Co zrobic ze zdrada rodzica? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2025-04-11, 22:23   #1
wrozkalayla
Przyczajenie

Co zrobic ze zdrada rodzica?

Hej! Nie sadzilam ze kiedykolwiek napisze post tutaj i to taki, ale czuje sie bardzo wyobcowana i samotna z pewna sytuacja.

Mam 21 lat i mam obecnie 2 letnia siostre. Mieszkam z nia oraz rodzicami. Zostanie siostra tak pozno bylo na pewno dla mnie szokiem i trudna sytuacja, ale jest jeszcze cos - to dziecko chyba nie jest mojego ojca.

Czuje sie bardzo bezradna w tej sytuacji i nie wiem co zrobic. Slyszalam tylko rady typu - porozmawiaj. Nie jest to dla mnie takie proste, gdyz moja mama byla mi zawsze bliska i po prostu nie moge przyjac do wiadomosci tego, co sie wydarzylo. Sama mam swoje problemy i nie chce miec dodatkowej spiny z rodzicami.

Dodatkowo, moj ojciec podejrzewa albo nawet wie ze to nie jest jego dziecko i gdy tylko probuje porozmawiac z moja mama na ten temat, ona to zbywa, nie chce wyjawic prawdy, caly czas tylko próbuje zrobic z mojego ojca wariata ze jak on moze tak sadzic ze to nie jego dziecko?

Do tego wszystkiego dochodza rozmowy mojej mamy przez telefon z jej psiapsiolka. Moja mama obgaduje z nia nasza cala rodzine, no i jeszcze slysze rozmowy obgadujace tego “kochanka”. W ten wlasnie sposob jestem niemalze pewna, ze rzeczywiscie doszlo do zdrady i ze to nie jest dziecko mojego ojca.

Mam tego dosyc, ale naprawde nie chce miec wielkiej dramy rodzinnej i nie wiem czy powinnam sie w to wszystko wtracac czy dac mamie sama wyjawic nam cala prawde. Jest mi ogromnie przykro i chcialabym zeby rzeczywistosc byla inna, bo wyidealizowalam swoja mame a teraz czuje się jakby moje cale zycie bylo klamstwem.
wrozkalayla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-04-14, 08:51   #2
Aelora
Wtajemniczenie

Dot.: Co zrobic ze zdrada rodzica?

Skoro Twój tata sam coś podejrzewa, pozostawiłabym sprawy ich własnemu biegowi, powinni to wyjaśnić między sobą.
Jeśli mama nie chce rozmawiać z ojcem, podejrzewam że Twoja rozmowa z nią też dałaby niewiele. A skoro nie chcesz narażać się rodzicom i pogadać z mamą, pozostaje Ci milczeć i czekać na to co się wydarzy. Nie ma innej rady: albo wchodzisz w to, albo trzymasz się na uboczu i czekasz aż wszystko samo wyjdzie na jaw.
Pewnie jak każde dziecko idealizujesz swoich rodziców, ale szczerze z tego opisu Twoja mama nie wygląda na dobrą osobę. Skoro obgaduje całą Waszą rodzinę z przyjaciółkę to Tobie pewnie też się dostaje.
Aelora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-04-14, 09:37   #3
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wrozkalayla Pokaż wiadomość
Hej! Nie sadzilam ze kiedykolwiek napisze post tutaj i to taki, ale czuje sie bardzo wyobcowana i samotna z pewna sytuacja.

Mam 21 lat i mam obecnie 2 letnia siostre. Mieszkam z nia oraz rodzicami. Zostanie siostra tak pozno bylo na pewno dla mnie szokiem i trudna sytuacja, ale jest jeszcze cos - to dziecko chyba nie jest mojego ojca.

Czuje sie bardzo bezradna w tej sytuacji i nie wiem co zrobic. Slyszalam tylko rady typu - porozmawiaj. Nie jest to dla mnie takie proste, gdyz moja mama byla mi zawsze bliska i po prostu nie moge przyjac do wiadomosci tego, co sie wydarzylo. Sama mam swoje problemy i nie chce miec dodatkowej spiny z rodzicami.

Dodatkowo, moj ojciec podejrzewa albo nawet wie ze to nie jest jego dziecko i gdy tylko probuje porozmawiac z moja mama na ten temat, ona to zbywa, nie chce wyjawic prawdy, caly czas tylko próbuje zrobic z mojego ojca wariata ze jak on moze tak sadzic ze to nie jego dziecko?

Do tego wszystkiego dochodza rozmowy mojej mamy przez telefon z jej psiapsiolka. Moja mama obgaduje z nia nasza cala rodzine, no i jeszcze slysze rozmowy obgadujace tego “kochanka”. W ten wlasnie sposob jestem niemalze pewna, ze rzeczywiscie doszlo do zdrady i ze to nie jest dziecko mojego ojca.

Mam tego dosyc, ale naprawde nie chce miec wielkiej dramy rodzinnej i nie wiem czy powinnam sie w to wszystko wtracac czy dac mamie sama wyjawic nam cala prawde. Jest mi ogromnie przykro i chcialabym zeby rzeczywistosc byla inna, bo wyidealizowalam swoja mame a teraz czuje się jakby moje cale zycie bylo klamstwem.
Powiem szczerze ze nie mieszalabym sie w to
Jesli masz bliski kotakt z matka mozesz jej powiedzieć ze slyszalas jej rozmowe i wiesz ze dziecko nie jest ojca...jesli masz odwage na takie gadki
Ja osobiscie zostawilabym to do rowiazania twom rodzicom isie nie wtracala
Jesli ojciec cis podejrzewa moze zrobic badania DNA dzis nie sa drogie I sprawa sie sama rozwiaze
Twoje zycie nie ma nic wspolnego z zachowaniem matki
ludzie popeoniaja bledy ,twoja relacja z matka nie ma nic wspolnego z relacja miedzy rodzicami ,rozumiem ze ci ciezko to zaakceptowac ale twoja mama cie kocha nawet jesli zdradzila twojego tate to w tej kwesti nic sie nie zmienilo
Stary 2025-04-14, 09:58   #4
skara
Zakorzenienie

Ja też bym się chyba nie wtrącała. I dążyła do wyprowadzki, jeśli nadal z nimi mieszkasz.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-04-14, 10:13   #5
Camillie32
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aelora Pokaż wiadomość
Skoro Twój tata sam coś podejrzewa, pozostawiłabym sprawy ich własnemu biegowi, powinni to wyjaśnić między sobą.
Jeśli mama nie chce rozmawiać z ojcem, podejrzewam że Twoja rozmowa z nią też dałaby niewiele. A skoro nie chcesz narażać się rodzicom i pogadać z mamą, pozostaje Ci milczeć i czekać na to co się wydarzy. Nie ma innej rady: albo wchodzisz w to, albo trzymasz się na uboczu i czekasz aż wszystko samo wyjdzie na jaw.
Pewnie jak każde dziecko idealizujesz swoich rodziców, ale szczerze z tego opisu Twoja mama nie wygląda na dobrą osobę. Skoro obgaduje całą Waszą rodzinę z przyjaciółkę to Tobie pewnie też się dostaje.

Zgadzam się, jeśli tata już wie, to niestety jest to sprawa między nimi jak to załatwią lub nie. Wiem, że musi być to trudne, ale starałabym się od tego odciąć, zacząć budować dystans do mamy by na Tobie się to coraz bardziej nie odbijało i dążyłabym do wyprowadzki.
Camillie32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-04-14, 16:15   #6
morning_coffee
Raczkowanie

Ciężka sytuacja, sama nie wiem, jak udałoby mi się przetrawić to, że jedno z rodziców zdradziło drugie. Rozumiem Cię, że nie chcesz dramatu rodzinnego, ale prawda jest taka, że to prędzej czy później pęknie. Zdrady nie da się zamieść pod dywan. Z jednej strony mogłabyś zapytać mamę o co chodzi, bo słyszałaś jej rozmowę przez telefon. Z drugiej, może rodzice nie chcą, żebyś w tym uczestniczyła i czekają aż będziesz już na swoim, żeby załatwić to między sobą. Dlatego ja postarałabym się jak najszybciej wyprowadzić i czekała. Czas pokaże, jak to się rozwiąże.

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka
morning_coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-04-14, 16:18   #7
Bruma_w_Hogsmeade
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez morning_coffee Pokaż wiadomość
Zdrady nie da się zamieść pod dywan.
Myślenie życzeniowe. "W końcu pęknie", "nie da się zamieść"... - no jak? Przecież często tak właśnie się dzieje.
Bruma_w_Hogsmeade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2025-04-14, 20:46   #8
Sofiane
Raczkowanie

Wiem ze masz mieszankę uczuć, rozwałkę w głowie, każde rozwiązanie zrobi pier... Spróbuj się wyprowadzić, i też idz poszukaj dobrego terapeutę.
Sofiane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-04-14, 22:39   #9
klotylda14
Zadomowienie

Trudno radzić, bo macie w rodzinie bardzo trudną sytuację. Zdrada matki, -notabene ma bardzo słaby kręgosłup moralny, a brak lojalności wobec Was o tym swiadczy- rozwala całą rodzinę. Jej kłamstwa, brak szczerej rozmowy, brak skruchy zżerają Was od środka. Nie wiesz jakie plany ma Twój ojciec (najprostszym działaniem byłoby zrobienie testu dna) co czuje do tego maleństwa, czy je kocha? Miotacie się wszyscy zamiast usiąść i szczerze pogadać.

Dla Twojego zdrowia psychicznego rzeczywiście najlepiej by było, gdybyś się wyprowadziła, oczywiscie o ile Cię stać na samodzielne życie.
klotylda14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-04-15, 13:17   #10
ColourTheSmallOne
Zadomowienie

Moim zdaniem nie powinnaś się w to mieszać, to nie twoje sprawy. W ogóle ja jestem zwolenniczką jak najszybszej wyprowadzki od rodziców i życia własnym życiem. Pomysl o tym, jeśli masz możliwość.

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Cytat:
Napisane przez klotylda14 Pokaż wiadomość
Trudno radzić, bo macie w rodzinie bardzo trudną sytuację. Zdrada matki, -notabene ma bardzo słaby kręgosłup moralny, a brak lojalności wobec Was o tym swiadczy- rozwala całą rodzinę. Jej kłamstwa, brak szczerej rozmowy, brak skruchy zżerają Was od środka. Nie wiesz jakie plany ma Twój ojciec (najprostszym działaniem byłoby zrobienie testu dna) co czuje do tego maleństwa, czy je kocha? Miotacie się wszyscy zamiast usiąść i szczerze pogadać.

Dla Twojego zdrowia psychicznego rzeczywiście najlepiej by było, gdybyś się wyprowadziła, oczywiscie o ile Cię stać na samodzielne życie.
Daleka jestem od miotania takimi osądami. Nie wiadomo, jak wygląda ten związek, może ojciec autorki też ma swoje za uszami. Wielu ludzi (szczególnie ze starszego pokolenia) nie rozwodzi się, bo co ludzie powiedzą i małżeństwo istnieje tylko na papierze. Dorosłej córki nie powinny obchodzić sprawy między rodzicami, to wręcz toksyczne, gdy rodzice wciągają swoje dziecko w jakieś wojenki, każą mu opowiedzieć się po którejś ze stron itd.

Zdarza mi się zmieniać niektóre drobne fakty w moich postach, żeby nie zostać rozpoznaną.

Edytowane przez ColourTheSmallOne
Czas edycji: 2025-04-15 o 13:19
ColourTheSmallOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-04-15, 23:51   #11
wrozkalayla
Przyczajenie

powiem tak, relacja moich rodzicow nigdy nie byla idealna i mysle ze sa ze soba tylko dlatego, ze pojawilam sie ja. to nieco przykre, ale wydaje mi sie ze wlasnie tak jest. mam momentami wrazenie, ze nawet siebie nie lubia.

moj ojciec nie tez nie byl swiety, bo kiedys mial problemy z hazardem, ale wyszedl z juz dawno temu. poprzez moje dojrzewanie zachowywal sie troche dziecinnie, caly czas mnie krytykowal. ale mysle ze sie zmienil od kiedy pojawila sie moja siostra i to ich malzenstwo zaczelo sie sypac. widze, ze traktuje mnie lepiej i juz nie jest taki krytyczny jak kiedys.

wiec tak - moj tata nie jest idealny, ale mysle ze nie dopuscilby sie czegos takiego jak mama. zwlaszcza, ze sam jest z rozbitej rodziny i pewnie chcial stworzyc wlasna w ktorej czulby sie bezpiecznie.

---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ----------

co do wyprowadzki - mysle o tym caly czas. w zeszlym roku nawet cos planowalam, ale skonczylo sie na planach, bo przerazilo mnie to lekko, gdyz robilabym to na wlasna reke. obecnie rynek pracy i mieszkaniowy jest straszny i zaczelam sie zastanawiac czy to w ogole dobry pomysl. nie mam partnera ani nikogo takiego z kim byloby mi razniej.

mysle, aby wziac sie za to za rok, kiedy skoncze studia i poszukac pracy w warszawie. mam bliska przyjaciolke, ktora tam sie niedlugo przeprowadza, wiec pewnie by mi pomogla i moze moglybysmy nawet razem zamieszkac. nie chce tez robic wszystkiego w pospiechu, bo obecnie nie mam zbyt duzych zasobow, zeby sie faktycznie wyprowadzic. jezeli chodzi o prace to lece caly czas na zleceniowkach na niepelny etat i spora czesc pieniedzy idzie mi na czesne. rodzice pewnie by mnie wsparli przy przeprowadzce, ale nie chce tez ich jakos obciazac bo nie jestesmy jacys bardzo bogaci.

takze jakis plan mam, ale probuje najpierw jakos ogarnac zycie, skonczyc na spokojnie studia i znalezc jakies rozwiazanie i swoje miejsce na swiecie.

---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ----------

oprocz tej warszawy, mam tez opcje poznan, poniewaz mam tam duzo znajomych. warszawa jest bardzo droga, ale jak bym znalazla dobra prace to mysle ze jakos by to bylo. zwlaszcza, ze mialabym pomoc od mojej przyjaciolki.

z poznaniem jest znowu tak, ze mam tam znajomych ale nie mam nikogo z kim moglabym faktycznie razem zamieszkac, wiec tak naprawde bylabym sama, co nie byloby latwe tak w codziennym zyciu. spotkania towarzyskie to jedno ale zycie takie codzienne to jednak cos zupelnie innego.
wrozkalayla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2025-04-16, 06:38   #12
Sofiane
Raczkowanie

Czuje że mocno Jesteś rozbita, masz młyn, nie wiesz co zrobić polecam iść na terapię, zadbaj o siebie.
Sofiane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-04-16, 08:42   #13
Aelora
Wtajemniczenie

Pewnie łatwiej jest z drugą osobą, ale też moim zdaniem nie możesz zakładać, że wyprowadzisz się dopiero wtedy gdy będziesz miała kogoś pod ręką, żeby było raźniej. I w Warszawie, i w Poznaniu miałabyś na start znajome osoby, z którymi mogłabyś się spotykać, a po przeprowadzce pewnie doszłyby kolejne znajomości z pracy i innych miejsc. Nie jest przecież tak, że znajomi są nam dani raz na zawsze i nie możemy po przeprowadzce poznawać nowych ludzi. U mnie na studiach każdy przyjechał z innego miasta, wynajmowali pokoje, niektóre osoby z kierunku zgadały się na imprezach studenckich i zamieszkały już razem. Weź też pod uwagę że spotykanie się ze znajomymi a mieszkanie z nimi na co dzień to co innego, niekoniecznie będziesz super dogadywać się z nimi gdy w grę wejdzie płacenie rachunków, kwestia sprzątania czy utrzymania ciszy nocnej. Niejedna znajomość z hukiem rozpadła się w ten sposób, więc nie ma co liczyć że mieszkanie z kimś znajomym jest jedyną i najlepszą opcją.
Skoro płacisz czesne i studiujesz zaocznie mogłabyś poszukać lepiej płatnej i bardziej stabilnej pracy w tygodniu, pewnie w większym mieście typu Poznań/Warszawa byłoby to łatwiejsze. Pozostawanie w takiej atmosferze w domu rodzinnym na pewno nie jest dobrym rozwiązaniem, warto dążyć do usamodzielnienia się. Skoro masz możliwość uzyskania pomocy przyjaciółki warto z niej skorzystać.

Edytowane przez Aelora
Czas edycji: 2025-04-16 o 08:47
Stary 2025-04-16, 10:02   #14
ColourTheSmallOne
Zadomowienie

Wielu ludzi mieszka samych, wiec taki argument, ze się boisz nie brzmi zbyt dobrze. No na tym polega dorosłe życie, ze liczy się tak naprawdę tylko na siebie. Przecież na przyjaciółce czy partnerze tez nie można wisieć. To niezdrowe i potem robią się właśnie takie zależne związki, z których ciężko odejść, bo ktoś nigdy nie był sam i się boi.
Sama widzisz, ze małżeństwo twoich rodziców nigdy nie było udane. Ta zdrada to tylko wierzchołek góry lodowej. Ja bym się w to nie mieszała.

Zdarza mi się zmieniać niektóre drobne fakty w moich postach, żeby nie zostać rozpoznaną.
Stary 2025-04-16, 10:08   #15
Camillie32
Rozeznanie

Nawet dobrze jest pomieszkać najpierw samemu, ułożyć sobie życie bez kogoś i potem dopiero wejść w związek. Po prostu to zupełnie inne doświadczenie, niezależność, brak potrzeby wiecznego polegania na kimś - najpierw na rodzicach, potem na partnerze
Stary 2025-04-20, 10:26   #16
ruda_ciotka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ColourTheSmallOne Pokaż wiadomość
Wielu ludzi mieszka samych, wiec taki argument, ze się boisz nie brzmi zbyt dobrze. No na tym polega dorosłe życie, ze liczy się tak naprawdę tylko na siebie.
Tylko w obecnych warunkach mieszkanie samej nie jest kwestią chciejstwa większości dwudziestolatków tylko tego, że oni naprawdę nie maja opcji zamieszkać samodzielnie, to awykonalne finansowo przy obecnych płacach i kosztach najmu.
ruda_ciotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-04-20, 10:47   #17
herbata_mietowa
Raczkowanie

To nie są twoje problemy. To problemy twoich rodziców. Jak możesz to się wynieś z domu. Ojciec powinien się rozwieść i wnieść sprawę o zaprzeczenie ojcostwa - kierunek prawnik. Powiedz ojcu, że powinien iść do prawnika, tylko prawnik pomoże w tej sytuacji. Nie przejmuj się, nic z tego nie jest twoją winą. Twoja matka jest niedojrzała emocjonalnie i ty nie musisz się nią zajmować. To nie jest twoja rola. Myśl o sobie.
herbata_mietowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-04-21, 21:57   #18
Aelora
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ruda_ciotka Pokaż wiadomość
Tylko w obecnych warunkach mieszkanie samej nie jest kwestią chciejstwa większości dwudziestolatków tylko tego, że oni naprawdę nie maja opcji zamieszkać samodzielnie, to awykonalne finansowo przy obecnych płacach i kosztach najmu.
Wynajem pokoju przy zaocznych studiach i możliwości pracy w tygodniu to taki nadludzki wysiłek? Z całym szacunkiem, ale mieszkanie samodzielnie w jednym z największych polskich miast zawsze było czymś trudniejszym do ogarnięcia, większość zaczyna od czegoś skromniejszego i to zupełnie normalne, trzeba się z tym pogodzić, sama tak startowałam. Chyba, że ma się ambicje żeby na studiach wynajmować kawalerkę w W-wie, wtedy zetknięcie z rzeczywistością może być rozczarowujące.

Edytowane przez Aelora
Czas edycji: 2025-04-21 o 21:58
Stary 2025-04-27, 11:45   #19
ruda_ciotka
Raczkowanie

Cytat:
Wynajem pokoju przy zaocznych studiach i możliwości pracy w tygodniu to taki nadludzki wysiłek? Z całym szacunkiem, ale mieszkanie samodzielnie w jednym z największych polskich miast zawsze było czymś trudniejszym do ogarnięcia, większość zaczyna od czegoś skromniejszego i to zupełnie normalne, trzeba się z tym pogodzić, sama tak startowałam. Chyba, że ma się ambicje żeby na studiach wynajmować kawalerkę w W-wie, wtedy zetknięcie z rzeczywistością może być rozczarowujące.

Jako osoba, która ma młodszą siostre dopiero wchodzącą w te realia - tak, skala tego jaką trudnością było ogarnięcie tego 10-15 lat temu a teraz jest nieporównywalna i ludzie robiący studia w czasach pamietających Euro 2012 raczej mają bardzo wykrzywione i blade pojęcie odnośnie tego jak zepsuła sie cała sytuacja. I że bez np. widocznego wsparcia finansowego rodziny zesr**z się a nie ogarniesz.
ruda_ciotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-04-27, 12:02   #20
Aelora
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ruda_ciotka Pokaż wiadomość
Jako osoba, która ma młodszą siostre dopiero wchodzącą w te realia - tak, skala tego jaką trudnością było ogarnięcie tego 10-15 lat temu a teraz jest nieporównywalna i ludzie robiący studia w czasach pamietających Euro 2012 raczej mają bardzo wykrzywione i blade pojęcie odnośnie tego jak zepsuła sie cała sytuacja. I że bez np. widocznego wsparcia finansowego rodziny zesr**z się a nie ogarniesz.
Tja, w czasach Euro to była prościzna, każdy wynajmował bez problemu mieszkanie dla siebie, to były czasy mlekiem i miodem płynące. Pensje też były imponujące. Nie to co teraz. 10-15 lat temu też mało kto mógł sobie pozwolić, żeby na studiach mieszkać samemu, większość wynajmowała pokoje albo małe mieszkanie z drugą połówką, niektórzy mieszkali w akademiku. Jeśli teraz każdy od razu oczekuje, że musi mieszkać samemu, to faktycznie będzie rozczarowany.
Stary 2025-04-27, 13:32   #21
ColourTheSmallOne
Zadomowienie

Cytat:
Tja, w czasach Euro to była prościzna, każdy wynajmował bez problemu mieszkanie dla siebie, to były czasy mlekiem i miodem płynące. Pensje też były imponujące. Nie to co teraz. 10-15 lat temu też mało kto mógł sobie pozwolić, żeby na studiach mieszkać samemu, większość wynajmowała pokoje albo małe mieszkanie z drugą połówką, niektórzy mieszkali w akademiku. Jeśli teraz każdy od razu oczekuje, że musi mieszkać samemu, to faktycznie będzie rozczarowany.
No właśnie. Zaczynałam studia w 2013 i wtedy to była przygoda, że się mieszkało na kupie w akademiku czy wynajmowało coś z innymi ludźmi. Nikt nie marzył o mieszkaniu samemu. Studenci, którzy mieli biednych rodziców szli do guanoprac.

Stary 2025-04-27, 14:01   #22
Bruma_w_Hogsmeade
Rozeznanie

Jaka przygoda? Co ty bierzesz xd mieszkanie na kupie to konflikty gwarantowane.
Bruma_w_Hogsmeade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-04-27, 14:24   #23
Aelora
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bruma_w_Hogsmeade Pokaż wiadomość
Zależy z jakimi ludźmi, jak się mieszka z płatkami śniegu do których nie dociera żeby utrzymać jako taki porządek w częściach wspólnych itd. to zawsze będzie problem. Ale tacy ludzie zawsze byli i będą, oni będą mieli takie same kłopoty mieszkając nawet z partnerem czy rodzicami, jeśli ktoś jest z natury konfliktowy to zawsze będzie generować problemy.
Zaczynam rozumieć skąd taki wysyp mikrokawalerek po 17 m2 i 2500 zł/miesiąc, skoro każdy musi mieszkać samemu. No tak, to faktycznie może być problem, żeby bulić tyle kasy co miesiąc. Zwłaszcza, gdy nie dopuszczasz innych opcji.

Edytowane przez Aelora
Czas edycji: 2025-04-27 o 14:32

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2025-04-27, 16:51   #24
ColourTheSmallOne
Zadomowienie

Bruma, sama mieszkasz z rodzicami i też masz z nimi konflikty, to niby lepsze? Moi rodzice podobnie jak rodzice autorki wątku mieli nieudane małżeństwo, kłócili się, z ulgą opuściłam tą toksyczna atmosferę idąc na studia. Cieszyłam się, że mogę zmienić środowisko, mieć jakąś namiastkę samodzielnego życia, chodzić na imprezy, na randki, a nie tłumaczyć się rodzicom z każdego kroku. O wygodzie, obiadkach i ogródku to się myśli po 30., a nie jak się jest młodym studentem. Przynajmniej dla mnie to mentalność starej osoby, jeśli ktoś to przedklada ponad wszystko w wieku studenckim

Stary 2025-04-27, 17:18   #25
Camillie32
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bruma_w_Hogsmeade Pokaż wiadomość

No dużo lepiej mieszkać ze znajomymi niż z rodzicami na ich wiecznym utrzymaniu…
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości