|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Drobne krostki, nierówności- jak się ich pozbyć?
dzien dobry![img]icons/icon7.gif[/img]
mam 23 lata. od kilku tygodni zaczely sie moje problemy z cera. jest ona mieszana z tendecja do tlustej, i kiedys faktycznie mialam problemy z tradzikiem. od jakis 2 lat, biore tabletki antykoncepcyjne i ten problem zniknal. no, moze raz na miesiac pojawil sie jakis niewielki pryszczyk ![]() jaki moze byc tego powod? jak ewentualnie leczyc? mam nadzieje, ze w miare dokladnie wytlumaczylam obiawy. staralam sie ![]() aha. te "krostki" raczej nie nadaja sie do wycisniecia... ot, takie grudki..... pozdrawiam serdecznie Lidka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: drobne "krostki"
Witaj,
Ja mam podobne problemy z cera i radze wybrac sie do dermatologa - najlepiej do takiego, ktory wspolpracuje z kosmetyczka. Takie problemy pojawiaja sie coraz czesciej u kobiet, nawet do 30 roku zycia (tak mowia dermatolodzy). Ja juz mam cale mnostwo specyfikow : odpowiedni tonik, krem, masci na noc i dobrze dobrane do cery kosmetyki. I efekt jest zadziwiajacy [img]icons/icon7.gif[/img] Moja buzia, plecy i dekolt ( bo ja i tam mialam drobne krosteczki) staly sie niemalze idealnie gladkie. pozdrawiam serdecznie aneta lidia napisal: > dzien dobry![img]icons/icon7.gif[/img] > mam 23 lata. od kilku tygodni zaczely sie moje problemy z cera. jest ona mieszana z tendecja do tlustej, i kiedys faktycznie mialam problemy z tradzikiem. od jakis 2 lat, biore tabletki antykoncepcyjne i ten problem zniknal. no, moze raz na miesiac pojawil sie jakis niewielki pryszczyk ![]() > jaki moze byc tego powod? jak ewentualnie leczyc? > mam nadzieje, ze w miare dokladnie wytlumaczylam obiawy. staralam sie ![]() > aha. te "krostki" raczej nie nadaja sie do wycisniecia... ot, takie grudki..... > pozdrawiam serdecznie > Lidka lidia napisal: > dzien dobry![img]icons/icon7.gif[/img] > mam 23 lata. od kilku tygodni zaczely sie moje problemy z cera. jest ona mieszana z tendecja do tlustej, i kiedys faktycznie mialam problemy z tradzikiem. od jakis 2 lat, biore tabletki antykoncepcyjne i ten problem zniknal. no, moze raz na miesiac pojawil sie jakis niewielki pryszczyk ![]() > jaki moze byc tego powod? jak ewentualnie leczyc? > mam nadzieje, ze w miare dokladnie wytlumaczylam obiawy. staralam sie ![]() > aha. te "krostki" raczej nie nadaja sie do wycisniecia... ot, takie grudki..... > pozdrawiam serdecznie > Lidka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyjaciółka Wizażu
|
Radziłabym odwiedzenie dermatologa. Poproś również o zrobienie badania na demodex (pasożyt , który atakuje ludzką skórę , zwykle nie wyrządza krzywdy , ale czasami za bardzo się namnarza i może wywoływać stany zapalne i grudki). Przyczyną grudek może być również alergia . Jeśli demodex zostanie wykluczony to przyczyny można zacząć szukać również w nadmiernej wrażliwości skóry na kosmetyki (lub może jakieś inne czynniki , które wywołują odzczyn alergiczny). Przyczyną może być również nadmierna praca gruczołów łojowych, problemy hormonalne. To wszystko należałoby sprawdzić. Jeśli będzie znana przyczyna łatwiej będzie leczyć zmiany na skórze.
I jeszcze jedna moja uwaga : nie próbuj sama wyciskać grudek (tym bardziej ,że wiesz już ,że są one trudne do usunięcia.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dziekuje za odpowiedz!
do dermatologa oczywiscie sie wybiore, dziekuje. Mysle tylko ze wyeliminowanie wszystkich czynnikow powodujacych te problemy pol zycia mi zajmie ![]() ![]() ![]() pozdrawiam bardzo serdecznie! Lidka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
witaj![img]icons/icon7.gif[/img]
dziekuje za odpowiadz! mowisz, ze takie problemy moga wystepowac az do 30? pieknie! do trzydziestki pryszcze, po trzydziestce, zmarszczki ![]() ![]() czy mozesz polecic jakies konkretne kosmetyki do pielegnacji twarzy? ja do tej pory jechalam na "nivei" i do tej pory bardzo dobrze spelniala swoje zadanie.... pozdrawiam bardzo serdecznie! Lidka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Hej [img]icons/icon7.gif[/img]
Polecam b. dobry tonik i krem firmy BioDerma przeznaczony do cery mieszanej i tlustej ze sklonnosciami tradzikowymi (ale nie wiem, czy jest on dostepny na rynku polskim, poniewaz ja mieszkam w Niemczech) - szukaj w Aptekach. Masci i kremy lecznicze przepisze lekarz, a make-up dobrze kupic jakiejs dobrej firmy francuskiej z mala iloscia substancji oleistych, do zery tlustawej - ja preferuje firmy : Biothrem i Lancome Najwazniejsza jest najpierw wizyta u dermatologa, pozniej pozytywne nastawienie i pielegnacja skory. Ja pozbylam sie problemow w ciagu kilku miesiecy, ale nadal dbam sczegolnie o skore i regularnie odwiedzam dermatologa. Moje problemy z cera bardzo odbijaly sie na mojej psychice, czulam sie bardzo brzydko i duzo sie denerwowalam. Mam nadzieje, zeTy tak nie masz. pozdrawiam i zycze pieknej, gladkiej buzi aneta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
hej![img]icons/icon7.gif[/img] dziekuje Ci bardzo!
nazwy firm zanotowane, bede szukac! ja tez niestety czuje sie z moja twarza strasznie! gdyby nie praca, w ogole staralabym sie z domu nie wychodzic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam Cie serdecznie! i dziekuje za zyczenia! Lidka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:10.