|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Dylematy - czy powinno się o czymś takim mówić?
Witajcie.
Otóż mam pewien dylemat moralny, który prędzej czy później będzie mi zaprzątał głowę. W zasadzie dylematy są dwa. Aktualnie jestem singielką, aczkolwiek może się to zmienić w każdej chwili, dlatego zawczasu chcę spytać, czy powinnam o tym mówić przyszłemu TŻ? Pierwsza sprawa. Miałam romans z zonatym facetem. Choć romans może nie stuprocentowy, bo nie było stricte seksu, aczkolwiek było zaangażowanie emocjonalne, były wyjazdy, czułości itd. Traktowałam to jako swoistą przygodę, oczywiście nie powtórzyłabym tego, skończyłam to mimo, że mnie błagał jeszcze długo bym „wróciła”. Od tamtej pory raczej nie mamy kontaktu, jednakże oboje mamy takie pozycje, że czasem ja jemu wyświadczę przysługę, czasem on mi – w związku z czym mam relacje typowo koleżeńskie. Minęło trochę czasu, nie wracamy do tego, jesteśmy znajomymi, czasem się gdzieś miniemy w centrum i pogadamy. Powinno się o czymś takim mówić TŻ…? Druga sprawa. Mam przyjaciela, przyjaźnimy się od około 10 roku życia, zawsze byliśmy kumplami, nigdy nie było żadnego pożądania, w czasie naszego koleżeństwa zarówno ja, jak i on byliśmy w długoletnich związkach i nigdy nic między nami nie było, żadnych iskier. Był pewien okres czasu, dość długi, gdy zarówno ja jak i on byliśmy singlami, dalej nie było żadnej magii między nami, ale oboje wychodzimy z założenia, że przypadkowy seks nas całkowicie nie interesuje. Wielokrotnie o tym mówiliśmy kierując temat ku temu jak się skutecznie zaspokoić. Wyszło tak, że wylądowaliśmy w łóżku, to raczej nie był najlepszy seks życia, ani jego ani mój, aczkolwiek nie był też zły. Raczej służył rozładowaniu samej fizyczności, niż napięcia seksualnego między nami dwoma. Trudno mi to określić, ale bardzo mechanicznie potraktowaliśmy tę sprawę, żadnych głębszych przeżyć, coś typu „zrób mi masaż bo bolą mnie plecy”. Wiem, że to cholernie dziwne, ale poza tymi dniami gdy mieliśmy ochotę na seks (umawialiśmy się wcześniej) zachowywaliśmy się dalej jak kumple, czyli nie było żadnej eskalacji dotyku, żadnych flirtów, oboje bardzo staraliśmy się to oddzielić. Taka dziwna relacja nie trwała długo, około 3 miesięcy, gdyż stwierdziliśmy dość, ponadto kolega zaczął się spotykać z pewną dziewczyną i chciał być fair. Co prawda, nie wyszło im wtedy, ale nam też do głowy nie przyszło by do tego wrócić. Przedyskutowaliśmy temat, potraktowaliśmy jako doświadczenie i stwierdziliśmy że funkcjonujemy dalej jako kumple. Wszystko wróciło do normy, dalej między nami nie ma żadnego pożądania, jak się upijemy to nie ciągniemy do siebie, nie ma żadnych dziwnych przypadkowych dotyków, nic. Przyjaźnimy się dalej i zapewne będziemy to robić gdy oboje będziemy w kolejnych związkach. Czy przyszły TŻ powinien wiedzieć o tej specyficznej przygodzie? Przyznam, że są to rzeczy, które nie zaburzyły mi obrazu relacji, ale wiem że facetowi mogłyby spędzać sen z powiek. Czy mówienie o tym nie jest już swego typu nadgorliwością, która tylko mogłaby więcej napsuć? Żeby nie było, dumna nie jestem ani z jednego ani z drugiego, nie potrzebuję umoralniania, sama wyciągnęłam wnioski. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#2 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dylematy - czy powinno się o czymś takim mówić?
Cytat:
Edytowane przez patrycjapatib Czas edycji: 2017-08-29 o 15:15 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja mówię ogolnikowo o takich rzeczach i to na początku znajomości jeśli przewiduje ze będzie z tego poważna relacja.
wysłane telepatycznie
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Ja bym nie mówiła, po co mu takie informacje? To prywatna sprawa i przeszłość, faceci czasem później lubią takie info wyciągać i wypytywać, nie ma sensu. Czego uszy nie usłyszą, tego sercu nie żal
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym nie powiedziała o tym. Przeszłość to przeszłość i nie mam obowiązku się z niej spowiadać. Swojemu obecnemu chłopakowi nie powiedziałam nic o swojej przeszłości, on mi nie opowiadał też o swojej. Nie lubię takich historii. Mamy mały ogląd na sytuację, ale nie prowadzilismy szczegółowych rozmów.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Nie
Nie mowic i nie rozmyslac o tym To już przeszłość |
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Ja też bym nie mówiła. Faceci wcale nie chcą i nie potrzebują wiedzieć o takich rzeczach. Było minęło, Twoje życie. Czasu nie zmienisz. Każdy popełnia błędy. Zresztą Twoje życie, Twoja sprawa. Nie trzeba rozpamiętywać każdego momentu razem z nowym partnerem. Bo i w jakim celu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też bym nie powiedziała, w końcu to już przeszłość. Wyciągnęłaś wnioski i żyjesz dalej.
Ja nigdy szczegółowo nie wnikam w poprzednie relacje związkowe i seksualne faceta, tak samo sama nie opowiadam szczegółowo o swojej przeszłości. Ot takie ogólniki, aby jednak wiedzieć co się działo zanim się poznaliśmy.
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Nie mówiłabym i nie chcialabym wiedzieć o takiej przeszlosci partnera.
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Konto usunięte
|
Opowiadać ze szczegółami nie, natomiast wspomnieć, że jakąś tam przeszłość się ma - tak (chociaż dla niektórych to dość oczywiste i niekoniecznie w ogóle trzeba to robić). Ja przed TŻ nie udawałam świętej i cnotki, bo nią nie byłam, ale też nie zarzucałam go tego typu informacjami i nie podawałam szczegółów, bo 1. po co? 2. wcale ich nie chciał, nie wymagał. Dzięki temu wiedziałam, że to facet dla mnie, bo nie był nastawiony na "chcę dziewicy bez skazy". Stwierdził, że przeszłość to przeszłość i na tym zamknęliśmy temat.
---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
Że byli jacyś przed TŻ- oczywiście, ze należy powiedzieć.
Ilu ich było- to już zależy czy chcesz aby wiedział. Którzy to i co z nimi robiłaś- nie mówić.
|
|
#12 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym chciała wiedziec czy mój ewentualnie przyszły tż miał ff lub był kochankiem zajętej kobiety i móc zdecydować czy chce być z takim człowiekiem i budowac wspólną przyszlość. Oczywiście bez szczegolow. Dla mnie gadanie, że przeszłość nie jest ważna można między bajki wsadzić. On kształtuje teraźniejszość, przyszłość, człowieka i niesie konsekwencje swoich czynów i wyborów.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7660075 1]Ja bym chciała wiedziec czy mój ewentualnie przyszły tż miał ff lub był kochankiem zajętej kobiety i móc zdecydować czy chce być z takim człowiekiem i budowac wspólną przyszlość. Oczywiście bez szczegolow. Dla mnie gadanie, że przeszłość nie jest ważna można między bajki wsadzić. On kształtuje teraźniejszość, przyszłość, człowieka i niesie konsekwencje swoich czynów i wyborów.[/QUOTE]
Z drugiej strony, też prawda, jeżeli ktoś gardzi układem ff albo uważa, że kobieta wiążąca się z żonatym nie ma serca, bo rozbija rodzinę, to pewnie taka osoba chciałaby wiedzieć.
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
To nie jest w pgole wazne dla nowego zwiazku.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#15 |
|
BAN stały
|
To zależy jakiego faceta poznasz. Niektórzy nie oceniają przeszłości, ale i nie chcą być oceniani. Są osoby, które chcą sobie nawzajem opowiedzieć wszystko. Tak czuliśmy z moim tż. Wiedziałam, że to, co powiem, nie wpłynie negatywnie na niego. Chociaż to ja byłam ta dużo bardziej doswiadczona. I z żonatymi też. I z ilością facetów w stosunku do jego kobiet. Tak że patrz na gościa i wyczuwaj. Jednej zasady nie ma. Zależy od człowieka.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Rozbawiają mnie osoby, które mówią, że przeszłość jest nie ważna. Sądzę, że większość tych ludzi ma takie grzeszki na sumieniu, że wolą o nich nie mówić i się zasłaniają, iż przeszłość jest nie ważna i po co mówić
Każdy człowiek popełnia błędy. Bardzo dobrze, że wyniosłaś z tego wnioski. Ja też święta nie jestem Sądzę, że powinnaś powiedzieć ogólnikowo, że coś takiego miało miejsce. Nie wdawać się w szczegóły ani nic, tylko powiedzieć ogólnie co się działo. Ktoś może nie akceptować tego i Twój przyszły TŻ ma prawo wybrać czy chce być z osobą z takimi doświadczeniami. Dla przykładu ja bym nie chciała być z osobą, która traktuje seks jako zwykłą czynność. Mogę się związać jedynie z osobą, która seks traktuje jak coś bardziej wyjątkowego. Dlatego no nie wciskajcie kitów, że przeszłość dla wszystkich jest nie ważna. A jeśli Twój przyszły partner nie zaakceptuje tego, to cóż.. Znajdzie się inny. Zasługujesz na kogoś, kto będzie akceptował Cię również z Twoją przeszłością i takiego faceta Ci z całego serca życzę
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Rozbawiaja mnie osoby ktore seks traktuja jak swietosc.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
No jeśli potencjalny partner będzie szukał nieskalanej dziewicy, to doświadczenia autorki mogą być problemem i lepiej w takiej sytuacji kandydata uświadomić, że nie trafił. Ale jak będzie zwykłym facetem, a nie jednym z tych, co 'dla faceta seks to naturalna rzecz, ale kobieta to nie, powinna się wzbraniać do ślubu, nie mam szacunku do łatwych kurew', to nie będzie problemu. A jakby się okazał takim, to będzie jeszcze czas, żeby brać nogi za pas
Przeciętnego faceta średnio będzie interesowało kim był jej były i raczej będą mieli ciekawsze tematy do rozmowy. Wspomnieć można, ale gadać o tym
|
|
|
#19 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja bym nie miała do siebie szacunku, gdybym się z wszystkimi ruchała na imprezach ![]() ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Cytat:
|
|
|
#20 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Kontrowersyjny czy nie, żonaty czy nie, nie jest to wina autorki, przecież to nie tak, że ona rozbiła rodzinę, facet chciał zdradzić i zdradził, jak nie z jedną, to z następną.
|
|
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale dziewictwo straciłam z kimś, kogo kochałam.
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Bo przeciez kobieta ktora lubi seks i ma wiecej niz jednego partnera to pewnie szacunku nie ma do siebie
|
|
|
|
#23 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
|
|
|
#24 |
|
Konto usunięte
|
Uważam, że jeśli dana osoba z jakiegoś powodu wstydzi się swojej przeszłości lub nadal emocjonalnie do niej podchodzi, to nie ma sensu ze szczegółami opowiadać o niej w każdym nowym związku. Jeśli jednak uważa to za zamknięty rozdział, a przy okazji nie traktuje byłego seksu jak jakiejś świętości, to może podzielić się niektórymi informacjami, jeśli oczywiście chce.
Naprawdę nie każdy biczuje się za rozmaite nie do końca moralne decyzje z przeszłości, niektórzy akceptują siebie i partnera takimi, jakimi są - ale to już kwestia konkretnej pary. |
|
|
|
|
#25 |
|
Wtajemniczenie
|
No, ale nie podoba mi się zrzucanie winy na kochankę męża, że to ona zniszczyła życie jego rodzinie i tak dalej, a biedny facet jest poszkodowany, bo młoda laska zakręciła tyłkiem i nie mógł się bronić.
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#27 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
Nie zmienię zdania. Dla mnie seks tylko z miłości i nie mam zamiaru nikogo zdradzać. Koniec tematu.
|
|
|
#28 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7660075 1]Ja bym chciała wiedziec czy mój ewentualnie przyszły tż miał ff lub był kochankiem zajętej kobiety i móc zdecydować czy chce być z takim człowiekiem i budowac wspólną przyszlość. Oczywiście bez szczegolow. Dla mnie gadanie, że przeszłość nie jest ważna można między bajki wsadzić. On kształtuje teraźniejszość, przyszłość, człowieka i niesie konsekwencje swoich czynów i wyborów.[/QUOTE]
Cytat:
Tak samo nie chcialabym sie wiazac z kims kto rozwalil kiedys komus rodzine/zarywal do zajetego. A skoro nie chcialabym takiej osoby, to mam prawo wiedziec czy moj potencjalny partner zrobil kiedys cos takiego. Albo inny przyklad, nie zwiazalabym sie z facetem, ktory korzystal z uslug prostytutki, chocby tylko jeden jedyny raz. Serio uwazacie, zeby ukrywac takie rzeczy? Nie musze znac imienia i nazwiska eks partnerow, nie musze wiedziec w jakiej pozycji sie kochali i ile razy dziennie, ale tak wazne sprawy, ktore tutaj wymienialam moim zdaniem powiedziec trzeba. Kazdy ma prawo zdecydowac czy chce partnera z taka przeszloscia czy nie.
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Taka slodziutka, katolicka owieczka a jaka wredota wylazi.
Ode mnie eot bo ja ciebie nie atakowalam a ty mnie tak. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#30 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Jak pisałam ja mówię. Po to żeby po jakimś czasie związku nagle nie wyszło ze partner nie akceptuje jednorazowego seksu lub sypiania z zajetymi. Dlatego rzeczy, które mogą być kontrowersyjne mówię dość szybko. Tak samo jak o kredytach, które mam.
wysłane telepatycznie
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:37.

Każdy człowiek popełnia błędy. Bardzo dobrze, że wyniosłaś z tego wnioski. Ja też święta nie jestem