|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
1 wizyta u ginekologa
Hej , jak wyglada pierwsza wizyta ? Co może ginekolog zrobic, gdy po ukończeniu 15 lat powiem mu ze współżyje od ukończenia 14 roku życia ??
Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2020-02-10 o 21:11 Powód: przywrocenie tresci |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Interleukina Druga
|
Dot.: 1 wizyta u ginekologa
Cześć.
Wizyta powinna zacząć się zebraniem wywiadu. Przygotuj sobie informację kiedy miałaś ostatnią miesiączkę i ile dni średnio trwa twój cykl, bo zaskakująco dużo kobiet tego nie wie, a to dla ginekologa ważna informacja. U mojego lekarza był osobny pokój, gdzie można było się rozebrać, załatwić, podmyć, a także gdzie wisiały takie jednorazowe spódniczki do zakrycia. Samo badanie to przede wszystkim oglądanie we wzierniku, badanie ręczne oraz USG przezpochwowe. Te dwa pierwsze robi się na "samolocie", a ostatnie na zwykłej leżance. Nie martw się, że zrobisz coś źle - w razie potrzeby lekarz będzie korygował twoją pozycję i mówił ci co masz robić. Samo badanie to chwila aczkolwiek czas lubi się dłużyć, bo to mało komfortowa sytuacja ![]() Odnośnie współżycia: ginekolog nic nie może zrobić. Co więcej nie ma prawa zareagować i na przykład Cię potępić, wyśmiać czy rzucić niesmacznym żartem. Z tego co się orientuję to nawet nie powinien przekazać tego twoim rodzicom (w wieku 15 lat musisz być na wizycie z opiekunem), bo nie jest to informacja medyczna odnośnie stanu zdrowia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
W przypadku osoby poniżej 16 roku życia, lekarz ma obowiązek poinformować rodziców lub opiekunów prawnych. Z tego co wiem, na samo badanie jest potrzebna zgoda rodzica/opiekuna. Oczywiście, masz prawo do prywatności i rodzic może wyjść na czas samego badania. Z tego co się orientuje , fakt współżycia przed 15 rokiem życia ginekolog powinien zgłosić odpowiednim służba, gdyż w naszym kraju jest to karalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Podczas mojej pierwszej wizyty byłam nieletnia i moja mama musiała być ze mną obecna. Lekarz spytał mnie przy niej czy jestem dziewicą... było to niezwykle niekomfortowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:06.