![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
chcę ślubu a on nic
Cześć
![]() Opiszę swój problem i proszę o jakieś słowa otrzeźwienia ![]() Mam 26 lat skończone, stałą pracę i od ponad półtora roku jestem w udanym związku z TŻ ( on ma 30 lat) i w sumie mam jedną rzecz która mnie gryzie. Otóż od mniej więcej grudnia 2017r. ( czyli mniej więcej rok i 4miesiące po tym jak zeszliśmy się) mam wręcz ogromne parcie na ślub wręcz obsesyjnie czekam na moment kiedy nastąpią zaręczyny. Na szczęście o skali tego zjawiska nie mówię swojemu facetowi, niemniej jednak jestem przerażona skąd u mnie taka potrzeba Aby nakreślić lepiej kontekst dodam, że zaraz na samym początku naszego bycia razem rozmawialiśmy ze sobą luźno i byliśmy zgodni, że mniej więcej rok- dwa to wystarczający czas aby się poznać i stwierdzić czy jest nam ze sobą po drodze czy nie. Spotykamy się praktycznie codziennie, razem też pracujemy ale takie intensywne bycie ze sobą nie powoduje nawet chwilowej "potrzeby bycia osobno". Na większość fundamentalnych kwestii mamy zbliżone poglądy, dużo czasu poza pracą spędzamy razem, mamy jakieś tam dalsze plany co do tego co zrobimy ( typu pojechać gdzieś jesienią czy wziąć udział w jakimś wydarzeniu) i ogólnie jest dobrze ale no po prostu nie mogę się pozbyć myśli typu- kiedy w końcu przejdziemy do etapu narzeczeństwa. Mój TŻ wie, że chciałabym m.in. urodzić pierwsze dziecko przed 30, i zacząć stabilizować swoje życie ( kupić mieszkanie,związać się z jakimś konkretnym miejscem przynajmniej na jakiś czas). Mówiłam mu o tym kilka razy w rozmowie i on też tego ponoć chce tyle tylko, że na ten moment na takim zapewnieniu się kończy. Nie chcę go naciskać więc nie mówię mu co pięć minut, że mógłby się oświadczyć, raz wspomniałam, że jak o mnie chodzi to jestem gotowa na kolejny krok, na założenie rodziny.Wie, że nie ma mowy o dzieciach przed ślubem i że zastanawiam się nad jakimiś kupnem mieszkania najlepiej w tym albo następnym roku. Szczerze mówiąc nie wiem co robić- nie chcę wymuszać na nim ustalenia konkretnej daty ale powoli mnie zaczyna denerwować ta sytuacja- jesteśmy razem, mamy wspólne plany, widzimy się razem za kilka/kilkadziesiąt lat, wszystko jest ok mamy stabilną sytuację zawodową więc po co czekać, znamy swoich rodziców itd. Zaczynam się zastanawiać czy to ja jestem dziwna ![]() Nie ma dnia, żebym nad tym nie myślała, nie chodzi mi nawet o samą imprezę jaką jest ślub- jak dla mnie moglibyśmy i za miesiąc iść do USC ( nie mam parcia na wesele chodzi mi raczej o krok naprzód) i jasno określić swój status . Dodam, że nie mieszkamy razem więc nie jest to sytuacja w stylu- jemu jest wygodnie więc po co ma iść dalej. Dziewczyny proszę o jakieś sensowne rady ewentualnie sprowadzenie na ziemię. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
sissy that walk
|
Dot.: chcę ślubu a on nic
Według mnie nie masz innego wyjścia jak tylko szczerze z nim porozmawiać i zapytać, czy z perspektywy czasu nie zmienił zdania i czy nadal uważa, że po 1,5-2 latach związku pora się hajtać. Może szybko mu zleciało i jednak nie czuje się jeszcze gotowy? A może ma już pierścionek i czeka na Święta/wakacje żeby się oświadczyć? Nie dowiesz się póki nie zapytasz, a skoro masz bardzo konkretne oczekiwania od Waszej relacji, to milcząc i czekając w napięciu szczęśliwa nie będziesz na pewno.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Wystarczy usiąść razem i ustalić mniej więcej datę ślubu, a potem dopiąć formalności (chyba z miesiąc przed trzeba się udać do USC). Do ślubu nie potrzeba oświadczyn, a ustalenie czegoś wspólnie nie jest naciskaniem.
---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
W sumie może i racja, że o ile dla mnie deklaracja- chcę kupić mieszkanie i pomyśleć o dziecku to jasny przekaz- pora zdecydować się na ślub skoro oboje chcemy być razem - to dla TŻ jedno z drugim może nie być jednoznaczne
![]() Z drugiej strony ( w sumie pytanie na które pewnie nikt nie zna odpowiedzi) skoro i on tego chce ( jak twierdzi) to dlaczego sam z siebie nie pomyśli, że nie słowa a czyny są ważne. Muszę zapytać wprost choć nie powiem wolałbym aby on wykazał też inicjatywę w tej sprawie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i o jakich czynach mowa? Deklaracje czy planowanie po pierwsze, muszą być wspólne, a po drugie nie stanowią czynów, tylko dalej słowa. Czynem będzie dopiero ślub, ale tego raczej nie zrobi sam tylko wy razem. Edytowane przez januszpolak Czas edycji: 2018-03-20 o 21:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Zabawny tytuł wątku w kontekście tej sytuacji. Chcesz ślubu, a on nic? Może zastanów się dlaczego TY nic, skoro chcesz ślubu?
Też nie rozumiem dlaczego się nie odezwiesz, tylko czekasz aż on podejmie za was decyzję, które powinna być wspólna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Kobieta też może się oświadczyć, nie ma żadnego przepisy, który by tego zabraniał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Sama siebie unieszczęśliwiasz. Nie żyjemy w XIX wieku, kobiety mają języki i prawo ich użycia. Porozmawiaj z nim otwarcie i szczerze, po co się tak zadręczać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Właśnie to jest sytuacja w stylu jemu wygodnie. Być może w jego oczach ślub niczego nie zmieni, bo przecież już razem mieszkacie. A w razie rozpadu związku po prostu rozejdziecie się jak współlokatorzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem półtora roku to dosyć krótki zwiazek wiec nie dziwi.mnie ze on jeszcze nie myśli o zareczynach
Jesli tak cie to jednak gryzie to nie ma innej opcji jak powiedzieć mu ze chcesz zaręczyn i deklaracji bo czas ucieka Może on ucieknie również;-) a może się oświadczy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Kolejny watek o tym, ze jestescie razem tak blisko, by marzyc o slubie, a jednak zbyt daleko by nawet o tym porozmawiac....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
lokalna gwiazda
|
Cytat:
"Intensywne bycie ze sobą" to nie to samo, co wspólne mieszkanie. "Jemu jest wygodnie" i to jak najbardziej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Kolejny wątek o czekaniu na głupi pierścionek... Skoro jesteś gotowa wziąć ślub za dwa miesiące i naprawdę nie masz parcia na imprezę z bajki, to usiądź ze swoim TŻ i mu o tym powiedz. Ustalcie mniej lub bardziej odległy termin. Skoro wam się układa to nie sądzę, żeby się wymigiwał, a jeśli nawet, to będziesz miała jasny obraz sytuacji i będziesz wolna szukać szczęścia gdzie indziej. To jest oczywiście bardzo proste rozwiązanie, jeśli chcesz ŚLUBU, a nie zaręczyn. Bo czytając Twój wątek to sama nie jestem pewna do końca, wy nawet ze sobą nie mieszkacie. To wspólne mieszkanie powinno być następnym etapem związku, a nie zaręczyny.
Edytowane przez fralla Czas edycji: 2018-03-21 o 09:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;82328801]Zabawny tytuł wątku w kontekście tej sytuacji. Chcesz ślubu, a on nic? Może zastanów się dlaczego TY nic, skoro chcesz ślubu?
Też nie rozumiem dlaczego się nie odezwiesz, tylko czekasz aż on podejmie za was decyzję, które powinna być wspólna.[/QUOTE] Może nie chce zapytać, bo boi się tego co usłyszy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
po drugiej stronie szafy
|
W sedno.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
1 dla mnie to dosc krotko
Moze dla faceta tez? 2 musicie rozmawiac- daj znac o swoich oczekiwaniach i zapytaj o jego Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ludu mój ludu, że tak powiem
![]() A czemu autorko nie rozmawiasz o tym z facetem tylko z wizażem ![]() Takie rzeczy po takim czasie to już się wie w związku czego co kto oczekuje, ale to trzeba ZE SOBĄ ROZMAWIAĆ ... To jest właśnie moja rada, porozmawiaj z nim o tym ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;82328801]Zabawny tytuł wątku w kontekście tej sytuacji. Chcesz ślubu, a on nic? Może zastanów się dlaczego TY nic, skoro chcesz ślubu?
Też nie rozumiem dlaczego się nie odezwiesz, tylko czekasz aż on podejmie za was decyzję, które powinna być wspólna.[/QUOTE]Zgadzam się. Może on chce ale mu się aż tak nie pali,może rok to za mało,może,może.. Ty masz parcie,Ty powinnaś działać Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
po drugiej stronie szafy
|
Nie trzeba się mu od razu oświadczać, ale pogadać o oczekiwaniach jak najbardziej. Nie ma sensu się nakręcać w milczeniu i czekać aż on się domyśli.
I nie zabiera to romantyczności.
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Dokładnie tak, wystarczy sama rozmowa jak on to wszystko widzi i czy chce w niedalekiej przyszłości, aby ten związek wszedł na "wyższy level"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Dlaczego razem nie mieszkacie?
Jak wyglada Wasza sytuacja mieszkaniowa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Uważam, że gdybyśmy mieli razem mieszkać to jedynie sami w kawalerce, nie chciałabym mieszkać w wynajmowanym pokoju z TŻ i dodatkowo mieć współlokatorów. Po sobie patrząc uważam, że para mieszkająca razem potrzebuje prywatności- a mi na razie łatwiej jest wynajmować pokój niż kawalerkę (niestety w stolicy ceny są kosmiczne nawet za malutkie klitki z aneksem), stąd różnicę w cenie wynajmu pokoju do ceny kawalerki wolę odłożyć i szybciej kupić jakieś własne mieszkanie, tym bardziej, że zarabiam na poziomie pozwalającym jedynie na delikatne oszczędności + odłożenie tej różnicy w cenach.
Stąd wolę najpierw kupić mieszkanie ( co planuję w bliskiej przyszłości) i wtedy wspólnie zamieszkać. Ale z drugiej strony wspólne zamieszkanie razem wiąże się dla mnie z jakimś konkretnym sprecyzowaniem co do dalszej relacji. Nie chciałabym mieszkać z TŻ i właściwie żyć już niemal jak małżeństwo- w sumie przed ślubem. Edytowane przez kotewa Czas edycji: 2018-03-21 o 20:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
to jest takie zaklinanie rzeczywistosci jakby juz po zareczynach nie mogl odejsc to nic nie zmienia ,nawet slub nie daje ci zadnej gwarancji ze kiedys jemu czy tobie sie nie odwidzi szczegolnie po zamieszkaniu razem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja w życiu nie wzięłabym ślubu z kimś z kim nie mieszkałam chociaż trochę i nie zobaczyła, czy nam w tym mieszkaniu razem jest dobrze czy jednak nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Przemyślałam temat i doszłam do wniosku, że jasno przedstawię, że mam zamiar kupić mieszkanie i jeżeli mamy mieszkać razem to potrzebuję konkretnej odpowiedzi na pytanie co dalej z tym związkiem bo w moim odczuciu można pomyśleć, żeby się określić. Zobaczę co z tego będzie. Jeżeli okaże się,że on jeszcze nie jest gotowy to cóż widocznie jednak mamy inne priorytety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Dlaczego mu się nie oświadczysz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:55.