|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Marketing- początki jako młoda osoba
Dzień dobry,
Pisze, aby się poradzić w sprawie przyszłego życia zawodowego. Jestem uczennicą klasy maturalnej technikum reklamowego i bardzo bym chciała pracować w zawodzie. Marzy mi się praca opierająca się na papierkowej robocie, w której będą jasne określone zadania (tworzenie raportów, prezentacji, podsumowań, analiz). Mam możliwość pójścia tylko na studia zaoczne i tu rodzi się pierwsze pytanie. Na jaki kierunek najbardziej opłaca się pójść, zarządzanie a może coś bardziej wyszczególnionego i czy pracodawcy bardzo zwracają uwagę czy ktoś ma studia czy nie. W jaki sposób w tym zawodzie najlepiej zdobyć doświadczenie w pierwszej pracy? Czy kursy z certyfikatem dadzą mi przewagę na rynku pracy? Czy jeśli nie będę miała studiów ale np. certyfikat z google ads czy coś mi to da? No i najważniejsze, jaki zawód spełni moje oczekiwania co do pracy? Bardzo proszę o pomoc kogoś kto zajmuje się tematem na co dzień |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Marketing- początki jako młoda osoba
Jesli interesuje cie praca zwiazana z analiza, raportami, prezentacjami to warto zebys pomyslala o kierunkach: zarzadanie, marketing i analiza danych, finanse i rachunkowosc, data science. Czy pracodawcy zwracaja uwage na studia zalezy od firmy i stanowiska, w marketingu najwazniejsze sa umiejetnosci i portfolio. Studia moga pomoc ale nie musza. Mysle ze gdybym byla teraz w twoim wieku to zdecydowalabym sie na studia zaoczne za granica, w Niemczech jest mozliwosc studiowania i pracowania nazywa sie to Dual Studium, koszty studiow pokrywa pracodawca a ty dostajesz wynagrodzenie miesieczne okolo 1000âŹ, przy takiej opcji zbierasz doswiadczenie w pracy plus konczysz studia i masz do tego jezyk obcy w kieszeni
Powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nie dadzą Ci żadnej przewagi takie studia. A marketing i zarządzanie to już w ogóle... Najważniejsze jest doświadczenie i udokumentowany sukces. Zacznij prowadzić jakieś media, profil, zaproponuj za darmo rozkręcenie medów jakieś firmy w zamian za rekomendację.
Jasne studia są super, i dają Ci dyplom, ale realnie nie pomogą. Mówię to z własnego doświadczenia po marketingu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Po pierwsze, w marketingu liczy się przede wszystkim staż i doświadczenie, bo papierek to ma praktycznie każdy chętny. W zasadzie jeżeli juz w trakcie studiów nie zaczniesz łapac się na pracę w zawodzie czy chociaż pojedyncze projekty to będzie cienko.
Po drugie, marketing to obecnie jedna z gorszych baniek do szukania pracy, która jest zwyczajnie przesycona i mamy obecnie mnóstwo historii osób szukających pracy w zawodzie, którzy od 6-8 miesięcy nie otrzymują żadnego odezwu na wysyłane CV. Nie chcę cię zniechęcać, ale chyba warto mieć tego świadomość decydując się na studia i przygotować zawczasu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A w marketingu to na pewno nie jest główne zajęcie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:32.