|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Bułeczki drożdżowe
1 kg mąki
1 kostka drożdży 5 jajek 2 szlanki mleka 1/2 masła 1 szklanka cukru cukier waniliowy łyżka oleju szczypta soli nadzienie: nutella, konfitury, budyń 1. Rozkruszyć drożdże i dodać do nich łyżkę mąki i cukru, zalać ciepłym mlekiem (1 szkl.). Odstwić w ciepłe miejsce, aż wszystko urośnie. 2. 1 szkl. mleka podgrzać z masłem. 3. Do dużej miski: - mąka + jajka + cukier zwykły i waniliowy + szczypta soli - podgrzane mleko z masłem - wyrośnięte drożdże - łyżka oleju wszystko wyrobić (rękami, aż będzie ciasto odchodzić od dłoni) 4. Odstawić aż wszystko urośnie 5. kleić bułeczki z nadzieniem, pomazać białkiem (będą błyszczące). piekarnik 170 st., piec ok. 20 min. Wyjdzie ok. 20 bułeczek. Edytowane przez wersta Czas edycji: 2006-10-25 o 17:29 Powód: skleroza ;) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bułeczki drożdżowe
![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
![]() super, że się skusiłaś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
wlasnie dzis wykorzystalam przepis, psycha
![]() tylko jest problem z nadzieniem, bo wkladam go duzo, ale bulka rosnie i potem wyglada to tak jak w tych wszystkich kupnych bulach,ze nadzienia jest ledwo ledwo... Edytowane przez martinka_m Czas edycji: 2008-04-19 o 16:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:49.