Architektura, studia- czy to ma sens? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-10-31, 21:32   #1
Wika889
Przyczajenie

Lightbulb

Architektura, studia- czy to ma sens?

Hej, mam pewien problem dotyczący studiów i przyszłości. Jestem studentka I roku Architektury we Wrocławiu. Już w trzeciej klasie liceum (profil: biol-chem-fiz) wpadłam na pomysł, żeby startować na architekturę. Z racji tego, że od zawsze kochałam rysować i stwierdziłam, że nie ma co dalej się męczyć z bilogią i chemią i znaleźć coś co będzie związane z rysunkiem. Nie dostałam się za pierwszym razem (matma na podstawie nie wystarczyła), zrobiłam sobie rok przerwy, zaczęłam prace i chodziłam na korepetycje z matematyki. Rysunek na egzaminie poszedł mi bardzo dobrze (celowałam głównie na Politechnike Wrocławską), niestety matma rozszerzona poszła mi fatalnie. Wystarczyło tylko żeby się dostać. I oto jestem - Na pierwszym roku z myślami żeby rzucić to wszystko już na początku. Wiedziałam że nie będzie łatwo,ale jestem załamana ile jest tutaj przedmitów ścisłych. Pod względem plastycznym nie moge się wykazać. Jestem w takim dole, że zastanawiam się czy to wogóle jest dla mnie? Poddacie mi pewnie pomysł ASP, ale zawsze kojarzyło mi się to tylko z poźniejszym rysowaniem karykatur na rynku w Krakowie XD
Wika889 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-04, 20:41   #2
anesthesiaa
Raczkowanie

Dot.: Architektura, studia- czy to ma sens?

Spokojnie
Na każdej politechnice, na każdym kierunku pierwszy rok wygląda podobnie - zajęcia niczym w szkole, godziny matmy, fizyki, chemii i wytrzymałości materiałów. Potem to się na szczęście zmienia, odchodzą przedmioty czysto teoretyczne (jak matma), a na ich miejsce pojawiają się przedmioty stricte zawodowe, na których można się wykazać.
Także spokojnie, nie panikuj Zaciskaj zęby i brnij przez te przedmioty, które masz teraz, a już niedługo czeka się upragnione rysowanie (jeszcze będziesz go miała dość ).
Poza tym istnieje coś takiego jak spis przedmiotów na danym semestrze. Poszukaj na stronie swojego wydziału albo na USOSie (o ile takowego masz, ale PWr raczej ma) jakich przedmiotów możesz spodziewać się na kolejnych semestrach.
Głowa do góry!
anesthesiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-07, 14:07   #3
lady_90
Raczkowanie

Studiowałam na Politechnice Krakowskiej. Na początku na pewno nie jest łatwo jeżeli chodzi o matematykę - ja chodziłam do humana z liceum, matematykę miałam tylko podstawową i na studiach z wieloma rzeczami zetknęłam się po raz pierwszy. Na PK była możliwość chodzenia na takie korepetycje/konsultacje/zajęcia wyrównawcze ( zwał jak zwał ) na których pani od matmy tłumaczyła zagadnienia, które będą się pojawiać na kolokwium. Może u Ciebie też jest coś takiego? Warto się przejść i zapytać. Ze ścisłych przedmiotów problematyczna może być też fizyka i mechanika budowli - ale jak się w miarę uważa na zajęciach, zrobi kilka zadań, zapisze wzory - do ogarnięcia. Wielu osobom trudność sprawia również budownictwo. Pierwszy rok jest najgorszy, później robi się przyjemniej, jest więcej zajęć z projektowania, wykłady o architekturze, planowaniu, konserwacji - znacznie przyjemniejsze niż na pierwszym roku także, jak chcesz być architektem to nie poddawaj się, później naprawdę jest łatwiej przez pierwsze miesiące też byłam zdołowana, większość osób, które znam też była zmęczona pierwszym semestrem.

Nie wiem jak w przypadku PW, ale na PK studia a praca to dwie różne rzeczy. Na studiach tworzy się piękne, imponujące budynki, nowoczesne elewację, oryginalne kształty. Praca w branży to głównie przepisy, przepisy i jeszcze raz przepisy Inwestorzy chcą zawsze maksymalnie wykorzystać działkę, wycisnąć z niej co się da - czasami trzeba porzucić swoje marzenia o pięknej, wyjątkowej bryle budynku czy ekstrawaganckiej elewacji. Trzeba liczyć koszty, PUM lub powierzchnię najmu Chyba, że chcesz zostać na uczelni bądź brać udział w konkursach - tam można sobie pozwolić na więcej swobody. Ja od razu po obronie poszłam do pracy do jednego z czołowych biur w mieście - miałam niezłe zderzenie - moje wyobrażenia o pracy architekta kontra rzeczywistość Ale nie żałuje - lubię swoją pracę, w tym roku zrobiłam uprawnienia i nie widzę siebie w żadnym innym zawodzie.
lady_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-08, 21:48   #4
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lady_90 Pokaż wiadomość
Studiowałam na Politechnice Krakowskiej. Na początku na pewno nie jest łatwo jeżeli chodzi o matematykę - ja chodziłam do humana z liceum, matematykę miałam tylko podstawową i na studiach z wieloma rzeczami zetknęłam się po raz pierwszy. Na PK była możliwość chodzenia na takie korepetycje/konsultacje/zajęcia wyrównawcze ( zwał jak zwał ) na których pani od matmy tłumaczyła zagadnienia, które będą się pojawiać na kolokwium. Może u Ciebie też jest coś takiego? Warto się przejść i zapytać. Ze ścisłych przedmiotów problematyczna może być też fizyka i mechanika budowli - ale jak się w miarę uważa na zajęciach, zrobi kilka zadań, zapisze wzory - do ogarnięcia. Wielu osobom trudność sprawia również budownictwo. Pierwszy rok jest najgorszy, później robi się przyjemniej, jest więcej zajęć z projektowania, wykłady o architekturze, planowaniu, konserwacji - znacznie przyjemniejsze niż na pierwszym roku także, jak chcesz być architektem to nie poddawaj się, później naprawdę jest łatwiej przez pierwsze miesiące też byłam zdołowana, większość osób, które znam też była zmęczona pierwszym semestrem.

Nie wiem jak w przypadku PW, ale na PK studia a praca to dwie różne rzeczy. Na studiach tworzy się piękne, imponujące budynki, nowoczesne elewację, oryginalne kształty. Praca w branży to głównie przepisy, przepisy i jeszcze raz przepisy Inwestorzy chcą zawsze maksymalnie wykorzystać działkę, wycisnąć z niej co się da - czasami trzeba porzucić swoje marzenia o pięknej, wyjątkowej bryle budynku czy ekstrawaganckiej elewacji. Trzeba liczyć koszty, PUM lub powierzchnię najmu Chyba, że chcesz zostać na uczelni bądź brać udział w konkursach - tam można sobie pozwolić na więcej swobody. Ja od razu po obronie poszłam do pracy do jednego z czołowych biur w mieście - miałam niezłe zderzenie - moje wyobrażenia o pracy architekta kontra rzeczywistość Ale nie żałuje - lubię swoją pracę, w tym roku zrobiłam uprawnienia i nie widzę siebie w żadnym innym zawodzie.
ja bym jeszcze dodała (a też jestem po PK ) wieczne użeranie się z konstruktorem, który zawsze twierdzi, że "się nie da", sanitarnymi, którzy zawsze płaczą, że im za mało miejsca, albo przebicia w stropie za małe, a na większe ofc konstruktor się nie zgadza do tego często gęsto (zwłaszcza przy dużych inwestycjach) ZIKiT, sanepid, strażak, inwestor, który chce budować na stoku, gdzie różnica wysokości wynosi 12m, konserwator zabytków, drogowcy, elektrycy i wszyscy święci. a ty człowieku lawiruj tak, żeby wszystkich pogodzić i zadowolić i spełnić wszystkie przepisy, a jak jeszcze się uda przy tym, że budynek nie poraża brzydotą, to już klękajcie narody

nie ma co sobie mydlić oczu, to nie jest łatwy zawód ale ja tam to lubię
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-09, 15:04   #5
anesthesiaa
Raczkowanie

Cytat:
ja bym jeszcze dodała (a też jestem po PK ) wieczne użeranie się z konstruktorem, który zawsze twierdzi, że "się nie da", sanitarnymi, którzy zawsze płaczą, że im za mało miejsca, albo przebicia w stropie za małe, a na większe ofc konstruktor się nie zgadza
Właśnie dlatego przydałby się dobrze rozwinięty BIM na polskim rynku Wszystkim branżowcom byłoby łatwiej współpracować i nie byłoby "użerania się".
anesthesiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-09, 16:10   #6
lady_90
Raczkowanie

Oj zdecydowanie by się przydało rozwinięcie BIMu. Ale niestety sporo branżowców dalej z tego nie korzysta - nie potrafi/nie umie/nie chce. Nasze biuro idzie z duchem czasu, w zasadzie wszystkie programy rysujemy w Revicie, a i tak często kończy się na eksportowaniu rysunków do autocada i kończy się tak, że to architekci przenoszą wszystko to, co branżyści zrobią w 2d.

Zresztą programy to też istotny temat - wg mnie na studiach jest zdecydowanie za mało godzin poświęconych programom - zakłada się, że student wszystkiego się sam nauczy. I oczywiście tak się dzieje, bo nie ma wyjścia. U nas na pierwszym roku był zajęcia z autocada - ale jak sobie przypomnę co robiliśmy to śmiech na sali A o ile prościej byłoby gdyby było normalna zajęcia. Przecież bez tego ani rusz. Każdy jakoś tam sobie sam rysował swoim systemem, ale dopiero jak zaczęłam prace odkryłam ile jest funkcji, których nie znam

Także autorko, nie jest łatwo, ale jak to jest to co chcesz w życiu robić, architektura Cię interesuje, to się nie poddawaj Matematyką, fizyką czy mechaniką się nie dołuj - oczywiście trzeba mieć o tym jakieś pojęcie, ale odkąd zaliczyłam te przedmioty to nigdy więcej nie użyłam wszystkich skomplikowanych wzorów, które musiałam wykuwać do egzaminu :P
Stary 2017-11-09, 19:46   #7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lady_90 Pokaż wiadomość
Oj zdecydowanie by się przydało rozwinięcie BIMu. Ale niestety sporo branżowców dalej z tego nie korzysta - nie potrafi/nie umie/nie chce. Nasze biuro idzie z duchem czasu, w zasadzie wszystkie programy rysujemy w Revicie, a i tak często kończy się na eksportowaniu rysunków do autocada i kończy się tak, że to architekci przenoszą wszystko to, co branżyści zrobią w 2d.

Zresztą programy to też istotny temat - wg mnie na studiach jest zdecydowanie za mało godzin poświęconych programom - zakłada się, że student wszystkiego się sam nauczy. I oczywiście tak się dzieje, bo nie ma wyjścia. U nas na pierwszym roku był zajęcia z autocada - ale jak sobie przypomnę co robiliśmy to śmiech na sali A o ile prościej byłoby gdyby było normalna zajęcia. Przecież bez tego ani rusz. Każdy jakoś tam sobie sam rysował swoim systemem, ale dopiero jak zaczęłam prace odkryłam ile jest funkcji, których nie znam

Także autorko, nie jest łatwo, ale jak to jest to co chcesz w życiu robić, architektura Cię interesuje, to się nie poddawaj Matematyką, fizyką czy mechaniką się nie dołuj - oczywiście trzeba mieć o tym jakieś pojęcie, ale odkąd zaliczyłam te przedmioty to nigdy więcej nie użyłam wszystkich skomplikowanych wzorów, które musiałam wykuwać do egzaminu :P
zdecydowanie się zgadzam, że BIM ułatwiłby wszystkim pracę niestety jak lady_90 - na studiach sam autocad (zresztą pewnie miałyśmy tych samych prowadzących ). teraz dopiero sama po godzinach uczę się archicada i chociaż jestem dopiero na początku początków, to już widzę, o ile życie byłoby prostsze, gdybym opanowała go na początku studiów
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-13, 13:10   #8
Wika889
Przyczajenie

Ok dziękuje wam bardzo za odpowiedź, przyznam, że z czasem jest coraz lepiej. Zobaczymy jak będzie z sesją XD XD Mam nadzieje, że po pierwszym roku poczuje już ulgę. Łatwo nie jest, ale skoro mówicie, że warto, próbuje dalej! <3
Wika889 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-17, 11:16   #9
Konto usunięte

Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania, to możesz pisać

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-11-20, 09:18   #10
lady_90
Raczkowanie

Próbuje, próbuj

Naprawdę z wieloma osobami rozmawiałam i każdy z nich uważa tak samo jak ja - pierwszy rok jest najtrudniejszy, potem z górki. Dużo czasu spędza się nad projektami, ale mniej jest zakuwania.
Stary 2017-11-20, 11:21   #11
Kwiat_polny
Przyczajenie

Muszę zgodzić się z tym, co było napisane. Pierwszy rok to głównie zakuwanie, bo jednak gdzieś i kiedyś trzeba zdobyć tę wiedzę teoretyczną. Potem jednak, przynajmniej w znanych mi przypadkach, zaczynasz robić coraz więcej projektów, przez co zajęcia i prace w domu są zdecydowanie przyjemniejsze
Kwiat_polny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-12-11, 21:31   #12
ksaiaga
BAN stały

Pierwszy i drugi rok są najtrudniejsze (WAPW) - potwierdzam - dużo przedmiotów teoretycznych, pamięciówki, ciężkich egzaminów np. statyka budowli, konstrukcje, architektura polska, wszystkie historie. Jak przetrwasz, to potem będzie łatwiej. A jakby się nie udało, to może architektura wnętrz na ASP albo konserwacja.

Edytowane przez ksaiaga
Czas edycji: 2017-12-12 o 08:28
ksaiaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości