Czy wierzycie w przesady ślubne, które przynoszą pecha ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-03-17, 13:54   #1
bombelkowajola
Przyczajenie

Czy wierzycie w przesady ślubne, które przynoszą pecha ?

Hej wizażystki,

W tym roku wychodzę za mąż, pół roku temu były zaręczyny. Czy myślicie że przesady związane ze ślubem mogą się sprawdzać? Np. Że młody nie może widzieć Panny młodej w sukni przed ślubem? Chcieliśmy wybrać suknie razem.. Ostatnio natknęłam się tez na przesąd że nie można dawać mierzyć koleżankom pierscionka zareczynowego bo w przyszłości właścicielke dotknie zdrada i przyniesie to pecha. Tak się składa że zanim przeczytałam o tych przesądach dałam przymierzyć koleżankom pierscionek Nie wierzyłam w to, ale na forach dużo osób mówi że rzeczywiście coś jest w tych przesądach. A wy jak myślicie? Jest się czym przajmować?
bombelkowajola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-18, 18:03   #2
Anemone
Mother of Cat

Dot.: Czy wierzycie w przesady ślubne, które przynoszą pecha ?

jeśli wierzysz w przesądy, to pewnie się sprawdzą
Z tą suknią akurat to raczej element tradycji, ja nie chcę, żeby mnie TŻ widział w niej przed ślubem (niech ma element zaskoczenia ) Ale nie sądzę, że mierzenie pierścionka, perły czy inne nic nieznaczące rzeczy miały jakikolwiek wpływ na nasze życie
zaręczyliśmy się 15 listopada 2015
ślub 30 grudnia 2017
Anemone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-19, 09:46   #3
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Nie, przesądy to bzdury. Lepiej je zwalczać niż je powtarzać. To tak jakby wierzyć, że kiedyś naprawdę istniał sobie smok wawelski, o nim też dużo się pisze, a jednak, to tylko jakiś element tradycji a nie realny stwór.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-19, 09:58   #4
mmagduszka
Rozeznanie

Zgadzam się z Anemone - jeżeli ktoś w przesądy wierzy to się sprawdzą A tak poważnie - osobiście nie jestem przesądna, ale jeżeli ktoś wierzy np. w to, że biorąc ślub w miesiącu bez literki "r" małżeństwo będzie nieudane, to pewnie jak zaczną się jakieś problemy w związku, zwali winę na tę nieszczęsny maj czy lipiec bez "r"
Stary 2017-03-20, 11:58   #5
Bogusia_86
Raczkowanie

Moim zdaniem teraz już mało kto wierzy w te ślubne przesądy, ale są one w pewnym sensie częścią tradycji.
Bogusia_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-05, 12:50   #6
malwinka11
Przyczajenie

Ja nie wierzę w przesądy, bo to przynosi pecha :P
malwinka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-05, 18:39   #7
Fuksjowy Pigmej
Raczkowanie

Czy wierzycie w przesady ślubne, które przynoszą pecha ?

Nie wierzę. Zresztą, suknię ślubną wybrał mi luby, więc i tak już po zawodach

Edit:

O, i jeszcze ślub w lipcu:/

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez Fuksjowy Pigmej
Czas edycji: 2017-04-05 o 18:41
Fuksjowy Pigmej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-04-05, 21:33   #8
jaaaania
Raczkowanie

Nie wierz w takie bzdury Ja nie wierzę, chociaż do kilku się dostosuję, ale jako do tradycji a nie do przesądów, bo po prostu uważam, że ma to swój urok. Np. coś niebieskiego, starego itd. Nie wierzę, że przyniesie mi to jakiekolwiek szczęście, to dla mnie tylko kilka kolejnych elementów przypisanych do dnia ślubu. Narzeczony sukni nie widział, bo chcemy żeby miał niespodziankę . Pierścionek koleżanki mierzyły, ja koleżanek też. Obrączki przed ślubem też mam zamiar zakładać, bo założę się, że nie będę mogła się powstrzymać Ach no i "r" w nazwie miesiąca... ja się tym nie sugerowałam ale jakoś samo padło na sierpień, teraz wybrałabym na pewno mniej gorący miesiąc np. maj, ale już po ptakach jak to mówią :P
jaaaania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-05, 21:35   #9
marzanna95
Raczkowanie

Ja wierzę i moja rodzina też chociaż małżeństwo moich rodziców to totalna klapa pomimo czegoś niebieskiego,pozyczonego i td

marzanna95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-08, 16:43   #10
zajakiegrzechyyy
Przyczajenie

Mnie bardzo śmieszy przesąd, że młody nie może widzieć młodej w sukni przed ślubem Tradycja odprowadzania panny młodej do ołtarza obecnie nie istnieje w Polsce, młodzi wchodzą razem do kościoła, dodatkowo dochodzi do tego "wywabienie" kobiety z domu, welon nie zasłania obecnie twarzy Młody zazwyczaj widzi młodą przed ślubem, nawet jeżeli to jest z 2, 3 h przed ślubem.
W tym przesądzie, para powinna zobaczyć się w kościele dopiero

Ps Kupiłam mojemu chłopakowi kapcie (kapcie, kapcie - puchate) pewnej śnieżnej zimy, później przeczytałam, że w nich odejdzie... Do dzisiaj jak gdzieś się z tym spotykam, to zaczynam się śmiać. Oczami wyobraźni widzę, jak odchodzi podczas zamieci śnieżnej w szarych kapciach Pewnie dlatego wciąż ze mną jest, boi się biedak.
zajakiegrzechyyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-08, 22:09   #11
monarika
Wtajemniczenie

Interpretacja przesądów może się niestety różnić i co wtedy?

Ja znałam przesąd, że Panna Młoda powinna zobaczyć Pana Młodego pierwsza przed swoimi gośćmi więc wyglądałam przez okno żeby go zobaczyć jak przyjedzie a moja babcia do mnie "Nie wyglądaj go tak bo będziesz całe życie go wyglądała" i bądź tu mądry

Tak samo z bocianami (w ogóle nie związany temat ze ślubem). Zawsze słyszałam, że szczęście to zobaczyć najpierw latającego bociana bo jak się zobaczy stojącego to już szczęścia nie będzie. Ostatnio usłyszłam jednak, że jak zobaczysz latającego bociana to będziesz zalatana cały rok

Edytowane przez monarika
Czas edycji: 2017-04-08 o 22:13
monarika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-09-13, 13:27   #12
fluffyx3
Przyczajenie

troche odkopie temat w sumie nigdy o tym nie myślałam, ale teraz jest czas gdy moja przyjaciółka wybiera suknie ślubną...śmigamy na przymiarki etc... sama bym sobie taką przymierzyła, ale to kompletnie nie mój etap :P wierzycie w te brednie, że jeśli panna przymierza suknie ślubną nie mając go w planie...to zostanie starą panną? Ostatnio koleżanka mi tak powiedziała i jakoś się wzdrygnęłam na samą myśl
fluffyx3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-13, 17:26   #13
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez fluffyx3 Pokaż wiadomość
troche odkopie temat w sumie nigdy o tym nie myślałam, ale teraz jest czas gdy moja przyjaciółka wybiera suknie ślubną...śmigamy na przymiarki etc... sama bym sobie taką przymierzyła, ale to kompletnie nie mój etap wierzycie w te brednie, że jeśli panna przymierza suknie ślubną nie mając go w planie...to zostanie starą panną? Ostatnio koleżanka mi tak powiedziała i jakoś się wzdrygnęłam na samą myśl
Nie. Nie wierzymy. Twoje życie nie zależy od tego, czy założysz jakąś sukienkę. Ale nie wiem, jaki jest sens jej mierzenia ;-) Musiałabyś się umawiać na konkretny termin na przymiarki. Albo musiałabyś zabierać czas pannie młodej podczas jej terminu.

fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-09-19, 10:22   #14
shaylla
Raczkowanie

Moja teściowa wierzy
Ponoć na naszym ślubie zgasła jedna świeca na ołtarzu i to ponoć oznacza, że jedno z nas szybko umrze
Ja tego nie wiedziałam, kamery nie było, więc nawet nie wiem czy taka sytuacja faktycznie miała miejsce. Jakkolwiek by nie było mam to w

Oczywiście teściowa, która wierzy w każdy zabobon (zna chyba wszystkie jakie występują )w niedzielę w kościele siedzi w pierwszej ławce...
shaylla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-07, 12:29   #15
sereniusia
Przyczajenie

Nie wierzę kompletnie w żadne przesądy, jednak jeśli ktoś ma wątpliwości to niech ich przestrzega Wydaje mi się, że działa trochę siła autosugestii i jeśli ktoś coś zrobi i jest przesąd, że to przyniesie pecha to potem faktycznie w to uwierzy i będzie pech
sereniusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości