Leczenie kanałowe zęba - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-11-16, 09:27   #1
beauty45_c
BAN stały

Leczenie kanałowe zęba

Hej dziewczyny! Jest tu może jakaś dentystka albo asystentka?
Ponad rok temu ukruszyła mi się górna siódemka. Ząb był zaklejony ,wszystko było ok, ale niestety ostatnio zaczął mnie pobolewać. Na zdjęciu rtg wyszło, że psuje się przestrzeń między siódemką a ósemką, więc stomatolog nakazał mi wyrwać ósemkę i tak też zrobiłam. Ząb niestety nadal boli i najprawdopodobniej będę miała tzw. kanałówkę.
Myślałam nawet nad wyrwaniem zęba, ale to chyba nie jest zbyt dobry pomysł, bo ponoć walczy się o zęba do samego końca.
Czy któraś z Was miała leczenie kanałowe i jak to wyglądało? Ile czasu trwała wizyta?

Halo, nie ma tu nikogo, kto miał kanałowkę?

Edytowane przez beauty45_c
Czas edycji: 2020-11-16 o 14:06
beauty45_c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-16, 15:48   #2
Lianhua
Rozeznanie

Dot.: Leczenie kanałowe zęba

Ja miałam, ale dwójkę. Nie bolało, dostałam takie znieczulenie, że nic nie czułam. Trwało dość krótko jak na kanałowe, ale chyba przednie zęby mają mniej kanałów (poprawcie mnie, jeśli się mylę?). Miałam też robioną 7 kanałowo, ale dobre 10 lat temu. Wtedy pamiętam, że zabolało porządnie. Czy trwało jakoś długo? Też nie.
Generalnie sama wizyta nie powinna być jakoś mega długa, ale możesz chodzić na kilka wizyt do jednego zęba. Z dwójką byłam 2x, z siódemką niestety ok 3/4. Jeśli chodzi o ból między wizytami, to był. Nie jakiś mocny, dało się wytrzymać bez brania tabletek.

(...)There's no life, emotion
Or warmth, but just garbage language
A desolately rolling meadow
Loneliness adds as the days go by
We have to be humans
Because we get scars
Lianhua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-16, 15:54   #3
beauty45_c
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Lianhua Pokaż wiadomość
Ja miałam, ale dwójkę. Nie bolało, dostałam takie znieczulenie, że nic nie czułam. Trwało dość krótko jak na kanałowe, ale chyba przednie zęby mają mniej kanałów (poprawcie mnie, jeśli się mylę?). Miałam też robioną 7 kanałowo, ale dobre 10 lat temu. Wtedy pamiętam, że zabolało porządnie. Czy trwało jakoś długo? Też nie.
Generalnie sama wizyta nie powinna być jakoś mega długa, ale możesz chodzić na kilka wizyt do jednego zęba. Z dwójką byłam 2x, z siódemką niestety ok 3/4. Jeśli chodzi o ból między wizytami, to był. Nie jakiś mocny, dało się wytrzymać bez brania tabletek.
Tak, trzonowce mają więcej kanałow. 7 ma ich 3 lub 4, każdy ma chyba inną liczbę.
Stary 2020-11-16, 20:03   #4
0daff299eefa15f5762663572addb4c5552f87fb_61fc6c8245002
Konto usunięte

Miałam ostatnio leczenie kanałowe siódemki ale dolnej. Moja wizyta to były trzy etapy, najpierw w Polsce stomatolog zatruł mi tego zęba. Pierwszy tydzień bolało, szczególnie jak niechcący ugryzłam ta stroną, ale kiedy ząb umarł to przestalo. Dwa tygodnie później miałam mieć już kanałówkę, ale niestety trochę się pogmatwało i miałam to 3 miesiące później (truciznę mi inny stomatolog usunął wcześniej). Samo kanałowe nie bolało, dostalam znieczulenie, czułam tylko jak dentystka mi szarpala to dziąsło, na siłę coś tam wciskała, bo mój ząb był baaardzo trudny do odbudowania, szczerze nie wierzyłam i inny dentysta również, że to się uda. Ale wierzyłam, że to wbijanie, ten ucisk to w dobrym celu czyszczenie kanałów (3) trwało z 1,5h, potem opatrunek do zęba i za miesiąc kolejna wizyta (wypełnianie). Po kanałowym, kiedy puściło znieczulenie to bolało oczywiście, bo moje dziąsło było zmasakrowane. Raz na jakiś czas pojawił się taki nietypowy ból, kiedy zrobiłam sobie "ciśnienie" w buzi (nie mam pojęcia jak inaczej to napisac, ale coś takiego jak np. Kiedy wciąga się policzki). I ten ból przypominał mi dźwięk. Taki dźwięk, kiedy pod nieodpowiednim kątem rysowalo się po tablicy , był taki krótki ale baaardzo rażący 😬 z czasem coraz rzadziej i przestalo. Zęba miałam wypełnionego kilka dni temu, wtedy jeszcze mi go trochę przeczyściła. Puściło znieczulenie, chwilę delikatnie pobolało, czasem jeszcze czuję dyskomfort ale już jem ta stroną kilka lat temu okrutnie bałam się dentysty, do takiego stopnia że doprowadziłam kilka zębów do nieciekawego stanu. Ale miałam po prostu kiepska dentystkę. Kiedy w końcu wzięłam się w garść, postanowiłam zacząć od usunięcia wszystkich osemek, szukałam po opiniach i trafiłam to takiego dentysty, że mój strach po prostu minął. Mogłabym wręcz powiedzieć że wyrywanie u tego dentysty to była przyjemność 😀 teraz wiem, że jak dentysta dobry, dobrze zaaplikuje znieczulenie, wtedy będzie wszystko ok
0daff299eefa15f5762663572addb4c5552f87fb_61fc6c8245002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-16, 21:19   #5
Lianhua
Rozeznanie

Oj z tym się zgadzam. Jak dentysta dobry, to i takiego wielkiego strachu nie czuć .

(...)There's no life, emotion
Or warmth, but just garbage language
A desolately rolling meadow
Loneliness adds as the days go by
We have to be humans
Because we get scars
Lianhua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-17, 08:41   #6
beauty45_c
BAN stały

[1=0daff299eefa15f57626635 72addb4c5552f87fb_61fc6c8 245002;88291409]Miałam ostatnio leczenie kanałowe siódemki ale dolnej. Moja wizyta to były trzy etapy, najpierw w Polsce stomatolog zatruł mi tego zęba. Pierwszy tydzień bolało, szczególnie jak niechcący ugryzłam ta stroną, ale kiedy ząb umarł to przestalo. Dwa tygodnie później miałam mieć już kanałówkę, ale niestety trochę się pogmatwało i miałam to 3 miesiące później (truciznę mi inny stomatolog usunął wcześniej). Samo kanałowe nie bolało, dostalam znieczulenie, czułam tylko jak dentystka mi szarpala to dziąsło, na siłę coś tam wciskała, bo mój ząb był baaardzo trudny do odbudowania, szczerze nie wierzyłam i inny dentysta również, że to się uda. Ale wierzyłam, że to wbijanie, ten ucisk to w dobrym celu czyszczenie kanałów (3) trwało z 1,5h, potem opatrunek do zęba i za miesiąc kolejna wizyta (wypełnianie). Po kanałowym, kiedy puściło znieczulenie to bolało oczywiście, bo moje dziąsło było zmasakrowane. Raz na jakiś czas pojawił się taki nietypowy ból, kiedy zrobiłam sobie "ciśnienie" w buzi (nie mam pojęcia jak inaczej to napisac, ale coś takiego jak np. Kiedy wciąga się policzki). I ten ból przypominał mi dźwięk. Taki dźwięk, kiedy pod nieodpowiednim kątem rysowalo się po tablicy , był taki krótki ale baaardzo rażący �� z czasem coraz rzadziej i przestalo. Zęba miałam wypełnionego kilka dni temu, wtedy jeszcze mi go trochę przeczyściła. Puściło znieczulenie, chwilę delikatnie pobolało, czasem jeszcze czuję dyskomfort ale już jem ta stroną kilka lat temu okrutnie bałam się dentysty, do takiego stopnia że doprowadziłam kilka zębów do nieciekawego stanu. Ale miałam po prostu kiepska dentystkę. Kiedy w końcu wzięłam się w garść, postanowiłam zacząć od usunięcia wszystkich osemek, szukałam po opiniach i trafiłam to takiego dentysty, że mój strach po prostu minął. Mogłabym wręcz powiedzieć że wyrywanie u tego dentysty to była przyjemność �� teraz wiem, że jak dentysta dobry, dobrze zaaplikuje znieczulenie, wtedy będzie wszystko ok [/QUOTE]

Hej, dzięki za odpowiedz
Ja właśnie ok. 2 tygodnie temu byłam na wyrywaniu ósemki i bałam się potwornie, bo nigdy w życiu nie miałam wyrywanego zęba, ale lekarz okazał się być bardzo profesjonalny, miły i troskliwy. Zrobił na mnie super wrażenie (Był to chirurg szczękowy) i wiem, że resztę ósemek wyrwę także u niego.

Jeśli chodzi o kanałówkę, to zauważyłam, że istnieją dwie metody leczenia. Tutaj mówisz chyba o zatruwaniu, a później za jakiś czas czyszczeniu kanałów, a niektórzy robią tak, że do razu czyszczą kanały. Od czego to zależy?
Stary 2020-11-17, 09:40   #7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez beauty45_c Pokaż wiadomość
Hej, dzięki za odpowiedz
Ja właśnie ok. 2 tygodnie temu byłam na wyrywaniu ósemki i bałam się potwornie, bo nigdy w życiu nie miałam wyrywanego zęba, ale lekarz okazał się być bardzo profesjonalny, miły i troskliwy. Zrobił na mnie super wrażenie (Był to chirurg szczękowy) i wiem, że resztę ósemek wyrwę także u niego.

Jeśli chodzi o kanałówkę, to zauważyłam, że istnieją dwie metody leczenia. Tutaj mówisz chyba o zatruwaniu, a później za jakiś czas czyszczeniu kanałów, a niektórzy robią tak, że do razu czyszczą kanały. Od czego to zależy?
Szczerze to nie wiem, spodziewałam się kanałowego od razu, po tym jak naczytalam się w Internecie, że teraz odchodzi się od zatruwania zęba, bo może mieć to negatywny wpływ. Ale może akurat mój dentysta był z tych, którzy zatruwają. Może chodzi o komfort pacjenta, usuwanie miazgi bez zatruwania to dla tych najsilniejszych, którzy chcą mieć to zrobione za jednym zamachem? Przy tym też trzeba być NAPRAWDĘ dobrze znieczulonym. Tylko wtedy już wcześniej trzeba być pewnym, że ząb tylko i wyłącznie do kanałowego i trzeba mieć ta wizytę umówioną na min. 2h. Nie mam pojęcia od czego zależy decyzja dentysty, ale tak obstawiam, że jeżeli osoba rezerwuje pół godzinną wizytę, to tyle wystarczy żeby stwierdzić, że kanałowe potrzebne i włożyć truciznę, żeby po prostu nie męczyć się później

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
0daff299eefa15f5762663572addb4c5552f87fb_61fc6c8245002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2020-11-17, 11:07   #8
beauty45_c
BAN stały

[1=0daff299eefa15f57626635 72addb4c5552f87fb_61fc6c8 245002;88292484]Szczerze to nie wiem, spodziewałam się kanałowego od razu, po tym jak naczytalam się w Internecie, że teraz odchodzi się od zatruwania zęba, bo może mieć to negatywny wpływ. Ale może akurat mój dentysta był z tych, którzy zatruwają. Może chodzi o komfort pacjenta, usuwanie miazgi bez zatruwania to dla tych najsilniejszych, którzy chcą mieć to zrobione za jednym zamachem? Przy tym też trzeba być NAPRAWDĘ dobrze znieczulonym. Tylko wtedy już wcześniej trzeba być pewnym, że ząb tylko i wyłącznie do kanałowego i trzeba mieć ta wizytę umówioną na min. 2h. Nie mam pojęcia od czego zależy decyzja dentysty, ale tak obstawiam, że jeżeli osoba rezerwuje pół godzinną wizytę, to tyle wystarczy żeby stwierdzić, że kanałowe potrzebne i włożyć truciznę, żeby po prostu nie męczyć się później

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Hmm, ja miałam 4 lata temu kanałówkę szóstki i miałam wszystko robione za jednym zamachem mimo, że ząb bolał mnie wtedy masakrycznie. Wszystko było pod znieczuleniem, pamiętam, że nic nie czułam, jedynie raz jakiś kanał mnie na chwilę podczas zabiegu lekko zakłuł, ale to nie było nic strasznego. Potem jeszcze miałam drugą wizytę z tym zębem, żeby dokończyć kanałowe leczenie, ale pamietam, że juz po pierwszym razie ząb przestał mnie boleć. Teraz tylko trochę mnie pobolewa siódemka więc mam nadzieje, ze będzie ok

Edytowane przez beauty45_c
Czas edycji: 2020-11-17 o 11:09
Stary 2020-11-17, 12:38   #9
Konto usunięte

Może stwierdził stomatolog, że nie ma sensu przedłużać Twojego cierpienia dlatego zrobił to od razu

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2020-11-17, 14:19   #10
beauty45_c
BAN stały

[1=0daff299eefa15f57626635 72addb4c5552f87fb_61fc6c8 245002;88293235]Może stwierdził stomatolog, że nie ma sensu przedłużać Twojego cierpienia dlatego zrobił to od razu

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Pewnie tak Robienie kanałówki na martwych zębach to pół biedy, gorzej z żywymi ząbkami
Stary 2020-11-17, 20:28   #11
beauty45_c
BAN stały

Dziewczyny, mam jeszcze takie pytanie. Z tym zębem w ciągu ostatnich 3 tygodni byłam u mojego dentysty 2 razy i raz u innego z mojego miasta, bo do mojego stałego dojeżdżam do innego miasta. Dzwoniłam tam już dwa razy, by powiedzieć że ząb wciąż mnie boli, w odpowiedzi otrzymywałam, że terminy wolne są za miesiąc, ale jak coś się zwolni, to dadzą mi znać jakby co. No i nie dają mi znać wciąż i wciąż, a ząb jak bolał to boli dalej. I teraz moje pytanie, czy dentysta nie powinien ponieść jakichś konsekwencji skoro nie przyjmuje pacjentki z bólem jak najszybciej? To chyba nie stanowi aż tak dużego problemu znalezc te 1,5 h w tygodniu na rozpoczęcie kanałówki... Wiem, że na NFZ lekarz musi przyjąć pacjenta z bólem jeszcze tego samego dnia i jeśli tego nie zrobi, to grozi mu kara pieniężna a jak to wygląda z wizytami prywatnymi?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości