|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
" cudo z kremem" - problem z przepisem
znalazlam w jednej z kobiecych gazet przepis na ciasto ( tarta z kremem) zatytuowane " cudo z kremem" niestety nie do konca rozumiem przepis gdyz w skladnikach jest podany dzem ktorego pozniej nie ma napisane zeby go uzyc. Moze ktoras z Was zna to ciasto i mi pomoze
oto przepis ( na ciasto nie bede pissac bo chodzi mi o krem a ciasto to tak jak do tartej) Krem i dekoracja: szklanka mleka, opakowanie cukru waniliowego,3 zoltka,7 dag cukru pudru, , czubata lyzka maki ziemniacznej, 3 lyzki dzemu porzeczkowego,kisc ciemnych winogron. Mleko zagotowac z cukrem waniliowym. Odlozyc lyzkle cukru pudru a reszte ubic z zoltkami po czym wymieszac z maka. Mleko zdjac z ognia, caly czas ubijajac wlac do niego zoltka. Mieszajac podgrzeac na malym ogniuaz krem zacznie gestniec.Zdjac z ognia, ubijac jeszcze 3 minuty. Wylac krem na spod, na wierch ulozyc winogrona, opruszyc cukrem pudrem. oto wykonanie ale niestety nie ma mowy o dzemie porzeczkowym ktory jest podany jak skladnik kremu.
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: " cudo z kremem" - problem z przepisem
tak mysle ze na spod a na to ta mase
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
też tak myślę...a tak naprawdę do wielu przepisów podchodzę z ograniczonym zaufaniem...kiedyś próbowałam zrobić szarlotkę w/przepisu z Kasi (margaryny)...proporcje były takie, że kruche ciasto wyszło mi o konsystencji klusek kładzinych, dopiero jak dodałam szklankę mąki wyszło tak jak powinno
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
no niestety większosć przepisów w gazetach piszą chyba pijani ludzie
czytając je zawsze zastanawiam sie,czy przepis nie zostal wymyslony na prędce pod jakieś zdjęcie ![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
no i suma sumarum nie zrobilam tego ciasta bo po wyjeciu blaszi do tartej wydawalo mi sie ze jest ona za niska, a jaka wy macie wysokosc blaszki do tartej? swoja droga te przepisy z gazet to faktycznie czaem sa beznadziejne, takie niezrozumiale ze szok.
![]()
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
a jak okażą się zrozumiałe to są niedorzeczne
jakby pani siedziała przed kompem i wymyślała"zółtko,tak-tam na pewno musi byc zoltko" brr-wole przepisy z for takich jak to,dobre też są na czarnej oliwce i zebrane przepisy z forum"nocne Polakow rozmowy" z O2 na http://przepisy.tmseast.com/ same sprawdzone ![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
dzem na 100% na ciastp pod krem
pracowalam w cukierni wiec mozesz mi zaufac ![]() rowniez ciasta polewane np czekolada [torty,pierniki,ucierane,k rolewiec] najpierw smaryje sie cieniutko dzemem lub powidlem,jest to rodzaj izolacji przez ktora masa lub polewa nie wsiaka w ciasto tylko ladnie pozostaje na wiezchu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:35.