![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
27 lat i...
Hej, co myślicie o tym jak 27 letnia osoba (dziewczyna) nadal mieszka z rodzicami ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: 27 lat i...
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zależy od wielu czynników.
Uczysz się lub robisz jakiś kurs? Pracujesz? Masz z kim się wyprowadzić? Jeśli nie masz partnera, studiujesz lub dokładasz się do rachunków z pracy, a rodziców masz spoko, to dla mnie dziwne jest wyprowadzenie się z domu. Ale ja ostatnio zaczęłam szukać mieszkania do kupienia dla siebie, więc jak patrzę, ile kosztuje wynajem kontra kredyt, to zostałabym z rodzicami i nawet ok. 30 wyprowadziła się już do siebie z wkładem własnym.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja mam dość krytyczne podejście do takich osób, wiadomo że są różne sytuacje życiowe i czasami "konieczne" jest mieszkanie z rodzicami. Jednak patrząc po znajomych to mało znam osób które "muszą" mieszkać, raczej jest to robione dla wygody i oszczędzenia pieniędzy, ani jedna ze znanych mi osób nie dorzuca się do rachunków. Także ja osobiście jakbym spotkała chłopaka, który nadal by mieszkał z rodzicami bez ważnego powodu, to byłby dla mnie skreślony na starcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak neutralny fakt, ze ciezko w ogole miec opinie na podstawie krotkiego opisu. Jezeli ktos mieszka z rodzicami i jednoczesnie doklada sie do rachunkow/czynszu i odklada na wklad wlasny to super, przynajmniej nie musi wyrzucac pieniedzy na wynajem. Jesli sie nie doklada, a cala wyplate przewala na glupoty to za pare lat sie obudzi z zerem na koncie oszczednosciowym i bedzie zalowac. A moze i nie, bo sa osoby dla ktorych wlasne mieszkanie nie jest priorytetem. Mozna mnozyc scenariusze. Mozna miec 20, 30 albo 40 lat i byc w takiej samej sytuacji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() @Elisabeth właśnie ja man sytuacje ze nie musze się dokładać bo rodzice nie chcą Edytowane przez Babel1991 Czas edycji: 2018-08-07 o 20:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Ja mam 26 lat i mieszkam z rodziną. Nie mam parcia, żeby wynieść się z domu. Lubię ten stan.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
nie mam z tym problemu
jak nie ma chlopaka to po co ma wydawac kase na wynajmowanie mieszkania samemu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;85322531]Ja mam 26 lat i mieszkam z rodziną. Nie mam parcia, żeby wynieść się z domu. Lubię ten stan.[/QUOTE]
Wiesz co, z jednej strony tez lubie bo mogę jeszcze "korzystać" z wygód typu oszczędzanie na czynszu, opłatach jedzeniu itd !?ale z drugiej jak mieszkasz sama to masz taką swobodę - chcesz zapraszasz znajomych, chcesz nie sprzątać to np na następny dzień posprzatasz nikt tego nie widzi i nikomu nie przeszkadza ... itd itd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85322376]A co jeśli się nie dokłada, bo rodzice nie chcą?[/QUOTE]
To można robić zakupy do domu, jest wiele sposobów na dorzucenie się do rodzinnych finansów, natomiast tak jak wspomniałam u moich znajomych w większości przypadków wygląda to tak, że mamusia synkowi podstawia obiadek pod nosek, posprząta, wypierze, itp. Mam koleżankę, która faktycznie gotuje i to głównie ona, ale nie dokłada się wcale, a ciągle narzeka że nie ma pieniędzy i rodzice jej jeszcze kasę dorzucają. Może mam złe doświadczenia w tej kwestii, wiadomo że są wyjątki, bo mam też koleżankę która mieszka żeby zajmować się chorą mamą. Natomiast ja mam takie podejście, że samodzielnego życia trzeba spróbować- nauczyć się samodzielności, czy to idąc na studia i przez kilka lat mieszkając poza domem, a potem w celu zaoszczędzenia na własne mieszkanie wprowadzić się do domu, czy się wyprowadzić zaraz po studiach jak się prace znajdzie. Podobne podejście mam do małżeństw, które miałyby mieszkać u któryś rodziców- jestem na nie, bo uważam że to szkodzi w większości przypadków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę, gdybyś spotkała chłopaka, który mieszka z rodzicami i w związku z tym oszczędził 50 tysięcy na wkład własny do mieszkania, to byś go skreśliła? A gdyby wynajmował mieszkanie w tym samym mieście od lat i nie miał prawie żadnych oszczędności to już spoko? Zakładając, że są braćmi bliźniakami o takim samym charakterze, ale podjęli inną decyzję na pewnym etapie życia.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Jeśli to odpowiada tobie i rodzicom, to nie widzę problemu.
Patrzyłabym krzywo tylko wtedy, gdybyś była zdolna do pracy ale nie studiowała, nie pracowała tylko siedziała w domu, bo tak wygodnie. Albo gdyby rodzice ogarniali za ciebie wszystkie domowe obowiązki, jedzenie, pranie, sprzątanie ![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli super. Możesz sobie odłożyć, a nawet trochę zaszaleć po latach studenckiego biedowania. Jeśli rodzice są spoko, nie macie problemów, tobie to pasuje, a nie masz faceta, z którym chciałabyś zamieszkać, to po co ci to? Oglądałam ostatnio pokoje w moim mieście. Tysiąc od osoby. Za wątpliwą przyjemność mieszkania z obcymi ludźmi i nigdy nie wiesz, na kogo trafisz. Tu współlokatorów znasz, dogadujecie się. Mieszkanie u mnie to takie solidne 2 tysiące, jeśli się nie chce współlokatorów. To już w ogóle nie rozumiem idei wyprowadzenia się, bo co ludzie powiedzo, albo bo tak trzeba. Dla mnie to głupota i marnotrawstwo pieniędzy. Nie związałabym się z kimś takim, chyba że miałby powód do wyprowadzki.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85321996]Nic, zwłaszcza jeśli taki stan rzeczy odpowiada zarówno rodzicom, jak i córce. Zresztą płeć nie ma tutaj żadnego znaczenia.[/QUOTE]
Dokładnie. Bardziej śmieszą mnie ludzie, którzy naśmiewają się z osób mieszkających z rodzicami, a sami, choć mieszkają osobno to ciągną kasę od rodziców na co się tylko da. Rodzice wybudują dom/spłacą kredyt na mieszkanie, kupią samochód, meble, fundną wakacje, za darmo opiekują się wnukami i nie trzeba płacić za przedszkole/żłobek + wiele innych. Mam znajomą 40+, która raz na kwartał jeździ do matki po pieniądze na życie na następny kwartał i dziwi się jak można być nieusamodzielnionym (czyt.: mieszkać z rodzicami) po 30-tce. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
mieszkaj z rodzicami jesli wam wszytskim to odpowiada wyprowadzka zeby komus cos udowodnic jest bez sensu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak jak powiedziałam, zależałoby jaki powód jest mieszkania w domu. Jakby facet mi powiedział, że odkłada kasę na mieszkanie i dlatego mieszka z rodzicami, ale i tak dorzuca się do rachunków (gdzie to są grosze w porównaniu do wynajmu) i gotuje sobie sam/na zmianę z rodzicami, robi zakupy, itp, dodatkowo pomaga w pracach około domowych- to nie, ale jeszcze takiej osoby nie spotkałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To po co piszesz rzeczy, których nie myślisz?
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;85322376]A co jeśli się nie dokłada, bo rodzice nie chcą?[/QUOTE]
Lisbeth, często się z Tobą nie zgadzam, ale tutaj uderzyłaś w sedno. Nie wszyscy rodzice, szczególnie Ci, którzy mają dobrą sytuacją finansową ZGODZĄ SIĘ na to, żeby dziecko im płaciło. Wszystko zależy od relacji i takie gadanie ,,dej" rodzicom, ,,żerujesz na nich" jest tak żałosne i niesprawiedliwe. Nie wszyscy rodzice żyją od pierwszego do pierwszego, więc nie wszystkim trzeba pomagać i się dokładać, bo niektórzy tego nie odczują. Już większy sens ma pomaganie w domu etc., bo to akurat wypada robić skoro się w danym miejscu mieszka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Mam gdzieś z kim mieszka obca laska w wieku 27 lat xD
Jeśli Tobie i rodzicom to odpowiada to co społeczeństwo ma do tego? Czy się dokładasz do czynszu 1/3 czy to rodzice się Tobie dokładają czy inny podział? Ja jestem o rok starsza i nadal niestety mieszkam z rodzicami. Ale mam nadzieję, że w tym roku wyprowadzimy się z chłopakiem.
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
A gdzie napisałam coś, czego nie myślę? Napisałam wyżej, że byłby skreślony jakby nie miał ważnego powodu i sam powód, że oszczędza musiałby być uzasadniony tym co on robi w domu, czy jest samodzielny, czy jednak między tym co robił w domu w wieku 17 lat, a tym co robi w wieku 27 lat nie ma różnicy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Może terqz pomyślcie ze jestem jakaś głupia czy coś i nie mam swojego zdania ale...miałam kiedyś chłopaka który nie mógł pojąć jak osoba dorosła 25+ może mieszkać z rodzicami i nie chciał przez to do mnie przychodzić :/ no chyba ze na seks
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No napisałaś, że jeżeli ktoś mieszka z rodzicami bez powodu, to byś go skreśliła na starcie: Cytat:
Logiczne podejście jest takie, że stanu nie powinno się zmieniać bez powodu. Czyli że powinien mieć powód, żeby się wyprowadzić, a nie żeby zostać. ![]() Rozumiem, że miałaś coś innego na myśli. Ale było to dość niemiłe uogólnienie, dlatego dopytałam.
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trafiłaś na palantów i tylko się cieszyć, że te związki tak szybko się rozpadły. Znajdziesz kogoś wartościowego i będzie miał gdzieś, z kim mieszkałaś i ile miałaś lat, jeśli tylko będziesz zaradna, miała pracę i perspektywy. ![]()
![]() |
![]() |
#28 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ale generalnie rozumiem postawę niechęci do odwiedzania partnera w domu rodziców. Jestem sobie w stanie wyobrazić warunki, w których to niekomfortowe. To samo dotyczy współlokatorów. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Logicznie patrząc, to te rzeczy by go poniekąd "usprawiedliwiły" w moich oczach, ale ja NIGDY nie spotkałam takiej osoby, serio, a mam multum znajomych którym się mieszkanie z rodzicami po prostu opłaca- ale wiem że wyjątki się zawsze znajdą ![]() Jednak teraz jak dodatkowo przeczytałam post Babel1991, to jak tak myślę to faktycznie mi na dłuższą metę też zaczęłoby przeszkadzać ciągłe siedzenie tylko u mnie, a z kolei czułabym się jak w liceum idąc do chłopaka który mieszka z rodzicami, ja jednak mieszkam dobre 8 lat poza domem i ciężko mi to sobie wyobrazić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:52.