|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak skutecznie wyprostować włosy?
Hej! Zawsze miałam włosy proste jak drut, ale od jakiegoś czasu (może z powodu radioterapii kilka lat temu?) falują mi się mocno i końcówki się wywijają. Strasznie tego nie lubię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak skutecznie wyprostować włosy?
Suszarką na szczotkę spróbuj, do tego najlepiej jakiś kosmetyk do stylizacji, żeby pomógł wyprostować, utrwalił. Szczotki można zacząć używać na takie już prawie suche włosy, pod koniec suszenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na mnie najlepiej dziala - olejowanie wlosow przed myciem , maksymalnie do 30 minut, 15 minut lepiej mi sie sprawdza, bo nie obciaza mi wtedy wlosow. U mnie super sprawdza sie olej Marakuja od Anwen fajny tez byl olejek Mango z Anwen. ALe u mnnie Marakuja wygrywa jezeli chodzi o wygladzanie i dociazanie. Polecam tez serum figowe od Anwen na konce i te puszaca czesc wlosow, super wygladza lub jakas emolientowa odzywke, ktora daleko w skladzie ma skladnik nawilzajacy np. emolientowa melisa od Anwen lub z Barwy emolientowa z serii peace love hair. Oczywiscie nie dawac tego wszystkiego w jednym myciu, bo mozesz miec przyklepane i obciazone wlosy. Ale np. sprobowac z olejowaniem. Zwroc tez uwage czy odzywek, masek ktorych uzywaasz nie maja wysoko w skladzie np. gliceryny czy jakiegos nawilzacza, bo one tez potrafia spuszyc wlosy. I jak masz mozliwosc, to po umyciu susz wlosy zimnym nawiewem.
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Od siebie dodałabym, że u mnie największą robotę robi nafta kosmetyczna nakładana na długo. Może być godzina przed myciem włosów, ale kilka godzin, a nawet cały dzień, działają najlepiej. Np. nakładam naftę kosmetyczną w niedzielę rano, a wieczorem myję włosy. Potem wystarczy mi zwykłe mycie (szampon + odżywka). Kluczowa jest też pielęgnacja po umyciu, czyli: - balsam bez spłukiwania (najczęściej kupuję jakiś z L'Oreal) - odżywka w sprayu (najczęściej Gliss Kurr, jakakolwiek) - olejek na końcówki (teraz używam Kerastase, ale najlepiej sprawdzały mi się olejki i serum olejkowe Marion za kilkanaście złotych). Odnośnie sposobu suszenia, to polecam dwie metody: - "na szczotkę", czyli za pomocą dużej, okrągłej szczotki do włosów i suszarki - na grube wałki do włosów (5-7 cm). Jak masz czas i porządną suszarkę, to pierwsza metoda jest szybsza i wygodniejsza. Moje włosy niestety bardzo źle znoszą suszenie suszarką, więc nawijam je na zwykłe, grube wałki do włosów i przypinam wsuwkami, żeby się trzymały. Kiedy włosy się wysuszą i zdejmiesz wałki, uzyskasz proste włosy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:03.