|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 6 213
|
Zdrowe i pyszne chipsy jabłkowe
Kobitki szczerze polecam! Mama przywiozła mi z działki całą reklamówę takich żółtych jabłek. Jako że co do tych owoców jestem wybredna, spróbowałam, a one takie lekko słodkawe i mało soczyste, poobijane...
stwierdziłam że do surówki mogę je używać ale do jedzenia same się nie nadają. Ale przecież zanim zjem je w surówkach to połowa zgnije. No to po przeczytaniu wielu artykułów na temat suszenia owoców, nieco sceptycznie nastawiona postanowiłam zrobić chipsy jabłkowe. I o dziwo wyszły przepyszne!!! I bez żadnych udziwnień typu moczenie w wodzie z cytryną! Oto przepis:Jabłka (niekoniecznie pierwszej jakości - ja wybrałam najbardziej poobijane w dość cienkie plasterki. Tak do pól centymetra. Rozgrzewamy piec (ja mam gazowy i ustawiłam między "1" a "2" co CHYBA odpowiada150 stopniom...) Blache wykładamy papierem do pieczenia na której układamy dachówkowo plasterki jabłek, wsuwamy na niską (ale nie najniższą) półkę i przy uchylonych drzwiczkach piekarnika suszymy jakies 30-50 min. Potem przekładamy jabłka na drugą stronę i dalej. Zaglądamy co jakiś czas przewracając plasterki i jeśli mamy taki nierównomierie grzejący piec, to te z końca zamieniamy miejscami z tymi z brzegu) aż zrobią się suche. Mnie zajęło to ok 2 godzin, po czym wyłączyłam piec i zamknęłam pozwalając wystygnąć jabłkom w środku. Wyszły słodsze niz surowe i super chrupiące! A do tego niskokaloryczne! |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 388
|
Dot.: Zdrowe i pyszne chipsy jabłkowe
Moaj babcia suszy jabłka na lnianych ściereczkach, na kaloryferach
![]() Wychodzą pyszne! Ja lubię takie nieco grubsze plastry, żeby w środku były jeszcze miękkie, a na zewątrz ususzone ![]() Ale dlaczego chipsy? Chipsy się smaży w oleju. To są po prostu suszone jabłka
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 6 213
|
Dot.: Zdrowe i pyszne chipsy jabłkowe
bo są takie chrupiące jak chipsy
moja babcia też tak zawsze suszyła ale ja właśnie nie chciałam żeby były miękkie! ale każdy ma swoje upodobania
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 388
|
Dot.: Zdrowe i pyszne chipsy jabłkowe
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:22.



stwierdziłam że do surówki mogę je używać ale do jedzenia same się nie nadają. Ale przecież zanim zjem je w surówkach to połowa zgnije. No to po przeczytaniu wielu artykułów na temat suszenia owoców, nieco sceptycznie nastawiona postanowiłam zrobić chipsy jabłkowe. I o dziwo wyszły przepyszne!!! I bez żadnych udziwnień typu moczenie w wodzie z cytryną! Oto przepis:
w dość cienkie plasterki. Tak do pól centymetra. Rozgrzewamy piec (ja mam gazowy i ustawiłam między "1" a "2" co CHYBA odpowiada150 stopniom...) Blache wykładamy papierem do pieczenia na której układamy dachówkowo plasterki jabłek, wsuwamy na niską (ale nie najniższą) półkę i przy uchylonych drzwiczkach piekarnika suszymy jakies 30-50 min. Potem przekładamy jabłka na drugą stronę i dalej. Zaglądamy co jakiś czas przewracając plasterki i jeśli mamy taki nierównomierie grzejący piec, to te z końca zamieniamy miejscami z tymi z brzegu) aż zrobią się suche. Mnie zajęło to ok 2 godzin, po czym wyłączyłam piec i zamknęłam pozwalając wystygnąć jabłkom w środku. Wyszły słodsze niz surowe i super chrupiące! A do tego niskokaloryczne! 



