Fryzurka dla dwulatki .... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-05-29, 11:28   #1
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

Fryzurka dla dwulatki ....

Mam mała córeczkę, w sierpniu skończy 2 latka. Martynka ma długie kręcone blond włoski, niestety dosyć rzadkie. wszyscy w mojej rodzinie i rodzinie męża mają grube włosy. słyszałam że po obcięciu włosów odrosną one gęstsze, czy to prawda?? a jeśli tak, to jak mam obciąć moją małą córeczkę... na chłopaka? może wy - mamusie macie jakieś wypróbowane fryzurki dla małych dziewczynek, żeby wyglądała jak dziewczynka.
Bardzo proszę o radę...
Stary 2006-05-29, 12:50   #2
marcelina73
Wtajemniczenie

Dot.: Fryzurka dla dwólatki ....

Według moich wiadomości włosy od samego ich podcinania nie gęstnieją - włosy to nie trawnik jak mówi moja fryzjerka. Dziewczynka jest jeszcze mała i włosy na pewno jeszcze zgęstenieją.
Aby wyglądały ładnie zanim staną się gęste, najlepiej trochę je skrócić, jak nie są bardzo strzępiaste - można obciąć grzywkę (w innym przypadku lepiej zapuścić, bo grzywka będzie brzydko wyglądała).
Mnie się takie obcinanie "na chłopaka" nie podoba nawet u chłopaka - dlatego mój synek ma właśnie półdługie włoski - też lekko kręcone blond.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-29, 13:36   #3
Luba
Zakorzenienie

Moja córka jest blondynką i na poczatku miała włosy niezbyt geste a do tego cienkie. Zawsze podcinałam jej włoski, odkąd podrosły na tyle, ze mogłam je obcinac. Nie wiem czy to jej wzmocniło włosy, ale myslę, ze trochę tak, bo naprawdę po każdym obcięciu widziałam, że włosy sa mocniejsze. Nigdy jednak nie obcinałam jej "na chłopaka", zawsze były to włoski obcięte mniej więcej na poziomie uszu (zawsze chodziłam z nia do fryzjera i fryzjerka ładnie jej włoski obcinała). Moja córcia ma grzywkę, nie każdemu bez grzywki ładnie.
Teraz od roku zapuszcza włosy, bo ma na to ochotę, ale i tak co jakiś czas podcinamy końcówki włosów. Moim zdaniem to jednak wzmacnia włosy i pobudza je do rośniecia, może nie mam racji, ale co tam, sprawdza się na razie na mojej córce.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-29, 17:17   #4
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Zgadzam się z Lubą Na pewno włosy się wzmacniają i rosną szybciej. Dlatego niektóre matki przez pierwsze lata życia swoich pociech golą je maszynką na łyso Mi osobiście się to nie podoba, ale fakt jest taki że rosną mocniejsze i bardziej gęste.
Moja 2,5-letnia córeczka też ma blond na końcach kręcone włoski i ma ściętą krzywą grzywkę i podcinam jej końcówki - pierwszy raz zrobiłam to całkiem niedawno i zmiana jest ogromna, już po jendym strzyżeniu było widać poprawę Bałam się strasznie że przestaną jej się kręcić, no ale na szczęście nie przestały A włoski zaczęły bardzo szybko rosnąć Hania jest zachwycona
Mi sie strasznie podoba taka fryzurka "na pazia" ale nie wiem czy przy bujnych lokach moje córy by taka wyszła
Pozdrawiam wszystkie mamusie
Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-29, 19:59   #5
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

Dobra dziewczyny, chyba przekonałyście mnie do obcięcia włosków Martyce . martwi mnie tylko czy dam sobie radę z ujażmieniem jej włosów - z włosami i nożyczkami mam doświadczenie niewielkie - tylo podcinanie grzywki . Luba piszesz że chodzisz z córcią do fryzjera, a wy marcelino i gmyrelko same obcinacie dziewczynki?? macie / mieliscie w tym jakies doswiadczenie przed pierwszym razem??
Stary 2006-05-29, 20:34   #6
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Ja nie obcianam sama - w życiu bym się tego nie podjęła, bo mam dwie lewe ręce Mi obcina koleżanka fryzjerka, a Hania jest taką damą, że siedzi pięknie wyprostowana i nawet nie drgnie
A ostatnio jak jej obcieła taką skośną "krzywą" grzywkę to normalnie nie mogła się na siebie w lustrze napatrzeć
A dziadkowie zachodzili w głowe o co to chodzi, twierdząc że myśleli że po to ją biorę do fryzjera żeby wszystko było ładnie i prosto
Stary 2006-05-29, 21:16   #7
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

Gratuluję takiej kobiecej córeczki!! moja dziewczynka jest taką wiercipietą że wytrzymuje 5 min. na miejscu (gdy ją czeszę) tylko wtedy gdy leci w telewizji Elmo lub Teletubisie . i jest pod wielką presją. ale chyba bede musiała z nią poważnie porozmawiać i wybrać sie do pani fryzjerki - boże oby nie rozniosła salonu fryzjerskiego . dzieki
Stary 2006-05-29, 22:11   #8
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Hehe dziekuje Wiesz ona jest aż zanadto kobieca Dzisiaj "ciocia" z żłobku mówiła, że jak wszystkie dzieci wracają z ogrodu, są całe brudne to Hania pierwsze co robi to biegnie do swojej szafki i maluje się (moim) błyszczykiem, który jest przekupstwem żeby bez gadania co rano poszła do żłobka
Jej ulubioną zabawką są cienie i pomadki Barbi takie ze smyka i mogłaby się nimi malować cały dzień siedząc przed lustrem i po całych tych zabiegach wygląda jakby ją ktoś solidnie pobił, a co najgorsze chce żeby jej mówić że wygląda pieknie A jak już sie jej to powie to się zabiera i idzie " na randkę z Adrianem" Zupełnie nie wiem co mam o tym myśleć
Kurcze ale się rozpisałam, no ale o dzieciakach tak można,
pozdrowienia
Stary 2006-05-29, 22:32   #9
marcelina73
Wtajemniczenie

Ja synkowi obcinam grzywkę a resztę - fryzjerka - Marcel też siedzi grzecznie na fotelu - nie ma z tym problemu.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-30, 07:42   #10
Luba
Zakorzenienie

Polecam zabranie dziecka do znajomej fryzjerki, a jesli nie masz takiej możliwości, to uprzedz fryzjerkę, ze dziecko jest pierwszy raz. Ja zabierałam dzieciom do fryzjera na takie pierwsze wizyty jakieś małe zabawki, żeby mieli co pani fryzjerce pokazać i się z nia "oswoić" a potem(podczas obcinania) trzymali te zabawki w łapkach, czuli sie pewniej.

Stary 2006-05-30, 08:32   #11
lila69
Przyczajenie

Moj mlodszy synek tez mial bardzo liche wloski,postanowilam mu podciac troszke i zobaczyc czy wloski zaczna szybciej rosnac i czy beda mocniejsze.Wiele osob tlumaczylo mi ze po scieciu powinny mu zgestniec i tak tez sie stalo chlopczyk ma 2,5 latek i czuprynke dosyc spora Wybierz sie ze swoja pociecha do fryzjera.to calkiem inaczej niz w domu samej obcinac,fryzjer doradzi i zajmnie tak Twoja mala,ze nawet nie zauwazysz jak bedzie ladnie obcieta.Moj mniejszy synek uwielbia chodzic do fryzjera.Siada zaraz na fotelu i oglada grzebienie i przeglada sie w lustrze,a dla mnie to wieksza wygoda bo nie musze sie martwic ze go zatne albo fryzurka bedzie nie taka jak mi sie podoba
lila69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-30, 13:47   #12
paula78
Zakorzenienie

Nie sadze aby od scianania wzmacnialy sie wlosy ,normalne jest natomiast to iz w z wiekeim sie wzmacniaja ,miesieczniak a 2 latek to jednak roznica we wlosach i nie przez sciananie sie wzmacniaja,pozatym na krotkich wlosach szybciej widac rosniecie i stad wrazenie szybkosci.

moja corka ma 6 lat i nie byla eszcze u fryzjera ,sprawe zalatwiamy same scianm ja od zawsze i od zawsze miala czarne dlugie wlosy ,obecnie grzywka do brwi i reszta prosta,podcinam grzywke i tyl.
teraz zapuszczamy grzywke do dlugosci tylu,jak pojdzie zobaczymy ,na szczescie ,nieszczescie corka jest typem bez spinkowym i bezkitkowym dlatego aby przekonac ja do kitek ktore sa wygodne i nie placza wlosow,mowie ze zetne maszynka na lyso jak nie bedzie miala kitek

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-30, 19:16   #13
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi
Dot.: Fryzurka dla dwulatki ....

Dzieki wszystkim mamusiom, przekonałyście nas, wybieramy sie do fryzjera!!! dziewczyny jakie dziewczęce fryzury polecacie?? wklejcie moze jakies zdiecia waszych pociech - zawsze to milo popatrzec na takie male damy .
Stary 2006-05-30, 19:20   #14
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

Gmyrelka, nie boisz sie ze twoja corcia dostanie jakiejs alergii od cieni, co prawda zabawkowych, ale zawsze. 2,5 roku to nie jest typowy wiek dla uzytkowniczki kosmetyków upiekszajacych .
Stary 2006-06-01, 10:06   #15
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Zgadzam się że nie jest, ale niestety (a może stety) ona ma nade mną władzę
Nie ma żadnego uczulenie, a zabawy ma przy tym mnóstwo, bo przy okazji malowana siebie, dostanie się też mi, tatusiowi i wszystkim lalką
Stary 2006-06-01, 22:18   #16
Suarti
Zadomowienie

Nie wierze w to ze obcinanie wlosow sprawi ze bede bardziej geste(niektorzy twierdza ze trzeba dziecko zgolic na lyso). Moja 6 letnia corka bardzo dlugo miala rzadkie wlosy, mialam wrazenie, ze wcale jej nie rosna. Teraz ma geste wlosy
Moja corka, podobnie jak corka Pauli78 jest typem bezspinkowym(choc teraz odpukac spinke jakos znosi) i bezkitkowym. Tylko ze na nia gadanie ze zetna ja na lyso nie dziala , odpowiada wtedy: zrob to mamo
Moja corka nawet sie czesac nie lubi, codziennie rano sa toczone straszne walki by "wygladala na czlowieka"
Suarti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-02, 12:10   #17
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

A Martynka jest właśnie szczytem marzeń wszystkich mam, które uwielbiają czesać, spinać ,zaplatać i kombinować. jesli, jak juz wsponialam, leci odpowiednia bajka, mozna jej zrobic na głowie wszystko, od dobieranego po główke obsianą kiteczkami - to zależy od czasu trwania bajki. chetnie nosi opaski, gumki spinki i inne cuda, nie ściąga ich jesli przedtem dam jej obejrzec co bedzie miala na głowie. dlatego tez troche smutno mi bedzie obciac jej dlugie wlosy, a pewnie jak podetne tylo koncowki to nie zgestneją, a do tego przecież dąże
Stary 2006-06-02, 13:13   #18
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kate_rossi
A Martynka jest właśnie szczytem marzeń wszystkich mam, które uwielbiają czesać, spinać ,zaplatać i kombinować. jesli, jak juz wsponialam, leci odpowiednia bajka, mozna jej zrobic na głowie wszystko, od dobieranego po główke obsianą kiteczkami - to zależy od czasu trwania bajki. chetnie nosi opaski, gumki spinki i inne cuda, nie ściąga ich jesli przedtem dam jej obejrzec co bedzie miala na głowie. dlatego tez troche smutno mi bedzie obciac jej dlugie wlosy, a pewnie jak podetne tylo koncowki to nie zgestneją, a do tego przecież dąże
Ja moją córkę obcinałam na tzw. pazia. Wtedy różne wariacje kucykowe można robić, spinac spinkami itd. Tylko warkocz odpada.

Stary 2008-03-25, 11:31   #19
goniiia
Raczkowanie

włosy nie gęstnieją po obcięciu tylko wyglądają na zdrowsze przez to że nie ma końcówek które się rozdwajają.
Możesz podciąć małej włoski z 5 cm
goniiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-31, 18:56   #20
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

Cytat:
Napisane przez goniiia Pokaż wiadomość
włosy nie gęstnieją po obcięciu tylko wyglądają na zdrowsze przez to że nie ma końcówek które się rozdwajają.
Możesz podciąć małej włoski z 5 cm
watek trche nie aktualny, bo "mała" ma juz 4 lata ale dzieki
Stary 2008-04-01, 09:58   #21
goha80
Zadomowienie

och tam! jak najbardziej aktualny dla innych mam ja też nie wierzyłam że od podcinania gęstnieją ale jak tu nie wierzyć skoro widzę że coś w tym jest mój Sami miał liche włoski cieniutkie jasne jak pajęczynki że skórę głowy mu było przez nie widać!! przez 3 lata czekalam az się zabiorą podcinałam nożyczkami ale nic z tego nie wynikło( oprócz tego że był powygryzany ) 2 miesiące temu stwierdziłam że jest na tyle duży że wysiedzi u fryzjerki i postanowiłam ogolić mu te włoski na pół centymetra żeby przynajmniej równe były.
fryzjerka jak go zobaczyła to powiedziałą że dawno powinnam z nim przyjść bo ten pierwszy puch na głowie to musowo trzeba zgolić żeby się włosy zabrały. i teraz widzę że miała rację bo po puchu zostało wspomnienie i teraz ma niezłą szczecinkę na łepetynce
Stary 2008-04-05, 07:02   #22
aniamama
Przyczajenie

Ja moim dziewczynkom włoski ścięłam rok temu przed wakacjami na wysokość uszu. młodsza miała ich bardzo mało. Włoski rzeczywiście zgęstniały i zaczęły lśnić. Podcinamy je na tą wysokość nadal.
Ja po ciężkiej operacji i wielu antybiotykach mialam tak samo słabe włosy. Wziełam przykład z dziewczynek i też mam teraz krótkie. Nieraz wszystkie sobie robimy maseczkę na włosy i jest mnóstwo zabawy.
a włosy rzeczywiście gęstnieją przez to że nie ma rozdwojonych końcówek, są zdrowe i przez to że nie są spinane w ciasne kucyki, to bardzo niszczy włosy. Jak będą starsze to pozwolę im zapuścić narazie nie mam problemów z czesaniem.
aniamama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości