krzywy zgryz - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-29, 12:09   #1
bad_me
Przyczajenie

krzywy zgryz

hej witam wszystkich, mam 'maly' problem ze swoim zgryzem... chodzi o to, ze dolna szczeka jest przesunieta w lewo, lekarz ortodonta powiedzial, ze tego sie nie da skorygowac aparatem, ze trzeba bedzie wyrywac kilka zebow, zeby sie wyrownalo...
poza tym chcial mi zrobic jakas operacje kosci podniebienia, bo jeden kiel w gornej szczece mi nie wyszedl i 'siedzi' w dziasle ;/
chcialam jeszcze jechac do innego ortodonty ale mieszkam w malej miejscowosci i ciezko jest cos znalezc ;/
zalezy mi na tym, zeby skorygowac moja wade aparatem, bo i tak mam mala szczeke, a usuniecie zebow ja chyba bardziej zmniejszy... mial ktos moze taki problem rozwiazany za pomoca aparatu? ;/
bad_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-30, 10:04   #2
Tori****
Raczkowanie

Dot.: krzywy zgryz

czesc, ja tez mam krzywy zgryz, ale u mnie gorna szczeka leci do dolu, nosze aparat juz od dwoch lat, zęby mi sie wszystkie wyprostowaly, teraz musze nosic takie gumki ktore ciagną szczeke w odpowiednim kierunku.....na razie nie widze zmian ale moze za rok....przechlapane jest miec krzywy zgryz, co z tego ze masz ladne zeby jak ci lecą..... pozdrawiam
Tori**** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-04, 07:59   #3
ropuszka12
Przyczajenie

Wink Dot.: krzywy zgryz

prwdopodobnie wasze wady leczy sie operacyjnie tak ja moja e-mail : sliczna_ropuszka@tlen.pl
ropuszka12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-02, 15:35   #4
izusia15
Raczkowanie

GG do izusia15

hej. mam krzywy zgryz. moja wada jest dość pospolita i można ją wyleczyc aparatem. dolna szczeka jest daleko w tyle to jest tzw. tyłozgryz. Mam nadzieje, ze aparatem mozna to wyleczyc trzeba sie tylko uzbroic w cierpliwosc.
Stary 2006-07-02, 16:40   #5
Lola_1991
Raczkowanie

też miałam tyłozgryz ale nigdy nie wiedziałam na czym polegał :P po 1,5 roku noszenia aparatu wszystko jest ok
Lola_1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-02, 18:29   #6
kapsel
Rozeznanie

GG do kapsel

lola1991 - równierz mam tyłozgryz i mam pytanie: czy zmieniła Ci sie symetria twarzy po noszeniu aparatu?
kapsel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-02, 18:46   #7
niewiarek
Raczkowanie

GG do niewiarek

Cytat:
Napisane przez bad_me
hej witam wszystkich, mam 'maly' problem ze swoim zgryzem... chodzi o to, ze dolna szczeka jest przesunieta w lewo, lekarz ortodonta powiedzial, ze tego sie nie da skorygowac aparatem, ze trzeba bedzie wyrywac kilka zebow, zeby sie wyrownalo...
poza tym chcial mi zrobic jakas operacje kosci podniebienia, bo jeden kiel w gornej szczece mi nie wyszedl i 'siedzi' w dziasle ;/
chcialam jeszcze jechac do innego ortodonty ale mieszkam w malej miejscowosci i ciezko jest cos znalezc ;/
zalezy mi na tym, zeby skorygowac moja wade aparatem, bo i tak mam mala szczeke, a usuniecie zebow ja chyba bardziej zmniejszy... mial ktos moze taki problem rozwiazany za pomoca aparatu? ;/
bad_me - myślę, że Twój ortodonta ma tylko częściowo rację.
Z tego co piszesz wynika, że masz zgryz krzyżowy. Niestety wyrwanie zębów raczej nic tu nie pomoże, a wręcz może utrudnić późniejsze leczenie.
Zgryz krzyżowy nie jest wadą dotyczącą tylko złego ustawienia zębów. Jest to wada kości szczęki i być może konieczna będzie operacja. Ale oczywiście musiałby Cię obejrzeć lekarz, zrobić niezbędne pomiary i zdjęcia rtg.

Na Twoim miejscu skonsultowałabym się z jakimś jeszcze ortodontą, żeby wysłuchać innej opinii. Myślę, że warto wydać dodatkowo 50zł na konsultację i znaleźć naprawdę dobrego lekarza
Ja sama zanim zdecydowałam się na założenie aparatu ortodontycznego byłam u 8 ortodontów

pozdrawiam sredecznie
niewiarek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-02, 21:43   #8
Lola_1991
Raczkowanie

nie. symetria twarzy mi się nie zmieniła jestem taka jaka byłam :P
Lola_1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-03, 18:17   #9
izusia15
Raczkowanie

GG do izusia15

a musiałaś usunąć jakies zęby. ja chyba bede musiala usunac czwórki górne, ale nie chce bo są zdrowe i sie boje ze dziury juz zostana. a i jeszcze jedno. robiliscie zdjecie panoramiczne czy jakies tam przed zalozeniem aparatu?
Stary 2006-07-03, 19:30   #10
niewiarek
Raczkowanie

GG do niewiarek

Cytat:
Napisane przez izusia15
a i jeszcze jedno. robiliscie zdjecie panoramiczne czy jakies tam przed zalozeniem aparatu?
miałam robione zdjęcie panoramiczne oraz zdjęcie boczne głowy
Stary 2006-07-06, 08:47   #11
45e3bde63f48e77c45e96500fd2ed8d5ea7cdd58_6407d02e15973
Konto usunięte

Ja też mam krzywy zgryz, ale jako tako tego nie widać, dolna szczęka jest trochę za radzo do przodu i górna nie zachodzi tak jak trzeba, ale to tylko minimalnie, dodatkowo mam dwójke górną do tylu, na dniach wybieram sie do ortodonty ciekawe co powie
45e3bde63f48e77c45e96500fd2ed8d5ea7cdd58_6407d02e15973 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-23, 22:01   #12
VolleyMasta
Raczkowanie

izusia 15 - dziury po usuniętych zębach można wypełnic na rynku dostępne są implanty - choć dosc drogie (kilka tysięcy) to podobno warto...
VolleyMasta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-23, 22:14   #13
ja_dziecko_z_dworca_zoo
Raczkowanie

tez mialam. nosilam jednak przez 65 lat aparat i jest ok. jednak dolne zeby sa bardzo krzywe. lekarka powiedziala ze z nimi nic juz sie zrobic nie da wiec jakos z tym zyje.
Co może życie jeszcze przynieść
----Nigdy się nie zaakceptuje.
ja_dziecko_z_dworca_zoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-13, 10:13   #14
niewiarek
Raczkowanie

GG do niewiarek

Cytat:
Napisane przez ja_dziecko_z_dworca_zoo
tez mialam. nosilam jednak przez 65 lat aparat i jest ok.
65 lat ???

Cytat:
Napisane przez ja_dziecko_z_dworca_zoo
jednak dolne zeby sa bardzo krzywe. lekarka powiedziala ze z nimi nic juz sie zrobic nie da wiec jakos z tym zyje.
to dziwne, że orto powiedziała Ci, że nic nie da się z tym zrobić .
wyprostowanie wszystkich zębów w szczęce i żuchwie i prawidłowe ich ustawienie względem siebie zapobiega nawrotom wady.
nieustawienie zębów dolnych w łuku może spowodować w późniejszym czasie, że również górne zęby będą się wykrzywiać.
Stary 2006-08-13, 11:39   #15
wrednazasysara
Raczkowanie

Też mam krzywe zęby i jakoś żyje. Mam dwie górne jedynki tak jakby wciśnięte dośrodka. Z przodu aż tak tego nie widać, ale jak się patrzy na profil z prawej to ta jedynka odstaje.....Nie chcę nosić aparatu, a pozatym to bardzo duży wydatek, tym bardziej, że ortodonta zawsze cche zakładać na dwie szczęki, a to wydatek rzędu ponad dwóch tysięcy. Jakby tego było mało to dochodza kontrole co trzy miesiące chyba, po 100 zł.....Mam mocne i zdrowe zeby, nie podatne na prochnice, tak bardzo załuje, że są krzywe. Mało kto ma teraz proste, niestety takie czasy. (
Stary 2006-08-25, 16:09   #16
av_rill
Przyczajenie

też miałam tyłozgryz. niestety nie dało się wyleczyć tylko aparatem.
miałam operacje. troche bólu ale efekt widoczny
av_rill jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-26, 09:01   #17
zanzara
Przyczajenie

ja proponuję zmienić ortodontę. Moja znajoma też ma skrzywienie dolnej szczęki z dosyć dużą asymetrią twarzy. Lekarze też twierdzili że tylko operacja, trafiła do jakiejś dosyc znanej (przynajmniej w warszawie) pani doktor, która powiedziała, że operację zawsze się zdąży zrobić natomiast ona się podejmie leczenie aparatem. Przed tym zleciła wykonanie zdjęcia rtg głowy aby zobaczyć ułożenie kości. Najpierw założy na dolną szczękę a po 3 miesiącach na górną. Moja znajoma ma 40 lat więc w tym wieku również można korygować taką wadę
zanzara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-29, 21:13   #18
davvide
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zanzara
ja proponuję zmienić ortodontę. Moja znajoma też ma skrzywienie dolnej szczęki z dosyć dużą asymetrią twarzy. Lekarze też twierdzili że tylko operacja, trafiła do jakiejś dosyc znanej (przynajmniej w warszawie) pani doktor, która powiedziała, że operację zawsze się zdąży zrobić natomiast ona się podejmie leczenie aparatem. Przed tym zleciła wykonanie zdjęcia rtg głowy aby zobaczyć ułożenie kości. Najpierw założy na dolną szczękę a po 3 miesiącach na górną. Moja znajoma ma 40 lat więc w tym wieku również można korygować taką wadę
Moze znasz jakis kontakt do tej Pani doktor? Bylbym bardzo wdzieczny
davvide jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-29, 22:08   #19
zanzara
Przyczajenie

dowiem się jutro
zanzara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-01, 19:45   #20
whip
psy-chopatka

Ja tez mam tylozgryz, wygląda to tak ze jedynki są pochylode do tyłu a dwojki sa wysunięte do przodu. Zęby dolnej szczeki są natomiast niemal idealne, skrzywienia jakieś sa od tych golnych krzywych zebów ale minimalne. Moja ortodatka radziła się w mojej sprawie swojich prosfesorów, odbyła sie cala debata na mój temat bo ponoć mój przypadek jest dość nietypowy.
Generalnie przedstawiono mi 3 sposoby leczenia mojej wady;
1.interwencja hirurgiczna
2. zalożenie na górną szczeke aparatu stałego + na noc jakis spcjalny aparat który wyciągnie dolna szczeke bardziej do przodu i jednoczesnie zredykowalby te minimalne skrzywniena dolnych zebów.
3. wyrwanie 2 piątek i zajęcie sie tylko góra.

Wybrałam trzecią obcje, w najblizsza środe będe miała zakładane "druty". Nie wiem czy podjełam dobrą decyzje, zobaczymy jaki będzie efekt koncowy, najwyżej będe kombinowac dalej. Na chirurgiczny zabieg zdecyduje sie chyba tylko w ostatcznoiści.

My to sie mamy z tymi zębami.
trzymajcie sie
whip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-02, 15:00   #21
izusia15
Raczkowanie

GG do izusia15

Byłam niedawno u ortodontki. Wcześniej kazała zrobić dwa zdjęcia panoramiczne i cefalometryczne(czy jakoś tak). Mam kilka wad jednocześnie.
1.Ząb(kieł górny) wyrósł mi za górnymi zębami, bo nie miał miejsca, ponieważ ciągle miałam mleczaka, a nikt się nie poznał.
2.Górna szczęka jest wysunięta ok 1 cm do przodu(bo w wieku 4 lat ssałam palca)
3.Zęby u dołu rosną krzywo
4.Mam szczelinę między zębami
Lekarka powiedziała, że takie leczenie trwa 3 lata i się załamałam. To długo, ale już się z tym pogodziłam. Nie wiem tylko czy nie czeka mnie leczenie kanałowe dwójki, bo ten ząb co rośnie z tyłu mógł uszkodzić jej nerw. A potem to już z górki. Następna wizyta za 2 tygodnie. Może nie będzie tak źle, mam nadzieje. Zawsze możemy sobie pogadać w gronie osób noszących aparaty. Głowa do góry.
Stary 2006-09-03, 10:31   #22
Moniak19
Raczkowanie

hmm...dziewczyny jaka jest cena stałego aparatu na zęby??
Moniak19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-04, 20:39   #23
Moniak19
Raczkowanie

Ty...to tylko cały mój Świat.
Moniak19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-05, 19:39   #24
_Natalee_
Zadomowienie

koszt aparatu to poodbno teraz ok.1700 zl normalny,staly.Ja płaciłam 1200 za gore i 1200 za doł,ale to bylo 2 lata temu.Tez mialam krzywy zgryz,ale udalo mi sie go naprostowac aparatem.
_Natalee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-09, 14:19   #25
___kika___
Przyczajenie

[1=45e3bde63f48e77c45e9650 0fd2ed8d5ea7cdd58_6407d02 e15973;2234618]Ja też mam krzywy zgryz, ale jako tako tego nie widać, dolna szczęka jest trochę za radzo do przodu i górna nie zachodzi tak jak trzeba, ale to tylko minimalnie, dodatkowo mam dwójke górną do tylu, na dniach wybieram sie do ortodonty ciekawe co powie [/quote]

czyli masz przodozgryz, ja tez i tez mam zamiar się wybrać do ortodonty ;] Hihi ostatnio mi sie snilo ze mialam aparat staly juz nalozony i o ile pamietam fajne uczucie bardzo marze o aparacie a tym bardziej o jego efekcie ;] Pozdrawiam
___kika___ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-22, 13:06   #26
julka:)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bad_me Pokaż wiadomość
znam ten bol.Ja zebym mogla miec "normalny zgryz"musze miec op.bo tez zaden aparat mi nie pomoze(
how much I care"

I told myself I won't miss you,but I remember what it feels like beside you...
julka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-20, 16:36   #27
___kika___
Przyczajenie

Ja też mam takie małe pytanko ;] Mam przodozgryz Może któraś z Was wie ile się leczy tą wadę aparatem stałym, hm...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-01-21, 12:37   #28
megi-megi
Zakorzenienie

Ja miałam tzw. przodozgryz i dokładnie wiem, jak to się leczy (zresztą podobnie do tyłozgryzu, czy skrzywienia szczęk - skoliozy). Najpierw trzeba znaleźć dobrego ortodontę, który wie, że te wady kwalifikują do operacji i aparatem stałym ustawi je odpowiednio do operacji. Operacja polega na cięciu kości szczęk i ustawiania ich we właściwej pozycji - czasem to tylko żuchwa, a czasem obie szczęki. Często przed operacją pół roku trzeba usunąć dolne ósemki - w tym miejscu lekarz tnie kość. Samo leczenie orto przed operacją to jakieś 1,5 - 2 lata.

Powodzenia. Ja to mam za sobą i wiem, że było warto. A bez aparatu zęby wyglądają już dużo lepiej .
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-21, 18:32   #29
___kika___
Przyczajenie

Dzieki ;* Szczerze to mnie troche przestraszyłaś....no ale cóż czego nie robi się dla prostych zebów. Cieszę się, że leczenia tej wady nie trwa zbyt długo aparatem )
Pozdrawiam
Stary 2007-06-10, 12:23   #30
Madziuchna :)
Przyczajenie

Witam wszystkich zalogowalam się na tym forum po to by wam opowiedzieć co u mnie nie tak z moim zgryzem... A więc zacznę od tego, że gorną szczenkę mam wysuniętą do przodu, wszystkie koleżanki mówią, żebym zwróciła się z tym do ortodonty... zęby mam proste a szczenka wysunięta do przodu... a na dole zęby mam troszke krzywe... chciałam, abyście mi powiedzieli czy będzie na to konieczny aparat? Proszę o szybką odpowiedź z góry dziękuje Madzia.
Madziuchna :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości