![]() |
#1 |
BAN stały
|
Nie ma dla mnie czasu
Mój facet od dwóch tygodni intensywnie pracuje, dzień w dzień po kilkanaście godzin. Na początku myślałam, że mnie okłamuje to jakaś ściema roku. Jednak sprawdziłam to i owo, bo nie dawało mi to spokoju. Naprawdę siedzi tyle w pracy. Wiem, że po jest zmęczony, ale od kilku dni w ogóle nie ma dla mnie czasu. Odzywa się w ciągu dnia - parę jakichś zdawkowych informacji i tyle. A mnie zaczyna to uwierać. Przez tę sytuację z pracą czuję się samotna. Mam przyjaciół, spędzam z nimi czas, mam swoje pasje, pracę, ale czegoś mi brakuje. W zeszłym tygodniu odezwał się do mnie kolega, z którym nie miałam kontaktu od stycznia. Nic nadzwyczajnego, zaczął rozmawiać o naszej wielkiej pasji, czyli muzyce. Zaczęłam z nim wychodzić z domu, na pogaduchy i coś do jedzenia. Nic złego się nie wydarzyło. To tylko kolega i gej na dodatku
![]() Kolega powiedział mi, że źle do tego podchodzę. To, że on mówi mi, jaki jest zmęczony, to nie oznacza, że nie ucieszy się, gdy mu coś ugotuję i zaniosę, robiąc niespodziankę. Najważniejsze, żebym nie wymagała od niego rzeczy wymagających energii typu: wyjście na miasto, seks, wspólne spotkanie ze znajomymi. Ale jak chcę się spotkać, to mam po prostu do niego podjechać, zrobić mu niespodziankę, troszkę się poprzytulać i niczego od niego nie wymagać. Po prostu spędzić czas razem. Co o tym sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nie ma dla mnie czasu
Tez duzo pracuję, w dodatku ze zdrowiem ostatnio bardzo kiepsko (około 1,5 miesiąca temu miałam powikłania po narkozie i stan ogolnie nieciekawy), jak wracam z pracy to od razu drzemka przynajmniej 2 godziny bo nie mogę myślec, rzadko mam czas cos sobie ugotować i jem g*wno
Generalnie przy takim obciążeniu zdaza mi sie nawet odrzucać połączenia od najbliższych mi osob na jakie zawsze miałam czas. Bardzo rzadko uda mi się go wygospodarować a co dopiero nim cieszyć Wiem jednak ze to stan przejściowy. Czasem jak facet mnie odwiedza z niespodzianka to czuje się skrępowana tym jak bardzo "nie jestem w formie" i trudno mi odczuwać radość. Moze Twoj facet ma podobnie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
po drugiej stronie szafy
|
Owszem, źle, ale moim zdaniem nie chodzi o to, o czym mówił Twój kolega, tylko strasznie mnie razi, że wiesz że Twój facet zasuwa jak szalony, że ma bardzo ciężki okres w pracy, że ledwo zipie i nie ma czasu ani ochoty na nic, a Ty martwisz się o siebie. A nie o niego.
Ja bym zapytała jak mogę mu pomóc, czy mogę do niego przyjeżdżać, czy chce się spotykać, czy jednak jest na to zbyt zmęczony. No i zainteresowałabym się jak długo ten stan będzie trwał, bo się chłop przecież zarżnie :/
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I zgadzam się z elve, dziwne jest, że w tej sytuacji myślisz tylko o sobie i nie martwisz się o niego. To nie jest idealna sytuacja i normalne jest to, że za nim tęsknisz, że ci go brakuje. Ale facet ciężko haruje a ty 1) najpierw myślisz że to ściema roku( ![]() ![]() Albo chcesz go wspierać w tym trudnym okresie (bo zakładam że to jest przejściowe), albo nie. Związek to nie tylko fajne wyjścia do knajpek.
![]() |
![]() |
#5 | |||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Cytat:
Namawiałam go, żeby postawił się szefowi, bo to nie jest pierwszy raz, gdy ten go wykorzystuje, a praca po 15 godzin dziennie nie jest zgodna z kodeksem pracy. Kiedyś, jak się postawił, to sytuacja się poprawiła. ---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
No...chyba jednak dość łatwo w to uwierzyć, skoro sama piszesz wyżej, że to nie pierwszy raz, kiedy szef tak go wykorzystuje.
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak jest od dwóch tygodni czy od miesiąca? Bo w pierwszym wpisie pisałaś, że od dwóch tygodni.
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
po drugiej stronie szafy
|
Ale do końca miesiąca, autorka już pewnie została przez lubego uprzedzona, że nie będzie miał dla niej czasu do końca maja.
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- No to jak jest konkretny deadline to warto przetrzymać, wspierać partnera chociażby dbając o to by miał do jedzenia coś zdrowego, także w pracy. Bo najgorsze to połączenie stres, brak snu plus kiepskie żarcie. Kobieta się za partnera nie wyśpi czy nie odstresuje, ale mu stresu nie dokładać, stworzyć atmosferę do odpoczynku w domu po pracy i zadbać żeby nie jadł byle czego. Tym bardziej, że to ma być stan przejściowy.
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
W swojej pierwszej pracy zasuwalam po 16 godzin dziennie + czesto zostawało cos do dokończenia w domu. Jak miałam wolne to spałam 2 dni pod rząd. Trudno było mi skupiać się na relacjach z ludźmi nie mając czasu na relację ze swoimi emocjami i przemyśleniami.
Wtedy tez rozpadł sie moj kilkuletni związek-taki tryb nie służy milosci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale wcześniej nie było sytuacji, ze nie miał ani dnia wolnego w całym miesiącu. To już było za wiele nawet jak na jego szefa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
West Coast
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
po drugiej stronie szafy
|
Założyłaś...to jest Twój partner, towarzysz życia, dlaczego bawisz się w założenia, domysły, sprawdzanie? Nie lepiej po prostu porozmawiać?
![]() |
#14 | |
Wilczy kieł
|
Cytat:
I Autorko przyzwyczajaj się, bo mężczyźni z reguły są bardziej chętni do brania nadgodzin, pracowania dłużej niż kobiety i ewentualnych przeprowadzek do innego miasta za pracą, a związek to nie leżenie i objadanie się pizzą.. tak właśnie wyglądają realia.
![]() |
![]() |
#15 | |||||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Problem sam się nie rozwiąże. Jeśli już pokazał szefowi, że może go wykorzystywać nawet w święta, to przecież szef tak nagle nie stanie się empatycznym, dbającym o pracownika człowiekiem i nie przestanie tak nagle wykorzystywać Twojego TŻ. A to, że tak szybko przestał szukać pracy, to jest dla mnie niepoważne. Co innego, gdyby teraz miał normalną pracę. Ale on po prostu daje się wykorzystywać. I odbija się to nie tylko na jego nastroju czy zmęczeniu, ale też na Tobie i Waszym związku. Rozmawiałaś z nim o tym? Mówiłaś, co czujesz? Że jego praca jest zagrożeniem dla Waszego związku i powinien coś z tym zrobić, jeśli nie chce stracić związku? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Jeśli w tej pracy jest notorycznie wykorzystywany i źle traktowany, to faktycznie dla własnego dobra powinien rozejrzeć się za czymś nowym. A szefa za nadużycia zgłosić.
Z kolei jeśli ktoś jest przemęczony, w tygodniu harówka, w weekend studia, presja, to nie dziwię się, że pod koniec dnia brakuje mu siły, żeby szukać czegoś nowego. Tutaj może być bardzo potrzebne twoje wsparcie. Cytat:
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pokaż, jaki ten czas w domu może być przyjemny, może zmotywuje go to do ponownego szukania normalnej pracy? Może dasz radę zbudować w nim trochę tej pewności siebie, która mu w szukaniu pracy pomoże? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
lubi eks swojego męża
|
Cytat:
Nadgodziny się zdarzają każdemu, czasem jest gorący okres w firmie, ale żeby być na zawołanie cały czas i pracować praktycznie na dwa etaty to jest tragedia. Autorko, powinnaś go dalej zagrzewać do próby zmiany pracy, zwłaszcza kiedy widzisz że ma szanse - procesy rekrutacyjne z reguły są raczej deprymujące i tutaj wsparcie i kibicowanie bliskich zawsze bardzo pomaga. A dopóki tkwicie w tym męczącym okresie, po prostu zapytaj go, jak możesz mu pomóc i czego od ciebie oczekuje. To, że jest zmęczony, niekoniecznie oznacza, że chce być sam - może twoja obecność będzie dla niego relaksująca.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Skoro ma nagle tak dużo pracy to na pewnie nie dla rozrywki i z dobrej nieprzymuszonej woli. Powinnaś go wspierać.
Rozumiem, że ci go brakuje ale nie powinnaś mu w żaden sposób dokładać problemów. Wasz związek powinien być dla niego tą oazą spokoju w tej chwili, na pewnie nie pretensji czy wymagań żeby nagle wyczarował czas. Okres przejściowy minie i wszystko wróci na dobre tory. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#23 | |
lubi eks swojego męża
|
Cytat:
Ja nikomu nie odbieram prawa do szczęścia w małżeństwach, które całe życie mijają się w drzwiach. Zwyczajnie sama takiego nie chcę i nie podoba mi się wmawianie autorce, że musi się z tym pogodzić i musi się zacząć przyzwyczajać. Dla mnie dobry balans praca-dom jest bardzo istotny, kluczowy wręcz, i jestem w stanie dużo dla niego poświęcić (dostatnie życie, mieszkanie w Polsce czy pracę w wymarzonym zawodzie), mam więc podobne oczekiwania od życiowego partnera. Każdemu wedle potrzeb jego. I nie każda rodzina w Polsce musi pracować na dwa etaty żeby się utrzymać na powierzchni. Znam dziesiątki rodzin, z bliższego i dalszego otoczenia i właściwie w żadnej nie występuje tak dramatyczna sytuacja. Wiem, że to bardzo zależy od regionu, ale uprawianie retoryki pt. "w tym kraju trzeba harować albo umrzeć z głodu" mnie nie przekonuje.
![]() |
![]() |
#24 | |
Wilczy kieł
|
Cytat:
Taka prawda, że nikt nie chce robić jak wół na dwa etaty, ale żyć na wysokim poziomie, że może faktycznie fajną kwotę sobie odłożyć na zaś (nie mówię o luksusach) każdy chce, a pieniądze nie rosną na drzewie. Mało komu uśmiecha się żyć przysłowiowo od 1 do 1 lub ewentualnie ze stówką lub dwiema, które zostaną jak nikt nie będzie chorował oraz nie dojdą nieoczekiwane wydatki. Życie z roku na rok drożeje, a pensje niekoniecznie chcą iść w górę, więc trzeba zakasać rękawy i robić więcej godzin.. i zwykle to biorą na siebie faceci.
![]() |
![]() |
#25 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ja jestem zdania, że będąc "na dorobku" trzeba się namachać. Pieniądze może szczęścia nie dają ale bez nich trochę głupio. Fajnie jest, jeśli oboje partnerzy mają takie samo zdanie w tej kwestii. Na szczęście my jesteśmy zgodni i taki model związku nam odpowiada. Jeśli jednak każdy w związku ma inne potrzeby to trzeba szukać kompromisu.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Jesteś strasznie roszczeniowa. Związek to nie zawsze bajka, w której jesteś księżniczką.
Zarówno jedna jak i drugą strona może mieć gorszy okres, dużo pracować, mieć problemy i źle się poczuć. To jest moment, w którym powinnaś wspierać swojego faceta, a nie mieć pretensje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 07:21 ---------- Poprzedni post napisano o 07:18 ---------- Cytat:
Bo ja nie, nie pamiętam. ![]() Jeśli studiuje i pracuje tak jak ja, to ma naprawdę mnóstwo roboty, powinnaś być dla niego wsparciem, albo odejść, jeśli jego tryb życia tak ci nie odpowiada. Tak wygląda życie na dorobku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 07:23 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie przymierajalc przy tym głodem. Ja bym autorko poczekała aż się trochę rozluźni i zachęciła go do zmiany pracy. A jeśli przez jakiś czas nic że swoją sytuacja nie zrobi to bym odeszła. Rozumiem że nie dla ciebie jest taki związek. Ja też bym w takim być nie chciała. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;83560401]Tak wcale nie wygląda życie na dorobku. Tak wygląda twoje i autorki faceta życie. Cała masa ludzi ma normalne wolne, czas na znajomych, hobby czy leżenie przed tv.
[/QUOTE] A kto powiedział, że nie mam czasu na znajomych czy tv? ![]()
![]() |
#30 |
lubi eks swojego męża
|
Ty sama, sugerując że twój tryb życia jest niemalże identyczny z partnerem autorki, który na życie osobiste nie ma czasu. Konstruując swoją wypowiedź dałaś mylne wrażenie że między wami nie ma różnic.
Nie znoszę takiego wmawiania, że skoro ty lub osoby z twojego otoczenia tak żyjecie, to wszyscy muszą tak żyć, bo "tak wygląda życie na dorobku". Wszyscy moi znajomi są na dorobku, wszyscy pracujemy na normalnych etatach, wracamy z pracy po 8 h, w wyjątkowych sytuacjach po 10, mamy wolne weekendy, święta i kupę czasu żeby wydawać zarobione pieniądze. I teraz nie wiem - albo jesteśmy wszyscy kompletnie nieporadni życiowo i leniwi, że nie bierzemy drugiego etatu, albo też żyjemy w jakiejś cudownej bańce, gdzie są rozsądne płace i nie ma niewolnictwa, i jesteśmy jedynymi wybranymi, a cała reszta kraju musi pracować 15 h na dobę bez dni wolnych. Swoją karierą należy sterować tak, żeby praca była opłacalna, a nie po prostu ciężka. Bycie przepracowanym to nie jest osiągnięcie życiowe, a na koniec życia nie wręczają orderów za ilość przebytych zawałów. Jeśli okres ciężkiej pracy ma się przełożyć na podniesienie kwalifikacji, zdobycie awansu, lepsze zarobki - to świetnie, ale jeśli ma to być harówa dla samej harówy to zmiana pracy jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem. Jak bardzo byśmy się nie oszukiwali, jest na tym świecie mnóstwo ludzi, którzy się dorobili, choć się specjalnie nie narobili - i ich za optymalizację wysiłku w stosunku do efektu podziwiam, a gloryfikowanie ciężkiej pracy poczytuję za dorabianie ideologii do zjawiska, które wcale nie jest pozytywne.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:47.