Gdzie na Mazurki ?:> - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-25, 12:34   #1
nieznana
Raczkowanie

Gdzie na Mazurki ?:>

Hej dziewczyny!
Niedługo wybieram się na wakacje z moim TŻetem by sobie odpocząć od miejskiego zgiełku chciałabym jechać nad jeziorka: Mazury ewentualnie gdzieś w województwie podlaskim nad jezioro. Możecie polecić jakieś miejscowości? Super by było gdybyście mogły też podać jakieś konkretne pensjonaty, domki letniskowe itepe Będę wdzięczna za jakiekolwiek odpowiedzi Pozdrówka i papa
nieznana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-25, 12:48   #2
lucyneczka
Przyczajenie

Dot.: Gdzie na Mazurki ?:>

Hejka.
Ja proponuję przede wszystkim Mikołajki i z tamtąd trasę wokół jeziora Śniardwy.Znajdziesz tam mnóstwo tanich agroturystyk i bardzo fajnych knajpek z jedzeniem.Tylko takie w "centrum" miejscowości są strasznie drogie, trzeba szukać poza nimi.Za hotelem Gołębiewski jest tania agroturystyka-pierwszy dom za wjazdem do gołąbka. Praktycznie pola namiotowe są w podobnych cenach co agroturystyki.Za ok. 20-30 zł za noc na pewno coś znajdziesz.Na pewno będzie taniej jak zostaniesz dłużej w jednym miejscu skąd można praktycznie zwiedzić całe mazury.Polecam!
lucyneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-25, 13:49   #3
usmiechnieta16
Raczkowanie

Hej
Jeśli chcecie ciszy i spokoju to myślę, że dobre będą ośrodki wczasowe w okolicach Augustowa, np. w Czarnej Wsi jest bardzo ładny ośrodek (domki), bardzo ładnie położony w lesie, ale to tylko jeśli naprawdę chcecie spokoju Na http://www.augustow.pl sa numery telefonów do ośrodków
Polecam i pozdrawiam
usmiechnieta16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-25, 14:48   #4
nieznana
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedź właśnie tak myślałam że fajnie by było wybrać się gdzieś w okolice Augustowa lub Mikołajek. W sumie wszędzie blisko z tamtąd do innych miejscowości Jeszcze mamy troszkę czasu, tylko zastanawiam się czy nie trzeba tam wcześniej rezerwować miejsc? Czy uda się nam coś znaleźć tak od ręki?
Stary 2006-07-25, 18:28   #5
sambrija
Raczkowanie

hej, ja wlasnie kilka dni temu wrocilam z letniego obozu szkoleniowego, ktore sa organizowane na mojej uczelni z racji tego ze studiuje turystyke i rekreacje. bylismy w miejscowosci Ogonki tj miedzy Gizyckiem a Wegorzewem. polecam , jest milo sympatycznie.jezioro mamry w poblizu.a co do zarezerwowania miejsc anoclegowego to radze wczesniej bo teraz jest okres wakacji i lepiej miec pewne jak juz gdzies sie zajedzie no chyba ze pole namiotowe wybierzecie. warto jechac na mazuy!!! pozdro i zycze udanego pobytu
sambrija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-25, 21:28   #6
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nieznana
Dzięki za odpowiedź właśnie tak myślałam że fajnie by było wybrać się gdzieś w okolice Augustowa lub Mikołajek. W sumie wszędzie blisko z tamtąd do innych miejscowości Jeszcze mamy troszkę czasu, tylko zastanawiam się czy nie trzeba tam wcześniej rezerwować miejsc? Czy uda się nam coś znaleźć tak od ręki?
Jeśli będziecie chcieli odpocząć od tłumu w Mikołajkach to polecam Ruciane Nida byłam tam w zeszłym roku z moim TŻ-em. Bardzo miłe małe miasteczko, a raczej dwa, bo pomiędzy Ruciane a Nida gęsty las. My akurat byliśmy pod namiocikiem czego osobiście nie polecam (to był ostatni raz). Radziłabym Ci zarezerwować jednak wcześniej miejsca, najlepiej jak najszybciej bo może być problem A w Rucianych jakby co to jest rewelacyjna restauracja, nazywa się Kolorada i mają tam nieziemski gyros po ateńsku Jedyne co mi się bardzo nie spodobało na Mazurach to woda "pitna" Coś strasznego...
Stary 2006-07-26, 20:09   #7
nieznana
Raczkowanie

Tak się tylko zastanawiam, czy znajdziemy coś wolnego pod rezerwacje, bo w sumie sezon w pełni a my wybieramy się w poniedziałek. No, ale spróbować trzeba Sobie :P i wam życzę udanych wakacji
By dać ci wszystko, by dać ci więcej."

BiGg dla mojego KamCia

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-07-26, 20:25   #8
wunia83
Zadomowienie

Jeśli na Mazury, i jeśli odpocząć od zgiełku, to tylko do ośrodka HELENA w miejscowości Jeziorowskie http://www.owhelena.com.pl/ Nie byłam tam co prawda ze dwa lata, ale wcześniej przez jakieś pięć dobrych wiosen spędzałam tam każdy weekend majowy
Stary 2006-07-26, 21:28   #9
aine16
Raczkowanie

GG do aine16

Ja polecam Augustów, albo spływ kajakowy Rospudą
aine16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-26, 22:08   #10
yedanna
Zakorzenienie

Ja bywałam swojego czasu w Giżycku i tam mam bardzo dobre miejsce u niezwykle gościnnego pana Janusza więc jeśli byłabyś zainteresowana to podam namiary
Miejscowość idealnie nadaje się na odpoczynek od zgiełku ale jednocześnie jest wiele miejsc w których można się pobawić.
Polecam.

A Pan jest tak uczynny że na pewno znalazłby dla Was miejsce chociaż z tego co pamietam to gości nigdy mu nie brakowało
Stary 2006-07-27, 14:32   #11
nieznana
Raczkowanie

Yedanna było by super gdybyś mogła podać mi namiary na tego pana Janusza. Może akurat udałoby się coś załatwić, tak czy siak zawsze można spróbować

aha i jeszcze spływ kajakowy brzmi całkiem ciekawie poszperam troszke w necie może akurat coś wpadnie fajnego w oko

BiGg dla mojego KamCia
Stary 2006-07-28, 11:15   #12
thaitii
Rozeznanie

Stare Jabłonki (koło Ostródy).
http://www.hotelanders.com.pl/?sh=cennik&lang=pl tutaj masz cennik
Ogólnie piękne widoki, czyściutkie jezioro... wszystko tak jak trzeba Rok temu były tam jakieś mistrzostwa siatkówki plażowej (było o tym dość głośno- może słyszałaś??)
thaitii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-31, 13:34   #13
sysecka
Raczkowanie

12 lat na mazurki jeździłam co roku. Zawsze w to samo miejsce. Pole namiotowe 30 km od Giżycka. Dokładnie Przerwanki. Mała mieścinka nad jeziorkiem. W środku lasu, cisza, spokój. Plaża, świetne miejsca na ognisko, możliwość załatwienia łódek. Sklep spożywczy na polu namiotowym. Niezwykle gościnni ludzie. Zawsze zjeżdża się tam bardzo sympatyczne towarzystwo z całej Polski w różnym wieku. W dodatku pobyt wychodzi bardzo nie drogo, bodajże 3 zł od osoby za dobe i 3 za namiot, za samochód 5, za przyczepę chyba też 5. Jeśli jednak nie rajcuje was namiot dosłownie kilka kroków dalej można wynając domek. Większe zakupy robi się po drugiej stronie jeziora w Kruklankach. Naprawdę polecam.

Niedawno wybudowano tam też mały pensjonacik "Aneta" ale o nim nie mogę nic powiedzieć, bo nie odwiedzałam.
sysecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-31, 16:34   #14
kate1991
Wtajemniczenie

ja jestem z Mazur, a dokładniej z Giżycka . polecam oczywiście Giżycko, ale dokładnego miejsca ci nie podam, chyba ze interesują cię hotele. mam też mieszkanie ok. 7 km od Giżycka- w Pierkunowie. kiedyś było wynajmowane turystom więc jeśli cię intersuje i to jeszcze aktualne to mogę porozmawiać z rodzicami. tam nie ma co prawda żadnych atrakcji turystycznych (jest mała plaża), ale zawsze masz blisko do Giżycka, a tu jest dużo lepiej. oprócz tego wiem że w Wilkasach (jakies 5 km od Giżycka) jest pole namiotowe i domki letniskowe do wynajęcia. cen domków nie znam, ale pole biwakowe wg. mnie trochę drogie- 15 zł/os/dobe. pole namiotowe jest też w Bystrym, również kilka km od Giżycka, nie orientuje się w cenach.
może jeszcze nawet zdążysz na zjazd wizażanek w Giżycku , będzie 3 czy 5 sierpnia (na spotkaniach jest wątek)

zapraszam

edit: to jest ten ośrodek w Wilkasach http://pttkwilkasy.webpark.pl/
kate1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-31, 16:41   #15
kate1991
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nieznana
Tak się tylko zastanawiam, czy znajdziemy coś wolnego pod rezerwacje, bo w sumie sezon w pełni a my wybieramy się w poniedziałek. No, ale spróbować trzeba Sobie :P i wam życzę udanych wakacji
ojej, chyba troszke sie spóźniłam
kate1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-01, 19:53   #16
201701160947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sunny Tiger
Jeśli będziecie chcieli odpocząć od tłumu w Mikołajkach to polecam Ruciane Nida byłam tam w zeszłym roku z moim TŻ-em. Bardzo miłe małe miasteczko, a raczej dwa, bo pomiędzy Ruciane a Nida gęsty las. My akurat byliśmy pod namiocikiem czego osobiście nie polecam (to był ostatni raz). Radziłabym Ci zarezerwować jednak wcześniej miejsca, najlepiej jak najszybciej bo może być problem A w Rucianych jakby co to jest rewelacyjna restauracja, nazywa się Kolorada i mają tam nieziemski gyros po ateńsku Jedyne co mi się bardzo nie spodobało na Mazurach to woda "pitna" Coś strasznego...
Właśnie dziś stamtąd wróciłam W Koloradzie oczywiście byłam Jedliśmy tam przepyszny drób pieczony na grillu.
Natomiast w Kapiodoro mają pyszne jabłeczniki z lodami i bita smietaną oraz polewą czekladową
Podobało mi się tam nawet, jednak za taką cenę spodziewałam się lepszych warunków. Byłam w o.w Bielanka. Chyba w środku lasu, ze 2-3 km od centrum. W Nidzie tez byłam
Właściwie to szukaliśmy domku gdzieś nad Śniardwami, ale nie było nigdzie miejsca .I tak cudem załatwiliśmy ten domek. To był taki spontan i nie mogliśmy znaleźć nic wolnego.
Ludzie zamawiali juz w marcu, więc i tak sie cieszę ,że się udało..

Edytowane przez 201701160947
Czas edycji: 2006-08-01 o 21:42
201701160947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-01, 21:13   #17
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Silva, w Kapiodoro nie byłam ale myślę, że wszystko do nadrobienia i jeszcze tam wrócę na jabłeczniki
Stary 2006-08-01, 21:46   #18
201701160947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sunny Tiger
Silva, w Kapiodoro nie byłam ale myślę, że wszystko do nadrobienia i jeszcze tam wrócę na jabłeczniki

Ojjj koniecznie. Tam warto jechac chocby z powodu tego jabłecznika
Kapiodoro i Kolorada są obok siebie.
Zresztą urzadzone w podobnym stylu
Z tego co zauwazyłam w Koloradzie też mają te jabłeczniki, ale nie jadłam więc nie polecam, jednak sadze ,że w smaku są takie same

Odczuwam depresję powczasową
201701160947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-02, 07:38   #19
mirynka
Wtajemniczenie

ja bylam 3 lata temu w Rucianem Nidzie i bardzo mi sie podobalo, w tym roku tez tam sie wybieram i ciekawa jestem czy cos sie zmienilo, czy powstaly jakies nowe knajpki itp. a Kapiodore i Kolorado oczywiscie pamietam.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141

Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
/Antoine de Saint-Exupéry/
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-02, 11:08   #20
nieznana
Raczkowanie

miałam już jechać w poniedziałek na mazurki ale nie wyszło to ta pogoda.. zawsze jak coś zaplanuję to albo z pogodą coś nie tak albo coś innego staje na drodze :/ w każdym bądź razie dzięki za wszystkie odpowiedzi jak tylko pogoda się poprawi przyjdzie czas na spontan bo chyba nie ma co za dużo planować pozdrówka dla Was

BiGg dla mojego KamCia
Stary 2006-08-02, 22:05   #21
prowokacja17
Zadomowienie

GG do prowokacja17

Polecam Warchały i Narty -bardzo czyste jezioro -pierwszy raz widzialam az tak czyste jeziorko n
Stary 2006-08-03, 10:55   #22
Gosiutka
Rozeznanie

spływ kajakowy rzeką Kurtynią duużo pól namiotowych po przystepnych cenach, piekne widoki
A jak nie to to polecam okolice Mikołajek
Gosiutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-03, 14:47   #23
kaska5
Raczkowanie

Byłam na spływie Krytunią w tym roku - piękna sprawa. Bylismy w sumie niecałą dobę (z noclegiem), a tak wypoczęliśmy jak nigdy. Gdy sie tak płynie tymi rzekami, jeziorkami, to sie super wypoczywa - masz wrażenie, że jesteś kompletnie odcięta od cywilizacji. Tak naprawde, to po drodze sa pola namiotowe i bary, ale nie jest tego pełno. No i nie jest to droga sprawa. Goraco polecam, choć Twoje pytanie dotyczyło czego innego.

A te widoki...bajka! Nie zdawałam sobie sprawy, że są tak piekne miejsca w Polsce i że można być tak blisko natury.
kaska5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-13, 17:49   #24
nieznana
Raczkowanie

Hej dziewczyny ja właśnie we czwartek wróciłam sobie z dwu-dniowego wypadu na mazurki byliśmy z TŻ-tem nad jeziorem Rajgrodzkim okolice Czarnej Wsi. Było super i polecam. Ludzi nie dużo, woda czysta można sobie odpocząć Jeszcze pod koniec sierpnia jak tylko pogoda dopisze wybieramy się w okolice Orzysza pozdrówka i dołączam zdjęcie zachodu słońca
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg jezioro.JPG (26,9 KB, 10 załadowań)

BiGg dla mojego KamCia
Stary 2006-08-16, 14:25   #25
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

Cytat:
Napisane przez prowokacja17
Polecam Warchały i Narty -bardzo czyste jezioro -pierwszy raz widzialam az tak czyste jeziorko n
właśnie wczoraj stamtąd wróciłam, a dokładnie z Brajnik, nad jeziorkiem Narty, moi znajomi z Olsztyna mają tam ranczo. Super miejsce, cisza, spokój, jeziorko bardzo czyste. Żaglówką przepłyneliśmy na drugą stronę i odwiedziliśmy też Warchały

Cytat:
Napisane przez KASKA5
Byłam na spływie Krytunią w tym roku - piękna sprawa. Bylismy w sumie niecałą dobę (z noclegiem), a tak wypoczęliśmy jak nigdy. Gdy sie tak płynie tymi rzekami, jeziorkami, to sie super wypoczywa - masz wrażenie, że jesteś kompletnie odcięta od cywilizacji. Tak naprawde, to po drodze sa pola namiotowe i bary, ale nie jest tego pełno. No i nie jest to droga sprawa. Goraco polecam, choć Twoje pytanie dotyczyło czego innego.

A te widoki...bajka! Nie zdawałam sobie sprawy, że są tak piekne miejsca w Polsce i że można być tak blisko natury.
Również polecam spływ kajakiem rzeką Kurtynią. Fajna sprawa i niedroga!! Wyprawa na cały dzień, powoli, spokojnie, bardzo łatwa trasa, choć podobno są też trudniejsze. Byliśmy z dziećmi (5 i 12 lat), z początku myslalam, że szybko im sie znudzi ale nie, one były zachwycone. W przyszłym roku napewno tam wrócimy.
Dla dzieciaków w okolicy jeszcze jedna atrakcja: Park dzikich zwierząt w Kadzidłowie. Chodzi sie po wielkiej lesnej przestrzeni w towarzystwie, sarenek, dzików innych zwierząt, czasem przechodzi po drabinkach to odgrodzonych poletek. Super.

Polecam też wypad do wspomnianej już tutaj miejscowości Ruciane Nida nad jeziorem Nidzkim. Naprawde niedrogi rejs statkiem po jeziorku no i wspomniane wcześniej knajpki
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-16, 14:35   #26
sava86
Raczkowanie

GG do sava86

Ja polecam Nowa Kaletke oraz Kretowiny Wioski ale całe zapchane ośrodkami Stare Jabłonki tez sa ok. Wczoraj odkryłam tam fajne pole namiotowe, ale prawie nikogo nie bylo. Te pole jak cos jest na samym koncu wioski, ponadto jest kilka osrodkow z domkami.
sava86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-24, 12:52   #27
Ami
Zakorzenienie

Właśnie wróciłam z Rucianych. Sama miejscowość średnio przyemna: zbyt głośno jak dla mnie, zejścia do jeziora marne. Samo jezioro Nidzkie dość budne, aczkolwiek malownicze.
Knajpki: Kapiodoro mnie trochę zawodła, jadłam smaczną pomidorową z ryżem, pyszną pierś z kurczaka z grilla (mój chłopak jadł ją 2 dni później i już nie była taka dobra) i paskudne (na prawdę paskudne) tortellini ze szpinakiem. Mają zieloną herbatę.
Kolorada dużo lepsza: pyszny pstrąg w ziołach z grilla, węgorz w sosie koperkowym, sandacz zapiekany w serze z pieczarkami. Rafał chwalił sobie buritos i schabowego. I niedrogie piwo 3,5 zł Tyskie 0.5 l.
Niestety na spływ Krutynią nie starczyło nam czasu. Ale byliśmy w parku dzikich zwierząt w Kadzidłowie (bilet dla dorosłych 15 zł): zwierzaki super, przewodniczka do bani. W Rezerwacie koni polskich PAN w Popielnie (konie polskie: można pojeździć, pogłaskać; bobry, bydło czerwone, trochę jeleni, bizonm bilet 7 zł), trafił nam się za przewodnika student na praktykach, 2 godziny opowiadał tak, że wszyscy słuchali z zapartym tchem.
Odwiedziliśmy też leśniczówkę Pranie... nic nadzwyczajnego. A w czasie wycieczek rowerowych po Puszczy Piskiej widzieliśmy stado jeleni i orła bielika.
Generalnie pobyt był baaardzo udany i wcale nie chciało się wracać.
No i już mamy sprawdzoną kwaterę, w Nidzie. Co prawda dość daleko od Centrum Rucianego (ok. 2 km), ale bliziutko do jeziora, sklep w budynku obok, sympatyczni właściciele i ogród w którym bardzo przyjemnie jadło się śniadania, kolacje i odpoczywało po wycieczkach rowerowych. 30 zł od osoby, pokój z łazienką

Trochę za Rucianymi jest wieś Krzyże- dużo spokojniejsza, malownicza. Tylko kwatery nie mogliśmy tam znaleźć.
Ami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-24, 13:26   #28
Gabi2
Zakorzenienie

GG do Gabi2

Cytat:
Napisane przez Ami

Trochę za Rucianymi jest wieś Krzyże- dużo spokojniejsza, malownicza. Tylko kwatery nie mogliśmy tam znaleźć.
znam i polecam jeżdze tam od 3 lat a mój chłopak od małego
fajna i spokojna wieś, ładne lasy, są jeziorka do kąpania
Gabi2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-24, 13:45   #29
Ami
Zakorzenienie

Gabi, czyli masz tam sprawdzoną kwaterę? Mogłabyś podać namiary na PW?
Ami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-20, 14:20   #30
kajaxxx
Przyczajenie

jeżeli to nie stanowi problemu daj kontakt do właścicieli kwatery w Nidzie, może masz telefon kont. albo adres
kajaxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości