![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Zamki w Polsce
Napiszcie jakie są waszym zdaniem najpiękniejsze zamki, co was w nich urzekło, troszke historii, może jakąś legendę. Jeśli macie zdjęcia to pokazujcie
![]() Ja 2 tygodnie temu zwiedziłam zamek KrzyżTopór w Ujeździe, w okolicach Opatowa (woj. Świętokrzyskie). Zamek wzniesiony w latach 1624-1644, ufortyfikowany pałac "Krzyżtopór" nazwę swą otrzymał od umieszczonych na prabie płaskorzeźb: krzyża i topora, które są wyrazem przekonań religijnych i herbem fundatora Krzysztofa Ossolińskiego. Budowla symbolizuje kalendarz: 4 baszty - kwartały, 12 sal - miesiące, 52 pokoje - tygodnie, 365 okien - dni w roku. Każdemu polecam obejrzeć zamek. Zdjęcia dodam w najbliższych dniach. Link do zdjęć zamku w Ujeździe (moje autorstwo) http://foto.onet.pl/albumy/album.htm...krzyżtopór&k=2
Mam gównianą pracę, za gównianą płacę... Edytowane przez bejbii Czas edycji: 2006-08-01 o 09:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zamki w Polsce
ja osobiście polecam zamek Książ koło Wałbrzycha (dolnośląskie), trzeci co do wielkości w Polsce, obecnie kręcą w nim film m.in. z Małaszyńskim, Szycem i innym znanymi, więc moze wreszcie zamek się wypromuje
![]() na jego terenie organizowane są liczne imprezy cykliczne, m.in. festiwal kwiatów (1-3 maj), festiwal jesieni. więcej informacji: http://www.zamkipolskie.com/ksiaz/ksiaz.html http://www.adamski.pl/wycieczki/zamek-ksiaz/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ah ZAMKI!!! fajny wątek; z TŻ zaliczyliśmy juz sporo polskich zamków - robilismy nawet specjalne "zamkowe wyprawy".
Co polecam? - wspomniane Krzyżtopór i Książ oraz (z różnych wzglęgów) Malbork, Niedzicę, Ogrodzieniec, Łańcut, Golub-Dobrzyń, Gołuchów, Rabsztyn, Chęciny, Radzyń Chełmiński. Hmm póki co więcej nie pamiętam ![]() Jeżeli chodz o zwiedzanie to zależy co się lubi - te znane, w dobrym stanie często są zatłoczone co utrudnia zwiedzanie. Osobiście preferuję "opuszczone" ruiny po których można baraszkować ![]() (np. Melsztyn)
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
My też byliśmy w Ujeździe. Jest przepięknie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Kilka lat temu także robiliśmy takie "wyprawy zamkowe"...a gdy wszystkie w okolicy zobaczyliśmy, to zaprzestaliśmy...aż do czasu naszej dziesiątej rocznicy "bycia razem"...i teraz co roku jeździmy spędzać "mikołaja" i kolejną rocznicę oczywiście na kilka dni do hotelu, który jest w zamku...Polecam Krasiczyn...przepiękny i zwiedzanie Przemyśla obowiązkowe...Baranów Sandomierski cudowna rezydencja poza sezonem można być ( jak my byliśmy) samiuteńkim na zamku....w okolicy Sandomierz i świetny polecany już zamek w Ujeździe...robi wrażenie...a i na zamkach w których spędzmy te kilka dni muszą obowiązkowo przyjmować psy....
![]() Jest strasznie romantycznie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fakt Sandomierz i Krasiczyn - to też całkiem miłe zameczki ![]() Jednak Przemyśla jakos nie polecam - zamek "nieciekawy" miasto bez rewelacji (wg mnie oczywiście). Kiedyś udało nam się zwiedzić zamek - aktualnie prywatny -przebudowywany na hotel. Nie można było go zwiedzać i pilnujący go pan najpierw nas nie chciał wpuścić, ale zagadaliśmy i bardzo chętnie nas oprowadził błagając żebyśmy nikomu nie zdradzili że nam go pokazał ![]() ![]() A w ogóle marzy nam się nocleg w zamku-hotelu ... może kiedyś..
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
![]()
Zamek w Malborku.
![]() O taak... ![]() Zamieszczam zdjęcia. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja oprócz tych wspomnianych, polecę Zamek Kamieniec niedaleko Krosna w miejscowości Odrzykoń. Niegdyś jednym z właścicieli był Aleksander Fredro. Odrzykoński zamek był mijejscem wydarzen, na których podstawie powstała Zemsta
![]() Z zamku można przejść malowniczym szlakiem na "Prządki" - przepiękne skałki. Polecam też ruiny zamku w Janowcu nad Wisłą, naprzeciw Kazimierza Dolnego po drugiej stronie Wisły. W Kaziemierzu można także zobaczyć ruiny baszty i zamku. Fotki z Janowca i Kazimierza postaram się załączyć jutro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Polecam wymienione już: Książ oraz Ogrodzieniec-chociaż baaaaardzo różnią się od siebie. W tym pierwszym poziom (i ceny) europejski : dużo wystaw,ekspozycji, otoczenie zamkowe z ogrodami-piękne,zaś w tym drugim ruiny ,ale dobrze zachowane, jest to miejsce z duszą.
Z mojej okolicy polecam Gniew ,najlepiej w niedzielę . O godz. 12.00 salwa armatnia na Anioł Pański, a potem jeszcze lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Razem z moim mężem uwielbiamy Zamki i chętnie zwiedzamy, gdy tylko mamy taką możliwość, wybieramy się tez na specjalne wyprawy zamkowe
![]() W zeszłym roku będąc w Kazimierzu Wielkim, zwiedziliśmy usytuowany po drugiej strony Wisły - Janowiec. Można się tam dostać przez Wisłę promem, autko tez przejedzie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bardzo malownicze i pięknie zachowane ruiny stanowi zamek w Czersku. Trzy zachowane baszty sa dostępne dla zwiedzających, można chodzić po krętych schodkach i patrzeć z wysokości na okolice ![]() Przepiękny zamek to ten w miejscowości Czocha. Pierwotnie był to zamek w stylu gotyckim jednak zamek spłonął, został odbudowany w stylu neoromantycznym. To bardzo magiczne miejsce z krętymi korytarzami, lochami, tajnymi przejściami i pięknym mostem ![]() Zamek mojego dzieciństwa (wiele spędzonych tam wakacji) to Zamek w Krasiczynie z przeuroczym kompleksem parkowo-ogrodowym. Pierwotnie zamek był w stylu gotyckim jednak potem został przebudowany kształtując się na wzór fortecy na bazie kwadratu z przepięknymi wieżami/basztami - każda inna ![]() Zamek w miejscowości Moszna to dla mnie zamek z bajki ![]() ![]() Nie wspomnę nawet, żeby nie zanudzać o Zamku w Warszawie, Łazienkach, Wilanowie, Wawelu, Książu, Czorsztynie, Kórniku, Łańcucie, moim UKOCHANYM Malborku - bo gotycki ![]() ![]() Marzy mi sie teraz zamek w Kwidzyniu (wszystko przede mną) bo tez gotycki. Tak jak czytałam ma zachowane prawdziwe sklepienia krzyżowo-żebrowe, a ja uwielbiam gotyk.. Czy któras z was może go odwiedzała i może opisać wrazenia? Wiele juz widziałam z tych pięknych budowli ale wiele jeszcze przede mną a i w te juz zwiedzane wracam również chętnie. Dziewczyny gorąco polecam badanie tych pięknych historycznych miejsc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
BYliśmy w Kwidzyniu. CO najśmieszniejsze pytaliśmy ludzi o zamek bo nie mogliśmy go znależć i nikt z tambylców nie wiedział, że takowy jest ![]() ![]() ![]() do dziś zachowała się tylko warownia (fakt imponująca) ...sama zobacz ![]() (ps. zdjęcia zdarte z jakiejś stronki, swoich nie mam w wersji cyfrowej)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Rozumiem cie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ahhh cudny!!!! Faktycznie jak z bajki ![]() ![]() MOże kiedyś się uda ![]() A można coś zwiedzać w środku??
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Baszt i ruiny zamku w kazimierzu Dolnym nad Wisłą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Zamek w Janowcu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak mozna zwiedzac wnetrza w okreslonych godzinach. Dodatkowo wkolo zamku rociaga sie piekny park ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A zamek w mosznej - poprostu przecudny, jak z bajki Disneya
![]() Jakis czas temu moi rodzice tam byli, jak oglądałam zdjęcia to oczy przecierałam ze zdumienia ![]() Słyszałam, że teraz jest tam jakiś kompleks leczniczy nerwic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
no właśnie doczytałam o tym sanatorium dla nerwicowców. I bardziej opłaca się tam nocować jako znerwicowany niż normalny turysta
![]() A tak poważnie to szkoda że to tak daleko ![]() Dajcie coś jeszcze!!! ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
No jest sanatorium leczenia nerwic - pisałam wyzej
![]() Wg mnie swietnie pasuje do tego zameczku takie własnie sanatorium ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
to sanatorium leczenia nerwic - to dla mnie jak znalazł
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Hahahha Yoolia kazdemu by się czasem przydało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Zgadza się, mamy przepiękne zamki.
Polecam również zamek w Bolkowie. Nie jest wielki, ale można wejść na wieżę, zobaczyć muzeum itp.
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
W Mosznie zwiedza się sale z przewodnikiem
![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z Kate. Na mnie też widok z zewnatrz zrobił wieksze zdecydowanie wrazenie. Poza tym piekne otoczenie, o ktorym wyżej wspominałam. Kate super fotki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]() Dla miłośników gotyku dodam jeszcze zamek w Nidzicy (krzyżacki na Warmi, nie mylić z Niedzicą ![]() Ale Malbork rulez ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
ja też polecam zamek w Mosznie prawdziwe cudo a ludzi stosunkowo mało byliśmy z TŻ w jedną lipcową sobotę i ludzi jak na lekarstwo wylegiwaliśmy sie na trawniku przed zamkiem i spacerowaliśmy po parku, to magiczne miejsce wiec nie dziwi mnie że jest tam centrum leczenia nerwic
![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
To ja jeszcze zareklamuję Zamek Lubelski
![]() Historia zamku sięga XII wieku, najpierw jako gród umocniony drewniano-ziemnym wałem, w XIII wieku dopiero wybudowano murowana wieżę, stanowi cenny zabytek sztuki romańskiej zachowany do dzisiaj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Żandarm na emeryturze
|
Po porannej porcji kawy przypomniały mi się jeszcze:
- dla gotykofilek: zamek w Lidzbarku Warmińskim (w ogóle krzyżackie zamki na Warmi, Żuławach i Pomorzu, to prawdziwe pudełko pralinek ![]() - dla miłośniczek pięknych widoków: zamek w Czorsztynie - dla miłośniczek pięknych ogrodów: zamek w Pieskowej Skale - na deser zamek w Dębnie i w Ogrodzieńcu
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Przepraszam ,ale mam ? Gdzie leży Moszna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
30 km od Opola ----->http://www.moszna-zamek.pl/pol/zamek/zamek.htm
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:35.