|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 493
|
1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
natknelam sie na przepisy ciasta marchewkowego do ktorego nalezy dodac 1\2 szklanki oleju? czy to nie pomylka!?dlaczego akurat olej no i jaki-rzepakowy, slonecznikowy? czy ciasto nie bedzie tluste? jestem poczatkujaca, wiec prosze o wytlumaczenie mi tego. dziekuje,pozdrawiam wszystkie wizazanki!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
Szkoda, że nie podałaś całego przepisu (czy oprócz tego, jest inny tłuszcz?).
W każdym razie ciasta z olejem to nie rzadkość ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
![]()
Keythh, ciasto przygotowane na bazie oleju jest znacznie lżejsze i mniej tłuste (a co za tym idzie mniej kaloryczne) niż to z masłem
![]() Nie w każdym przypadku można jednak zastosować ten wariant, w cieście marchwiowym owszem, bo utarta marchew zapewnia wilgoć i zabezpiecza ciasto przed wyszuszeniem. Na pewno nie bedzie tłuste ![]() Cytat:
![]()
__________________
Kiedy płaski kamyk jest cenniejszy dla dziecka niż najpiękniejsza zabawka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 3 007
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
Piekłam takie z olejem i wyszło takie: na górze skórka, pośrodku zakalec, na dole też skórka
![]() ![]()
__________________
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 37
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
witam, ja tez się trochę dziwiłam, ale ciasto marchewkowe z olejem wychodzi mi świetnie. w moim przepisie jest nawet szklanka oleju na dwie szkl mąki, ale nie ma już żadnego innego tłuszczu. więc ja mogę potwierdzić, że olej jest ok. ja dawałam zwykły, kujawski.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 493
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
drogie wizazanki,oto moj marchewkowy przepis, chyba nawet wziety z wizazu, juz dokladnie nie wiem tyle sie tych przepisow naczytalam...
1 i 1\4 szklanki oleju, 4 jaja, 2 szklanki utartej marchwi,2 szklanki maki, 2 szklanki cukru, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 2 lyzeczki cynamonu,szczypta soli bardzo prosze o napisanie, czy ktorejs z was udal sie ten przepis? prosze tez o ewentualna korekte tego przepisu tak by i mnie sie udalo zrobic to smakowite ciasto,dodam ze mam 2 lewe rece do pieczenia a baaardzo mi zalezy ,dziekuje i pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
Czyli nie 1/2 a 1 i 1/4 szkl. oleju.
![]() Ja ciasta marchewkowego jeszcze nie piekłam, więc sprawdzonym przepisem służyć nie mogę. Może spróbuj ten z linka Anett: 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka soli, 4 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki, szklanka posiekanych orzeczów włoskich, 1/2 szklanki oleju, 4 jajka; trochę masła i tartej bułki do wysmarowania blaszki. Sposób przygotowania: Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy do miski, żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do mąki, a białka wraz z cukrem ubijamy na pianę. Dodajemy do miski resztę składników, dobrze mieszamy. Na koniec wlewamy pianę, wszystko należy delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę do ciasta smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wkładamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. godziny (aż wierzch ciasta lekko zbrązowieje). Opis ogólny: Podane proporcje wystarczają na blaszkę o wymiarach: 17cm na 30cm. Proponuję zajadać z bitą śmietaną, mniam! Trzeba na nią poczekać, być może Anett już piekła to ciasto ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 36
|
Ja zawsze piekę z użyciem oleju Kujawskiego (oczywiście gdy jest przepis na ciasto z olejem) i zawsze mi się takie ciasto udaje. Żadnych zakalców.
Chciałabym jedynie dodać, że tego typu ciasta z proszkiem do pieczenia wkładam zawsze do nagrzanego piekarnika i piekę w 170-180 st. Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2006-09-27 o 09:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 493
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
ten przepis ktory podalam zawiera akurat 1 i 1\4 szklanki oleju, ale na wizazu natknelam sie na przepisa ktory wymagal 1\2 szklanki oleju. mam metlik w glowie, czy ciasto nie bedzie za tluste? chodzilo mi raczej o "fenomen" dodawania oleju w ogole do ciast,pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
![]()
Keythh, stosowanie oleju w ciastach, to naprawdę sprawdzony sposób
![]() ![]() Co do przepisu, ten zamieszczony w linku jest dobry, ten który Podałaś Ty, także ![]() 1/2 szklanki oleju i 4 szklanki marchwi i drugi prepis 1, 1/4 szkl. oleju i 2 szkl marchwi, chodzi poprostu o uzyskanie odpowiedniej wilgotności ciasta ![]() Oba przepisy można śmiało wypróbować, wedle uznania ![]()
__________________
Kiedy płaski kamyk jest cenniejszy dla dziecka niż najpiękniejsza zabawka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: za górami za lasami za dolinami... :)
Wiadomości: 4 641
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
Każdy przepis jest inny, do mojego ciasta marchewkowego potrzeba jest 1 szklanki oleju, a oto przepis :
" PLACEK MARCHEWKOWY" 4 Jajka z 1 szklanką cukru długo ubijac , dodawać 3 szklanki mąki z jedna łyzka proszku do pieczenia i łyzka sody,1 łyżka cynamonu 2 szklanki marchwi ztartej na drobnej tarce , 1 szklanka oleju ( można dać bakalie), można tez przełożyć kremem lub dżemem i polac polewą. Dla mnie najlepszy jest zwykly, na sucho posypany lekko cukrem pudrem
__________________
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 36
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
Co to znaczy "długo ubijać"? Po czym poznaje się, że już jest dostatecznie długo ubijane?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: za górami za lasami za dolinami... :)
Wiadomości: 4 641
|
![]()
" ubić do puszystości "
![]() ![]()
__________________
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
Keythh, wyszło w końcu to ciasto?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 493
|
jeszcze ciasta marchewkowego nie robilam, bo na ten weekend mialam tort urodzinowy.ale jak upieke to napewno sie refleksjami smakowymi podziele,pozdrawiam
no i zrobilam w koncu oslawiony placek marchewkowy! przepis zaczerpnelam oczywiscie z wizazu od anett.zrobilam tylko z polowy podanej ilosci skladnikow i nie dodalam ani cynamonu ani orzechow.jest pyszny, wysmienity,rewelacja,no i co najwazniejsze wyszedl! polecam bo to istna pychota! Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2006-09-27 o 09:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
To gratulacje
![]() Nie taki olej straszny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 382
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
Robiłam dzisiaj ciasto, do którego dodałam całą szklankę oleju i nie jest za tłuste
![]()
__________________
Natalie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
Oczywiscie że sa przepisy gdzie zamiast margaryny czy masła dodaje sie oleju
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 493
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: dom
Wiadomości: 317
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
Pieklam kilka razy takie ciasto marchewkowe...z olejem slonecznikowym.Bylo przepyszne!!!!Takie troche z piernikowym posmakiem....Mniam mniam....
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
Babka olejowa
4 jajka mniej niz szklanka cukru szklanka mąki wroclawskiej pełna łyzeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju cukier waniliowy olejek migdalowy jaja zmiksowac z cukrem,wsypać make wymieszana z proszkiem,dodac cukier waniliowy,olej i olejek migdalowy-dobrze utrzeć .Piec w tortownicy ok 40 min w temp ok 200st. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
ADATKA
Upiekłam taki placek z dzieciakami bo nie mieliśmy co robić w sobote i spoko jest a marchew przetarłem w maszynce do mielenia mięsa - hehe leniwy taki jestem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 224
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
Naprawdę to ciasto takie dobre jest? Bo znalazłam przepis Pascala i nabrałam ogromnej ochoty na to ciasto - już kilka razy chciałam je upiec, ale zawsze troche mnie przerażało połączenie ciasto-marchewka
![]() A to przepis Pascala: 1 szklanka cukru 100g lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady 4 jajka 2 szklanki mąki ryżowej(lub ziemniaczanej) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 80g płatków migdałowych lub pestek słonecznika lub dyni 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80g suszonych śliwek 8 średnich marchewek (ok.400g tartej marchewki) Na ok.6-8 osób. Czas przygotowania:10min Czas pieczenia:35min Jak to zrobić? 1.Zetrzyj marchewki do dużej miski na tarce o jak najmniejszych oczkach. 2.W osobnej miseczce roztrzep jajka tak, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. 3.Do marchewki dodaj jajka, cukier, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszaj. 4.Wlej olej i znów wymieszaj. 5.Pokrój bakalie w cienkie paseczki i dodaj do ciasta. 6.Czekoladę przed wyjęciem z papierka uderz mocno o blat, żeby ją pokruszyć i również wrzuć do miski. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. 7.Wysmaruj tortownicę olejem. Przełóż ciasto, wygładź powierzchnię. 8.Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180st. C na 35min. Ciasto będzie gotowe gdy nie będzie się przylepiać do wbitej wykałaczki 9.Podawaj z zimną śmietaną 36% i brązowym cukrem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 24
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
Czy któraś z Was robiła to ciasto według Pascala? Zastanawiam się jak wyjdzie z mąką ziemniaczaną lub ryżową...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomości: 8
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
Ja robię zawsze z tego przepisu: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5544, wychodzi pyszne mięciutkie ciasto, a na wierzch robię polewę z białej czekolady i serka śmietankowego, po prostu pycha!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2012-09
Wiadomości: 9
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
To nie jest pomyłka, a olej obojętnie jaki. Ja daję kujawski z pierwszego? tłoczenia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 1 923
|
Dot.: 1\2 szklanki oleju do ciasta??!!
Cytat:
![]() Cytat:
A w ogóle to sądzę, że to ciasto sprzed 6 lat to już chyba dawno zostało upieczone i zjedzone. Edytowane przez nosferatku Czas edycji: 2012-09-19 o 08:57 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.