug Ciebie? Czemu Ty siê go tak kurczowo trzymasz? CO on warto¶ciowego wnosi do Waszego zwi±zku?
Stary 2017-01-13, 16:06   #14
Konto usuniête

Cytat:
nie mieszaj w to rodziców ani swoich ani jego. Je¿eli bêdzie mia³ w nosie i powie rozstañmy siê to ok, to jest jego decyzja. S±dzê ¿e on jest tak pewien ¿e nie zdecydujesz siê wystawiæ go za próg ¿e to bêdzie dla niego szok. I mo¿e wtedy siê ogarnie. Ale nie liczy³abym na to.
Jak sobie wyobra¿asz ¿ycie z cz³owiekiem który Ciê nie szanuje który nie szanuje Twojej pracy, jakie on warto¶ci wpoi waszym potencjalnym dzieciom? Zakochany cz³owiek nieba przychyli ukochanej a nie bêdzie robi³ problem z umycia naczyñ....

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

Cytat:
absolutnie nie rozmawiaj na ten temat z jego matk±.
Co najwy¿ej po fakcie je¿eli siê rozstaniecie - ¿e wola³ rozstanie ni¿ wspólne ogarnianie domowego gospodarstwa. Przecie¿ ona go zna, sama go wychowa³a, i pewnie jest szczê¶liwa ¿e siê syfiarza z domu pozby³a
Stary 2017-01-13, 16:24   #15
shinypearl
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 201

Cytat:
Bardzo go kocham
Chyba sobie wmówi³a¶ tê mi³o¶æ, bo nie wiem za co kochaæ takiego buraka, zw³aszcza ¿e on najwyra¼niej nie kocha Ciebie...
shinypearl jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-13, 16:26   #16
Rodoina
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 29

Podobno faceci nie reaguj± na s³owa. Je¶li ci±gle jêczysz mu o tym, ¿e ma sprz±taæ przy czym i tak siê uginasz to niestety, on widzi ¿e tak sobie tylko gadasz. Tak samo jak gadasz tylko o odej¶ciu.
Z moim facetem na pocz±tku zwi±zku nie potrafili¶my siê dogadaæ co do sprz±tania - np. mieli¶my zmywaæ na zmianê, ale ile razy przychodzi³am z uczelni do domu talerze le¿a³y dalej a on sobie siedzia³ przed kompem, wiêc bra³am talerze, zmywa³am. A¿ pewnego dnia umy³am talerz tylko sobie i tylko sobie zrobi³am obiad. Wtedy zauwa¿y³, ¿e co¶ jest nie tak. Co prawda sytuacja parê razy siê powtórzy³a, ale teraz nie ma z tym najmniejszego problemu. Mo¿e nie by³ to a¿ tak ciê¿ki przypadek jak Twój ale podzia³a³o. A i ja teraz potrafiê i¶æ na kompromis i nie ka¿da brudna skarpetka wyprowadza mnie z równowagi
Ja bym na Twoim miejscu przemêczy³a siê i nie sprz±ta³a po nim wcale - nie pra³a, nie uk³ada³a jego rzeczy i cokolwiek jeszcze tam robisz. Dla Ciebie bêdzie to trudne, ale innej opcji nie widzê. Zaoszczêdzony na sprz±taniu czas wykorzystaj na co¶ dla siebie - spacer, zakupy, wizytê u kole¿anki. Zrób krok w ty³. Je¶li jeszcze chcesz co¶ próbowaæ ratowaæ.
Tak wiêc niech za Twoimi s³owami id± czyny - nie jeste¶ jego matk± i nie robi ci ³aski, ¿e posprz±ta. A je¶li nadal nic siê nie zmieni to po prostu odejd¼. Bez zbêdnego gadania.
Rodoina jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-13, 16:27   #17
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez shinypearl Poka¿ wiadomo¶æ
Chyba sobie wmówi³a¶ tê mi³o¶æ, bo nie wiem za co kochaæ takiego buraka, zw³aszcza ¿e on najwyra¼niej nie kocha Ciebie...
mi³o¶æ jest ¶lepa - ale wspólne zamieszkanie ewidentnie poprawi³o wzrok Autorce.
Stary 2017-01-13, 16:29   #18
I am Rock
lokalna gwiazda

Wiadomo¶ci: 19 803

Dla tego faceta jeste¶ tylko sprz±taczk±. Tylko.
I am Rock jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-13, 16:39   #19
januszpolak
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 503

Zostaw go i nie mieszaj rodziny bo nic z tego nie bêdzie. Je¶li ju¿ chcesz siê chwytaæ takich akcji jak "rozmowa z jego mam±" to nie jest ¼le, jest TRAGICZNIE. I co mama mu nagada i nagle zrozumie? Nie, nie zrozumie.

Poszukaj innego mieszkania i wyprowad¼ siê, a do tego czasu nie pierz mu, nie sk³adaj ubrañ, nie gotuj, niech bêdzie skazany sam na siebie. Niech gary le¿±, umyj sobie co potrzebujesz a resztê zostaw, a potem znowu brudne do zlewu. Ciekawe po jakim czasie odkryje ¿e jednak takie co¶ jak umyte talerze czy czyste ubrania jest potrzebne.

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Cytat:
Zdane rozmowy nie pomagaj±, gdy proszê go ¿eby wreszcie po tygodniu pozmywa³ odpowiada " nie" , gdy pytam dlaczego odpowiada "bo nie". Nie wiem jak do niego trafiæ
To nie jest dziecko z problemami a Ty jego psychoterapeut±, ¿eby do niego "trafiaæ". Jak doros³y facet nie wie do czego jest potrzebne zmywanie i czemu powinno siê je robiæ na bie¿±co, nie robi sam z siebie to nic na to nie poradzisz.

Inna sprawa, ¿e on zwyczajnie Ciebie nie szanuje, bo gdyby nie szanowa³ to nawet nie rozumiej±c samej idei zmywania rozumia³by, ¿e Ty chcesz wracaj±c z pracy zje¶æ na czym¶.

Wiêc pytasz jak sprawiæ, ¿eby Ciê szanowa³? Nie da siê.

Doradza³abym jak najszybsze odej¶cie.

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Rodoina Poka¿ wiadomo¶æ
Podobno faceci nie reaguj± na s³owa. Je¶li ci±gle jêczysz mu o tym, ¿e ma sprz±taæ przy czym i tak siê uginasz to niestety, on widzi ¿e tak sobie tylko gadasz. Tak samo jak gadasz tylko o odej¶ciu.
Jak facet nie szanuje swojej partnerki, uwa¿a ¿e ma prawo j± wykorzystywaæ i nie dojrza³ do zwi±zku, to mo¿e nie reaguje na s³owa.

W normalnym zwi±zku ludzie zwyczajnie siebie s³uchaj± i jak siê na co¶ umawiaj± to dotrzymuj± s³owa.

Cytat:
Ja bym na Twoim miejscu przemêczy³a siê i nie sprz±ta³a po nim wcale - nie pra³a, nie uk³ada³a jego rzeczy i cokolwiek jeszcze tam robisz. Dla Ciebie bêdzie to trudne, ale innej opcji nie widzê. Zaoszczêdzony na sprz±taniu czas wykorzystaj na co¶ dla siebie - spacer, zakupy, wizytê u kole¿anki. Zrób krok w ty³. Je¶li jeszcze chcesz co¶ próbowaæ ratowaæ.
Tak wiêc niech za Twoimi s³owami id± czyny - nie jeste¶ jego matk± i nie robi ci ³aski, ¿e posprz±ta. A je¶li nadal nic siê nie zmieni to po prostu odejd¼. Bez zbêdnego gadania.
Serio to takie trudne przestaæ obs³ugiwaæ faceta jak nic nie robi w domu?

Chyba trudniej jest w³a¶nie podstawiaæ obiadek pod nos i praæ ciuchy.
januszpolak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2017-01-13, 16:48   #20
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549

Cytat:
Wykonywanie obowi±zków wed³ug ustalonego podzia³u to nie jest ¿adna pomoc. U¿ywanie tego s³owa w tym kontek¶cie sugeruje, ¿e to nie jest faceta obowi±zek, tylko twój.

Cytat:

Nic nie zrobisz. Tak naprawdê po tym opisie jedyne, do czego bym siê przyczepi³a, to strzelanie fochów i robienie ci na z³o¶æ, bo to jest jego wyra¼na z³a wola.
Natomiast sam poziom tolerancji dla ba³aganu, to kwestia, w której nale¿y siê od razu odpowiednio dobraæ. Tak samo jest np. z pogl±dami na dzieci, wydawanie pieniêdzy czy ogólnie model ¿ycia. W takim zwi±zku jak wasz zawsze kto¶ bêdzie pokrzywdzony. Tak jak ty teraz, kiedy sama wszystko robisz. W drug± stronê pokrzywdzony by³ on, bo musia³ regularnie robiæ rzeczy, których nie lubi i nie potrzebuje.
Mnie sam± szlag by trafi³, gdybym mia³a mieszkaæ z osob± o diametralnie innych zwyczajach i potrzebach porz±dkowych.
Cytat:
No proszê ciê, chyba ¿artujesz?

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
Z moim facetem na pocz±tku zwi±zku nie potrafili¶my siê dogadaæ co do sprz±tania - np. mieli¶my zmywaæ na zmianê, ale ile razy przychodzi³am z uczelni do domu talerze le¿a³y dalej a on sobie siedzia³ przed kompem, wiêc bra³am talerze, zmywa³am. A¿ pewnego dnia umy³am talerz tylko sobie i tylko sobie zrobi³am obiad. Wtedy zauwa¿y³, ¿e co¶ jest nie tak. Co prawda sytuacja parê razy siê powtórzy³a, ale teraz nie ma z tym najmniejszego problemu. Mo¿e nie by³ to a¿ tak ciê¿ki przypadek jak Twój ale podzia³a³o. A i ja teraz potrafiê i¶æ na kompromis i nie ka¿da brudna skarpetka wyprowadza mnie z równowagi
Jako¶ nie widzê tego rozwi±zania. Co to niby da?
Je¶li facet nie chce mieæ tak wysprz±tanego mieszkania jak ona, to i tak mieszkaj±c z nim bêdzie mia³a widoki typu tygodniowy talerz czy ciuchy porozwieszane po krzes³ach. Niektórzy ludzie lubi± i chc± tak ¿yæ i on najwyra¼niej jest jednym z nich.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-13, 16:52   #21
januszpolak
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;69635596]Jako¶ nie widzê tego rozwi±zania. Co to niby da?
Je¶li facet nie chce mieæ tak wysprz±tanego mieszkania jak ona, to i tak mieszkaj±c z nim bêdzie mia³a widoki typu tygodniowy talerz czy ciuchy porozwieszane po krzes³ach. Niektórzy ludzie lubi± i chc± tak ¿yæ i on najwyra¼niej jest jednym z nich.[/QUOTE]

Rzecz w tym ¿e ch³opiec pewnie CHCE mieæ wyprane, pozmywane i posprz±tane Ale w domu robi³a to mama, wiêc chyba SAMO powinno siê zrobiæ?

Nie s±dzê, ¿e 22 letni ch³opak, który nie jest ani trochê nauczony sprz±tania, ma ju¿ sprecyzowane pogl±dy ¿e chce ¿yæ w chlewie.

Swoj± drog± naczynia le¿±ce tydzieñ w zlewie zaczn± kwitn±æ, a ¿ycie w grzybie jest niezdrowe. A wylêgaj±ce siê robactwo mo¿e siê nie spodobaæ s±siadom w bloku.

Zreszt± ju¿ widzê, jak jemu by by³o tak ¶wietnie mieszkaj±c samemu i tak siê zaniedbaæ.
Stary 2017-01-13, 16:54   #22
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549

Cytat:
Napisane przez januszpolak Poka¿ wiadomo¶æ
Rzecz w tym ¿e ch³opiec pewnie CHCE mieæ wyprane, pozmywane i posprz±tane Ale w domu robi³a to mama, wiêc chyba SAMO powinno siê zrobiæ?

Nie s±dzê, ¿e 22 letni ch³opak, który nie jest ani trochê nauczony sprz±tania, ma ju¿ sprecyzowane pogl±dy ¿e chce ¿yæ w chlewie.

Swoj± drog± naczynia le¿±ce tydzieñ w zlewie zaczn± kwitn±æ, a ¿ycie w grzybie jest niezdrowe. A wylêgaj±ce siê robactwo mo¿e siê nie spodobaæ s±siadom w bloku.

Zreszt± ju¿ widzê, jak jemu by by³o tak ¶wietnie mieszkaj±c samemu i tak siê zaniedbaæ.
Nie zak³ada³bym takich rzeczy, bo nic takiego z postów autorki nie wynika. Od brudnego talerza do wylêgaj±cego siê robactwa jest bardzo daleka droga.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-13, 16:58   #23
Rodoina
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 29

Je¶li nadal biega i obs³uguje faceta to widaæ jest to dla niej trudne. Je¶li mówi w kó³ko jedno a robi drugie to pokazuje bezradno¶æ. Je¶li jeszcze chce próbowaæ ratowaæ cokolwiek to niech próbuje.
A co to da - byæ mo¿e nic. S± ró¿ni ludzie, tak¿e tacy, którzy gdy wiedz±, ¿e kto¶ co¶ za nich zrobi siê nie rusz±. Facet siê z domu od mamusi wyprowadzi³, wprost do drugiej mamu¶ki to korzysta. Nie bronie go i nie namawiam do trwania w tym bez sensu, piszê co pomog³o u mnie.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Rodoina jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-13, 17:03   #24
kasiunia788742
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 903

Ch³opak ma 22 lata i my¶lisz, ¿e jak na¶lesz na niego jego matkê to magicznie zacznie byæ innym cz³owiekiem? On ewidentnie nie chce dzieliæ wspólnych obowi±zków i choæby¶ stawa³a na rzêsach to nic nie da. Jemu ba³agan nie przeszkadza. On nie ma z tym problemu.

To ¿e nie odczuwa takiej potrzeby sprz±tania to jedno i tutaj siê nie za bardzo dobrali¶cie, ale nieszanowanie Ciebie i Twojej pracy to ju¿ przesada i mocno bym siê zastanowi³a, czy chcê z tak± jednostk± dzieliæ dalsze, wspólne ¿ycie.

Piszesz, ¿e jakby¶ postawi³a mu ultimatum, ¿e sprz±tacie mniej wiêcej równo albo mo¿e siê wyprowadziæ to zrobi³by to... U³atwi³by Tobie sprawê Mia³aby¶ przynajmniej taki porz±dek jaki chcesz i wiêcej czasu ¿eby np. szukaæ Pana, którego do sprz±tania nie trzeba zmuszaæ
kasiunia788742 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-13, 17:03   #25
januszpolak
Zakorzenienie

Cytat:
Je¶li nadal biega i obs³uguje faceta to widaæ jest to dla niej trudne. Je¶li mówi w kó³ko jedno a robi drugie to pokazuje bezradno¶æ. Je¶li jeszcze chce próbowaæ ratowaæ cokolwiek to niech próbuje.
A co to da - byæ mo¿e nic. S± ró¿ni ludzie, tak¿e tacy, którzy gdy wiedz±, ¿e kto¶ co¶ za nich zrobi siê nie rusz±. Facet siê z domu od mamusi wyprowadzi³, wprost do drugiej mamu¶ki to korzysta. Nie bronie go i nie namawiam do trwania w tym bez sensu, piszê co pomog³o u mnie.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Aha.

No ja bym nie chcia³a takiego ch³opa, który po zamieszkaniu ze mn± zaczyna korzystaæ z faktu, ¿e wype³niam ustalone wspólnie przydzielone mi obowi±zki. Unikaj±c swoich i czekaj±c a¿ jego te¿ zrobiê. Na pro¶bê o spe³nienie zobowi±zañ odpowiadaj±c "nie".

Chyba zwi±zek ma polegaæ na wspólnocie i wzajemnym wspieraniu siê, a nie wykorzystywaniu drugiej strony na maxa, póki ona siê nie zorientuje i nie zabierze korzy¶ci.
Stary 2017-01-13, 17:12   #26
madana
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 071

Cytat:
Mama razem z ojcem dbali o dom i jest do dla mnie naturalne, ¿e facet musi w domu pomagaæ, a przynajmniej sprz±taæ po sobie.
Jak by³oby to dla Ciebie oczywisto¶ci± (a to jest oczywisto¶æ i byæ ni± powinna !!!), to nie pozwoli³aby¶ postawiæ siê w roli, w której zosta³a¶ postawiona: domowej, nieszanowanej na dodatek za to, sprz±taczki.

Do tego o kompletnym braku szacunku ¶wiadcz± te s³owa ch³opa :
Cytat:
Zostawia talerze i twierdzi, ze to przecie¿ do mnie nale¿y sprz±tanie, ¿e ja mam to zrobiæ. Zdane rozmowy nie pomagaj±, gdy proszê go ¿eby wreszcie po tygodniu pozmywa³ odpowiada " nie" , gdy pytam dlaczego odpowiada "bo nie".
W sumie trudno sobie dobry zwi±zek wyobraziæ, gdy jest siê tak traktowan± na co dzieñ. Bo dobry zwi±zek tworzy nasza codzienno¶æ, a nie "piêkne chwile". To codzienno¶æ sprawia, ¿e czujemy siê w domu/zwi±zku/razem dobrze.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2017-01-13 o 17:13
madana jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-13, 17:39   #27
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 4 727

Rozmowy i pro¶by by³y, wiêc ja bym siê wyprowadzi³a. I (po wyprowadzce) baaaardzo mocno zastanowi³a nad zwi±zkiem z tym panem.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-01-13, 17:58   #28
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 60 422

Ten delikwent jest dorosly, wiec nie rob zenady u jego matki. On cie nie szanuje, wiec moze chociaz sama sie szanuj i nie rob za pomoc domow± smierdzacego lenia.
PaulinciaKWC jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-13, 18:02   #29
adult90
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 700

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;69632976]Moim zdaniem podzial obowiazkow to twoj najmniejszy problem. On cie nie szanuje, ma gdzies, nie docenia twojej pracy. Gdyby mi ktos balaganil i powiedzial ze bedzie to robil bo ja jestem od sprzatania to bym go wywalila na zbity pysk.
Zalosny czlowiek.[/QUOTE]
Odnios³am podobne wra¿enie. Ten ch³opak jej nie docenia, jest dzieciuchowaty.
On siê bawi w dom.

Moim zdaniem droga Autorko zbyt wiele razy powiedzia³a¶, zagrozi³a¶ i pokaza³a¶, ¿e blefujesz. Je¶li bêdziesz tak postêpowaæ, to nie wró¿ê Ci ¿adnej mocy sprawczej w jakimkolwiek zwi±zku, bo ka¿dy ch³opak Ciê sobie wychowa i tyle bêdzie z Twoich wymagañ.
Tu potrzebna jest si³a i konsekwencja. Oczywi¶cie do odej¶cia z tego zwi±zku i mieszkania.

Oto jak powinien zareagowaæ zdrowo my¶l±cy szanuj±cy kobietê mê¿czyzna:
O¶wiadczasz, ¿e lubisz porz±dek i tego wymagasz we wspólnej przestrzeni.
On, z szacunku do Twoich preferencji, sprz±ta dla Ciebie aby¶ dobrze siê czu³a i nie zrezygnowa³a z Waszej relacji.

On nie boi siê, ¿e go zostawisz, nie ma rozterek co bedzie jak z³amie Twoje naturalne swoj± drog±, wymagania. To jest BRAK SZACUNKU.
Wiedzieæ, ¿e Ty siê mêczysz, wiedzieæ, ¿e nie spe³nia siê Twoich oczekiwañ co do czysto¶ci i nic z tym nie robiæ.

Nie zmienisz ju¿ tego. Jedyne co mo¿esz (i powinna¶) zmieniæ to ch³opaka.
adult90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-14, 13:59   #30
Lilllu
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 928

Ochoo znajoma sytuacja...

Lilllu jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2017-02-11 00:01:22

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:25.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.