|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Niewydolność szyjki macicy w ciąży
Chciałabym się zapytać czy któraś z Was ma stwierdzoną niewydolność szyjki macicy i jakie działania lekarz prowadził w ciąży?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2 |
Wielka Pani ;)
|
Dot.: Niewydolność szyjki macicy w ciąży
Ja mam może nie niewydolną, ale skróconą szyjke. Obecnie 29 tc, synek jest spory, uciska głową na szyjke. mam się oszczędzać, leżeć, nie dźwigać. Kontrole co 2 tygodnie z usg dopochwowym i mierzeniem szyjki.
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Podbijam temat. Mam niewydolność cieśniowo-szyjkową, tydzień temu miałam zakładany szew, szyjka miała 1,6cm, dodatkowo rozwarcie wewnętrzne. Tydzień przed założeniem szwu zalecono mi leżenie, do tego luteina ale niestety pogorszyło się stąd szybka decyzja o skierowaniu do szpitala i szew. Wypuścili mnie do domu na drugi dzień po zabiegu. Biorę luteinę, relanium i nospę, w tym tygodniu mam kontrolę i mam nadzieję że nic się nie pogorszy i szew wytrzyma do końca...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- Dodam jeszcze że obecnie jestem w 24 tc, więc jeszcze trochę przede mną.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Czy któraś z Was też boryka się z podobnym problemem? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja w 21tc miałam 1cm szyjki i rozwarcie lekkie co ponoć mnie dyskwalifikowalo ze szwu, częste kontrole miałam aż w 34tc odeszły mi wody. Do 34tc szyjka nie zmieniła się, cały czas była jednej długości z lekkim rozwarciem. Zobaczymy co teraz będzie, jak na razie to 14 tc i jak na razie wszystko ok
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
U mnie szyjka skracała się dość szybko bo w ciągu tygodnia o 1cm i niby innego wyjścia nie było.. chociaż do 21tc wszystko było ok. To super że u Ciebie trzymała tak długo bez zmian, musiałaś leżeć? Trzymam kciuki żeby u Ciebie już pozostało bez zmian
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja miałam
![]() Przy 2,8cm - luteina i obserwacja przy 2,2 cm- luteina, obserwacja + oszczędny tryb życia (u mnie leżenie bo każda czynność= twardnienie brzucha) przy 1,3 cm- skierowanie do szpitala, (tam posiew, antybiotyk, krążek) w szpitalu zanim był krążek miałam 7 mm szyjkę i 1,5 cm rozwarcia. Mój maluszek za bardzo uciskał główką, rozchodziło mi się aż spojenie łonowe, skracała szyjka a po rozwiązaniu on ma asymetrię i krwiaczki - od tego ucisku. Ciąża była dla mnie koszmarem ![]() ![]() Ja do tego wszystkiego miałam okropny ból spojenia łonowego= przeszło dopiero 2 miesiące od rozwiązania, musiałam przejść rehabilitację bo w ogóle nie mogłam chodzić. Mój synek będzie jedynakiem a kiedyś chciałam 3 dzieci. ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Nie polecam leżenia plackiem ![]() Ja się tylko nabawiłam depresji w ten sposób, później się jest bardzo słabym.... trzeba troszkę się poruszać po mieszkaniu czy nawet przejść na bardzo krótki spacer.
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Leżeć plackiem to najgorsze co może być, jak byłam któryś raz w szpitalu była babka która leżała już drugi miesiąc i to łóżko w nogach podniesione... Tylko inne problemy miała akurat ale też w ciąży. Ja się na prawdę cieszyłam że wystarczy mi oszczędny tryb życia z przewagą, dużą przewagą leżenia. Co nie znaczy, że depresji po tym nie miałam...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mam za sobą dwie ciąże ze szwem okrężnym McDonalda, pierwszy zalozony na skrócona i rozwarta szyjke, drugi po zakończeniu pierwszego trymestru profilaktycznie. Obie ciąże donoszone, ale ile to stresu mnie kosztowało, tylko ja wiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Czy ktoś tu jeszcze zagłada ?
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A chcesz coś wiedzieć konkretnego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Jestem w 21 tygodniu ciąży, podczas badania okazało sie ze mam skrócona szyjkę 2,5... podczas docisku dobija do 2. Lekarz założył mi pessar, miewam twardnienia brzucha, skurcze...
Przyznam szczerze, ze sie mocno przestraszyłam i szukam wsparcia ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ciesz sie, ze rozwarcia nie masz, bo ja w pierwszej ciazy miałam którsza szyjke z dodatkowym bonusem w postaci rozwarcia wewnętrznego, bo to jest najistotniejsze
![]() Na pocieszenie powiem, ze większość szyjkowych historii kończy sie szczesliwie, a troche ich widziałam podczas pobytu w szpitalu i czytałam sporo na forach. Pewnie i tak będzie w Twoim przypadku, jednak należy zawsze mieć na uwadze, ze istnieje nieco większe ryzyko wcześniejszego porodu. Ale ja sobie zawsze powtarzałam, ze ciaza to jest jednak niewiadoma, jednego dnia moze być w porządku, a drugiego dnia leży sie juz na patologii albo co gorsza na porodówce. Zycie to jest ryzyko, i ciaza niestety tez... Postaraj sie nie panikować, bo wtedy człowiek juz całkiem głupieje i całkiem fizjologiczne twardnienia brzucha i skurcze interpretuje jak zaczynający sie poród ![]() Ja dwie ciąże żyłam z tym szyjkowym stresem, wiec doskonale wiem, jak to jest i jakie myśli człowieka nachodzą. Chociaz teraz wydaje Ci sie to bardzo odległe, to uwierz, ze będzie leciał dzień za dniem, tydzien za tygodniem i w końcu dokulasz sie do terminu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.