|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
czy ten puder mi szkodzi?
Ostatnio kupiłam sobie puder hypoalergiczny naturalny mam cerę naczynkową z trądzikiem młodzieńczym. jednak po używaniu tego pudru wyszło mi kilka nowych krostek czy mogą one być spowodowane tym pudrem? tu wypisze jego składniki :
Talc, Zinc Stearate, Isocetol Stearoyl, Stearate, Calendula Officinalis Flower Extract, Phenoxyethanol, Methyl, Propyl Paraben Fragrance prosze o poradę z góry dziękuje
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: czy ten puder mi szkodzi?
hmm nie widzę tu nic, co mogłoby np. zapychać pory... a od jak dawna go stosujesz i jak często pierzesz puszek/pędzel do pudru?
|
|
#3 |
|
Żandarm na emeryturze
|
Ja niestety widzę: "Isocetyl Stearoyl Stearate" (bo przypuszczam, że tak właśnie masz napisane na liście składników, Ewelinko
). Stearyniany izocetylu, to zagęstniki i emolienty - dość rzadko powodują wypryszczanie, czy podrażnienia, ale u podatnych mogą je powodować, bo to indywidualna reakcja. Mnie np. zapychają zawsze i to w tempie ekspresowym.
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
używam go 1 raz dziennie przed wyjściem do szkoły :P nie jestem zbyt podatna więc dowiedziałam się wszystkiego czego chciałam dziękuje
myślę że temat do zamknięcia.
|
|
#5 |
|
Żandarm na emeryturze
|
1 raz dziennie zupełnie wystarczy do zapryszczenia u podatnych na zapychanie przez izocetyle (bo oczywiście podatność na zapychanie przez ten konkretny składnik miałam na myśli pisząc poprzedni post, a nie podatność na zapychanie w ogóle).
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Mówię 'wewnętrzne fuj' i 'a be' izocetylom. Mnie w ten sposób prawdopodobnie zapchał puder Bell brązujący i mam pamiątki w postaci krostek na (gładkich dotychczas) policzkach i czole. Czy podatność na zapychanie izocetylami może łączyć się z takowym zjawiskiem w przypadku izopropyli?
Załączam skład: Vipera Art of Color, Collage Talc, Mica, Kaolin, Isopropyl Stearate, Zinc Stearate, Zea Mays, Lanolin Oil, Lauroyl Lysine, Methylparaben, Propylparaben, Parfum, barwniki ![]() Ciekawe czy mnie zapcha... Ale jest taki śliczny
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:59.

prosze o poradę z góry dziękuje

). Stearyniany izocetylu, to zagęstniki i emolienty - dość rzadko powodują wypryszczanie, czy podrażnienia, ale u podatnych mogą je powodować, bo to indywidualna reakcja. Mnie np. zapychają zawsze i to w tempie ekspresowym.