Kredyt Hipoteczny na dom - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-06-19, 10:56   #1
monica82
Zakorzenienie

GG do monica82

Kredyt Hipoteczny na dom

Witam.
Dziewczyny napiszcie jak wyglądała u was procedura kredytu hipotecznego na zakup domu z rynku wtórnego.
Czy zwrócić się z tym do radcy finansowego, który przygotuje oferty kilku banków/
czy to prawda ze nie ma co wierzyć takiemu pośrednikowi bo on przedstawi banki tylko pod siebie tzn że na nich najlepiej zarobi?
czy pomimo oferty wstępnej może okazać się że bank ma jednak inne wymagania niż były początkowo przedstawione np: % wkładu własnego, czy przedstawienia dochodów np: sprzed roku?
czy może lepiej samemu szukać banku?
Czy to prawda że większość wniosków banki rozpatrują negatywnie pomimo spełnienia warunków?

A ja będę Twym Aniołem,
Twą radością, smutkiem, żalem.
Będę gwiazdą na twym niebie,
Będę zawsze obok ciebie...
Miłość? Coś takiego nie istnieje!!!
monica82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-19, 16:08   #2
raspberry21
Raczkowanie

Dot.: Kredyt Hipoteczny na dom

Hej
Ja co prawda sprawdzam kredyt na zakup mieszkania w rynku pierwotnym, stan deweloperski ale podzielę się swoją opinią.
Poszliśmy wraz z narzeczonym do doradcy finansowego (a nawet 2 albo 3). Zebrali od nas potrzebne informacje (zatrudnienie, zarobki itd) i przedstawili 3 banki, której najkorzystniej wychodzą.
W obecnej sytuacji to nie jest takie proste. Nam zależało na banku z 10% wkładem własny. Na ten moment chyba tylko 2 banki dają takie kredyty (reszta 20% i więcej). Dodatkowo warunki w bankach zmieniają się z tygodnia na tydzień, trzeba co chwilę wszystko aktualizować.
Osobiście polecam zwrócic się do takiego radcy, powie co i jak, kiedy bank zmienia warunki kontaktuję się z Tobą, aktualizuje zdolność kredytową. Ty nic nie płacisz za takie spotkanie i to jest wydaje mi się duży plus. Każdy może mieć inna sytuacja w innym banku
Polecam doradcę zdecydowanie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
raspberry21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-19, 19:03   #3
monica82
Zakorzenienie

GG do monica82

Cytat:
Napisane przez raspberry21 Pokaż wiadomość
Hej
Ja co prawda sprawdzam kredyt na zakup mieszkania w rynku pierwotnym, stan deweloperski ale podzielę się swoją opinią.
Poszliśmy wraz z narzeczonym do doradcy finansowego (a nawet 2 albo 3). Zebrali od nas potrzebne informacje (zatrudnienie, zarobki itd) i przedstawili 3 banki, której najkorzystniej wychodzą.
W obecnej sytuacji to nie jest takie proste. Nam zależało na banku z 10% wkładem własny. Na ten moment chyba tylko 2 banki dają takie kredyty (reszta 20% i więcej). Dodatkowo warunki w bankach zmieniają się z tygodnia na tydzień, trzeba co chwilę wszystko aktualizować.
Osobiście polecam zwrócic się do takiego radcy, powie co i jak, kiedy bank zmienia warunki kontaktuję się z Tobą, aktualizuje zdolność kredytową. Ty nic nie płacisz za takie spotkanie i to jest wydaje mi się duży plus. Każdy może mieć inna sytuacja w innym banku
Polecam doradcę zdecydowanie

Ja z mężem już byliśmy na spotkaniu z radcą finansowym, który tak samo po zapoznaniu się z naszą sytuacją zweryfikował nam oferty różnych banków. My na dom, który chcemy kupić będziemy wpłacać 20% wkładu własnego, a zdolność kredytową Pan doradca wyliczył nam na ponad kwotę kredytu jaki byśmy chcieli zaciągnąć na dom.
Pomimo tego chcemy jednak zasięgnąć porady jeszcze innego doradcy.
Nasłuchałam się dziś że bank pomimo początkowych wymogów już po złożeniu wniosku co chwile domaga się jednak czegoś nowego, że zmieniają kryteria i że banki bardzo rzadko przyznają kredyty hipoteczne.
Że nie wolno wierzyć doradcy bo oni wybierają oferty pod siebie tak by oni najwięcej zarobili, a nie mają wcale na uwadze korzyści klienta.
Strasznie mnie to zdołowało i stąd mój post.
Trochę mi się wierzyć nie chce że banki nie lubią dawać kredytów hipotecznych i magluje klienta.
Próbuję sobie tłumaczyć ze celowo zostałam zniechęcona.
Ale co jeśli to jednak prawda?

A ja będę Twym Aniołem,

Edytowane przez monica82
Czas edycji: 2020-06-20 o 04:52
Stary 2020-06-19, 19:36   #4
raspberry21
Raczkowanie

Proponuję podejść do jeszcze innych doradców i będziecie mieli pogląd i porównanie ofert
W obecnym czasie niestety banki co chwilę coś zmieniają ale to że względu na epidemie i radca finansowy nie ma nic do rzeczy.
Mozesz oczywiście iść osobiście do banku ale w takim razie do którego? Do wszystkich po kolei? To ja wolę iść do jednej osoby i niech mi pokaże różne oferty, wytłumaczy czym różnią itp. My jesteśmy zadowoleni z takiego rozwiązania.
Jeżeli macie zdolność powyżej kwoty jaką chcecie wziąć i zarobki pozwalające na spłatę kredytu +20% wkładu to wydaje się, że bank nie ma się do czego przyczepić i da kredyt bez problemu. Prawda, że teraz bardziej banki prześwietlają potencjalnych klientów ale bez przesady, że nie dają w ogóle kredytów

raspberry21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-20, 04:54   #5
monica82
Zakorzenienie

GG do monica82

Cytat:
Napisane przez raspberry21 Pokaż wiadomość
Proponuję podejść do jeszcze innych doradców i będziecie mieli pogląd i porównanie ofert
W obecnym czasie niestety banki co chwilę coś zmieniają ale to że względu na epidemie i radca finansowy nie ma nic do rzeczy.
Mozesz oczywiście iść osobiście do banku ale w takim razie do którego? Do wszystkich po kolei? To ja wolę iść do jednej osoby i niech mi pokaże różne oferty, wytłumaczy czym różnią itp. My jesteśmy zadowoleni z takiego rozwiązania.
Jeżeli macie zdolność powyżej kwoty jaką chcecie wziąć i zarobki pozwalające na spłatę kredytu +20% wkładu to wydaje się, że bank nie ma się do czego przyczepić i da kredyt bez problemu. Prawda, że teraz bardziej banki prześwietlają potencjalnych klientów ale bez przesady, że nie dają w ogóle kredytów

Dziękuję bardzo za dodanie otuchy. W końcu dla banków to zarobek

A ja będę Twym Aniołem,
Stary 2020-06-28, 12:08   #6
piernikdowiatraka
Raczkowanie

Czesc. Sama pracuje w Banku nie w dziale hipotek jednak jestem doradca dla firm. Sama również mam hipoteke ale nie w Banku w ktorym pracuje (bo utarlo sie ze daja wszystkim, nawet z 10% wkladem ale jest najdrozszy). Czy zwrocisz sie do posrednika czy bezpośrednio do doradcy w banku jesli trafisz na wyzyskiwacza to bedzie chcial nalozyc taka prowizje aby zarobic. To juz kwestia farta. Poszukaj max 3 banki aby nie robic wiecej zapytan w bik. I sprawdz te oferty i co wazne negocjuj mow otwarcie nawrt koloryzuj ze w banku x dano Ci taniej a w y to juz za darmo To dziala i w ten sposob doradca chcac wyrobic swoj plan sprzedania hipoteki da Ci ją najtaniej. Tylko musisz dobrze grac role swiadomej klientki. Proste!

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

To nie prawda ze banki nie daja hipitek w obecnym czasie. Nie wiem skad sie to wzielo.. Chca i musza. Jak masz dobre papiery dobry Bik i zdolność to nie ma przeciwwskazan. Baaa teraz jak klient nie ma wkladu wlasnego to bierze 2 kredyty hipo plus gotowke na wklad wlasny.

piernikdowiatraka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-01, 19:53   #7
monica82
Zakorzenienie

GG do monica82

Cytat:
Napisane przez piernikdowiatraka Pokaż wiadomość
Czesc. Sama pracuje w Banku nie w dziale hipotek jednak jestem doradca dla firm. Sama również mam hipoteke ale nie w Banku w ktorym pracuje (bo utarlo sie ze daja wszystkim, nawet z 10% wkladem ale jest najdrozszy). Czy zwrocisz sie do posrednika czy bezpośrednio do doradcy w banku jesli trafisz na wyzyskiwacza to bedzie chcial nalozyc taka prowizje aby zarobic. To juz kwestia farta. Poszukaj max 3 banki aby nie robic wiecej zapytan w bik. I sprawdz te oferty i co wazne negocjuj mow otwarcie nawrt koloryzuj ze w banku x dano Ci taniej a w y to juz za darmo To dziala i w ten sposob doradca chcac wyrobic swoj plan sprzedania hipoteki da Ci ją najtaniej. Tylko musisz dobrze grac role swiadomej klientki. Proste!

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

To nie prawda ze banki nie daja hipitek w obecnym czasie. Nie wiem skad sie to wzielo.. Chca i musza. Jak masz dobre papiery dobry Bik i zdolność to nie ma przeciwwskazan. Baaa teraz jak klient nie ma wkladu wlasnego to bierze 2 kredyty hipo plus gotowke na wklad wlasny.

Bardzo dziękuję za podpowiedź z tym negocjowaniem. Pod koniec lipca mąż wróci z delegacji to zaczniemy odwiedzać banki i jeszcze z dwoma doradcami się spotkamy. Zobaczymy jaką nam wszyscy ofertę przygotują.

A ja będę Twym Aniołem,

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2020-08-09, 13:50   #8
Niezapominajka09
Rozeznanie

Cześć Autorko
jak tam sytuacja z kredytem? Udało się coś ustalić? też szukamy domu z rynku wtórnego i zastanawiam się jak teraz wygląda sytuacja ale że nie ma nic co by nas interesowało to póki co odkładamy wizyte w banku. Zdolność i możliwości znamy, na razie do poszukiwań nam to wystarczy. Jeśli ma ktoś godną polecenia firmę doradczą to chętnie wezmę namiary
Niezapominajka09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-04, 23:51   #9
Shar14
Zadomowienie

Wypowiem się z perspektywy brania kredytu hipotecznego w marcu tego roku, czyli teoretycznie jeszcze przed pandemią, ale na budowę domu. Sami analizowaliśmy ofertę banków, wybraliśmy ten najbardziej dla nas korzystny. Mimo zdolności kredytowej na x ostatecznie dostaliśmy kiepską wycenę nieruchomości i kredyt na 5/8 tego, co wyszło z pierwotnej zdolności. Także tak, ostateczna kwota kredytu może być inna niż ta, która wyszła ze zdolności kredytowej. Wkład 10% plus wartość działki. Po podpisaniu wszystkich papierów poszło szybko, w ciągu 2 tygodni bank przelał 1szą transzę.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości