Wynajete mieszkanie czy akademik? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-09-25, 18:58   #1
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

Wynajete mieszkanie czy akademik?

Ostatnio aktualnym tematem nie tylko na wizażu są studia. To zrozumiałe bo niedługo sie zacznie nowy rok akademicki. To jeszcze przede mną ale już teraz chcę zasięgnąc Waszej opini. Pytanie takie jak w temacie:

wynajęcie mieszkania czy akademik?
Podzielcie się swoim doświadczeniem. Które z Was będąc na studiach w obcym mieście wynajmowały mieszkanie, a które mieszkały w akademiku? Jakie sa dobre i złe strony tych dwóch opcji?
HulaGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-25, 19:27   #2
Halinusek
Raczkowanie

GG do Halinusek
Dot.: Wynajete mieszkanie czy akademik?

Zdecydowanie akademik Ja jestem na V roku i po raz 5 tam zamieszkam
Największym plusem jest to,żę cokolwiek by sie nie działo,z czymkolwiek nie mialabyś problemu-zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie umiał pomóc i to w dodatku o każdej porze No i przedewszystkim integracja
Dla ludzi z 1szego roku największą niewiadomą jest z kim się zamieszka,bo fakt-nigdy nie wiadomo na kogo można trafić...ale i na to znajdzie się rozwiązanie-zawsze można poprosić o przeniesienie do innego pokoju,a potem jak juz się pozna ludzi-można zamieszkać z kim się chce

No i trzeba pamiętać o tym,że jesli do nauki potrzebuje się bezwzględnej ciszy,to na akademik raczej nie ma co liczyć,bo u mnie np. od czwartku już zaczyna się imprezowanie

Ja z całego serducha polecam akademik.Na początku strasznie się bałam jak to będzie,ale w bardzo krótkim czasie przekonałam się,że nie zamieniłabym akademika na nic innego nawet pomimo wszystkich mniej czy bardziej upierdliwych sąsiadów,na którym udało mi sie trafić ,a których gorąco pozdrawiam jeśli to czytają
Stary 2006-09-25, 19:46   #3
aniielica
Zakorzenienie

Mieszkanie... mieszkałam w akademiku na 1 roku i za takie same pieniądze jakie płąciłam za akademik mam mieszkanie z duuuużo lepszymi warunkami. I święty spokój
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-25, 19:48   #4
nutka85
Wtajemniczenie

jak ja bym miała wybierać, to wybrałabym mieszkanie.
Ale studiuję w swoim mieście, więc nie mam problemu :P
Stary 2006-09-25, 19:49   #5
nebraska
Zakorzenienie

Zgadzam sie z Halinuskiem w całej rozciągłości, no chyba że nie jesteś ani trochę towarzyska i lubisz spokój i ciszę od rana do wieczora.

Co prawda lata studiów mam juz za sobą, ale nie zamieniłabym mojego kochanego akademika za żadne mieszkanie.

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-25, 19:55   #6
katalinka17
Zadomowienie

ja mam ten sam dylemat,chociaz wyniki ebde znala 28 wrzesnia:/watpliwe bedzie wiec dostanie akademika,jednakze mam dylemat-mieszkanie z moim facetem,albo akademik.z jednej strony akademik=pelno nowych znajomych,ciekawe zycie codzienne,ale wtedy mojego faceta bede widziala raz na dluuugi czas....a z drugiej strony ciche cudne zycie z moim facetem,pelen spokoj,mozliwosc spokojnej naukijak myslicie?
katalinka17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 10:39   #7
Halinusek
Raczkowanie

GG do Halinusek

Ja mieszkamw akademiku z moim facetem,więc ful wypas no ale przed Tobą rzeczywiście ciężka decyzja....
Stary 2006-09-26, 10:42   #8
spray
KWC

przenigdy nie zamieszkałabym w akademiku. Syf z malarią, brak własnej łazienki, zero prywatności. Ale jak ktoś lubi..
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 10:53   #9
maswerka
Zadomowienie

Na pierwszych latach studiów polecam akademik. To szkoła życia, towarzystwo, zawsze coś się dzieje i co najważniejsze staly przepływ informacji o wykładowcach, egzaminach, zaliczeniach oraz bardzo przydatna pomoc w zadanich domowych.

maswerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 10:53   #10
Szczepcio
BAN stały

Katalinka, ja wybrałabym mieszkanie z facetem, bo właśnie tak mieszkam

Cytat:
Napisane przez spray
przenigdy nie zamieszkałabym w akademiku. Syf z malarią, brak własnej łazienki, zero prywatności. Ale jak ktoś lubi..
Dokładnie tak. Naoglądałam się jak to wygląda w akademikach.
Zresztą ja bym nie mogła się skupić jakby w pokoju gadało kilka osób lub w tym czasie trwałaby impreza.

HulaGirl, jestem za mieszkaniem
Szczepcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 11:34   #11
Halinusek
Raczkowanie

GG do Halinusek

Cytat:
Napisane przez spray Pokaż wiadomość

wiesz...są akademiki i akademiki
miałam wątpilwą przyjemność gościć w dwóch takich akademikach,że aż strach się było bać....na szczęsie ten,w którym ja mieszkam jest w miarę nowy,całkiem niedawno remontowany,nowe meble,łazienka na 2 pokoje....jakby mi przyszło mieszkać w jakieś ruderze-raczej bym się zastanowiła ze 3 razy
Stary 2006-09-26, 12:01   #12
vanilla_blossom
Raczkowanie

Ja mieszkam w akademiku i mam zamiar tam zostac do konca studiow. Mój ruderą nie jest bynajmniej, mamy łazienkę na 2 pokoje, czyli na 4 osoby.
Nie zamieniłabym go na mieszkanie, choćby ze względu na towarzystwo, nowe znajomości, imprezy no i dostęp do wiedzy, notatek i informacji. Zresztą studia to jedyna okazja na pomieszkanie w akademiku, jakby na to nie patrzeć...

vanilla_blossom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 12:56   #13
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez spray Pokaż wiadomość
Owszem... Ale jak mieszkasz w mieszkaniu studenckim, to też nie koniecznie trafisz na czyścioszków, czasami trzeba sprzątać po 5 osobach, a w akademiku jest sprzątaczka

Ja mieszkałam i w akademiku, i w mieszkanach studenckich, zdecydowanie polecam akademik
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 08:16   #14
esolinka
Zadomowienie

Może odnowie ten wątek Też sie zastanawiam czy wybrać akademik czy mieszkanko (w sumie to jeszcze nie wiadomo czy dostane akademik) Troche się boję, ze w akademiku bedzie za głośno, ale z drugiej strony to jest jedyna szansa by zamieszkać w domu studenckim
esolinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 10:54   #15
aniess
Zadomowienie

GG do aniess

Ja zdecydowanie: wynajęte mieszkanie.
Sama w takim mieszkam

W życiu nie zdecydowałabym się na akademik, lubię spokój, nie mówiąc już, że nie potrafiłabym mieszkać w 1 pokoju z obcą osobą! A czasem nawet więcej niż 1 obcą osobą. W ogóle sobie tego nie wyobrażam. Lubię imprezy i chodzę na nie, ale mieszkając w mieszkaniu mam przynajmniej wybór: czy iść na imprezę, czy zostać w domu, a w akademiku jest jeden wybór- zostać na imprezie Tak samo z nauką, powiedzmy ja mam na 2 dzień kolokwium, a moja współlokatorka zaprosiła koleżanki Albo po prostu ogląda ciekawą komedię w tv Odpada

Ale... co kto lubi Mam znajomych, którzy uczą się świetnie, mają czas na wszystko i mieszkają w akademiku.

A no i kwestia łazienki... ale to też zależy od akademika (np mój brat mieszkał w pokoju z 1 chłopakiem i mieli w tym pokoju łazienkę, z resztą bardzo ładną. no ale jest kwestia tego, że płacił za ten akademik nawet trochę więcej niż ja za mieszkanie więc coś za coś)
Stary 2007-08-22, 10:58   #16
agatkaz88
Zakorzenienie

zdecydowanie mieszkanie !

w życiu nikt by mnie nie zmusił do mieszkania w akademiku . lubie mieć swoje życie, swoją prywatność i świety spokój.

a zreszta teraz koszt akademika to mniej wiecej tyle co wynajecie mieszkania w 2 osoby. rozumiem, zeby jeszcze było dużo taniej, ale tak to w życiu
Stary 2007-08-22, 11:01   #17
iwciunia
Zakorzenienie

Mieszkanie. Sama właśnie poszukuję intensywnie takowego Akademik to nie miejsce dla mnie - zero prywatności - drzwi ciągle 'otwarte' Jedna łazienka na 10 osób O
iwciunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 11:44   #18
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agatkaz88 Pokaż wiadomość
zdecydowanie mieszkanie !

w życiu nikt by mnie nie zmusił do mieszkania w akademiku . lubie mieć swoje życie, swoją prywatność i świety spokój.

a zreszta teraz koszt akademika to mniej wiecej tyle co wynajecie mieszkania w 2 osoby. rozumiem, zeby jeszcze było dużo taniej, ale tak to w życiu
Cytat:
Napisane przez iwciunia Pokaż wiadomość
Mieszkanie. Sama właśnie poszukuję intensywnie takowego Akademik to nie miejsce dla mnie - zero prywatności - drzwi ciągle 'otwarte' Jedna łazienka na 10 osób O
zgadzam się z dziewczynami

ja też aktualnie szukam i szukam i szukam.. ^^
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 11:57   #19
iwciunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość
zgadzam się z dziewczynami

ja też aktualnie szukam i szukam i szukam.. ^^
To tak jak ja, i końca poszukiwań nie widać A w jakim mieście?
iwciunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 12:33   #20
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez iwciunia Pokaż wiadomość
To tak jak ja, i końca poszukiwań nie widać A w jakim mieście?
w warszawie. dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że nie znam nikogo kto chciałby wynająć tam mieszkanie, więc dochodzi kwestia znalezienia kogoś godnego zaufania.
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 23:22   #21
iza_
Wtajemniczenie

wszystko zalezy od tego co kto lubie mi się zawsze wydawalo ze jestem taka dosc imprezowa, lubię ludzi a w akademiku przez dwa lata mojego studiowania mieszkalam 2 tyg, tydzien na pierwszym roku, drugi na drugim niby fajnie,ale jakos ciagle nie moglam sie przemoc i wracalam do mojego zimnego,ale przytulnego studenckiego loku.
u nas bylo fajnie bo to byly trzy mieszkania wielkie kolo siebie,przerobione z biur i bylo nas tam az 30 wiec taki maly akademik,ale zawsze to cos innego.
na mojej uczelni zostal mi juz tylko rok (licencjat) i na ten rok mam zamiar w koncu zamieszkac w akademiku,mam nadzieje ze bedzie fajne i mimo imprez zalicze jakos te ostatnie dwa semestry.
jak mowie zalezy co kto lubi i w czym sie odnajduje
a i bardzo duzo zalezy od ludzi z ktorymi sie skumasz w damym miejscu.
iza_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 23:30   #22
lain
Zakorzenienie

oj ja bym w zyciu nie mogla mieszkac w akademiku. dom jest dla mnie miejscem, gdzie potrzebuje miec chwile swietego spokoju, uwolnic sie od swiata, odpoczac po calym dniu... a w akademiku sie nie da. przynajmniej w tych, w ktorych ja bywalam na imprezach przez pokoj przelatuje cale pietro, wspollokatora odwiedzaja tabuny znajomych, impreza odbywa sie centralnie na twoim lozku, na ktorym rozni dziwni ludzie sadzaja tylki, a ty potem na tym spisz

reasumujac: akademik na impreze to fajne miejsce, ale mieszkac bym tam nie mogla
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-23, 07:59   #23
musicman
Zadomowienie

teraz powiedziałabym ze mieszkanie ale na studiach wolałam akademik. No chyba ze akademik w którym są pokoe z łazienkami.
musicman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-24, 07:36   #24
tasiemiec
Raczkowanie

+ akademika:
- można poznać dużo ludzi - w moim przypadku było tak,że kiedyś byłam bardzo zamknięta w sobie, a przez rok mieszkania w akademiku wszystko bardzo sie zmieniło..podobno rozwinęła mi się osobowość;P
- akademik to wielki obieg informacji...a nuż spotkasz kogoś z twojego roku albo kierunku i bedziecie sobie pozyczac na miejscu notatki...
- plus to też imprezy, ale tylko jak wszyscy się bawią-nie jest fajnie jak ty się uczysz a inni się bawią...a niestety często tak bywa np. kiedy ja miałam jeszcze sesję, wszyscy po już balowali na korytarzu i mieli w d****,że ktoś się jeszcze uczy..
- Akademika:
- wspólna łazienka
- "znoszenie" dziwactw innych ludzi
- dziwactwa administracji i zawsze dużo załatwiń na początku i na końcu roku
- nikłe warunki do nauki

+mieszkania:
- cisza i spokój( tez zalezy, z kim mieszkasz), naprawdę są warunki do nauki ( chociaż moja najlepsza koleżanka narzeka, że po roku mieszkania w mieszkania stała się strasznie poważna i ..smutna, ale to związane z tym, z kim ona mieszkała)
- większy komfort, łazienka dla Ciebie itd
- no i chyba brak papierkowych załatwień,a to zawsze jest na plus
Stary 2007-08-24, 08:23   #25
Ashlee_
Zadomowienie

jako jedynaczka, ktora cale zycia miala wlasny pokoj, nie wyobrazam sobie mieszkania w akademiku .. szukam obecnie pokoju w mieszkaniu studenckim dla siebie i przyjaciolki ^^

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Ashlee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-24, 11:07   #26
bzyczka1
Zakorzenienie

mieszkanie, mieszkanie i jeszcze raz mieszkanie

wynajmuję sobie pokoik w mieszkaniu u bardzo miłej pani wraz z 2 innymi dziewczynami Pani A. ma swoją część mieszkania a zresztą pracuje od rana do wieczora, a na weekendy często jej nie ma. Bez problemu można zorganizować jakąś małą imprezkę, można wyjść o której się chce i o której się chce wrócić łazienkę mamy na 4 osoby, kuchnie również nawet na 2 bo pani A. rzadko gotuje jedynie w weekendy jak jest w domu a i jedna dziewczyna nie gotuje w ogóle, mamy do wszystkiego dostęp, nie musiałyśmy zwozić swoich garnków, naczyń itd. wszystko na miejscu. I to za cenę akademika w niższym standardzie (czyli łazienka na korytarzu na całe piętro a pokoje takie że mieszczą się dwa łóżka pojedyncze i między nimi jest jakiś metr miejsca) . Więc ja zdecydowanie jestem za mieszkaniem

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-24, 11:41   #27
natii86
Rozeznanie

Mieszkalam w akademiku przez 2 lata, nie byla to zadna nora. Fakt pokoj b. maly, lazienka moglaby byc odremontowana, ale dalo sie zyc, a wszystko rekompensowali fajni ludzie na pietrze
natii86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-24, 11:50   #28
ikonka86
Rozeznanie

zalezy na jakim kierunku studiujesz

ja wybieram zdecydowanie mieszkanie!!

odchudzanko!

ikonka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-24, 14:23   #29
laseczka.wąglika
Raczkowanie

Ja wynajęłam mieszkanie. Mam teraz blisko do uczelni, w centrum miesta, blisko dużego węzła komunikacyjnego i bardzo sobie chwale
Mieszkam razem z dwiema kumpelami z roku i niczego nam nie brak, bo zawsze jednak drugiej pomoże

Z opinii znajomych o naszych akademiakach wnioskuję, że wybrałam dobrze. Cisza, spokój i prywatność

Kobieta łatwa do zdobycia, może być trudna do zniesienia...

Książki - wymiana:
Vasconcelos, Czepiel, Fitzgerald, Beauman, Fielding i inne książki...
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post16594958

Kosmetyki - wymiana:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post13661126
laseczka.wąglika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-24, 14:49   #30
esolinka
Zadomowienie

Czytając Wasze wypowiedzi to sie troche przeraziłam, wszystkie jesteście przeciw akademikom. I co tu robić. jakbym dostała akademik to może przyjaciółka mieszkałaby ze mną (jakby się dało tak załatwić) Więc nie mieszkałabym z obcą osobom. W Lublinie najnowszy akademik kosztuje 400zł - na 2 pokoje przypada kuchnia i łazienka - więc nie jest źle. pokoje są przeważnie 2osobowe. Pytanie tylko czy dostaniemy ten akademik?! Oby Rozglądałam sie za mieszkaniem i wyszło ze od osoby trzebaby zapłacić ponad 500zł, a mieszkalibyśmy w 3. Akademik jest blisko uczelni, a mieszkania różnie, mało jest mieszkań blisko uczelni. kurcze już mam mieszane uczucia Nie wiem co robić. I w akademiku i w mieszkaniu nie miałabym samodzielnego mieszkania, fakt ze w mieszkaniu miałabym większy spokój...i tak źle i tak źle
esolinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości