|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wynajem w pojedynkę
Hej!
Do osób po studiach mieszkających samotnie (25-30lat). Wynajmujecie mieszkania? Pokój? Mieszkacie z rodzicami? Jeśli wynajmujecie, jaki procent zarobków Wam to pochłania? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wynajem w pojedynkę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Wynajmuję, za około 20% zarobków (w zależności od miesiąca)
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
To chyba czas zmienić pracę
![]() A niby człowiek dopiero co zmienił pracę na lepiej płatną i niby pracuje w korporacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
jak wynajmowalam to pokoj a nie mieszkanie zeby bylo taniej i zbeym mogla oszczedzic na wklad wlasny.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
No generalnie takie jest życie, że lwia część naszych zarobków idzie na wydatki związane z nim. Nic nie poradzisz. Ja płacę jakieś 40% pensji za skromne mieszkanko i też mnie to boli za każdym razem, gdy po otrzymaniu wypłaty muszę z niej urwać taki kawał na lokum. I tak jest dobrze, że w ogóle nas stać na to, bo przecież jest masa ludzi, których zarobki nie starczają w ogóle na mieszkanie albo od biedy na skromny pokój i nie mają luksusu pełnej swobody w mieszkaniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Bardzo to zależy od miejsca zamieszkania. Tu gdzie mieszkam (wielkie miasto), wynajęcie normalnej kawalerki (w miarę w dobrej dzielnicy, nie w turecko-menelskich okolicach) to coś koło połowy mojej pensji netto. Mam to szczęście, że mieszkam w jednym miejscu od dawna i wlasciciel nie zrobił od 10 lat ani jednej podwyżki czynszu. Placimy więc obecnie co koło 30% mojej pensji netto. Za to w innych, mniejszych miejscowościach moglibyśmy spokojnie znaleźć coś za 20%.
W ogóle ceny mieszkań idą bardzo ostro w górę, trochę nienormalne to się robi. Wydawanie połowy pensji tylko na mieszkanie to kosmos. A gdzie reszta opłat, ubezpieczeń, jeść też coś trzeba. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
U mnie wynajem zabiera ok 15% zarobków, ale ja wynajmuje pokój (mimo, że byłoby mnie stać na kawalerkę) bo staram się jak najwięcej odłożyć i coś kupić. Choć przy obecnych cenach nie wiem czy to ma sens
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Ja mam 5100 na rękę, czasem 5500, za wynajem małego mieszkanka 2 pokojowego płacę ze wszystkimi opłatami 1700, także bez luksusów, ale nie żyję mi się źle, zwłaszcza, że nie wydaję dużo pieniędzy na jedzenie, bo nie chce mi się gotować i generalnie ja mało jem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja mieszkam z rodzicami, bo przy zarobkach pielęgniarki nie stać mnie na wynajęcie niczego
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jestem na etapie przebranżawiania się, ale wzrost zarobków jest póki co tylko delikatny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A perspektywy sa? Przy niskich zarobkach mieszkanie zawsze bedzie pochlaniac lwia czesc pieniedzy. Nawet wynajem pokoju.
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pracuję w dużej firmie znanej dosłownie wszystkim, zgarnia nagrody, teoretycznie jakiś taki prestiż. Ale pracę mam raczej basic i z kiepską perspektywą w ramach firmy (biorąc pod uwagę pozostałe osoby w zespole oraz te przede mną - awansować nie ma jak, a o przeniesieniu do innego działu można raczej pomarzyć / iść na macierzyński i po powrocie trafić gdzieś indziej). Robię zaocznie nowe studia, będę powoli szukać nowej pracy. Przy poprzedniej zmianie zależało mi na wyrwaniu się z dotychczasowej branży i dostaniu się do dużej firmy + jakkolwiek lepszych zarobkach. Powoli leci czas, kiedy tu jestem, łapię obycie i liczę, że teraz będzie łatwiej iść gdzieś dalej i zarabiać więcej oraz mieć perspektywy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja wynajmowałam kawalerkę za 44% moich ówczesnych zarobków.
Wynikało to z tego, że wcześniej kieszkałam z partnerem i po rozstaniu nie chciało mi się przeprowadzać na szybko i tak się bujałam ponad rok w końcu. Na niż mi nie brakowało, ale nie mogłam bezmyślnie kupować absolutnie wszystkiego, co mi się zachciało i poczułam różnice w stosunku do 15% zarobków za kredyt teraz. (Niższa rata kredytu plus lepsze zarobki.) Liczę w obu przypadkach z opłatami, bo wiadomo, że wodę, gaz i prąd zapłacić trzeba żeby mieszkać, cudów nie ma. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#19 |
Zakorzeniona
|
Kredyt to u mnie 20% zarobków, wynajem takiego samego mieszkania to byłoby 40% moich zarobków (liczę w obu przypadkach bez opłat za media).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Eh, dlatego właśnie staram się odpowiedzieć sobie na pytanie czy lepiej wynajmować pokój i móc więcej odkładać na wkład własny czy jednak kawalerkę i mieć większą niezależność
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Czerwcowa PM
|
Cytat:
Ale tak w dużym skrócie: Za większe 2 pokoje w dobrym standardzie rozsądnym miejscu w Warszawie zapłacisz dziś 700 000 zł. 20% wkładu własnego to 140 000 zł. Rata kredytu na 30 lat przy kredycie 560 000 zł to będą okolice 2 000 zł (plus minus, nie sprawdzałam tego w kalkulatorze kredytowym) plus czynsz i opłaty liczmy w przybliżeniu 1 000 zł. Żeby mieć zdolność na 560 000 zl musisz mieć dochody netto w okolicach 7 000 zł. Tak z grubsza. Poduszka finansowa przy takim kredycie powinna wynosić minimum 36 000 zł (rok kredytu i opłat lub pół roku życia). Zrób sobie taką symulacje dla miejsca gdzie chcesz kupić mieszkanie i będziesz miała odpowiedź na pytanie czy masz myśleć o kredycie. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Wynajmowałam pokój za jakieś 15% aby przed 30 móc kupić swoje mieszkanie (zbierałam 20%na wkład).
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Mam 30 lat i mieszkam z rodziną. Nie stać mnie na samodzielnie mieszkanie, ani na uzbieranie wkladu własnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Wynajmuję sam kawalerkę. Rozstaliśmy się w czerwcu z dziewczyną. Wcześniej wychodziło mi 1000zł + dojazdy do pracy jakieś 500zl miesięcznie. Teraz płacę za kawalerkę 1650zł i praktycznie odchodzi koszty dojazdów do pracy bo mam bardzo blisko. Procentowo to będzie jakieś 35-40% mojej pensji. Generalnie wraz z drożejącym paliwem, myślę że teraz jest nawet na +, bo i do od czasu do czasu do rodziców się pojedzie, a stąd gdzie mieszkam jest o wiele bliżej niż wczesniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
18-19% procent pensji, wynajmuję z facetem małe mieszkanie w dużym mieście. Więcej płaciłam za pokój w tym samym mieście, 25% zarobków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Długo mieszkałam w pokoju (od 22 rz do 27) i bardzo to sobie chwaliłam (nie lubiłam mieszkać sama). Dodam, że w pierwszej pracy etatowej wynajem pokoju zabierał ponad 50% zarobków XD Później kawalerka przez prawie 2 lata, ok 30% zarobków. Teraz już mam kredyt i nie mieszkam sama.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ja kupiłam mieszkanie i place kredyt. Razem z rachunkami wychodzi mnie to około 20% wypłaty. Kwota nie jest mała ale mam to szczęście że dobrze zarabiam na ten moment więc nie odczuwam tych zobowiązań. Pamiętam jednak czasy kiedy zarabiałam dużo dużo mniej i wtedy wynajmowałam pokój za duża nisza kwotę a i tak musiałam liczyć każdy grosz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Wynajmuję od wakacji kawalerkę 35m sama. Wcześniej mieszkałam na pokojach studencko-pracujących w 3-6 osób. Płacę 2x więcej (jakieś 40% zarobków, za rok mam nadzieję że po podwyżce zejdzie do 30%) ale mam niezależność, o wiele wyższy standard, strzeżone osiedle (na poprzednim bałam się nawet mieszkając z innymi), do pracy 10min pieszo.
Dla mnie to ważne ze względu na charakter pracy - czasami zaczynam o 5, czasami o 10, czasami mam dyżury weekendowe pod telefonem i fundują mi pobudkę o 2:30. To zawsze jednak przeszkadzało współlokatorom i mi - czekać aż się zwolni łazienka, kuchnia, nie móc dłużej posiedzieć w nocy albo w kuchni, budzić innych o 4 rano, często za nich sprzątać, spanie w korkach itp... Też się martwię o mieszkanie ciągle ,,nie na swoim" i brak środków na wkład własny, ale takie poważne decyzje wolałabym jednak mimo wszystko podejmować w dwójkę z partnerem życiowym. Póki jestem sama będę jednak wynajmować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:14.