|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
czy mozna nie robic przerwy 7mio-dniowej na pocz zazywania?co sadzicie? |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: czy mozna nie robic przerwy 7mio-dniowej na pocz zazywania?
Ja się już na ten temat wypowiadałam na innym poście. Ale powiem jeszcze raz.
Uważam, że dopóki organizm nie przystosuje się do hormonów czyli przez minimum 3, 4 miesiące tabletki powinno się zażywać zgodnie z zaleceniami na ulotce. Tym bardziej jeśli dopiero zaczynasz zażywanie tabletek. Ale i tak pewnie robisz jak zechcesz
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie robilam przerwy po pierwszej paczce i nic mi nie bylo w ulotce nie ma nic na temat tego ze trzeba robic przerwe do ilus opakowan wedlug mnie mozesz brako kolejne opakowanie bez przerwy a najlepiej zapyta lekarza nie bedziesz miala watpliwosci pozdrawiam
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
no wlasnie
Ja przez kilka miesiecy bralam Jeanine,potem lekarz przepisal mi Yasmin. Wzielam pierwsze opakowanie,potem nie robilam 7dniowej przerwy tylko wzielam pierwsza tabletke z nowego opakowania nastepnego dnia. Po tygodniu zaczelo mie sie krwawienie,ktore trwa juz 4 tydzien ![]() Nie wiem czy to jest narmalne Prosze o rade |
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Paola może lepej zgłoś się z tym do lekarza. Krawienie które trwa 4 tydzień nie jest rzeczą normalną.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zawsze robię przerwę, ale widząc po wypowiedziach na forum (a jestem tu od początku) jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że jak nie zrobisz teraz przerwy to nawet już w jej miejscu zaczną się plamienia, które mogą trwać potem dłuuugo.
Ryzyko duże. Chyba lepiej już te kilka dni normalnej miesiączki.
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Mi się zdarzyło 3 razy nie zrobić przerwy. Ale brałam już tabletki wcześniej długi czas. Więc organizm się przystosował dobrze do hormonów. Ale masz rację, u mnie za każdym razem pojawiało się plamienie. Z tym że nie było ono na tyle uciążliwe co okres.
Natomiast moja niechęć odnośnie przerw jest w stosunku do kogoś kto dopiero ZACZYNA zażywanie tabletek. Przecież najpierw trzeba dobrze poznać reakcje swojego organizmu podczas brania hormonów, żeby w razie czego wiedzieć że coś jest nie tak.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
hehe no musze przyznac ze ja tez mam takiego "cudownego" lekarza co Ty ania1989 i tez zupelnie nie potrafi w niczym pomoc ani konretnie odpowiedziec...
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Witam, zdaje mi się, że ci lekarze są tacy niezdecydowani, bo rózne kobiety różnie reagują na tabletki. Jednej nic nie będzie gdy nie zrobi przerwy po drugim opakowaniu a inna z kolei będzie mieć powikłania. Myśle, że po prostu lekarz nie chce brać za to odpowiedzialności. A moim zdaniem powinno się robić przerwy przy 3-4 pierwszych opakowaniach i nic nie kombinować w tym czasie(tak mi ginekolog powiedziała) Masz jeszcze o tyle dobrze, że ludzie wymyślili tampony
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
eh kurrna i jak wierzyc lekarzom ktorzy w kazdym mijescu mowia cos innego ja o ile dobrze slyszalam wiem ze takie nie robienie przerwy mozna stosowac raz na jakis okres czasu i pewnie macie racje ja juz dos dlugo niore tabletki i nigdy nie mialam zadnych plamien wiec juz to swiadczy o tym ze nie na kazdego dziala to tak samo dlatego napisalam tez zeby lepiej sprawdzila u lekarza jak z tym jest.
paola_ola_la a ty czym predzej biegnij do lekarza tak troche a propo tego krwawienia pamietam jak kolezanka tez krwawila dosyc dlugo jak sie okazalo chlopak ja rozerwal nie pytajcie na jakiej zasadzie to bylo bo dla mnie to jest niemozliwe ale pamietam ze ja na porodowce szyli (tylko zebys ktos nie pomyslal ze zaszyli jej dziurke )to w zasadzie nie bylo smieszne ale jakos nie potrafie sie powstrzymac
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
czy taki brak przerwy powoduje spadek skutecznosci pigulek?
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
nie, na pewno nie powoduje spadkubraku skutecznosci
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
(przepraszam, że tak zarzucam Was pytaniami, ale wolę to wiedzieć
)Jakie konkretnie powikłania może spowodować taki brak przerwy na samym początku stosowania pigulek? Np MIedzy 1 a 2 oraz 2 i 3 opakowaniem? |
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
i czy do krwawienia po odstawieniu dochodzi nawet jesli zaszlo sie w ciąze?
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
chyba nikt Ci nie powie czy po odstawieniu dochodzi do krwawienia jesli zaszlo sie w ciaze bo to niemozliwe! przeciez tabletki chronia Cie przed ciaza i a pewno nie zajdziesz:| a co do powikłań to pewnie jest to złe samopoczucie fizyczne. i nawet jesli nie bedziesz chciala miec okresu to po pewnym czasie wystapi jakies krwawienie typu plamienie. wiec po co to robic? orgaznim musi sie przyzwyczaic to tabletek wiec bez sensu aby brac dwa opakowania za pierwszym razem
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
ja tam nie wierze w żadne 'na pewno' na tym świecie..
słyszałam o przypadkach kiedy kobiety stosujae pigulki rodzily dzieci.. |
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
a czy taki brak przerwy moze wplynac na wydluzenie czasu kiedy orgaznim 'dochodzi do siebie' co wiaze sie z nawet kilkumiesiecznym brakiem @ ?
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
i oczywiście znasz każdy przypadek z osobna. przy prawidlowym stosowaniu nie bedzie ciąży i tyle
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
a tego to nie wiem
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
jeden z nich znam osobiście, mieszkał ze mną pod jednym dachem.. to byla moja siostra, ktora stosowala pigulki prawidlowo, tzn nie pominela ani jedej, ewentualne 'spoznienie' polkniecia wynosilo ok. 2,5 godziny.
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
A może siostra zażywała jakiś antybiotyk bądź lek który wszedł w interakcję z tabletką, albo miała w tym czasie biegunkę lub wymioty?
|
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Siostra mowi, ze wszystko bylo w porzadku.
A mimo to..
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
No to miała okropnego pecha
Ja się w ten sposób zabezpieczam już od 3 lat i wszystko jest ok. Powiedz mi jeszcze czy Twoja Siostra zaszła w ciąże od razu na początku zażywania czy po jakimś czasie ? |
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
3mies. brala pigulki zanim zaszla
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zadomowienie
|
No to już sama nie wiem co powiedzieć ...
Może warto dlatego na początku brać tabletki tak jak w zaleceniu (i nie hamować okresu), poznać reakcje swojego organizmu. Zobaczyć jak reaguje na hormony - czy mu sużą. Czy wogóle występuje normalny okres w tym czasie. A później jak się już wszystko ustabilizuje, można sobie RAZ NA JAKIŚ CZAS zrobić taką przerwę. |
|
|
|
|
#26 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Martyn - krwawienie podczas brania pigułek to jak sama napisałaś krwawienie z odstawienia a nie taka normalna miesiączka, i zdarza się że po zajściu w ciążę ma się takie krwawienie.
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Fronka, a czy taki brak przerwy moze wplynac na wydluzenie czasu gdy 'organizm dochodzi do siebie'?
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tyle to ja sama wiem... Moze mi w koncu przejdzie
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zadomowienie
|
PAOLA:
Czasami się zdarza, że po odstawieniu krawienie trwa dłużej. Ale dla własnego spokoju ja bym się przeszła do lekarza. I jeszcze pytanko odnośnie Twojego "lekarza pierdoły". Skoro masz o nim takie zdanie to dlaczego go nie zmienisz? Lepiej mieć kompetentnego ginekologa, z którym można porozmawiać, który mądrze poradzi.
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.

nie pytajcie na jakiej zasadzie to bylo bo dla mnie to jest niemozliwe ale pamietam ze ja na porodowce szyli (tylko zebys ktos nie pomyslal ze zaszyli jej dziurke
)to w zasadzie nie bylo smieszne ale jakos nie potrafie sie powstrzymac