|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Problem z jąkaniem a dorosłe życie
Witam wszystkich. Mam 19 lat, jestem świeżo po maturach, szukam pracy, usamodzielniam się itd. Jednak mam ogromny problem z jąkaniem i zacinaniem, czasem dosłownie nie jestem w stanie wydusić z siebie ani jednego słowa tylko stoje jak ta idiotka. Utrudnia mi to życie bardzo. U lekarza nie mogę wysłowić się co mi dolega, unikam odbierania telefonów, nie wyobrażam sobie że ktoś zatrudni osobę z takim problemem.. Lubię być sama, nie jestem i nigdy nie byłam bardzo rozmowna jednak czasem chce coś dodać do konserwacji ale moja przypadłość mi to uniemożliwia. Wstydze sie tego bardzo. Jąkam się odkąd pamietam, moja mama też trochę. Ale ostatnio przechodzę juz samą siebie więc staram się nie odzywać. Widze reakcje ludzi gdy mówie i odechciewa mi się wychodzić kiedykolwiek z domu. Macie jakieś porady? Proszę o pomoc..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Problem z jąkaniem a dorosłe życie
Cytat:
Jest to problem utrudniający codzienne porozumiewanie się, funkcjonowanie w społeczeństwie i wpływa to też na Twoją samoocenę, więc odnalezienie problemu i pracowanie nad nim jest kluczowe. Nie gódź się z tym stanem rzeczy, poszukuj rozwiązania problemów. Zastanów się co może powodować jąkanie i skonsultuj się ze specjalistami. Jeśli masz problem z przekazaniem informacji napisz sobie na kartce to co chcesz przekazać specjaliście jeśli problem jest na tyle poważny, że obawiasz się braku zrozumienia. Na pewno nie zaszkodzą również wizyty u logopedy, które pozwolą zminimalizować jąkanie, bo jąkanie można skutecznie leczyć. Ważny jest rownież twój sposób oddychania. Możesz zacząć samodzielnie starać się ćwiczyć swoją wymowę w domu np. Czytać tekst na głos, oddychać przy tym powoli i spokojnie, najlepiej wyciszyć się przed ćwiczeniami. Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka Edytowane przez blackcherryx94 Czas edycji: 2024-09-28 o 22:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:00.