wysoka prolaktyna bromergon - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-11-11, 13:58   #1
jennifer78
BAN stały

wysoka prolaktyna bromergon

Cześć od prawie roku jestem na kuracji bromergonem w zwiazku z wysoka prolaktyna.Poczatkowo byla ona na poziomie38, potem dzieki tabletkom- wahala sie od 4 do 12. Pod koniec sierpnia wynik mialam jednak bardzo wysoki- prawie 80. Ginekolog kazal zwiekszyc ilosc tabletek i tak jak przy peirwszej kuracji dobrze znosilam bromergon, tak teraz- jest ciezko. Nie chce brac tych tabletek, ale wiem ze lek o podobnym dzialaniu bez efektow ubocznych jest znacznei drozszy :/ przy okazji zauwazylam ze masowo wypadaja mi wlosy, srednio od sierpnia, przy czym teraz ich wypada baaaardzo duzo, mam tez problemy z cera w okolicy ust/brody. Czy to skutek wysokiej prolaktyny? Czy w ogole istnieje jakikowlieksposob na to by miec prolaktyne w normie bez koniecznosci zazywania bromergonu?Czy taka kuracja jest juz na stałe? I czy kobiety przyjmujace bromergon nie maja problemow np. z zajsciem w ciaze? Nie wiem czy tak dlugotrwale przyjmowanie jakiegos leku nie wplywa negatywnie na nasze zdrowie? Mimo ze obniza poziom prolaktyny? Bede wdzieczna za odpowiedzi
jennifer78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-24, 17:39   #2
dawacdzidzie
Rozeznanie

Dot.: wysoka prolaktyna bromergon

Cytat:
Napisane przez jennifer78 Pokaż wiadomość
Cześć od prawie roku jestem na kuracji bromergonem w zwiazku z wysoka prolaktyna.Poczatkowo byla ona na poziomie38, potem dzieki tabletkom- wahala sie od 4 do 12. Pod koniec sierpnia wynik mialam jednak bardzo wysoki- prawie 80. Ginekolog kazal zwiekszyc ilosc tabletek i tak jak przy peirwszej kuracji dobrze znosilam bromergon, tak teraz- jest ciezko. Nie chce brac tych tabletek, ale wiem ze lek o podobnym dzialaniu bez efektow ubocznych jest znacznei drozszy :/ przy okazji zauwazylam ze masowo wypadaja mi wlosy, srednio od sierpnia, przy czym teraz ich wypada baaaardzo duzo, mam tez problemy z cera w okolicy ust/brody. Czy to skutek wysokiej prolaktyny? Czy w ogole istnieje jakikowlieksposob na to by miec prolaktyne w normie bez koniecznosci zazywania bromergonu?Czy taka kuracja jest juz na stałe? I czy kobiety przyjmujace bromergon nie maja problemow np. z zajsciem w ciaze? Nie wiem czy tak dlugotrwale przyjmowanie jakiegos leku nie wplywa negatywnie na nasze zdrowie? Mimo ze obniza poziom prolaktyny? Bede wdzieczna za odpowiedzi
Ten droższy lek nie niesie za sobą skutków ubocznych. Warto zrezygnować z czegoś i dołożyć 50zł do leków na rzecz lepszego samopoczucia. Brałam Dostinex i czułam się po nim lepiej, niż zanim zaczęłam brać - taka spokojna i pełna chillu.
dawacdzidzie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-25, 22:26   #3
jennifer78
BAN stały

Dzieki za odpowiedz. W sumie to nie robilam zbyt duzego rozeznania w kwestii drugiego leku- slyszalam ze ten drozszy kosztuje 200 zl, z kolei bromergon kilkanascie, wiec nie jest to kwestia 50 zl... ale byc moze zle cos zrozumialam

planuje isc do endokrynologa, byc moze cos nie tak z tarczyca i stad podwyzszona prolaktyna? nie usmiecha mi sie cale zycie brac tych tabletek, czy to drozszych czy tanszych :/ zreszta ginekolog tez zalecil, zebym moze za jakis czas wybrala sie do endo. ale chyba nie chce czekac, wole isc teraz i wiedziec co tam sie dzieje dokladnie. jakie badania zrobic? ide do endo prywatnie i wole od razu przyjsc z wynikami badan niz tracic kase na wstepna wizyte z ktorej niewiele sie dowiem :P
jennifer78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-26, 18:48   #4
elizakasia
Raczkowanie

Hej, mam duży problem z prolaktyną. Nie mogę zajść w ciążę prawie rok czasu i zrobiłam różne badania. Dziś zalogowałam się na konto z wynikami i mam poziom prolaktyny......600 (( Dlaczego jest aż taki gigantyczny? Mam 31 lat i ogólnie dobry stan zdrowia. Waga w normie. Morfologia krwi jest wszystko w normie i inne poziomy hormonów też ok. Moje miesiączki są raczej regularne i obserwuję objawy płodności. Czytałam, że konieczne będzie branie leków. Czy to są jakieś sterydy, będą skutki uboczne? Po ilu miesiącach spadnie ta prolaktyna? Jak czytałam objawy, jakie są przy takim wysokim poziomie to ja nie mam żadnych-poza brakiem ciąży.
elizakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-27, 10:16   #5
sylwiaklo1990
BAN stały

Skutki uboczne, cóz..
sylwiaklo1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-07, 23:00   #6
malinowamamba25
Raczkowanie

Z tego co kojarze to zbyt wysoka prolaktyna jest leczona wlasnie farmakologicznie albo może swiadczyc o guzie przysadki mozgowej. Nie wiem jak ma się prolaktyna do tarczycy, tu już musisz zapytac ginekologa-endokrynologa, np. wejdź na edoktor24.pl i zapytaj o poradę. Jeśli obecne tabletki niosa ze soba skutki uboczne to może zaproponuje ci alternatywne leczenie.
malinowamamba25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-07, 23:47   #7
MissChievousTess
Zakorzenienie

Problem z zajściem to jest przy wysokiej prolaktynie. Kuzynka tak miała i po kuracji bromergonem dopiero zaszła w ciążę. O ile pamiętam brała to 3 miesiące chyba i już teraz nie bierze. Jedyne na co narzekała to, że zaraz po zażyciu miała lekkie mdłości. To ponoć normalne przy tym leku.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości