AGILITY Tor przeszkód dla psa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-05-04, 09:35   #1
Sonata_ona
Rozeznanie

Arrow

agility

Witam czy któraś z Was ma psy szkolone w agility? ale chodzi mi o takie prawdziwe zawody itp ja niestety mojego nei moge szkolic no moze male przeszkodki itp (jamnik) ale czy ktos z was jezdzi i uczyc skakac przez przeszkody?
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...''

''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
Sonata_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-04, 10:07   #2
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: agility

Ja też mam jamnika i mój raczej torów przeszkód nie pokonuje, chyba że do miski z jedzeniem
Ale uwielbiam agallity i sama chętnie zapiszę swojego następnego pieska. Psiaki mają tyle radochy, że aż miło patrzeć.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-04, 10:09   #3
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Taverney
i mój raczej torów przeszkód nie pokonuje, chyba że do miski z jedzeniem

Moja najstarsza to samo
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-04, 10:53   #4
Sonata_ona
Rozeznanie

no wlasnie ah te jamniki moj to uwielbia jak jestemy na dzialce, pomimo rozmiarow to pies mysliwski i jak idziemy na spacer to eni odrywa nosa od ziemi jak poleci gdzies w krzaki i od razu wylatuje jakas kuropatwa czy cos takiego a takei agility to mi sie zawsze podobaly bo tyle psow dookola a pies biegnei tam gdzie pani chce ah i se podskakuje a ja lubei jak cos podskakuje -konie tez
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...''

Stary 2006-05-05, 08:55   #5
Taverney
Zakorzenienie

no to może się skrzykniemy: my z jamnikami, Aferka ze swoimi basetami i wymyślimy niskopodłogowe agality w końcu niskie pieski to też pieski i też by pewnie chciały się pobawić
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-05, 08:58   #6
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Taverney
no to może się skrzykniemy: my z jamnikami, Aferka ze swoimi basetami i wymyślimy niskopodłogowe agality w końcu niskie pieski to też pieski i też by pewnie chciały się pobawić
A wiesz, że ja juz kiedyś o tym myślałam, zwłaszcza, że nasza najmłodsza sucz jest tak postrzelona i żywiołowa, że ona naprawdę by sie świetnie przy tym bawiła.
Stary 2006-05-05, 09:18   #7
Sonata_ona
Rozeznanie

niestety raczej eni dolacze do klubu bo moj raczej parkurow nei lubi woli wolna przestrzen i polatac po lesie

Stary 2006-09-03, 21:24   #8
carolinascotties
Zakorzenienie

Question AGILITY Tor przeszkód dla psa - gdzie moge kupić

Witam
w związku z tym, ze sama szkole swoje Szkotniki i widze , że maja ogromny potencjał - chciałam zapytać, czy znacie sklepy internetowe albo sklepy w woj.zachodniopomorskim, w ktorym mozna kupić "tory przeszkód" dla czworonogów? chodzi mi o tunel i inne bajerki
zastanawiałam się, czy nie dostanę tych rzeczy w sportowych sklepach...
Jeśli macie doświadczenie w tym temacie- proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-03, 21:29   #9
karateczka000
Zakorzenienie

Dot.: AGILITY Tor przeszkód dla psa - gdzie moge kupić

a czy nie lepiej wykonac taki tor samemu i to dużo mniejszym kosztem?

karateczka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-03, 21:59   #10
carolinascotties
Zakorzenienie

masz rację tylko jednego się boję, ze jak sama obszyję materiałem kawałek zakręconego drutu np. na tunel -szaleństwa moich dzieciaków doprowadzą do katastrofy- wiesz, drut, oczy...
Może dałoby się taki tunelik zrobić z czegoś innego niż metal...hmmm chyba wybiorę się na forum robótek ręcznych-poprosze o przeszkolenie...
Przyznam szczerze, ze niektóre manualne wyzwania napawają mnie strachem...

Stary 2006-09-04, 15:20   #11
karateczka000
Zakorzenienie

, ja jednak, jakby było mi takie cos potrzebne z checią bym sama porobiła

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-04, 18:28   #12
carolinascotties
Zakorzenienie

karateczko000-dzięki Twoim słowom pogłówkowałam troszkę i zajrzałam do garażu - jest tam mnóstwo wszelkiego rodzaju dech, plastików, metalowych części, drutów itd.
Na pewno się pochwalę, jak coś zbuduję

Stary 2006-09-05, 18:39   #13
karateczka000
Zakorzenienie

no pewnie i bedzie o wiele wiekrza satysfakcja jak zobaczysz skaczace wśród Twojego własnego "dzieła" psiaki.

Stary 2006-09-05, 18:51   #14
karateczka000
Zakorzenienie

no a możesz do tego wykorzystac kompletnie wszystko,: opony, deski, drabiny itp, itd, jakies druty, płachty, płótna no i nie bede dalej tego przeciez wymieniac
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg decha.jpg (2,9 KB, 208 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg koło.jpg (3,4 KB, 198 załadowań)

Stary 2006-09-05, 20:05   #15
carolinascotties
Zakorzenienie

Witam ,
dziś trenowałam ze Szkotnikami przejście przez hula hop -ale miały frajdę - jestem teraz w trakcie pisania pracy licencjackiej- mam 3 tygodnie
Mój tor zacznę robić po obronie
Pozdrawiam

Stary 2006-09-07, 01:51   #16
carolinascotties
Zakorzenienie

Dziś była pierwsza lekcja - zamontowałam dwie dechy ( pozostałości po ratanowej szafie) na kwadratowym, drewnianym klocku - niezbyt wysoko, żeby sie dzieciaki nie wystraszyły -
ale miały frajdę - biegałam z nimi koło tej przeszkody jak głupia i krzyczałam komendę :"przeszkoda" - dostawały swoje ulubione smakołyki - po zakończonej lekcji same tam się pchały - ze swoimi zdobyczami w mordkach - patyki, piłki, pluszaki to wszystko razem siedziało z moimi Kochanymi Dziewczynkami na szczycie przeszkody
Ich Mama Klucha też dała się skusić na kilka rund przez przeszkodę -a ich Babcia-Koka nawet nie chciała spojrzeć na to miejsce kaźni

Stary 2006-09-09, 20:06   #17
yassue
Raczkowanie

toru raczej w polsce nie kupisz. niektore kluby produkuja sobie same przeszkody a 'nadwyzki' sprzedaja. sa to jednak dosc duze koszta i zdecydowanie taniej wyjdzie cie zrobienie samej. tunel mozna kupic taki dzieciecy w ikei, byl tez dodawany do ktorejs z karm (rc?)

edit: w szczecinie mozesz pocwiczyc w klubie HOP
http://hop-szczecin.prv.pl/
yassue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-09, 23:07   #18
carolinascotties
Zakorzenienie

Yassue-dziękuję za link
pisałam do Royala-niestety dodają te tunele do karm dla dzieciaków dużych ras
Co do Ikea- myślę, że przy najbliższej okazji prysnę do Berlina po te dziecięce tunele

Stary 2006-09-12, 20:59   #19
yassue
Raczkowanie

wyciagam stary temat, a co mi tam

od 2 lat trenuje agility w warszawskim klubie FORT ze swoja 2,5 letnia dalmatynka bywa ciezko, nie jest to rasa stworzona do pracy, aczkolwiek sunia jest nadzwyczaj zwinna i szybka, co jakby nie patrzec jest mocna karta w agility mamy swoje male prywatne sukcesy i pare porazek, ale moge wam powiedziec ze przez te 2 lata agility i praca z psem ogolnie (ostatnio rowniez flyball) staly sie moja pasja.. takze naprawde goraco polecam ;]

co do dyskusji jaka tu miala miejsce: jamniki rowniez moga biegac wysokosc kazdej skakanej przeszkody jest dopasowana do klasy wzrostu psa (large, medium, small), smoliki skacza chyba ok. 30 cm. w polskim agility mamy chyba z 5 jamniorkow
yassue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-13, 06:45   #20
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez yassue Pokaż wiadomość
w polskim agility mamy chyba z 5 jamniorkow
Z tego co wiem to nawet bassetka ostatnio trenuje, nawet ma być gwiazdą na pikniku "Z psem za pan brat" w Warszawie 17.09.
Stary 2009-07-20, 21:10   #21
Freyak
Przyczajenie

GG do Freyak

Powiem szczerze że można kupić gotowe stacjonatki, słupki do slalomu, tunele itd na zooplus.pl i innych stornach.. wystarczy poszukać. Jednak to są duże pieniądze. Preferuje zrobić samemu przeszkody. Raz że daje to dużo frajdy, do dwa są mniejsze koszta. Ja robiłam przeszkody z rurek PCV wyglądają ślicznie i są idealne do ćwiczeń.
Freyak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 21:29   #22
Freyak
Przyczajenie

GG do Freyak
Agility

Więc co myślicie o tym psim sporcie ? Ja uważam iż jest to wspaniały sport. Pies może dobrze się wyszaleć i wymęczyć. A jak wiadomo szczęśliwy pies to zmęczony pies Sama trenuje ze swoim pupilem agility. Jak na razie amatorsko, ale psiakowi się to podoba. Nie kupowałam specjalnie stacjonatek, koła, slalomu czy innych przeszkód. Sama je zrobiłam. To wcale nic trudnego i zaoszczędziłam kupe kasy :P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif agility1.gif (127,0 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dog-agility1.jpg (15,4 KB, 4 załadowań)
Freyak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 17:58   #23
winogronek
Wtajemniczenie

Dot.: Agility

Cześć!
My też ćwiczymy agility amatorsko na swoich stacjonatach, mam nadzieje ze za niedługo będę mogla trenować na profesjonalnym torze
winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 12:45   #24
mrowa23
Przyczajenie

zdjecia naszego recznie robionego toru sa u mnei w zakladce sport na stronie ( www.zkorczowki.xt.pl) jak widac frajda dla psow niesamowita jakby ktos potrzebowal informacji co i jakrobilism sluze rada.
mrowa23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-05, 17:42   #25
Viris
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Freyak Pokaż wiadomość
Powiem szczerze że można kupić gotowe stacjonatki, słupki do slalomu, tunele itd na zooplus.pl i innych stornach.. wystarczy poszukać. Jednak to są duże pieniądze. Preferuje zrobić samemu przeszkody. Raz że daje to dużo frajdy, do dwa są mniejsze koszta. Ja robiłam przeszkody z rurek PCV wyglądają ślicznie i są idealne do ćwiczeń.
Teraz można kupić, w 2006 gdy był zakładany ten wątek nie szło po prostu.

Ja z Klarą ćwiczyłam w klubie we Włocławku na profesjonalnym torze, jednak musiałyśmy się przeprowadzić i teraz zaczynam sama zbierać nasz tor Mamy już slalom zrobiony i przetestowany, tunel kupiony czekamy aż listonosz przyniesie. W tygodniu będę robić hopki. Na razie tyle tego będzie bo się fundusze kończą

Filmik z naszego slalomu, po prawie 2 letniej przerwie w treningach.

http://www.youtube.com/watch?v=maxjjDtcLgs

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S

Edytowane przez Viris
Czas edycji: 2009-09-05 o 17:43
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-31, 21:45   #26
Veredise
Zakorzenienie

Odkopuję
Zastanawiam się nad tym, czy by nie spróbować z moją sunią pobawić się w agility. To owczarek szkocki, więc się jak najbardziej nadaje, z tego co czytałam. Sama toru nie zrobię, nawet takiego amatorskiego, bo nie mam gdzie - mieszkam w bloku, nie mam ogródka tylko dla nas. Myślałam więc, żeby zapisać się na kurs i tu pojawiają się dwa pytania do Was, bardziej doświadczonych w temacie:
- gdzie najlepiej w Krakowie? grzebałam trochę w internecie, ale informacje na stronach dosyć skąpe...
- teraz, na zimę to chyba bez sensu, lepiej by było na wiosnę, prawda? chyba, że w jakiś halach się w zimie treningi odbywają?
- sunia za kilka dni będzie mieć 5 miesięcy, dopiero w przyszłym tygodniu dostanie pierwszą szczepionkę na wściekliznę - chyba jest jeszcze na to za mała, prawda? na wiosnę będzie mieć jakieś 9 miesięcy (w marcu), wtedy byłby odpowiedni wiek? czy może dopiero np. po skończeniu roku? mówi się, że skakanie obciąża stawy, co jest niedobre dla szczeniaków, ale w domu skacze, na polu na spacerze skacze, nie da się jej tego zakazać... a treningi i tak nie byłyby jakieś strasznie intensywne, nie z myślą o zawodach, ale po to, żeby się pies wyszalał i był szczęśliwszy

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 09:27   #27
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Odkopuję
Zastanawiam się nad tym, czy by nie spróbować z moją sunią pobawić się w agility. To owczarek szkocki, więc się jak najbardziej nadaje, z tego co czytałam. Sama toru nie zrobię, nawet takiego amatorskiego, bo nie mam gdzie - mieszkam w bloku, nie mam ogródka tylko dla nas. Myślałam więc, żeby zapisać się na kurs i tu pojawiają się dwa pytania do Was, bardziej doświadczonych w temacie:
- gdzie najlepiej w Krakowie? grzebałam trochę w internecie, ale informacje na stronach dosyć skąpe...
- teraz, na zimę to chyba bez sensu, lepiej by było na wiosnę, prawda? chyba, że w jakiś halach się w zimie treningi odbywają?
- sunia za kilka dni będzie mieć 5 miesięcy, dopiero w przyszłym tygodniu dostanie pierwszą szczepionkę na wściekliznę - chyba jest jeszcze na to za mała, prawda? na wiosnę będzie mieć jakieś 9 miesięcy (w marcu), wtedy byłby odpowiedni wiek? czy może dopiero np. po skończeniu roku? mówi się, że skakanie obciąża stawy, co jest niedobre dla szczeniaków, ale w domu skacze, na polu na spacerze skacze, nie da się jej tego zakazać... a treningi i tak nie byłyby jakieś strasznie intensywne, nie z myślą o zawodach, ale po to, żeby się pies wyszalał i był szczęśliwszy
W agility możesz bawić się nawet sama , z przeszkód które nie nadwerężają stawów polecam slalom ,można samemu powbijać pare kijków w ziemie i ćwiczyć to samo tyczy się tunelu .
Sprawdzałaś na dogomanii w dziale agility jakie są szkoły w Krakowie?

Stary 2010-11-02, 14:14   #28
Veredise
Zakorzenienie

Tak, wiem że mogę bawić się sama, tylko nie mam gdzie Mogę co prawda w parku lub nad rzeką stworzyć własny tor przeszkód, ale nie mam kontroli nad tym co się z nim stanie (nie tak jak np. we własnym ogródku), więc dzieciaki czy inne psy mogą go roznieść w pył. A nawet samo wbijanie patyków od nowa za każdym razem to kłopot, bo trzeba je najpierw znaleźć (odpowiednie długie i proste), więc raczej odpada. Znalazłam dwie fajne szkoły w Krakowie: Hittdog i Agility Klub - napisałam do tego drugiego maila i dostałam wyczerpującą odpowiedź. Koszt to 50 zł za miesiąc, mogę za to ćwiczyć dwa razy w tygodniu albo raz, jak mi się podoba - w piątki i w soboty. Piesek może być w takim wieku jak mój, nawet młodszy (od 2 miesiąca już biorą), musi być tylko zdrowy i zaszczepiony. Na początek oczywiście ćwiczenia nie są bardzo wymagające, dla szczeniaczków poprzeczki często leżą na ziemi, żeby piesek tylko je przekroczył, a jeszcze nie skakał i wszystko to raczej opiera się na zapoznaniu z tym sportem i nauką posłuszeństwa niż z wyczynowym agility. Na to przychodzi czas dopiero później. Pierwsza lekcja jest poglądowa, za darmo. Boję się tylko, że moja Kama, jako totalny tchórz (płochliwość i wrażliwość jest niestety wpisana w geny tej rasy, tj. szkockich collie), nie będzie chciała nawet spróbować, ale może jak zobaczy, że inne psy się dobrze bawią, to będzie chciała dołączyć

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 14:25   #29
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Tak, wiem że mogę bawić się sama, tylko nie mam gdzie Mogę co prawda w parku lub nad rzeką stworzyć własny tor przeszkód, ale nie mam kontroli nad tym co się z nim stanie (nie tak jak np. we własnym ogródku), więc dzieciaki czy inne psy mogą go roznieść w pył. A nawet samo wbijanie patyków od nowa za każdym razem to kłopot, bo trzeba je najpierw znaleźć (odpowiednie długie i proste), więc raczej odpada. Znalazłam dwie fajne szkoły w Krakowie: Hittdog i Agility Klub - napisałam do tego drugiego maila i dostałam wyczerpującą odpowiedź. Koszt to 50 zł za miesiąc, mogę za to ćwiczyć dwa razy w tygodniu albo raz, jak mi się podoba - w piątki i w soboty. Piesek może być w takim wieku jak mój, nawet młodszy (od 2 miesiąca już biorą), musi być tylko zdrowy i zaszczepiony. Na początek oczywiście ćwiczenia nie są bardzo wymagające, dla szczeniaczków poprzeczki często leżą na ziemi, żeby piesek tylko je przekroczył, a jeszcze nie skakał i wszystko to raczej opiera się na zapoznaniu z tym sportem i nauką posłuszeństwa niż z wyczynowym agility. Na to przychodzi czas dopiero później. Pierwsza lekcja jest poglądowa, za darmo. Boję się tylko, że moja Kama, jako totalny tchórz (płochliwość i wrażliwość jest niestety wpisana w geny tej rasy, tj. szkockich collie), nie będzie chciała nawet spróbować, ale może jak zobaczy, że inne psy się dobrze bawią, to będzie chciała dołączyć
Nie wiem jakie ma podejście ta szkoła ale w większości chcą aby pies albo miał opanowane podstawowe komendy albo jeśli jest młody zapraszają na swój kurs PT i jednocześnie pozwalają na szkolenie agility w swojej szkole.
Najlepiej nauczyć ją skupienia na sobie, bo np jeśli ktoś będzie sobie ćwiczył slalom z boku, będzie ją to rozpraszało.

Stary 2011-02-18, 18:54   #30
wenabc
Przyczajenie

Smile Dot.: AGILITY Tor przeszkód dla psa - gdzie moge kupić

Cytat:
Napisane przez Freyak Pokaż wiadomość
Zgadzam sie z twoja wypowiedzią sama zrobiłam hopki tyczki do slalomu i inne, trenowałam z moją weną border collie i przybadł jej ten tor do gustu

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
Witam
w związku z tym, ze sama szkole swoje Szkotniki i widze , że maja ogromny potencjał - chciałam zapytać, czy znacie sklepy internetowe albo sklepy w woj.zachodniopomorskim, w ktorym mozna kupić "tory przeszkód" dla czworonogów? chodzi mi o tunel i inne bajerki
zastanawiałam się, czy nie dostanę tych rzeczy w sportowych sklepach...
Jeśli macie doświadczenie w tym temacie- proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie

Pani jest z woj.zachodniopomorskiego? Bo ja akurat jestem i sama właśnie zbudowałam tor jest jakby powiedzieć w miarę dobry
wenabc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości