|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Ile dać w kopertę?
Witam!
Niedługo idę na ślub koleżanki, ostatni raz byłam na ślubie 10 lat temu. Nie wiem ile dać jej w kopertę.Proszę nie odpowiadać "tyle na ile Cię stać". Koleżanka jest z Podhala i twierdziła, że u niej ludzie dużo dają w koperty. Niektórzy radzą trochę więcej niż talerzyk - wesele jest 2-dniowe. To znaczy, że jak talerzyk za 300 zł np. to mam policzyć 2 x300? 600 zł to trochę dużo za jednorazową imprezę dla mnie... Czy mam liczyć talerzyk 300 za dwa dni? Pomocy, nie orientuję się w tym zupełnie, a nie chce wyjść na totalną sknerę... Ile dajecie? Prawdopodobnie pójdę sama, bez partnera. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ile dać w kopertę?
A to jest jakaś bliska koleżanka czy dalsza?
Ja na weselach daję tyle, co za talerzyk. Jeśli jest to bliższa rodzina, np. brat czy siostra, albo jakaś bardzo bliska przyjaciółka, to daje więcej 600-800 zł |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
No niby przyjaciółka, ale znamy się od 2 lat, a ostatnio nasze kontakty się trochę poluzowały.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ostatnio byłam na weselu. Cena talerzyka 280 zł - następnego dnia poprawiny. Byłam z partnerem.
Dałam 1000 zł. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Gotowa do ataku
|
Nie sugerowałabym się wcale tym, że gdzieś tam dają dużo. Jak dla mnie to trochę burackie stwierdzenie
![]() Gdybym poszła sama na wesele dwudniowe - pytanie jeszcze czy zapewniają nocleg - dałabym pewnie ok. 500 zł.
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ale jedyną prawidłową odpowiedzią jest "tyle, ile chcesz i możesz".
Nienawidzę (jako tegoroczna panna młoda) tego wyliczania "za talerzyk" - wesele to nie jest impreza biletowana. A teksty o tym, że goście powinni dać dużo, są żenujące. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
O to to to!!! Tak to wygląda. Ewentualnie zaciągane kredyty na ślub i płacz, ze ślub się "nie zwrócił". WFT?!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Dzięki za odpowiedzi.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Hej, nie ma się co zbytnio tym przejmować. Przecież na dobrą sprawę to i tak będą do przodu. Chyba, że organizowany jest jakiś konkurs kto da więcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
byłam w tym roku na dwóch ślubach jednej koleżanki - cywilny + kawiarnia i kościelny + wesele. na obu byłam z narzeczonym. za każdym razem daliśmy 500 zł i dobre wino.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:27.