|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Urodzinowe szaleństwo
Słuchajcie, czy świat oszalał, czy tylko ja mam problem i nie nadążam za zmianami? Chodzi o urodzinowe przyjęcie dla dziecka. Córka od tego roku poszła do przedszkola. Do stycznia było spokojnie. Potem zaczęło się, jedna z dziewczynek w grupie miała urodziny. Zaproszone zostały wszystkie dzieci. W dzień urodzin jeszcze w przedszkolu solenizantka obdarowała dzieci. Za moich czasów częstowało się cukierkami, a teraz każde dostało paczkę z upominkami. Przyjęcie odbywało się w sali zabaw. Co ja tam zobaczyłam... animatorzy, mnóstwo atrakcji i zabaw... takich nie miałam nawet na swoim weselu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Urodzinowe szaleństwo
Co ma dyrekcja przedszkola do tego? Bez przesady, chybabym śmiechem zabiła za taki pomysł.
Cóż, rozejrzyj się dokładnie, na pewno nie wszyscy taki hype urodzinowy robią ![]() Robiłam też urodziny na działce, ale hitem były ubiegłoroczne - dla 8 latki (i jej koleżanki, ja ogarniałam, za to wszelkie picie, jedzenie po połowie). Zgarnęłyśmy ekipę do parku, zrobiłam dzieciom "musztrę", poszukiwanie kopert 10 z zadaniami, dzieciaki wykonywały zadania w grupach i indywidualnie, musiały z muzeum w parku zdobyć rzeczy do wykonania flagi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Oczywiście, że na niejednych hucznych urodzinach byłyśmy
![]() Były różne sale zabaw - kulkownie, klockowisko, trampoliny, urodziny na basenie itp - tam obowiązkowo animatorki. Były też skromne domówki, urodziny na działkach, w domowych ogrodach. Zdarzały się dmuchańce na działkach, fontanna z czekoladą, klauny, malowanie buziek itp. Torty raczej małe i skromne, bo większość dzieci nie je ![]() Nie odbieram tego jako rywalizacji. Ktoś ma ochotę - robi. Dzieciaki świetnie się bawią, rodzice też ![]() I nie wszyscy robią, nie ma przymusu. Część dzieci zwyczajnie nie chce takich urodzin, część rodziców tego nie uznaje, ale jak są zapraszani do innych do przychodzą i nikt nie ma z tym problemu. Sama robię urodziny w takim miejscu i w takiej formie jak córki chcą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie pod tym względem świat oszalał. Ja w zeszłym roku robiłam domówkę. Mała zaprosiła najbliższe koleżanki i było spoko. Wiadomo, że trzeba pilnować bo jednak 6 dzieci latająca z pokoju do pokoju to jak tornado. Dzieci mogą się sobą zająć ale też trzeba czasem im wymyślić jakąś zabawę. Czyli jest to jakiś wysiłek i odpowiedzialność.
Moje dziecko nie trzyma ze wszystkimi, chłopaki czasem jej dokuczają a jest trend, że do sali zaprasza się całą grupę. Ponadto wydatek co najmniej 400 zł + jedzenie mnie przeraża a po trzecie- jak dwudziestka dzieci przyniesie jakąś zabawkę to gdzie to trzymać ? Ja jestem na nie takim spędom. Dyrekcja nie ma raczej nic do gadania i jeśli macie jakieś przedszkolne forum może warto ze wszystkimi poruszyć ten temat.
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dla mnie gruba przesada, choć same urodziny dla ulubionych kolegów w sali zabaw jest ok, mniej sprzątania i wymyślania zabaw. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Ja w tym roku robię mojemu czterolatkowi urodziny w sali zabaw, po koniec roku u nas w grupie dzieci zaczęły takie urodziny organizować i byliśmy już na 4 przyjęciach. Moim zdaniem to, że zaprasza się cała grupe z przedszkola jest bezdyskusyjne, nie wyobrażam sobie, co poczulyby dzieci w tym wieku, gdyby nie wszystkie były zaproszone (W większości 5 latki). To czy dziecko pójdzie, to już kwestia rodziców, średnio ok 15 dzieci przychodzi (grupa liczy 22). Fakt, jest to spory wydatek (W naszym przypadku tylko wstęp na salę i tort z masą cukrową no i jakieś przekąski drobne), ale jest to taka radość dla dzieci, że nie mogłam mu odmówić
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
u nas w przedszkolu różnie bywa, niektóre dzieci zapraszały całą grupę, inne nie. ja akurat uważam, że zaprasza się dzieci, z którymi najwięcej moje dziecko ma wspólnego. Rozumiem, że głupio by było zaprosić np wszystkie dzieci oprócz jednego, to wiadomo że będzie mu przykro itp, ale nie rpzesadzajmy, że np zapraszając 5-6 dzieci, reszta będzie rozpaczać z tego powodu. U nas tak to funkcjonuje i nikt nie narzekał póki co. Pojedyncze osoby robiły imprezy dla całej grupy,a le to już ich wybór
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;86616919]
Robiłam też urodziny na działce, ale hitem były ubiegłoroczne - dla 8 latki (i jej koleżanki, ja ogarniałam, za to wszelkie picie, jedzenie po połowie). Zgarnęłyśmy ekipę do parku, zrobiłam dzieciom "musztrę", poszukiwanie kopert 10 z zadaniami, dzieciaki wykonywały zadania w grupach i indywidualnie, musiały z muzeum w parku zdobyć rzeczy do wykonania flagi ![]() ![]() Bardzo fajny pomysł, jeśli mogłabyś przysłać mi ten scenariusz, będę wdzięczna! ![]() Co do mnie, nadal te huczne przyjęcia dla kilkulatków w lokalach wydają mi się takie... snobistyczne. Roczek w lokalu? Urodziny dwulatki z animatorką, klaunem i wodzirejem? Czy jest sens organizować zbiorowe imprezy tak małym dzieciom? Czy potem jest już tylko gorzej? W kolejnych latach trudno się już wycofać. I potem mamy komunijne imprezy z prezentami za grube tysiące, srebrną limuzyną i domem weselnym... Ale najbardziej mnie chyba przeraża nie sama idea tych przyjęć, ale ta widoczna wśród rodziców obrzydliwa konkurencja. Ludzie prześcigają się w pomysłach, gdzie lepiej i drożej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może Ty trafiłaś akurat na takich rodziców albo wyolbrzymiasz pewne rzeczy. U nas praktycznie wszystkie urodziny wyglądają tak samo, nie ma jakiegoś konkurowania, wywyższania. Głównie to chęć sprawienia frajdy dzieciom, ale też względy praktyczne - nie trzeba w domu szykować i później sprzątać ![]() Jeśli Ty się nie zgadzasz z taką formą to nie chodźcie na tego typu imprezy. Wolisz unikać takich miejsc, to szykuj w domu albo wcale. Czasy się zmieniają ![]() ![]() Dzieciństwo moich dzieci w każdym aspekcie różni się od mojego dzieciństwa, ale nie ma nic wspólnego z konkurowaniem z innymi. Korzystamy z możliwości, które mamy i z wielu usług korzystamy z wygody. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
My robimy od 6 urodzin w lokalu. Była bawialnia z animatorem, ceramika, teraz będzie basen. Nie wyobrażam sobie wpuścić tyle dzieci do domu i je upilnować. Nawet 4 to już sporo. Koszt wiadomo w domu mniejszy, ale każdy robi jak mu pasuje. Jeden ma większe mieszkanie i robi w domu, drugi latem w ogrodzie, trzeci w bawialni, czwarty wcale. Zapraszać całej grupy nie trzeba przecież. Żadnego obowiązku nie ma.
A co niby ma dyrekcja przedszkola zrobić? Zabronić rodzicom organizować we własnym zakresie i własny czasie wolnym urodziny? Wolne żarty. Jak ci nie pasuje, gdzie o jak inni robią to podziękuj za zaproszenie i nie idź na taką zabawę. To są dorośli ludzie, nie potrzebują zezwolenia jakiegoś dyrektora, żeby zrobić imprezę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Dzieewczyny jak to jest obecnie przy epidemii koronawirusa? Da się organizować urodziny dla dzieci w sali zabaw czy jednak jest to niemożliwe>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:19.