|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Problemy ze skórą wokół nosa
Hejo,
Przepraszam jeśli gdzieś taki wątek już jest, ale nie chciało mi nic wyszukać - pewnie nie umiem - a sprawa jest.. bolesna. Więc jak coś to proszę przekierujcie, a tutaj usunę czy coś. Poszukuję sposobu na okropnie piekącą skórę wokół nosa z naciskiem na.. no właśnie. Nie wiem jak to się poprawnie nazywa, ale chodzi mi o miejsce gdzie skrzydełka stykają się z policzkami. Nieważne jakiego kremu użyję, czy oleju. Skóra jest tam turbo sucha, ciągle czerwona i szczypie. Już nie wiem co mam tam nakładać ![]() Dodam tylko, że aloes odpada - jestem uczulona. Wszystko co zawiera jakiekolwiek perfumy też - jestem uczulona jeszcze bardziej :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Pani Mizantrop
|
Dot.: Problemy ze skórą wokół nosa
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Mi dermatolog poleciła, żebym zaczęła się rozglądać za porządnymi lipidami jak cholesterol zamiast za zwykłymi olejami, tłuszczami, kremami, wazeliną itd. I jako natłuszczacz do bardzo suchej skóry (alergie, AZS) to się u mnie wyjątkowo sprawdza
![]() Maści cholesterolowe, kremy z wysoką zawartością cholesterolu, lanolina. Przy lanolinie bardziej trzeba uważać, bo alergie nie są jakieś super rzadkie i niespotykane, tak że lepiej przetestować na zdrowej skórze a nie od razu na twarzy na skórze jakoś uszkodzonej... Na dzień jak nie chcę wyglądać skrajnie tłusto to pomaga mi Uriage Bariederm - maść w słoiczku lub pomadka. One nie wyglądają tłusto wcale, nie błyszczą się, a naprawdę mi pomagają przy skrajnie suchej skórze. Tylko to tak sama pielęgnacja. Jak jest jakiś stan zapalny, to maść ze sterydem mogłaby pomóc podleczyć ![]() Hydrokortyzol jest bez recepty. Tylko też dobrze jest tego używać jako leku a nie jako kosmetyku do stałej pielęgnacji ![]() No i od dermatologa można byłoby dostać coś konkretniejszego niż taką maść bez recepty. I też dobrze jakby obejrzał czy to jest coś w rodzaju egzemy, bo tu rady są na coś takiego, czy coś zupełnie innego, np. opryszczka. Teraz Bioderma ma jakąś akcję promocyjną w ramach której są darmowe konsultacje online z dermatologami, tak mi się skojarzyło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dziękuję wam ogromnie. Jutro podskoczę do apteki po krem i zobaczę czy on coś da. Jeśli tak, to poużywam go dopóki się nie poprawi stan tych obszarów, a potem schowam by czekał znów w pogotowiu. Wiem, że takich rzeczy nie powinno się stosować zbyt długo bo to trochę jak z trybiotykiem - na dłuższa metę może więcej zaszkodzić niż pomóc.
Jeszcze raz wielkie dzięki i jeśli coś mi pomoże to też dam znać, może komuś się kiedyś ta wiedza przyda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Zupełnie nie jak z trybiotykiem. Inny mechanizm działania, inne skutki uboczne. Przeczytaj ulotkę i nie nadużywaj, to nie jest krem pielęgnacyjny a lek - dobrze go używać na zmianę z czymś innym a nie jako jedyny krem w momentach jak jest sucho
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Lekkie peelingi :kłaczkowe", azjatykie typu Benton PHA raz-dwa razy w tygodniu. Następnie Cicaplast - często go używam jako kremu na dzień lub na noc przy podrażnionej skórze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Najlepszym wyjściem w takiej sytuacji jest wybranie się do dermatologa by ten, rozpoznając rodzaj i problemy skórne, poradził coś co naprawdę pomoże uporać się z problemem. Idź póki jeszcze sytuacja w kraju nie jest tragiczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Na razie delikatnie złuszczyłam tak jakby to miejsce ściereczką muślinową i posmarowałam na grubo Cetaphilem i na razie się jakby powoli goiło. Odstawiłam też wszystkie nowe kosmetyki i będę teraz je powoli wprowadzać (brzmi prawie jak foodmap ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Wspominałam wyżej o akcji Biodermy, darmowe wizyty online u dermatologów - da się znaleźć termin nawet na ten sam dzień spokojnie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.