|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pyszny deser z dalekiej Sri Lanki
Polecam wypróbować pyszny deser :
Krem herbaciany z imbirem Składniki: Kawałek świeżego imbiru (ok. 2 dkg), 4 łyżeczki herbaty, 2 łyżeczki żelatyny, 3 jajka, 10 dkg cukru, skórka otarta z 1 cytryny, szkl. śmietany kremówki, listki melisy do dekoracji. Sposób przyrządzenia: Obrany imbir pokroić w cienkie plasterki. Zagotować 200 ml wody, włożyć imbir i herbatę. Zdjąć z ognia, przykryć, odstawiać na 8 min. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać skórkę z cytryny. Herbatę przecedzić, podgrzać, rozpuścić w niej namoczoną żelatynę. Połączyć z utartymi żółtkami, wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać pianę z białek i ubitą kremówkę. Kremem napełnić pucharki, włożyć do lodówki na 30 min. Każdą porcję udekorować listkiem melisy i skórką cytrynową. Mam nadzieje , że będzie smakował ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pyszny deser z dalekiej Sri Lanki
uwiebiam deserki więc spróbuję
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A ja słyszałam , że jeżeli zatrzesz świeży imbir na tarce, odsączysz sok . Po 2 łyżki soku wlejesz do salaterek, dasz 1 łyżkę cukru i zalejesz gorącym mlekiem i wymięszasz, a następnie zostawisz do osudzenia - to krem się sam zrobi- bo imbir ścina mleko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Tak , tak nawet chyba Pascal cos takiego robił u siebie w programie
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
dzis to chyba zrobie
![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Ciekawy pomyśł chyba skuszę się zeby go zrobić.
Gdyby została Ci tylko jedna godzina życia, i mógłbyś zadzwonić tylko do jednej osoby, lub tylko z jedna osoba mógłbyś spędzić tą godzinę, do kogo byś zadzwonił? z kim byś spędził ten czas? I dlaczego jeszcze zwlekasz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:19.