|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Papieska Akademia Teologiczna
Było już parę wątków o różnych uczelniach, więc i ja proszę Was o jakieś opinie (Wasze osobiste doświadczenia czy też uwagi znajomych, lub po prostu plotki
) o tej uczelni ![]() Pytałam na forum Cogito, ale nikt się nie odezwał ![]() a właśnie... znacie jakieś miejsca w sieci, gdzie właśnie ludzie wymieniają się opiniami o szkołach wyższych? EDIT: Oczywiście stronę Papieskiej Akademii ... odwiedziłam, ale chodzi mi o to, czy szkoła ta jest postrzegana jako dobra, jaka tam jest atmosfera, może Wizażanki z Krakowa coś pomogą
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Papieska Akademia Teologiczna
O ile się nie mylę to moja kuzynka studiuje tam historię kościoła, czy sztuki kościelnej. Coś w tym stylu.
Czy jest zadowolona? Chyba tak, chociaż więcej nic na ten temat nie wiem. Zapytałabym jej się, ale zobaczę się z nią chyba dopiero w wakacje
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
ooo paula007
ja właśnie chciałabym historię Kościoła ![]() ![]() dziwny kierunek trochę, ale dla mnie bardzo interesujący...trochę zastanawia mnie dlaczego chcą tylko podstawową maturę - tzn. liczą przedmioty z podstawowych: polskiego, angielskiego i historii; nie żebym miała coś przeciw bardzo mi to na rękę ![]()
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie mam pojęcia dlaczego. Tym bardziej, że moja kuzyka zdawała jeszcze starą maturę.
Szczerze mówiąc to mi te studia jakoś niespecjalnie się podobają. Nie mam pojęcia, co można po nich robić. Moja kuzyka zresztą też chyba sama nie wie. Ale ona się tam interesowała tymi rzeczami, więc poszła na te studia, tym bardziej, że chyba łatwo się było na nie dostać
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
łatwo dostać? byłoby super
![]() a z pracą... wychodzę z założenia, że chcę, żeby te 5 lat studiów były okresem czasu, w którym pogłębiam swoje zainteresowania, uczę się tego, co mnie interesuje; w życiu nie pójdę na żaden marketing czy finanse ![]() ponieważ kompletnie mnie to nie interesuje; tak naprawdę to po niczym nie ma pracy, mało kto ma pracę zgodną ze swoim wykształceniem
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Ja ostanio chciałam sie tam wybrac na nauki o rodzinie , gdyz nie dostałam sie na moje wymazone studia
, jednak napotkałam mały problem , chodzi o ta opinie o ksiedza , moj ksiadz po doprowadzeniu do konca z religi mojej klasy wyjechał na misje do Afryki , pozatym 4 z religii (bo mi sie na nia nie chciało uczestniczyc), latanie z papierkami tam i spowrotem doprowadziło mnie do szewskiej pasji i zrezygnowałam
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
eve_malutka => 4 z religii jest jakimś problemem? żeby tam studiować? hmm to bym się musiała postarać w trzeciej klasie
![]() a znasz może wymagania, ile procent z matury potrzeba żeby tam studiować? ![]() z opinią księdza chyba nie będę miała problemu
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Rzeczywiście lepiej iść na studia, które będą zgode z naszymi zainteresowaniem
![]() A atmosfera tam jest chyba fajna Wiem, że kuzynka z tą szkoła na jakieś wycieczki jeździła kiedyś. Dużo z nią nie gadałam na temat tej szkoły, ale widać, że zadowolona była
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
To super
i kierunek ciekawy - dla mnie oczywiście, bo pasjonatów np. ekonomii czy finansów rozumiem (albo nie... nie rozumiem, ale jak najbardziej akceptuję )Niech ktoś coś jeszcze dorzuci o tej szkółce, ploooosie ![]()
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Przymuja z konkursu swiadectw, no i patrza oczywiscie na opinie z twojej parafi i od twojego ksiedza (nie wiem jak w tym roku , tak bylo w zeszłym)
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
eve_malutka
wydaje mi się, że teraz już nie z konkursu świadectw, tylko patrzą na wyniki z nowej matury, chyba, że ktoś zdawał starą, to rzeczywiście świadectwo http://www.pat.krakow.pl/dzialy.php?id=rekrutacja5 ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
lain => ale nie tylko księża mogą tam studiować, ale że szkoła jest tak określana - jako szkoła dla duchownych to się nie dziwię, chocby po samej nazwie
![]() może jednak ktoś jeszcze dorzuci jakąś opinię ![]()
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko pisze to co sama obserwuje. zazwyczaj przechodzac obok budynku pod Wawelem na Kanoniczej widac samych ksiezy albo tych mlodzikow takie osobiste obserwacje
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiem, napisałaś głównie
ale mam nadzieję, że jakichś świeckich też bym tam spotkała bo z samymi księżmi to mi się nie uśmiecha ![]() z kim będę na imprezki chodzić ![]() i dzięki za "osobicte obserwacje", właśnie takie opinie są dla mnie najważniejsze , szkoda, że nikt ze znajomych Wizażanek tam się nie kształci ![]()
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
lain => jeszcze jedno, widze, że mieszkasz gdzieś w tych stronach
pytam tak orientacyjnie tylko; są tam blisko jakieś godne uwagi akademiki, czy po prostu miejsca gdzie student może się zatrzymać? W jakiej cenie mniej więcej?
|
|
#17 |
|
xxyy
|
to jest strona forum tej uczelni.. www.patos.pl/forum
moj byly TŻ tam studiuje i jest zadowolony
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
Atram
dzięki
|
|
#19 |
|
Wtajemniczenie
|
Podbijam wątek, może ktoś jeszcze się wypowie?
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Odkopuję wątek (chociaż jest trochę stary już, ale jedyny jaki znalazłam na ten temat
) Mam sprawę trochę innego rodzaju. Otóż szukam właśnie pracy jako lektor języka obcego (chodzi konkretnie o łacinę) i dowiedziałam się przypadkiem ze duże szanse na tego rodzaju pracę są właśnie na Pacie. Przeraża mnie jednak ta klerykalna otoczka wspomnianej uczelni. Nie jestem jakaś dramatycznie antyklerykalna, ale np z zajęć dodatkowych na moim Uniwersytecie na Wydziale Teologicznym musiałam zrezygnować z powodu różnicy poglądów nie do przeskoczenia jak dla mnie. Dlatego mam pytanie do studentek (jeśli są tu takie) albo osób które wiedzą coś bliżej na temat tej uczelni: czy atmosfera tam jest bardzo "kościelna" czy też "zwykły" człowiek, nie zainteresowany zbytnio tematyką religijną ma szansę się tam odnaleźć w kadrze wykładowców?
|
|
|
|
|
#21 |
|
xxyy
|
Ewusia, a Ty z Krakowa jestes?
Wydaje mi sie ze wszystko zalezy od wydzialu, napewno na wydziale teologicznym atmosfera jest bardzo klerykalna Na filozofii juz mniej, a na dziennikarstwie, sztuce itp to jest chyba normalnie, ale tam z tego co wiem nie obowiazuje lacina.Mysle, ze przeciez bedziesz nauczac tam laciny, a nie dzielic sie swoimi pogladami religinymi, wiec nie bedzie problemu Z tego co wiem niektorzy wykladowcy-ksieza sa normalni i tolerancyjni, z niektorymi gorzej, ale przeciez nie wszystkich trzeba kochac
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale w sumie daleko to nie jest wiec jakieś 1-2 w tygodniu mogłabym dojechać masz rację w sumie, z resztą księża czy nie księża, wszędzie mogą być problemy dzięki za odpowiedź |
|
|
|
|
|
#23 |
|
xxyy
|
to jak juz sie zalapiesz do tej pracy to koniecznie na kawe musimy sie umowic
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
Ewuś moja koleżanka studjuje tam zaocznie nauki o rodzinie i z tego co mówi to atmosfera jest naprawde w porządku, nie jest zbytnio jakaś taka "kościelna". I nie wszyscy wykładowcy są księżami.
![]() Ja sama się zastanawiam, czy nie złożyc tam papierów ale narazie sza..
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
witam
![]() zarejestrowałam się juz na PAT.. ale jeszcze nie złożyłam papierów.. interesuje mnie czy z podstawowa matura, napisana na 80% polski, 60% Wos i angielski, mam szanse dostać się na dziennikarstwo? prosze o jakies info.. pozdrawiam ciepło
|
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
wybiera się ktoś na pracę socjalną ?
|
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
hej!
ja będę próbować na prace socjalną no ale nie wiem czy sie dostanę ;/ ale mam nadzieje że tak ![]() a Ty jaki kierunek się dostałaś ? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
hej
odkopuję wątek![]() Zastanawia mnie jakie są progi na dziennikarstwo? Orientuje się ktoś ? Byłabym wdzięczna za odpowiedź, gdyż planuję rozpoczęcie drugiego kierunku właśnie tutaj... moze jakiejs opinie o wykładowcach, rekrutacji, etc.... z góry dzięki
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
ja również byłabym zainteresowana dziennikarstwem ale już na magisterce - składam tam papiery i chciałabym czy ciężko się dostać po innej uczelni
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:32.

) o tej uczelni 

dziwny kierunek trochę, ale dla mnie bardzo interesujący...

dzięki za odpowiedź