|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dodatkowe obowiązki
Dzień dobry,
mam taki problem w pracy. Chodzi o dokładanie obowiązków, w ramach zastępowania pracownika, który nie ma tak naprawdę zastępstwa. Wygląda to tak, że ja pracuję w biurze (sekretariacie), jest to praca tylko biurowa, stacjonarna i czasem w ramach urlopu pracownika, który zanosi listy na pocztę - ja muszę to robić. Jest to dla mnie problem, bo teraz placówki pocztowe są coraz wcześniej zamykane, a ja nie mam poczty po drodze do domu ani w pobliżu pracy. Czy ja muszę przejmować obowiązki tej osoby, czy ktoś się z czymś taki spotkał? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dodatkowe obowiązki
Ja bym zakomuniowała pracodawcy, że skoro musisz przejmowac takie obowiazki to powinnaś iśc na pocztę w czasie swojej pracy i jak mu sie to widzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
To zależy od Twojej umowy i zakresu obowiązków. Jeśli nie masz w niej wpisanego doręczania listów, pracodawca nie może Cię do tego zmuszać. Warto porozmawiać o tym z przełożonym – może firma powinna wyznaczyć inną osobę lub znaleźć inne rozwiązanie, np. korzystanie z kuriera lub wyjście wcześniejsze z pracy. Jeśli obciążenie dodatkowymi zadaniami staje się regularne, warto to uregulować formalnie. Spotkałam się z podobnymi sytuacjami i często pomagała rozmowa oraz jasne określenie granic obowiązków. Może warto zasugerować inne rozwiązanie, które nie będzie dla Ciebie uciążliwe?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Nie, jeśli w Twojej umowie jest tylko praca biurowa, to nie musisz przejmować innych obowiązków. Ale wiadomo jak jest...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:09.