|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Post przerywany, Chcę schudnąć głównie z brzucha i ud
Witajcie dziewczyny, jestem tu nowa. Zapewne ten temat powtarzał się już setki tysięcy razy, wybaczcie.
Chciałabym rozpocząć post przerywany. Myślałam o systemie 16/8. Chcę schudnąć głównie z brzucha i ud. Mój wskaźnik bmi nie jest zadowalający, bo aż 27,25 czyli nadwaga. ![]() ![]() Krótko o mnie: Jestem żoną i mamą 2 latki. Na co dzień pracuję w piekarni z cukiernią. Tu jest bardzo dużo pokus, bo co chwilę można coś podjeść. Niestety. Pracuję w systemie zmianowym od 4 rano do 11/12 lub 9-18.30 i 10-18.30. Każdego dnia mam inaczej. Wstając o 3 rano piję tylko kawę rozpuszczalną, przed 7 rano sięgam po kawę sypaną. Czasem jest chwila, że można zjeść po 6 rano, a czasem je się w biegu w wolnej chwili. Gdy mam na późniejszą godzinę staram się jeść śniadanie w domu. Będąc na drugiej zmianie jestem w stanie pozwolić sobie zjeść jakiś posiłek. (tak, nie mamy 15 minutowej przerwy ![]() Gdy mam na późniejszą godzinę wstaję zazwyczaj po 7/8 rano. Moje pytanie do Was drogie kobiety jest takie... Jaki system byście mi proponowały? Może wypowiedzą się tutaj osoby bardziej doświadczone. W jakich godzinach jeść? Jak będzie najlepiej dla mnie? Myślałam, by zrobić coś w stylu 11-19, ale nie jestem pewna czy to będzie dobre rozwiązanie. Czasem nawet nie zdążę dojechać do domu do 19. A często wracając z pracy jestem bardzo głodna. Jak mam na rano to i tak zaczynam czuć głód między 8 a 10. Wybierając 10-18 nie będę wstanie zawsze zjeść ciepły obiad czy kolację. ![]() Proszę Was o poradę jak to rozwiązać, połączyć ze sobą, by mieć oczekiwany efekt. <3 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Post przerywany, Chcę schudnąć głównie z brzucha i ud
A nie lepiej przygotować sobie jakąś dietę z deficytem kalorycznym? Na tym poście i tak musi być deficyt, bez deficytu się nie uda - to nie tak, że można jeść dowolnie i zadziała
![]() ![]() Więcej białka to pewnie i przestanie w końcu kusić na słodkie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Deficyt kaloryczny można generować "bez diety" ćwiczeniami. Jeśli masz na nie czas. Nawet sam spacer jest OK. xx
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2025-01-30 o 14:04 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Kurczę, przez ten system zmianowy, to rzeczywiście może być trudno. Na Twoim miejscu - jeśli jesteś niezadowolona z masy ciała - porozmawiałabym z dietetykiem, żeby coś Ci zaproponował, jak sobie te godziny jedzenia ogarnąć. Zgadzam się z komentarzem hasta_la_vista, że deficyt i tak musi być, bo inaczej nie schudniesz. Ale wiesz, nie 1000 kcal, bo będziesz głodna, tylko np. 300. Schudniesz powoli, ale bez jo-jo i nie będziesz myśleć o jedzeniu.
Ja sama stosuję post przerywany, ale mam też ułożony i bardzo regularny tryb życia. Jem o 6:00, 8:30, 11:00, 12:30 i do 15 ostatni posiłek. Więc wychodzi tak 15 godzin przerwy, więc można uznać, że blisko tego postu 16/8. A np. w weekendy, gdy wstaję później, to pierwszy posiłek jem około 8:30, więc naturalnie wychodzi post. Ale tak naprawdę uważam, że to trzeba dopasować do siebie. Ja jestem najbardziej głodna zawsze do południa i gdyby ktoś ustaliłby mi post, że mam to okno jedzenia po 12:00, to chyba bym zwariowała. Także dieta musi być dobrana do Ciebie. Ja też mam zaburzenia odżywiania za sobą (przez wiele lat kompulsywnie się objadałam), dlatego musiałam to wszystko dopasować do siebie, a nie że ktoś mi powie jedz o tej i o tej. xxx Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2025-01-30 o 14:02 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Super, że chcesz coś zmienić i dbasz o siebie mimo naprawdę trudnego grafiku — podziwiam Cię, bo sama jestem mamą i wiem, jak to potrafi wywrócić wszystko do góry nogami, a jeszcze praca w piekarni z tyloma pokusami… oj, współczuję! Jeśli chodzi o post przerywany, to moim zdaniem system 16/8 jak najbardziej ma sens, ale w Twoim przypadku warto podejść do tego elastycznie – czyli nie trzymać się sztywno jednej pory okna żywieniowego, tylko dopasowywać je do zmiany, na którą idziesz. Sama tak robię, bo też pracuję zmianowo i wiem, że życie nie zawsze pozwala jeść od 11 do 19 😉 Moja sugestia: na zmianę poranną (wstajesz o 3) – możesz ustawić sobie okno np. 6:00–14:00 albo 7:00–15:00. Wtedy zjesz coś w pracy, a kończysz jedzenie na spokojnie po powrocie. na zmianę popołudniową – wtedy sprawdzi się np. 11:00–19:00 albo nawet 12:00–20:00, jeśli masz taką możliwość. Zjesz spokojnie w domu po pracy i nie pójdziesz spać głodna. Nie musisz codziennie jeść w tych samych godzinach — post działa również przy zmiennych oknach, jeśli jesteś konsekwentna w przerwach między nimi. A przede wszystkim – nie katuj się, tylko obserwuj organizm. Jeśli czujesz, że 16/8 to za dużo, zacznij od 14/10, czyli np. 7:00–17:00, i stopniowo skracaj. I jeszcze jedno: z doświadczenia wiem, że ogromnie pomaga wcześniejsze przygotowanie posiłków – choćby na dwa dni do przodu. W piekarni kusi okrutnie, więc jak masz swoje jedzenie pod ręką, łatwiej się oprzeć 😉 Trzymam za Ciebie mocno kciuki! I pamiętaj – każda zmiana to proces, nie musisz być idealna, żeby widzieć efekty 💪 Masz już jakieś doświadczenie z IF, czy to będzie Twój pierwszy raz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Cześć!
A ja z takim pytaniem, więc się trochę podepnę pod temat! Czy ktoś z Was miał może styczność z nowmax Creatine Monohydrate? Zastanawiam się, czy coś takiego może mieć sens przy treningach przy IF, zwłaszcza jak się ćwiczy bardziej rekreacyjnie, a nie zawodowo. Nie chodzi mi o "masę", raczej o to, czy rzeczywiście pomaga z siłą i wytrzymałością, bo wiadomo... jak się wstaje o 3:00 na zmianę, to ciężko się zebrać nawet na lekki trening. Będę wdzięczny za opinie, jeśli ktoś testował. Jakieś efekty, warto czy nie bardzo? ![]() Chyba że macie inne ciekawe polecajki? Może to będzie początek jakiejś ciekawej dyskusji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:26.