|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
"Zdrowa" henna pudrowa?
Hej dziewczyny!
Ostatnio naczytałam się samych rewelacji na temat henny pudrowej. Ponoć o wiele "zdrowsza", trwalsza i... droższa od zwykłej henny. Służy tylko do barwienia brwi. Efektem "ubocznym" jest również zafarbowanie na ok. 2 tygodnie skóry pod włoskami. Skuszona obietnicą długiego efektu na skórze i brwiach zakupiłam produkt pewnej firmy (wydając de facto 70zł..). Przeraziłam się jak zaczęłam analizować skład... 1. sodium percarbonate (nadwęglan sodu): ekologiczny wybielacz, nie należy stosować zbyt często. 2. cellulose gum (guma celulozowa): zagęstnik. 3. henna - lawsonia intermix - leaf powder (lawsonia bezbronna - proszek z liści): henna. 4. citric acid (kwas cytrynowy): naturalny konserwant. 5. magnesium sulphate (siarczan magnezu): substancja łagodząca, odżywiająca. 6. p-phenylenediamine (fenylenodiamina, PPD): barwnik, utleniacz, sklasyfikowany jako potencjalny bardzo silny alergen i substancja rakotwórcza, kosmetyki z jej zawartością nie są przeznaczone do częstego stosowania. 7. silica powder (proszek z krzemionki): substancja odżywcza, poprawiająca konsystencję. 8. sodium lauryl sulphate (sól sodowa siarczanu alkoholu laurylowego): emulgator, substancja myjąca. 9. p-aminophenol (para-aminofenol): barwnik. 10. 4-chlororesorcinol (4-chlororezorcynol): barwnik, sklasyfikowany jako potencjalny alergen i substancja rakotwórcza, toksyczny, po przedostaniu się do oczu może spowodować trwałe uszkodzenie wzroku. 11. 4-amino 2-hydroxytoulene (5-amino-o-krezol): barwnik, sklasyfikowany jako potencjalny alergen i substancja rakotwórcza, toksyczny, nie należy stosować zbyt często. 12. 1-napthol (1-naftol): barwnik, toksyczny przy spożyciu lub wchłonięciu przez skórę, może powodować nowotwory piersi, pęcherza moczowego i wątroby. 13. aloe vera leaf powder (proszek z liści aloesu): substancja odżywcza. 14. jojoba oil (olejek jojoba): substancja odżywcza. Od tejże firmy otrzymałam też informację, iż hennę można nakładać nawet co tydzień, bo nie zaszkodzi, a pomoże odżywić włoski. Miało być zdrowo i naturalnie, a doprowadziło do ciarek na plecach... Co o tym myślicie?
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: "Zdrowa" henna pudrowa?
Powinna, jednak tu jest inaczej. Pani ze sklepu firmowego odpowiedziała mi, że produkt jest bezpieczny i przeszedł testy przy częstotliwości używania, uwaga, codziennie!
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Obiecanki cacanki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z drugiej strony ciemne farby do włosów też zawierają PPD... Henna chemiczna też "święta" nie jest, a utleniacz dodatkowo osłabia i rozjaśnia włoski (pomijając fakt, że trzyma się 3 dni)...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:48.