Białkowiec - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-09-20, 20:45   #1
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624

Białkowiec


czy macie jakis przepis na to ciasto, ktory podawałby precyzyjnie ilość bialek? Wszędzie jest szklanka, a szkl. szklance nie równa. Mam 4 białka i chcialam je jakoś wykorzystać, najlepiej do ciasta, bo mąż ma w pt. imieniny i pichcę mu cos tam do pracy.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-24, 07:16   #2
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
Dot.: Białkowiec

[1=1d36bece409c03b7a589597 7e3eaa07c69f6d3f6_6423717 1b1711;2752358]czy macie jakis przepis na to ciasto, ktory podawałby precyzyjnie ilość bialek? Wszędzie jest szklanka, a szkl. szklance nie równa. Mam 4 białka i chcialam je jakoś wykorzystać, najlepiej do ciasta, bo mąż ma w pt. imieniny i pichcę mu cos tam do pracy.[/quote]


Odpowiedź spóźniona, bo dopiero teraz natknęłam się na wątek, ale może pomysł będzie przydatny na przyszłość.
Z nadmiaru białek (a dokładniej - z 4 ), można przygotować torcik bezowy, przepis Nigelli:

Cytat:
TORT BEZOWY PAVLOVA WG NIGELLI
4 białka o temp. pokojowej
250 g cukru pudru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka białego octu
300 ml śmietanki kremówki
cukier puder do kremówki (ilość w zależności jak bardzo słodką lubimy. W przepisie nie jest podana ilość, więc trzeba na oko..)
jakieś owoce na wierzch
Rozgrzać piekarnik do 140 stopni. Narysowac na papierze do pieczenia okrąg wielkości spodu naszej tortownicy.
Ubic białka (ze szczypta soli) na sztywno, powoli dodawać cukier aż do jednolitej konsystencji. Dodać mąkę kukurydzianą i ocet (to sprawi, że beza będzie w środku bardziej ciągnąca). Wylać na wyrysowany okrąg. Wstawić do piekarnika. Chwilę podpiec na 140 stopniach i po kilku chwilach zmniejszyć na 110 stopni i piec 2 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do wystygnięcia.
Ubić na sztywno śmietankę wraz z cukrem pudrem. Wyłożyć to na bezę. Udekorowac owocami.
drugi wariant:

Cytat:
5 dag mielonych orzechów laskowych, skórka z cytryny, 4 białka, 25 dag cukru, 00 ml śmietanki kremówki, po 12 dag truskawek i malin (mogą być tylko truskawki), lukier puder do posypania, listki mięty i truskawki do ozdoby

Obrane orzechy prażyć na teflonowej patelni przez kilka minut, aby były całkiem suche. Ostudzić. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier i orzechy. Masę przelać na dwie wyłożone pergaminem formy o średnicy 20 cm i piec w nagrzanym do 180^C piekarniku przez 35-40 min aż będą chrupiące. Pozostawić w formie jeszcze 5 min, a następnie delikatnie usunąć pergamin i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Bezowe spody napełnić masą dopiero przed podaniem. Ubić schłodzoną kremówkę (można dodać cukru pudru), wyłożyć na jeden spód, ułożyć pokrojone w plasterki truskawki, następnie maliny. Przykryć drugim spodem, posypać cukrem pudrem i ozdobić listkami mięty i truskawkami.

Jak się czujesz, Elu ?
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:13.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.