|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
"zdrowe" spaghetti
dzis mam zamiar przygotowac na wieczor spaghetti ,a ze jestem na diecie ciezka sprawa
kupie makaron fit pelnoziarnisty ,ciekawa jestem jego smaku ,ale pozostaje pytanie ,co z sosem . znacie moze jakies malokaloryczne ,zdrowe gotowe sosy ? bardzo prosze o rade .z gory dziekuje
|
|
|
#2 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: "zdrowe" spaghetti
Cytat:
. Najlepiej przygotować sos samemu, wiesz co do niego wkładasz (np. ile tłuszczu), nie ma konserwantów itd.A oto jak ja przygotowuję prosty sos pomidorowy. Proporcje dowolne. Potrzebujesz trochę oliwy (najlepiej nie tej z pierwszego tłoczenia, bo na niej się nie smaży) lub oleju, ząbek, dwa czosnku i pomidory z puszki (najwygodniej krojone) lub też i zwykły przecier (ten rozrabiasz z wodą). Rozgrzewasz trochę oleju na paltelni, wrzucasz ząbki czosnku (mogą być pokrojone) i podsmażasz, ale niezbyt długo, bo nawet lekko zbrązowiały czosnek gorzknieje i zmienia smak potrawy. Dodajesz do tego pomidory, bazylię (może być suszona) lub oregano jeśli lubisz. Podduszasz, by woda odparowała i ... gotowe. Mało kaloryczne, proste i do tego zdrowe. Smacznego.Aha, ja sosu nie solę. Mi wystarcza sól z ugotowanego makaronu, którego po odcedzeniu nie płuczę. Możesz posolić jeśli wolisz.
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Możesz na tej oliwie zeszklić jeszcze cebulkę, dodać trochę warzyw np. paprykę, cukinię, seler naciowy [jak lubisz] i dopiero zalać pomidorami, dodać świeże zioła.
Możesz też dodać do makaronu podsmażonego na odrobinie oliwy wędzonego łososia z czosnkiem i sokiem z cytryny. Albo jeszcze podduszony na oliwie szpinak z czosnkim i solą i pieprzem [mozna dodać łyzkę słodkiej śmietanki 12%]. Aha, do zrobienia sosu na 4 osoby wystarczy spokojnie łyżka oliwy. Makaronu na 4 osoby liczymy 250g surowego, najlepiej z durum. Przy takich załozeniach to co Ci podałam ma ~300 kcal w porcji. |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje wam za rady
zobaczymy co mi wyjdzie wieczorem bede sie starala oby tylko sie nie skonczylo na kupieniu gotowca ;]
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
ja uważam że taki obiad jest zdrowy, wkońcu warzywa to samo zdrowie, pod warunkiem że rezygnujemy ze śmietany, serów, tłustego mięsa.
I dużej ilości tłuszczu. A makaron sam w sobie nie tuczy, dopiero sosy sprawiają że staje się bombą kaloryczną.
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
A makaron z mąki pełnoziarnistej jest przepyszny.
Już od dawna się nim zajadam (chociaż nie Fit akurat )
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:21.

kupie makaron fit pelnoziarnisty ,ciekawa jestem jego smaku ,ale pozostaje pytanie ,co z sosem . znacie moze jakies malokaloryczne ,zdrowe gotowe sosy ? bardzo prosze o rade .z gory dziekuje

. Najlepiej przygotować sos samemu, wiesz co do niego wkładasz (np. ile tłuszczu), nie ma konserwantów itd.
MIŁEGO DNIA