|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
męska dojrzałość - deficytowy towar
Wątek ku przestrodze i dla refleksji nad męskością, bądź jej brakiem, może podzielenia się Waszymi doświadczeniami?
Para ludzi ok. 40lat, planująca jakieś mniejsze i większe rzeczy, każde z jakimś bagażem doświadczeń, jak to w tym wieku, zupełnie normalna i przeciętna relacja (czyżby?), z uwagi na dość stabilną sytuację, w relacji stawiam raczej na wsparcie, bliskość, porozumienie, niż takie czysto techniczne kwestie. Jednego dnia "kotku, jesteśmy we wszystkim razem, wsparcie, troska, bla bla...", a kiedy zapytałam w jaką stronę zmierza ta relacja (rok), bo dotychczas opierała się wyłącznie na tu i teraz, spacerki, wyjazdy... nastąpiła cisza, żadnej kłótni, konfrontacji, a po kilku dniach to (fragmenty maila z pominięciem bardziej intymnych szczegółów - z pożegnaniem, zerwaniem i zaprzeczeniem absolutnie wszystkiemu co deklarował jeszcze kilka tygodni wcześniej)... Śmiech przez łzy, poziom absurdu iście kosmiczny ![]() * edytowałam z szacunku do autora treści, dziękuję za Wasze głosy i mądrość ![]() Edytowane przez wooodi Czas edycji: 2025-06-10 o 16:28 Powód: informacje prywatne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: męska dojrzałość - deficytowy towar
Cytat:
Ponadto jeśli prawdą jest to co on pisze widzę tu powtarzający się na forum wątek: facet mówi wprost, że nie jest gotowy do związku, że ceni sobie wolność, a kobieta znosi to i myśli, że ona go zmieni. No nie, to tak nie działa, realistycznie ktoś kto w tym wieku nie umiał stworzyć trwałej, głębokiej relacji nie stworzy jej także teraz. Ci poważni i odpowiedzialni raczej w tym wieku mają już partnerkę i rodzinę, kiedyś śmiałam się z tego, ale coś w tym jest. On ma teraz alibi, że przecież mówił Ci jaki jest. Nie wiem co to ma wspólnego z szeroko pojmowaną męskością i czy powinnaś wylewać swoje rozczarowanie na bez mała połowę populacji, bardzo nie lubię uogólnień ani w stronę kobiet, ani w stronę mężczyzn. Tak samo nie pochwaliłabym faceta, który uogólnia i marudzi o "kryzysie kobiecości". Relacje rozpadają się niezależnie od wieku i płci jeśli ludzie nie są pewni, że "to jest to". Na pewno potępiam jego formę załatwienia sprawy: ucieczkę, ghosting i wreszcie załatwienie sprawy takim wodolejskim mailem. Wiałabym od takiego faceta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dokładnie, nic nie trzeba dodawać |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Zgadzam się z tym, ze czesto slyszymy to, co chcemy slyszeć. Ale nie zgodzę się, ze nie poruszylismy tematu wczesniej, ten pojawił sie w pierwszych tygodniach znajomosci, wtedy mówił, ze jest w takim miejscu zycia, zawodowo itd., ze czuje, ze to ten moment, ale to najwyrazniej był efekt poczatkowego haju, pozniej jakby temat został zepchnięty na dalszy plan, a kiedy wrócilam do niego po blisko roku, okazało się, ze poglądy rzecz płynna i zmienna i moglam sie domyslic, skoro sam do tematu nie wracal
---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- I tak masz rację, uogólnienie dobre nie jest, ale taki skrót myślowy, dla potrzeb krotkiej nazwy domkliknięcia, ale tak, to wątek powtarzajacy się i smutny... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Przeczytałam.
Pierwsza refleksja - nie wiem czy to fair zamieszczać tego maila w sieci, nawet tak anonimowo. Druga refleksja - związek nigdy nie jest pewnością. Warto rozmawiać częściej A i tak nikt Ci pewności nie da. Facet wcale nie wydaje mi się aż tak beznadziejny. Szczerze napisał. A że mógł wcześniej? A czy ktoś z nas jest tak w 100%zawsze fair. Czy potrafimy? Rozumiem również Twoje rozgoryczenie. Jednak nie znajduję w jego zachowaniu tyle tyle „zlego” Może dlatego że wiem już że życie w większości przypadków wygląda inaczej niż w bajkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
moim zdaniem to ze nie zdecydowal sie tej relacji kontynuowac,wchodzic na glebsze wody nie oznacza braku dojrzalosci dojrzalosc to nie wchodzenie w glebsza relacje ,to umiejetnosc przyznania sie przed samym soba ze to nie jest to czego szukam i odejscie prawda jest jednak ze gdybys nie zapytala to pewnie jeszcze by ci o tym nie powiedzial no ale jemu nie przeszkadzala taka plytka znajomosc to bylo dla niego ok,dopiero kiedy przyparlas go do muru zrozumial ze dalej sie tak bujac nie da i zadecydowal ze to jednak koniec bo nie moze ci dac tego czego ty oczekujesz wydaje mi sie tez ze moze wlasnie z uwagi na to ze jezyk polski nie jest jego pierwszym jezykiem ty moglas interpretowac jego slowa troche inaczej niz on tego chcial nie zganiam tu winy na ciebie,dobrze ze sie zapytalas ale nie mozesz twierdzic ze gosciu nie ma w sobie dojrzalosci bo nie chce wchodzic w glebsza relacje z toba,niedojrzaloscia byloby przedluzanie tego wiedzac ze tobie zalezy na czyms powazniejszym niestety tak jest w zyciu ze nigdy nie wiesz jak sie relacja rozwinie i rok to w sumie dosyc krotko to jeszcze czas poznawania ,czesto ludzie dochodza do wniosku ze to jednak nie to i nie ma co sie na to obrazac i rzucac tekstami ze meska dojrzalosc to rarytas w dzisiejszych czasach . poprostu wam nie wyszlo ,trzeba szukac dalej
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ps,dodam jeszcze ze nie zgadzam sie z toba ze powazni i dojrzali maja zone dzieci lub stala partnerke,moim zdaniem dojrzalosc nie ma nic wspolnego z byciu w stalym zwiazku,dojrzalosc to zycie w zgodzie z soba,umiejetnosc nie ulegania presji i przezywanie swojego zycia tak jak inni sobie wymyslili wieksza niedojrzaloscia jest branie slubu czy parcie do mieszkania razem bo juz mam lat 40 albo jestesmy rok razem ,tak wypada i tego od nas ktos oczekuje (np rodzina partnerka spoleczenstwo)
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2025-06-10 o 14:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się z fridą co do słowa. A dojrzałość nie ma nic wspólnego z wiekiem. Może być niedojrzały 49 latek, który jest mężem i ojcem , a może być dojrzały 27 latek, który został opiekunem swojego rodzeństwa po stracie rodzeństwa i daje sobie czas na założenie własnej rodziny. Dobrze autorko, że masz jasną sytuację , niedojrzałe jest zerwanie przez maila, ale lepsze to niż większe twoje zaangażowanie , a on nadal zbywałby temat waszej przyszłości. To co możesz zauważyć następnym razem to wcześniejsze snucie planów co do np wspólnego zamieszkania , poznania rodziców itp. Rok z kolei to krótka relacja. Ale znam też pary, które zaręczyły się po 3 miesiącach znajomości i są mega szczęśliwe.
---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Rodzicow* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ludzie czesto wchodza w relacje w mlodosci i z czasem niestety te zwiazki nie wypalaja i sie rozstaja po latach i wowczas sa wlasnie wolni rowniez dojrzali i swiadomi ale bez zwiazku to ze komus nie wypalilo w poprzednim zwiazku albo nie znalazl kogos z kim by chcial taka relacje na dluzej miec nie oznacza ze jest "wolnym duchem " ,nie jest to takie proste aby znalezc kogos z kim sie bedzie chcialo byc szczegolnie z wiekem dojrzaly czlowiek ktory juz troche przezyl zaczyna patrzec na relacje bardziej zdroworozsadkowo i nie rzuca sie w zoobowiazania tak latwo jak w okolicach 20tki . zauwazylam ze ci w okolicach 40tki ktorym tak predko do mieszkania razem to zwykle ci co swojego wlasnego mieszkania nie maja ,malo zarabiaja i szukaja kogos zeby z nimi dzielic wydatki na pol ;-)
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
to zwykle nie jest takie proste, a te przypadki są indywidualne, w kilku zdaniach ciężko zawrzeć całą relację, tutaj ta zmienność literalnie była z dnia na dzień, to co deklarował dosłownie 10 dni wcześniej podczas podróży, te 10 dni później powiedział, że wtedy sam siebie oszukiwał i tak naprawdę nic nie czuje i nie potrafi stworzyć związku i w pierwszej kolejności siebie powinien za to przeprosić. Ok, ale nie bierze za to odpowiedzialności, tylko szuka wyjaśnień w uniwersum i innych szmatkach gadkach i globalnych tendencjach (?!)
![]() Co znowu tak ogólnie, to oczywiście, że najczęściej te red flagi pojawiają się wcześniej, ale właśnie jak spotykamy faceta w okolicach 40, to ciężko oczekiwać, że będzie czystą kartą, jeżeli powie, że wiele relacji mu się nie udawało, z różnych przyczyn to oszalałabym zakładając, że na bank ze mną też tak się skończy. Po tym roku, dokładnie roku i 3 miesiącach, krótko, czy długo, rzecz dyskusyjna stwierdza, że nie nie potrafi brać odpowiedzialności za związek i z tej przyczyny nie chce mieć ani dzieci, ani nawet zwierząt, bo nie potrafi być dojrzały i odpowiedzialny i nie chce brać tego na siebie (kota swoją drogą adopotowaliśmy, pal licho, ma ze mną dobrze), ale nigdy wcześniej ani słowem o tym, to nie jest tak, że na początku o tym nie rozmawialiśmy, ale mówię, wtedy na haju mówił, co chciałam, a nie weryfikowałam tego zdania każdego dnia na spacerze mijając grupkę dzieci ![]() Edytowane przez wooodi Czas edycji: 2025-06-10 o 16:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2025-06-10 o 17:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez wooodi Czas edycji: 2025-06-10 o 17:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja uwazam, ze te tematy nie sa takie 0-1. Zazwyczaj ludzie chetniej utrzymuja relacje, gdy jest na luzie, bez zobowiazan, bez deklaracji. W momencie postawienia pytania - do czego to zmierza, zaczynamy zastanawiac sie czy jestesmy gotowi/ chcemy czegos powaznego z ta konkretna osoba. On nie chcial lub wystraszyl sie - na jedno wychodzi. Stad jego ucieczka. Kolajna sprawa, ze kobiety nie sluchaja co mowia mezczyzni. Jezeli facet twierdzi, ze nie jest gotowy na zwiazek, to faktycznie nie chce tego zwiazku. Nie wiem czy z nami czy ogolnie. Sporo kobiet na poczatku ignoruje te sygnaly, wchodza w relacje, a pozniej okazuje sie, ze niestety... to prawda. I warto tez zapamietac, ze nigdy nie wyjdzie nam z osobami, ktore nie chce byc w zwiazku. Niektore osoby tak maja, ze po prostu ciezko im sie funkcjonuje w zwiazkach, dlatego do nich nie daza. Lubia te wolnosc, brak zobowiazan, zaleznosci i to nie ma kompletnie zwiazku z nami. Ja pamietam, jak kiedys bardzo spodobal mi sie taki facet i tez przy blizszym poznaniu okazalo sie, ze jest wielkim zwolennikiem wolnosci. Ja w ktoryms momencie sie wycofalam, ale mielismy kontakt i widzialam, ze z kazda inna kobieta konczylo sie to tak samo jak ze mna. Do dzisiaj jest sam. Wiec to jest taki typ, ktory tak ma.
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Strasznie długo czekałaś, żeby zapytać, w którą stronę zmierza ta relacja (cały rok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
moze naprawde na poczatku chcial zwiazku i czegos wiecej w przyszlosci ale wraz z poznawaniem ciebie blizej doszedl do wniosku ze to jednak nie to ,ze nie jest gotowy na powazniejsze kroki i tyle sama piszesz ze zauwazylas ze zwiazek sie nie rozwija cos stanelo w miejscu to chyba nie bylo tak dobrze jak probujesz to przedstawic ,musialas czuc ze cos jest nie tak stad pojawilo sie te twoje pytanie o przyszlosc. jezeli chodzi o kota to o jakiej odpowiedzialnosci za zaadoptowanego zwierzaka mowisz? jak wygladal jego kontakt z tym zwierzakiem i jego odpowiedzialnosc do momentu rozstania?zwierzak na zmiane przebywal u ciebie i u niego? czy zaproponowalas mu zeby zabral kota do siebie?jesli tak to czy to by bylo najlepsze rozwiazanie dla tego zwierzaka?
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
I nie neguję, że nie ma się prawa zmienić zdania, tylko różnica dojść do pewnych decyzji z czasem, a faktem, że zanegował nawet to, co mówił jeszcze tydzień wcześniej, bo wszystko w życiu jest, jak to on mówi płynne |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Pretensje możesz mieć tylko do siebie
On korzystał póki mu było wygodnie a zaczęłaś mieć wymogi i się wycofał w końcu niczego ci nie obiecywał Dostałaś maila i masz zniknąć Pytanie dlaczego dałaś się tak traktować skoro chcesz poważnego związku? Myślałaś że jesteś wyjątkowa i dla ciebie się zmieni? Edytowane przez MisiekBydyniowy Czas edycji: Wczoraj o 20:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Misiek, takie wiadomości nic nie wnoszą, nie wiesz jak byłam traktowana, relacja poza jej absurdalną formą zakończenia, albo do tego czasu raczej była dość zwyczajna, jak znasz kogoś kilka miesięcy też cudów nie wymagasz, ot zwyczajne poznawanie się, jakieś wyjazdy, rozmowy itd, na fali różnych uniesień zwykle nikt Ci w oczy nie powie "hej, nie jeste gotowy na związek, zaraz ci ucieknę", oczekiwania rosną wraz z czasem
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem jakie byly wasze ustalenia w momencie adoptowania tego kota kto jest właścicielem w papierach i gdzie kot przebywal do tej pory ale jesli byl u niego a tobie nie pasuje takie rozwiazanie ze jest u ciebie to chyba zadne z was sie nie nadawalo do tego zeby brac zwierze pod opieke Jak dla mnie to totalna glupota adoptowac zwierze bez przegadania do kogo doladnie nalezy i kto ma sie nim zajmowac wtazie rozstania,skrajnie nieodpowiedzialne zachowanie Zreszta teraz czego od niego oczekujesz w sprawie tego kota skoro mu wypominasz brak odpowiedzialnosi,chcesz sprawowac opieke naprzemienna ;-)
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
stop, skąd Wy takie wnioski i naditerpretacje wyciągacie? Nigdzie nie napisałam, że ja nie chcę zwierzaka, uwielbiam go absolutnie i ma się świetnie i nikomu go nie chcę oddawać, tylko tyle, że w momecie rozstania powiedział, że nie chce brać odpowiedzialności ani za związek, ani nawet za zwierzaka i to mnie zszokowało, bo kiedy go adoptowaliśmy, to powiedział, że to było jego marzenie z dzieciństwa, bo w mieście rodzice mu nie pozwalali na zwierze, a tu nagle na końcówce zmiana stanowiska "nawet za zwierzę nie chcę brać odpowiedzialności, a co dopiero za związek", więc ten wątek pojawił się tylko w tym kontekście zmienności poglądów, a nie tego, że że jakiej naprzemiennej opieki czy jakieś inne cuda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Raczkowanie
|
Ten facet to jakieś duże dziecko i nawet do luźnej relacji z nim miałabym ick
W wieku 40 lat przeżywa że mu rodzice nie pozwalali mieć kota A czyj to był pomysł ten kot? Jak można nie mieszkając razem kupować wspólnie zwierzę to nie rozumiem? Sama jesteś niedojrzała ---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:23 ---------- Cytat:
Szkoda tylko zwierzaka ze dwoje dużych dzieci go wzięło pod opiekę ---------- Dopisano o 07:26 ---------- Poprzedni post napisano o 07:24 ---------- Cytat:
Po paru miesiecu cudów nie wymagasz? Ludzie się powtrafis po pół roku pobrać.. Ty się zgadzałaś na ochłapy mimo że chciałaś związku nawet w kota go wkręciłaś wspólnego xD |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez Aelora Czas edycji: Dzisiaj o 07:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
wchodzimy w jakieś absurdalne rejony, z których nie wiem, czemu mam się tłumaczyć, bo to zupełnie poboczny wątek historii.
Znajoma jest DT dla kotów i trafił się jej fajny kocurek, który kompletnie nie dogadywał się z resztą, więc szukano dla niego domu bez innych zwierząt, początkowo mieliśmy być tylko domem tymczasowym, ale przywiązałam się do kota i rozmawiając z moim byłym partnerem on też wówczas uznał, że to dobry pomysł, by go adoptować i co prawda nie miał nigdy zwierząt, bo jako dziecko rodzice nie pozwalali/ nie mieli warunkow, ale póżniej zbyt dużo podróżował itd., by się na to zdecydować, ale teraz skoro ma swoje mieszkanie i bardziej osiadły tryb życia, to jest dobra okazja. Postanowiliśmy, że u niego, bo oboje tam częściej bywaliśmy/mieszkanie większe i da się tam osiatkować balkon. Misiek, co ty wygadujesz? Jakie szkoda kota? Ma super warunki, jest ze mną na stałe, zadbany i zaopiekowany, tak się rodzą plotki i niedopowiedzenia, ale zmienił mieszkania, nic ponad to w jego życiu się nie zmieniło. Ja pass, dobrego dnia wizażowa ekipo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Założyłaś wątek żeby wspólnie ponarzekać jaki to on zły a wyszło trochę co innego że tobie też brak dojrzałości i teraz się tłumaczysz
---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ---------- Cytat:
![]() Nie wiem czemu go e ogóle nazywasz swoim byłym skoro w ogóle nie byliście w związku z tego co piszesz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przejrzałam wątek i nie no, to akurat Ty wyciągasz jakieś wnioski z czterech liter, na przykład z tym że kot jest biedny, że autorka chciała typa do siebie kotem przywiązać - potężna nadinterpretacja. Laska chciała kota, typ się zgodził, rozstali się, kot zamieszkał z nią - gdzie problem? ---------- Dopisano o 07:22 ---------- Poprzedni post napisano o 07:15 ---------- Podsumowując co da się wyciągnąć z tego wątku poza niektórymi komentarzami odczepionymi od rzeczywistości: facet mógł na początku albo wierzyć w to co mówi, albo mówić to, co chcesz usłyszeć. My tego wiedzieć nie będziemy. Jednak to normalne w związkach, że po jakimś czasie ktoś uzna, że jednak to nie to, że szuka czegoś innego, albo że w ogóle na razie nie ma potrzeby bycia w związku. Więc nie to jest problemem, tylko forma zakomunikowania tego - dla mnie to po prostu tchórzostwo. I zwalanie tutaj winy na autorkę jest jakimś dziwnym wyżywaniem się - to osoba, której się zmieniły potrzeby/poglądy powinna tę zmianę zakomunikować. Partner nie musi dopytywać co 3 dni czy na pewno dalej chcesz być w związku, czy dalej lubisz fasolę, czy dalej wierzysz w latającego potwora spaghetti. Jeśli tak wygląda czyjś związek, że co chwilę musi dopytywać czy aby na pewno to i tamto, to współczuję. Szczególnie po ponad roku, gdy jednak już się trochę zna drugą osobę. Ja osobiście oczekiwałabym, że jeśli mojemu partnerowi coś się zmienia, to że po prostu o tym zakomunikuje - bo jesteśmy dorosłymi ludźmi i naprawdę nie powinnam musieć się domyślać. ---------- Dopisano o 07:23 ---------- Poprzedni post napisano o 07:22 ---------- Więc w skrócie: rozstanie samo sobie nie jest niedojrzałe, ale sposób jego zakomunikowania czy oczekiwanie, że ktoś się domyśli, że coś się zmieniło, już tak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (1 użytkowników i 2 gości) | |
MisiekBydyniowy |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:47.