Czy "zapsuty" metabolizm może jeszcze wrócic do normy ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-11, 16:33   #1
słoneczko8
Przyczajenie

Czy "zapsuty" metabolizm może jeszcze wrócic do normy ?

Witam wszystkich
Przeszukałam wszystkie wątki ale nigdzie nie znalzłam dokładnie tego czego szykałam , mam wielka nadzieje ze mi pomożecie o to moja historia : odchudzanie zaczełam juz jakis czas temu(maj ) ale chudłam bardzo bezpiecznie 3kg w około 1,5 miesiąca ( nie głodzilam sie w ogule jednak byl 1 taki tydzień ze jadłam ok. 1000 kcal)przez nastepny miesiąć wrocilam powoli do normalnego jedzenia (nie przytyłam )Jednak kiedy nadeszly wakacje na wyjezdzie razem z przyjaciółmi bojac sie ze przytyje znowu coś mi odwaliło i jadlam ok.900 kcal na szczeście to trwalo tylko tydzien , ale to tym tygodniu poprostu załamalam sie . Nie dość ze schudłam to pożniej zaczelam sie strasznie obrzerać , poprostu wszytko cos mialam pod reka trafialo do mojego brzuszka .Przec cały miesiac tak jadlam , próbowalam sie powstrzymac ale jakos nie moglam ,czasami zdazaly sie dni ze jadlam normalnie (ale to nie zaczesto).Niestety moje kilogramy wrocily a ja nic nie moge zrobic . Od dwuch tygodni juz jem normalnie (przełamałam sie psychicznie )ale waga cały czas powoli rośnie . Powiem wam jeszcze tylko że w ciagu tego okropnego miesiaca jak dużo jadłam nie mialam takich okresów jak głodówka - obrzeranie sie. I to bylo moje pierwsze odchudzanie z życiu.
Czy przez takie cos moglam sobie rozregulawac metabolizm? Jestem jeszcze młoda (18 lat ) czy mój organizm moze jeszcze wrocic do normy ?
Prosze pomużcie , bo myśl ta nie daje mi spokojnie spac Z nam wiele sposobów jak podkręcić metabolizm (od was ) ale czy jest on w stanie sam wrócic do poprzedniego stanu?
Z góry bardzo dziękuje
słoneczko8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-11, 17:26   #2
Midi
Zakorzenienie

Dot.: Czy "zapsuty" metabolizm może jeszcze wrócic do normy ?

Oczywiście, że jest w stanie wrócić, ale nie sam: musisz mu w tym pomóc
Powrót do normlanego jedzenia po dietach ze zmienną ilością kalorii, głodówkach lub po prostu źle zbilansowanym odzywianiu często kończy się właśnie tym, że tyje "od normalnego jedzenia" - to słynny efekt jojo, wraca to, co zrzuciłaś + kilka kg w prezencie.
Jeżeli Twój metabolizm jest spowolniony, to prawdopodobnie masz temperaturę ciała niższą niż 36,6 stopni - sprawdź kilka razy (w ciągu kilku dni) w drugiej połowie dnia pomiędzy posiłkami. Spowolnić metabolizm można nie tylko głodówkami, ale np. zbyt długimi przerwami pomiędzy posiłkami, niejedzeniem kolacji albo jedzeniem jej na więcej niż 2-2,5 godz. przed snem itp.
Możliwe też, że nie możesz schudnąć, bo źle ułożyłas dietę i treningi. Sprawdź tę temperaturę, to będzie przynajmniej wiadomo, od czego zacząć.
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-11, 18:25   #3
słoneczko8
Przyczajenie

Dot.: Czy "zapsuty" metabolizm może jeszcze wrócic do normy ?

Napewno strawdze i zobacze jak jest z ta temperetura
Dziekuje z pomoc
słoneczko8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości