Dziwne limfocyty w morfologii - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2024-08-05, 12:39   #1
Michalina2024
Przyczajenie

Dziwne limfocyty w morfologii

Hej dziewczyny,

Mam do Was pytanie.
Robiłam ostatnio morfologię, która zawsze była bardzo dobra. Nigdy nie miałam żadnych odchyleń.
W obecnej wynik mnie zaniepokoił, lekarz kazał powtórzyć badania za miesiąc, ale niczego więcej się nie dowiedziałam, wizyta do specjalisty niestety to w moim mieście pół roku czekania (prywatnie).

Czy miałyście kiedyś do czynienia z tym, żeby limfocyty były strasznie niskie? Mam na myśli 8 razy niższe niż dolna granica?
W składzie procentowym norma referencyjna w moich badaniach to 20% - 45%, a ja mam 2,5%. Do tego nieznacznie poza górną granicą neutrocyty.

Czy ja mam się czym mocno martwić?
Choruję na Hashimoto, biorę leki, ale nigdy wyniki nie były tak odchylone, zawsze morfologia była w widełkach. Ostatnimi czasy miewam zawroty głowy, jakieś cykliczne afty w buzi, robi mi się słabo i czasem no są te siniaki w sumie nie wiem skąd. Oprócz tego nic mi nie jest.

Co ja mogę zrobić, żeby nieco wpłynąć na ten wynik?

Byłabym wdzięczna za odpowiedzi.

Edytowane przez Michalina2024
Czas edycji: 2024-08-06 o 14:20
Michalina2024 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-08-07, 20:40   #2
TheSunTheMoonTheStars
Zadomowienie

Dot.: Dziwne limfocyty w morfologii

Cytat:
Napisane przez Michalina2024 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,

Mam do Was pytanie.
Robiłam ostatnio morfologię, która zawsze była bardzo dobra. Nigdy nie miałam żadnych odchyleń.
W obecnej wynik mnie zaniepokoił, lekarz kazał powtórzyć badania za miesiąc, ale niczego więcej się nie dowiedziałam, wizyta do specjalisty niestety to w moim mieście pół roku czekania (prywatnie).

Czy miałyście kiedyś do czynienia z tym, żeby limfocyty były strasznie niskie? Mam na myśli 8 razy niższe niż dolna granica?
W składzie procentowym norma referencyjna w moich badaniach to 20% - 45%, a ja mam 2,5%. Do tego nieznacznie poza górną granicą neutrocyty.

Czy ja mam się czym mocno martwić?
Choruję na Hashimoto, biorę leki, ale nigdy wyniki nie były tak odchylone, zawsze morfologia była w widełkach. Ostatnimi czasy miewam zawroty głowy, jakieś cykliczne afty w buzi, robi mi się słabo i czasem no są te siniaki w sumie nie wiem skąd. Oprócz tego nic mi nie jest.

Co ja mogę zrobić, żeby nieco wpłynąć na ten wynik?

Byłabym wdzięczna za odpowiedzi.
Uważam, że absolutnie nie powinnaś pytać o tak szczegółowe informacje przypadkowych ludzi na forum internetowym. Zaczekaj na kolejną wizytę u lekarza, albo umów się z jakimś lekarzem na teleporadę, albo przejedź się do lekarza do innego miasta. Zwykły lekarz rodzinny na NFZ będzie bardziej ogarnięty niż randomy z neta
Tutaj dosłownie każdy może napisać Ci wszystko, i co Ci z tego przyjdzie? Nic. Bo ani nie zweryfikujesz, czy ten ktoś jest lekarzem, czy miał podobne wyniki, ani czy wie o czym pisze.
TheSunTheMoonTheStars jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-08-15, 18:23   #3
Alegory
Raczkowanie

Dot.: Dziwne limfocyty w morfologii

Google pokazuje wiele możliwości, jeśli chodzi o obniżone limfocyty, ale tylko lekarz może znaleźć przyczynę. Jedyna rzecz, którą mogę zasugerować - to nie czekanie pół roku na kolejną wizytę, nawet jeśli musiałabyś pojechać do innego miasta. Sprawdzaj też opinie o lekarzach - jeśli są negatywne, nie warto brać takiej osoby pod uwagę. Jeśli są pozytywne: warto doczytać, czy to opinie za to, że lekarz był miły i się uśmiechał, czy trafnie postawił diagnozę/zlecił dodatkowe badania itp.
Alegory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości