Marketing- początki jako młoda osoba - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2025-01-19, 22:33   #1
Hela2114
Przyczajenie

Marketing- początki jako młoda osoba

Dzień dobry,

Pisze, aby się poradzić w sprawie przyszłego życia zawodowego. Jestem uczennicą klasy maturalnej technikum reklamowego i bardzo bym chciała pracować w zawodzie. Marzy mi się praca opierająca się na papierkowej robocie, w której będą jasne określone zadania (tworzenie raportów, prezentacji, podsumowań, analiz). Mam możliwość pójścia tylko na studia zaoczne i tu rodzi się pierwsze pytanie. Na jaki kierunek najbardziej opłaca się pójść, zarządzanie a może coś bardziej wyszczególnionego i czy pracodawcy bardzo zwracają uwagę czy ktoś ma studia czy nie. W jaki sposób w tym zawodzie najlepiej zdobyć doświadczenie w pierwszej pracy? Czy kursy z certyfikatem dadzą mi przewagę na rynku pracy? Czy jeśli nie będę miała studiów ale np. certyfikat z google ads czy coś mi to da? No i najważniejsze, jaki zawód spełni moje oczekiwania co do pracy?

Bardzo proszę o pomoc kogoś kto zajmuje się tematem na co dzień
Hela2114 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-01-31, 09:23   #2
Jessy1994
Przyczajenie

Dot.: Marketing- początki jako młoda osoba

Jesli interesuje cie praca zwiazana z analiza, raportami, prezentacjami to warto zebys pomyslala o kierunkach: zarzadanie, marketing i analiza danych, finanse i rachunkowosc, data science. Czy pracodawcy zwracaja uwage na studia zalezy od firmy i stanowiska, w marketingu najwazniejsze sa umiejetnosci i portfolio. Studia moga pomoc ale nie musza. Mysle ze gdybym byla teraz w twoim wieku to zdecydowalabym sie na studia zaoczne za granica, w Niemczech jest mozliwosc studiowania i pracowania nazywa sie to Dual Studium, koszty studiow pokrywa pracodawca a ty dostajesz wynagrodzenie miesieczne okolo 1000€, przy takiej opcji zbierasz doswiadczenie w pracy plus konczysz studia i masz do tego jezyk obcy w kieszeni
Powodzenia
Jessy1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-02-02, 21:21   #3
Lirii
Przyczajenie

Nie dadzą Ci żadnej przewagi takie studia. A marketing i zarządzanie to już w ogóle... Najważniejsze jest doświadczenie i udokumentowany sukces. Zacznij prowadzić jakieś media, profil, zaproponuj za darmo rozkręcenie medów jakieś firmy w zamian za rekomendację.
Jasne studia są super, i dają Ci dyplom, ale realnie nie pomogą.

Mówię to z własnego doświadczenia po marketingu Gdzie wszystkiego nauczyłam się prowadząc firmę na błędach.
Lirii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-02-05, 13:05   #4
Minoko
Raczkowanie

Po pierwsze, w marketingu liczy się przede wszystkim staż i doświadczenie, bo papierek to ma praktycznie każdy chętny. W zasadzie jeżeli juz w trakcie studiów nie zaczniesz łapac się na pracę w zawodzie czy chociaż pojedyncze projekty to będzie cienko.

Po drugie, marketing to obecnie jedna z gorszych baniek do szukania pracy, która jest zwyczajnie przesycona i mamy obecnie mnóstwo historii osób szukających pracy w zawodzie, którzy od 6-8 miesięcy nie otrzymują żadnego odezwu na wysyłane CV.

Nie chcę cię zniechęcać, ale chyba warto mieć tego świadomość decydując się na studia i przygotować zawczasu.
Minoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-02-05, 17:32   #5
Kalina0
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Hela2114 Pokaż wiadomość
Dzień dobry,

. Marzy mi się praca opierająca się na papierkowej robocie, w której będą jasne określone zadania (tworzenie raportów, prezentacji, podsumowań, analiz).
Jesli interesuje Cię praca w małej firmie w której wystarczy namiastka marketingu/pseudomarketing to może wystarczy, ale generalnie marketing to nie tylko papierkowa robota. To jak opisujesz co chciałabyś robić to praca asystencka możliwa w wielu działach - opisujesz jaki interesuje Cię charakter pracy ale nic o jej treści. Raporty prezentacje robi się w wielu różnych działach.
A w marketingu to na pewno nie jest główne zajęcie.
Kalina0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości