![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Pierwsze urodziny po rozstaniu
Witam. Pisze z prośbą o poradę. Chwilę temu rozstałam się z ojcem dziecka, zdradzał(dalej się nie przyznaje do niczego ), dzieckiem średnio się interesowal, mnie nie szanował . Nie wiem jak zorganizować pierwsze urodziny dziecka. Myślałam żeby zrobić osobne imprezy, ja dla swojej rodziny , on dla swojej. Ostatnio o to pytał i chciał zrobić wspólna dla wszystkich w knajpie. Od czasów rozstania swoich rodziców unika, nie chce rozmawiać. Jak mu przedstawiłam moją wizję powiedział że on nie będzie wyprawiał urodzin, że ze mną by jeszcze to jakoś przebolał ( rodziców jego itp) i że wcześniej przyjdzie pobedzie z dzieckiem sam i tyle.. tylko że wypadałoby żebym zaprosiła też w ten dzień jego rodziców i trochę taka atmosfera razem może być mocno średnia.. też nie zabardzo przepadam za jego rodzicami.. i nie wiem czy poprostu dla dobra dziecka i nas wszystkich nie zrobić w tej knajpie.. chociaż dla mnie to tez będzie ciężko z nim razem świętować jednak to urodziny dziecka i ono jest najwazniejsze. Dziecko jeszcze nie chodzi, nie rozumie także też wygodniej by było w domu, tu ma swoje zabawki itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwsze urodziny po rozstaniu
Skoro nie przepadasz za jego rodzicami i on nie chce robić osobnej imprezy dla jego rodziny to trudno, zrób po swojemu dla swojej rodziny. Nie jesteście już razem, jego rodzice nie są Twoją rodziną. Jak on chce zorganizować urodziny dla własnych bliskich daj mu dziecko i może robić swoje. Trochę mnożycie sobie problemy, odetnij się w końcu od niego bo jak tak będziecie kombinować z najprostszymi rzeczami w życiu nie ruszysz do przodu.
Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2024-12-09 o 10:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dziecko jeszcze nie rozumie idei urodzin, dla dziecka to dzień jak codzień. Zrób w domu dla swojej rodziny, a co 0do jego to niech on zrobi gdzie i co chce. Umówcie się kiedy zabierze dziecko i tyle. Nie musisz zgadzać się na niego i jego rodziców, to nie jest rzecz ważna dla dziecka, jest jeszcze za małe. A za rok czy dwa się zobaczy jak będzie wyglądała sytuacja.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Jednak to dziadkowie młodego i chyba by wypadało żeby byli na jego urodzinach. Sama nie wiem czy olać to i zrobić swoim tylko czy gościć wszystkich.. w sumie dla dziecka pewnie wszystko jedno bo i tak nie rozumie. No on chyba myślał że święta i imprezy będziemy dalej razem spędzać no ale już się dogadaliśmy co do świąt że jeden dzień z moją rodziną drugi z jego. Na sylwestra wogole stwierdził że może mlodego zabrać żebym odpoczęła haha.. dziwne bo normalnie tak nie gada. Jednak wolę być z synem, sama bym chyba zwariowała .. już rok temu w szpitalu byłam sama
---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Pewnie dziadkowie z jego strony i tak przyjdą z prezentem czy coś wiec będę musiala ich gościć no ale zobaczymy najwyzej kawa, ciastko i tyle.. ale jednak chyba zrobię tylko swoim, bo jednak atmosfera może być ciężka szczególnie że to świeża sprawa. Tak jak piszecie może za rok się już ułoży |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Dziecko jest za małe, nic nie rozumie, jak chcesz się męczyć z rodzicami eksa w tym jego matką którą opisywałaś w innym wątku "bo wypada" (nic nie wypada, rób swoje i tyle) to Twoja sprawa, tylko potem nie narzekaj że gadają Ci jakieś farmazony. Jeśli facet zabierze dziecko żeby zrobić mu osobne urodziny to ono i tak spędzi czas z dziadkami skoro tak Ci na tym zależy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Za bardzo się chyba przejmuje opinia innych, muszę nad tym popracować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Co się przejmujesz czy się obrażą czy nie xd z poprzedniego wątku doskonale wiesz, że matka Twojego eksa będzie zawsze bronić synusia i robić z Ciebie winną rozpadu związku, czym Ty się w ogóle przejmujesz skoro ci ludzie i tak nie życzą Ci dobrze.
I dziecku serio różnicy nie zrobi czy w tym wieku będzie mieć urodziny, czy nie. Jak ojciec ich nie zorganizuje, to jego sprawa. To też pisano Ci w poprzednim wątku, żebyś dała eksowi budować po swojemu relacje z małym, jego dzieckiem, a nie że muszą być urodziny w knajpie bo tak chcesz i uważasz je za jedyną właściwą formę spędzenia tego dnia. Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2024-12-09 o 11:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
On chciał razem robić w knajpie, ja chciałam osobno. Nie chce z nim siedzieć. Jego rodzinka teraz zmieniła taktyke( że on nieodpowiedzialny itp) ale pewnie tylko tak gadaja żeby zachować w miarę dobre relacje. Podświadomie pewnie mnie winia, wkoncu to synuś. Zrobie jak radzicie chociaż i tak sobie nie wyobrażałam wspólnej ,, imprezy,, zabardzo
---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Wogole byłam zdziwiona jego propozycja, że jemu by jeszcze nie było wstyd po tym wszystkim wspólnie z moimi i jego rodzicami siedzieć. Ja bym się nie pokazywała na oczy rodzince eks po takich akcjach ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Chociaż moja mama ostatnio tez powiedziała że to moja wina i wszyscy będą mnie obwiniać więc też ciekawie. Zaraz się z tego wycofała ale i tak miło było to słyszeć.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Tak wie wszystko jednak moja mama to specyficzna i toksyczna osoba i zawsze ja z siostrą jesteśmy najgorsze itp. długo właśnie nic nie mówiła aż byłam w szoku, nawet czułam jakieś tam wsparcie ale już wróciła na swoje tory. mimo że wspiera nas w innych kwestiach to psychicznie i emocjonalnie nigdy nie było wsparcia. Siostra też się rozstała kiedys z facetem to też była jej wina , bo taki fajny chłopak i pewnie z nią coś nie tak. A on tylko się szlajal z kolegami, był hazardzista i narobił długów itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że powinnaś zrobić tylko dla własnej rodziny. Co to za pomysły, że coś tam wypada? A co Cię z nimi teraz łączy, co Cię obchodzi ich zdanie? Serio chcesz sobie fundować taką atmosferę? Może się z tego zrobić ostry kwas, gdy jakaś ciocia coś powie na tamtą stronę, a tamta strona coś na Waszą. Po co Ci to? TAk trochę wygląda jakbyś nie potrafiła się postawić byłemu i mu ulegała. A nich spada na drzewo. Co to jest za postawa, że4 on sobie nie wyobraża robić osobnej imprezy, a po co go w ogóle pytać co on tam sobie wyobraża. Dziecko nie jest jeszcze świadome, więc nie zakrywaj się że to dla dobra dziecka. Ta imprezę jest dla dorosłych. powinna być radosna i powinna zostawić tylko piękne zdjęcia jak wszyscy się cieszyli z tego, że mały ma roczek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Szczerze współczuję i nie daj się, nikt nie będzie Cię obwiniać że facet zachował się w taki sposób. Czasy też są inne, nie musisz znosić każdego wybryku eksa żeby czasem sąsiedzi nie gadali. Dlatego robienie wspólnych imprez "bo tak wypada" nie jest w Twoim interesie bo pokazujesz światu że może jednak on wcale nic takiego nie zrobił i nie masz do niego żalu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Trochę racja że czasem mu ulegalam, też w kwestii widzenia się z dzieckiem np. chce dla dziecka jak najlepiej ale już sie skończyło czekanie aż tatuś się łaskawie zjawi czy zabierze na urodziny. Nie będę się naginac i chodzić mu na rękę, niech sobie sam wszystko ogarnia jak tak postanowił.
---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- O imprezę urodzinowa dziecka on pytał, ja mam gdzies jego zdanie co sobie wyobraża i chce. No rodzice eksa jednak będą obecni w moim życiu bo są dziadkami naszego dziecka. No chyba że się wypna kiedyś ale raczej nie. ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Też sobie trochę współczuję haha. Nie dość że zdrada po 10 latach samotne macierzyństwo to jeszcze znikad wsparcia i obwinianie mnie ![]() ---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Dziękuję za rady |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- O imprezę urodzinowa dziecka on pytał, ja mam gdzies jego zdanie co sobie wyobraża i chce. No rodzice eksa jednak będą obecni w moim życiu bo są dziadkami naszego dziecka. No chyba że się wypna kiedyś ale raczej nie. ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- A dziadkowie jak będą mieli jakieś ale to niech się zastanowią jak wychowali synka, że zdradzał kobietę z małym dzieckiem. ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Też sobie trochę współczuję haha. Nie dość że zdrada po 10 latach samotne macierzyństwo to jeszcze znikad wsparcia i obwinianie mnie ![]() ---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Myśl o sobie i o swoim przyszłym życiu. Pomyśl, że pewnie będziesz miała nowego faceta w przyszłości. Im mniej byłego i jego rodziny w Twoim życiu tym lepiej dla Twojej relacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
To jest w jego interesie i jego rodziców żeby się zobaczyć z dzieckiem. Myślę, że teściowa jeszcze czeka na rozwój sytuacji, a jak jej nie zaprosisz to sama kilka dni przed urodzinami zadzwoni i zapyta kiedy może się zobaczyć z wnukiem.
Najlepiej świętuj że swoją rodziną, nie musisz się do niczego zmuszać i nie daj sobie wejść na głowę. Wysłane z mojego Nokia G42 5G przy użyciu Tapatalka
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
On jest zupelnie niezalezna jednostka i sam podejmuje decyzje co do tego co robi ze swoim zyciem Czesto ludzie wlasnie tkwia w niedajacym im szczescia relacjach ,marnuja lata bojac sie jak to będzie odebrane zamiast poprostu odejsc Trudno zdradzil ja ,zreszta od dawna wykazywal ze jej nie kocha i szuka czegos na boku to nie jest w zadnym wypadku wina jego rodzicow ========================= ========== Ja bym zrobila impreze dla mojej rodziny .jesli jego rodzice chca przyjsc i dac prezent oczekiwalabym ze sie zapowiedza z wizyta i wowczas mozesz powiedziec ze jestes zajeta w ten dzien (jesli robisz dokladnie w dzien urodzin ) i zaprosic ich np w sobote ze moga wpasc albo ty wpadniesz Ex tesciowie nie musza byc czescia twojego zycia nie musisz ich goscic u siebie za kazdym razem kiedy chca przyjsc . Niech twoj ex zabiera dziecko do nich albo najwyzej zgadzaj sie na wizyty wtedy kiedy tobie pasuje a nie im
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Szczerze to przykładu z domu nie miał dobrego, bo ojciec też na codzien się nimi nie zajmował. Niby też zdradzał matkę (nie wiem czy ona wiedziala- pewnie tak). Relacje były żadne, przynajmniej tak mówił eks, który zawsze tez powtarzał że nie lubi swojego ojca. Idzie dokładnie w jego ślady tylko że ja nie będę przyzwalać na zdrady i na takie relacje jak on miał w rodzinie, bo to chore. No ale racja jest już dorosły mógł iść inna drogą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Kto miałby płacić za knajpę? W sytuacji gdy potrzebujesz ogarnąć mieszkanie i pracę to chyba nie jest najlepszy pomysł urządzać imprezę w restauracji. Lepsze ciasto i kawa w domu. Powiedziałabym teściom, że rozstanie twoje i eksa to dość świeża sprawa, jeszcze sobie tego do końca nie poukładaliście. I chciałabyś aby uczestniczyli w życiu wnuka i że będzie ci miło jeśli wpadną na ciasto i kawę, i tu bym podała następny dzień. Chociaż jeszcze do niedawna woziłaś dziecko do teściów jak i planowałaś spędzać czas z eksem gdy będzie jego kolej zajmowania się dzieckiem, żeby go pilnować, to nie wiem czy nie robisz sztucznego problemu. Przyjdą, posiedzą, a jak się sami nie będą czuć komfortowo to się zawiną wcześniej i tyle. Chyba by mi się nie chciało robić to wydarzenie na 2x, ale jeśli twoja mama jest toksyczna i ma ci robić, do tego publicznie, wyrzuty o zerwanie, to bym wolała spotkanie z teściami urządzić w innym dniu.
---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Ogólnie powinnaś skupić się na własnym spokoju i komforcie, ale jeśli dokładasz starań by dziadkowie nie zniknęli z horyzontu wnuka i bardziej tobie zależy, by kontakt się nie urwał, niż im, to trzeba trochę poświęcić ze swojego pola. A jeśli im zależy na wnuku to drogę znajdą. To nie musi być impreza twojej rodziny. Z kolei to jakie relacje eks ma z rodzicami to już ich sprawa. Zawsze warto być życzliwym, pomocnym i miłym ale jeśli ma to się odbywać kosztem Twojego psychicznego zdrowia postaw granicę tam gdzie tobie ona pasuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Mama publicznie by nic nie mówiła, ale już postanowiłam że robię tylko dla swojej rodziny. Tak woziłam do teściów itd ale już mnie zaczęło to męczyć, tak samo jak widywanie eksa. Jak będą chcieli to przyjdą poprostu na kawę jak eks nie będzie chciał go tam zawieźć czy urządzać urodzin.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No moze i tak. Ale to tak jakby oni mieli do niej jakieś pretensje o niezaproszenie ich na te urodziny. Nie musi się nimi przejmować. Osobiście zrobiłabym urodziny tylko dla swojej rodziny. Nawet byłego bym nie zapraszała. On niech robi sobie drugie urodziny dla swojej rodziny i już. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
no widzisz, on jest asertywny i wie co zrobi a czego nie, a ty po takim wstępie jak wyżej (zdrada, olewanie dziecka, brak poszanowania) w ogóle rozważasz jak się dostosować do jego pomysłów. Wciąz nie odpowiedziałaś, czy płaciłby za wszystkich gości w knajpie czy tylko za swoich. Niech robi co chce, a ty co ty chcesz i tyle. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Zastanowilam sie glebiej I tak mysle ze jesli on chce placic za urodziny wlokalu to wsumie co to za strata dla ciebie?
Ani ty ani twoi rodzice nie zrobilisue nic czego mielibyscie sie wstydzic ,twoje rozstanie z nim nie zmienia nic relacjach dziadkow twojego dziecka z wnukiem. Owszem moze to byc troche dziwne spotkac sie cala rodzina z dwoch stron po raz pierwszy po rozstaniu ale to juz bedzie wasza nowa rzeczywistość i kiedys trzeba zacząć Nie ulozylo wam sie on odszedl od ciebie to on ma powod do dyskomfortu a nie ty w tej sytuacji a jednak wydaje sie ze jego to nie zbytnio zawstydza skoro nie ma problemu spotkac sie z twoimi i swoimi rodzicami na imprezie Jesli on pokrje koszty to bym sie na to zgodzila zaoszczedzi ci to urzadzania imprezy u siebie i sprzatania po gosciach Iz do restauracji napisz impreza od 12 do 2 i kazdy do domu. W koncu i tak bedziecie sie widywac z tesciami i on i ty jesli wszyscy bdziecue zaangażowani w opieke nad dzieckiem Jezeli tesciowa zacznie cos na tematy rozstania gadac powiedz jej ze to urodziny dziecka i nie masz ochoty o tym rozmawiac to nie miejsce i pora na takie pogadanki I tyle
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Nie wiem kto miałby płacić bo powiedziałam od razu że robimy osobno. Znając jego to pewnie po połowie byśmy płacili.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
To ja się wyłamię i powiem - ja bym nie robiła tych urodzin jako imprezy. Upiekłabym ciasto i powiedziała rodzicom, że zapraszam, jeśli chcą. Podobno masz taką sobie sytuację finansową, psychicznie też u Ciebie średnio, a impreza roczkowa jest głównie dla dorosłych. Dziecku jest totalnie obojętne. Po co się dodatkowo obciążać? Zwłaszcza że wychodzi na to, że z nikim nie jesteś w dobrych relacjach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Wogole umawianie się z nim to jest masakra więc nawet nie wiem czy by czegoś nie odwalił przed imprezą po tym jak się teraz zachowuje. umawia się na konkretną godzinę potem nawet nie daje znać że się spóźni czy coś jak dzwonię tocmowi że na kilka spraw do załatwienia jeszcze ('np w niedzielę) albo dziś byliśmy umówieni na konkretną godzinę to zadzwonił że jeszcze robi obiad i się nie wyrobi... No żenada. Ja wyszłam z dzieckiem nie będę na niego czekać. Zero szacunku ..
---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Robię tylko dla swojej rodziny resztę mam gdzieś, teściowie jeśli będa chcieli przyjsc to wpuszcze na kawę jeśli będzie mi pasować termin i tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Złóż do sądu papiery o zabezpieczenie alimentów i kontaktów. Na wszystko umawiaj się pisemnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Nie robię jakiejś wielkiej imprezy- tort , kawa może jakieś przekąski czy salatke zrobię i tyle
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Po waszych radach zdecydowałam a raczej utwierdziłam się że dobrze robię robiac tylko dla swoich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:34.