osteoporoza - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-10-26, 11:38   #1
lukreti
Wtajemniczenie

GG do lukreti

osteoporoza

Dziewczyny właśnie wróciłam z profilaktycznych badań na osteoporozę i ...okazało się,że ją mam a co gorsze wyniki wyszły takie jak u osób 50-60 letnichJ.Przeraziłam się.
Pani doktor przepisała mi Vicalvit D 400(tabletki do ssania)i kazała się zgłosić za rok.Aja się pytam czy to wystarczy?Jakoś trudno mi uwierzyć,aby tabletki bez recepty w moim stadium choroby były w stanie mi pomóc.Czy któraś z was ma tą nieszczęsną osteoporozę i jakie leki zażywacie?
No i czy są jakieś dolegliwości bólowezwiązane z ta chorobą.

Edytowane przez lukreti
Czas edycji: 2007-02-06 o 11:23
lukreti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-26, 15:06   #2
aga378
Raczkowanie

Dot.: osteoporoza

Moja mama ma osteoporozę i z tego co pamiętam to też nie zapisano jej jakiś specjalnych leków na receptę. Brała takie ogólnie dostępne bez recepty, np. Artrostop itp. Nie chce Cię martwić, ale to chyba choroba, której nie da się całkowicie wyleczyć, można tylko trochę zahamować rozwój. Ale na wszelki wypadek popytaj jeszcze, bo może mam niedokładne informacje.
aga378 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-26, 15:33   #3
lukreti
Wtajemniczenie

GG do lukreti

Wiem,że tej choroby nie da się całkowicie wyleczyć jedynie zahamowac jej postęp.Przeszło mi przez myś tylko,że zostałam nieco zlekceważona przez lekarkę .
Stary 2006-10-26, 18:05   #4
paula78
Zakorzenienie

a jakie to byly badania?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-26, 19:30   #5
lukreti
Wtajemniczenie

GG do lukreti

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
a jakie to byly badania?
no na osteoporozę.Trzeba było włożyc rękę do takiego''pojemnika''odcze kać może z minutkę i tyle.Pózniej komputer odczytal wynik i po badaniu.
Stary 2006-10-27, 07:48   #6
paula78
Zakorzenienie

aha bo ja bylam z corka na takim badanie ,gdzie pan przylozyl taka glowice do reki i na kompie wyskoczyl wynik.
na szczescie obie mamy kosci w normie.
obecnie zaczyna sie nacisk na badanie juz dzieci aby potem w doroslym wieku nie bylo problemów.wiadomo szczrgolnie wazne to jest u kobiet.

mam nadzieje ze znajdziesz dobrego lekarza i szybko zahamujesz postep choróbska

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-27, 11:52   #7
lukreti
Wtajemniczenie

GG do lukreti

Wiecie co tak się przejełam tym wynikiem,że dzisiaj w te pędy pognałam do rodzinnego po skierowania,które zaleciła mi ta wczorajsza pani doktor.Rodzinny spojrzał najpierw na mnie potem na wyniki i ....powiedział,że to jakaś totalna bzdura.Moje wyniki są ponoć w normie a ta pani doktor to tak naprawdę nie wiadomo czy nią jest(nikt w ośrodku zdrowia nic nie wie na ten temat).
Jednym słowem"badania te robią nawet na odpustach"
Lekarz dal mi skierowanie do reumatologa.
Ja już nic z tego nie rozumiem po co komu takie badania(zapłaciłam za nie 12 zł.)Co to za profilaktyka?chyba tylko statystyczna.Jestem zła
Przynajmniej nie mam?(chyba)tej osteoporozy.
Zobacze jeszcze a raczej posłucham trzeciej wersji REUMATOLOGA. Muszę się najpierw zarejestrować i odczekać pewnie z miesiąc.
c.d.n nastąpi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-01, 10:16   #8
Kizia
Raczkowanie

GG do Kizia
Post Dot.: osteoporoza

Lukreti!
Mam 36 lat i 3 lata temu wykryto u mnie osteoporozę (35% ubytek kości). Ale robiłam bardziej wiarygodne badanie: densytometrię szyjki kości udowej i kręgosłupa. Ta robiona z ręki lub stopy nie daje prawdziwego wyniku. Najlepiej idź do jakiegoś prawdziwego ośrodka zdrowia (raczej prywatnie, bo państwowo mogą Cię nie skierować - jesteś za młoda, niestety), gdzie robią densytometrię z kręgosłupa. Troche to kosztuje (we Wrocławiu ok. 80 zł - już nie pamietam, ale tanie to nie było). Dostaniesz rzetelny i miarodajny wynik.
Żeby leczyć osteoporozę trzeba poznać jej przyczyny - i dopiero wtedy ordynuje się kurację. Najczęściej dostaje sie wtedy tabletki w rodzaju Fosamax, Ostolek, Ostenil (to nazwy handlowe - środkiem czynnym jest alendronian sodu czy kwas alendronowy - acidum alendronicum) oraz wapno (ale takie specjalne, nie to rozpuszczalne, mi polecono Vitrium Calcium czyli wapno z muszli), a do tego ruch w obciążeniu. Powinnaś zbadać też hormony: płciowe, tarczycy i przytarczyć - tego rodzaju zaburzenia tez moga powodować osteoporozę.
Nie przejmuj się na wyrost - ale na wszelki wypadek przebadaj sie dokładnie. Najpierw densytometria z kręgosłupa (to badanie wyglada jak prześwietlenie rentgenowskie, ale trwa trochę dłużej - nic nie boli ;-) ), a potem ewentualnie leczenie - u endokrynologa lub dobrego lekarza pierwszego kontaktu.

Jak będziesz chciała wiedzieć coś więcej lub o cos zapytać - nie krępuj się.
Kizia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-01, 13:53   #9
lukreti
Wtajemniczenie

GG do lukreti

Dzięki Kizia za dobre rady. .
Powiedz mi proszę co ciebie skłoniło do zrobienia wszystkich tych badań.Odczuwałaś moze jakieś dolegliwości bólowe czy raczej kierowałaś się intuicją wyczuwając,że coś jest nie tak?
Miałaś przecież 33 lata no a wtym wieku raczej nie myśli się o osteoporozie.
Ja zrobiłam te ''badania''tylko dlatego,że moja babcia cierpi na tą chorobę a ponoć geny mają tu duże znaczenie w dziedziczeniu(mówię ponoć bo mój lekarz rodzinny twierdzi,że to też bzdura).Sama już nie wiem co mam robić imyśleć o tym wszystkim
Stary 2006-11-03, 07:48   #10
Kizia
Raczkowanie

GG do Kizia

Lukreti, zrobiłam densytometrię, bo tak (wiele lat wcześniej) pradził mi lekarz. Jestem osobą niepełnosprawną i przy moim schorzeniu może występować osteoporoza nawet w młodym wieku.
Osteoporoza w początkowym stadium nie daje objawów, niestety. Często kobiety dowiadują się, że chorują dopiero, gdy coś sobie złamią: nadgarstek, kręgi czy kość udową. Ale wtedy trudno mówić o profilaktyce: trzeba się już leczyć. Dlatego nie sluchaj swojego lekarza, tylko zrób badania prywatnie. Lekarz nie skieruje cię na nie z NFZ, bo: 1) musi za nie zapłacić, 2) jesteś za młoda, by (teoretycznie) chorować. Tak więc licz wyłącznie na siebie.
Prawidłowy wynik badania, stwierdzający czy masz lub nie osteoporozę, daje tylko densytometria z kręgosłupa (robiona częściej) lub szyjki kości udowej.
Objawami istniejącej zaawansowanej osteoporozy są często bóle nadgarstków czy kręgosłupa, ale na początku nie czuje się zupełnie nic - choroba przebiega bezobjawowo.
Profilaktycznie KAZDA kobieta w KAŻDYM wieku powinna jeść żółty ser (nie biały, nie twarożek, bo one prawie nie mają wapnia, a samo mleko ma go niewiele) i ryby morskie (najwięcej wapnia mają chyba sardynki) i zażywać dużo ruchu oraz wysiłku fizycznego. "Gubimy" więcej wapnia niż przyswajamy po menopauzie i jest to zjawisko fizjologiczne. Wtedy właśnie narażone jesteśmy na wystąpienie tej choroby, w młodszym wieku występuje rzadko. ALe zawsze warto się przebadać - choćby dla własnego spokoju.
Kizia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 12:48   #11
patrycja77
Raczkowanie

dużo ruchu i dużo nabiału
patrycja77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-23, 00:02   #12
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

Ja mam osteopenię ( stan przed osteoporozą) , robiłam badania z łokcia trzykrotnie w odstępach 1,5 roku ,
wyniki wskazały na postep zrzeszotowienia, ale osteoporozy jeszcze nie mam.
Lekarz ortopeda-traumatolog przepisął mi Ostolek ( uważac na żołądek !) oraz kazął brać Vitrium Calcium i stosowac diete bogata w nabiał. A także zalecił umiarkowane regularne ćwiczenia i w ogóle ruch.

Ja mam w pracy koleżanke w moim wieku , jest niepełnosprawna i ma osteoporozę , też bierze Ostolek.

Lukreti jak jestes młodą osoba to zrób tez inne badania , żeby znalezć przyczynę których "pochodną " może być osteoporoza.
ROZ-ter-KA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-23, 00:21   #13
poziomka61
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kizia Pokaż wiadomość
Profilaktycznie KAZDA kobieta w KAŻDYM wieku powinna jeść żółty ser (nie biały, nie twarożek, bo one prawie nie mają wapnia, a samo mleko ma go niewiele) i ryby morskie (najwięcej wapnia mają chyba sardynki) i zażywać dużo ruchu oraz wysiłku fizycznego..
Ja mam uwagę w kwestii diety. Nie będę wnikała w to, kto zarabia na naszym zdrowiu, ale muszę zaznaczyć, że tak jak pisze Kizia właśnie przetwory mleczne, a NIE MLEKO słodkie. Wmawianie kobietom, że powinny pić dużo mleka jest zbrodnią, bo pomijając fakt ilości wapnia w mleku, zwłaszcza dostępnym w sklepach, faktem jest, że słodkie, nieprzetworzone mleko zakwasza organizm, który broni się pobierając wapń z... kości.
Poza tym jednym z najbogatszych w doskonale przyswajalnych przez nasz organizm wapń produktów, są owoce morza, zwłaszcza krewetki
poziomka61 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-23, 10:46   #14
mpiatkowski
Przyczajenie

Badanie densytometryczne w Szczecinie

Może komuś ta informacja będzie przydatna:
z okazji Światowego dnia walki z osteoporozą ośrodek w centrum Szczecina (BALTICA Wellness & Spa) prowadzi badanie densytometryczne w cenie 29 zł (24.06)

Na co dzień również można korzystać z pełnej diagnostyki.
mpiatkowski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 01:30   #15
agat337
Raczkowanie

Ja też robiłam na densytometrię szyjki kości udowej i kręgosłupa, wyszło nie najlepiej ale i nie najgorzej /podają tam wyniki procentowo , u mnie było coś około 87 % normy wiekowej/.
Osteoporoza z tego co wiem prowadzi do tego, że kości są kruche - łatwo się łamią, ciężko zrastają. Wapń uzupełniają leki ale i dieta - jogurty nat., maślanka, zsiadłe mleko /jak wcześniej ktoś napisał - nie zwykłe słodkie/. Lepiej wyjaśnij sprawę do końca, inaczej będziesz martwić się - może niepotrzebnie.
Co do badań - widzę że teraz lekarze lubią stawiać diagnozę "na oko" /czyli metodą chybił-trafił/, bo diagnostyka kosztuje ... Kiedy chce się dowiedzieć co się naprawdę dzieje w organizmie nie ma rady - trzeba robić na koszt własny.
agat337 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-01, 17:33   #16
IwiL
Przyczajenie

Witam!
Jestem studentką fizjoterapii i mam do Was ogromną prośbę. Piszę pracę magisterską nt "Świadomość zdrowotna chorych na osteoporozę w kontekście rehabilitacji medycznej w Polsce" i szukam osób, które chorują na osteoporozę (diagnostycznie stwierdzoną) i byłyby chętne wypełnić ankietę. Jednocześnie zaznaczam że jest ona całkowicie anonimowa i posłuży wyłącznie celom badawczym do mojej pracy.
Może któraś z Was lub ktoś z Waszych bliskich choruje i jest chętny mi pomóc? Jeśli tak proszę o wiadomość na maila lub pw. Będę niezwykle wdzięczna
IwiL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-11, 16:01   #17
Virek
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lukreti Pokaż wiadomość
Dziewczyny właśnie wróciłam z profilaktycznych badań na osteoporozę i ...okazało się,że ją mam a co gorsze wyniki wyszły takie jak u osób 50-60 letnichJ.Przeraziłam się.
Pani doktor przepisała mi Vicalvit D 400(tabletki do ssania)i kazała się zgłosić za rok.Aja się pytam czy to wystarczy?Jakoś trudno mi uwierzyć,aby tabletki bez recepty w moim stadium choroby były w stanie mi pomóc.Czy któraś z was ma tą nieszczęsną osteoporozę i jakie leki zażywacie?
No i czy są jakieś dolegliwości bólowezwiązane z ta chorobą.
Cześć
Mam też osteoporozę,nie daj się oszukać lekarzowi,że to bezbolesna choroba
Biore lek o nazwie Protelos
Życze Ci poprawy,trzymaj sie dzielnie
Virek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-28, 15:45   #18
tereza85
Przyczajenie

Post Dot.: osteoporoza

Witam!
Jestem studentką fizjoterapii, piszę pracę magisterską o wpływie aktywności fizycznej na ryzyko złamań u osób chorych na osteoporozę. Będę bardzo wdzięczna za uzupełnienie ankiety na stronie http://www.moje-ankiety.pl/wypelnij/...nariusz/14902/
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję
tereza85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-17, 06:55   #19
esme71
Przyczajenie

Witam, moja mama złamała obie nogi, prawą w trzech miejscach lekarz powiedział że winna jest osteoporoza ma ubytki w kościach, jakie preparaty ma przyjmować by złamania się zagoiły i jakoś powróciła do zdrowia?
esme71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-27, 18:03   #20
kasiekzuza
Przyczajenie

złamanie zakazu handlu

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2010-12-28 o 15:47
kasiekzuza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-28, 09:58   #21
hooda
Raczkowanie

najlepiej przyswajalnym zrodlem wapna sa np zmielone skorupki jajek, zmielone skorupy ostryg czy muszli. ja sama suplementuje od wielu lat regularnie. no i oczywiscie bardzo czesta przyczyna osteoporozy jest niedobor witaminy d. przy niedoborach tej witaminy, suplementacja wapnem nic nie pomoze.
tutaj link to badania naukowego
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15018022
hooda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-20, 12:24   #22
zielona201
Raczkowanie

Witam
Mam 52 lata i stwierdzoną zaawansowaną osteoporozę (wynik -3,5) lekarz przepisał mi lek o nazwie bonviva, który bierze sie raz na miesiąc. Poza tym biorę wapno w ilości 1000 mg węglanu wapnia (calcium 1500) + wit D3, cynk i wit K.
Mam duze zwyrodnienia kręgosłupa, który bardzo boli.
Czy ktoś z tego tytułu ma orzeczony stopień niepełnosprawności?
Czy po takich lekach jest nadzieja że osteoproza choć troche się cofnie?
Jakie produkty są bogate w wapń?
zielona201 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-04, 20:54   #23
justyza
Przyczajenie

witam mam 16 lat i mam osteoporoze wykryto u mnie w wieku 15lat wiem że to jest żadkie u dzieci teraz biorę calperos 1000 vinattoletki 1000 aktualnie to tylko 9 tabletek dziennie ale na początku brałam po 16 tabletek leczę się w lublinie na odziale endrykrynologij ja także miałam dezytometrie już 2 razy pierwszy wynik mi wyszedł -2.5 aa teraz mi wyszedł -1,5 co jakiś czas jestem w szpitalu na badaniach typu mocz krew

Edytowane przez justyza
Czas edycji: 2011-10-04 o 20:57
justyza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-23, 10:44   #24
forza italia
Przyczajenie

moja koleżanka ma 34 lata i od dawna ten problem, jeszcze w dzieciństwie łamała po kilka razy w roku nadgarstki obu rąk Tarczycę ma zdrową, ale problemem jest u niej nieprzyswajanie przez organizm wapnia z jedzenia - to dopiero problem... Ma na szczęście fajną lekarkę, która wspiera ją, a nie odsyła tylko z receptami po coś nowego. Jak szukałybyście lekarza z Poznania to polecam panią doktor Agnieszkę Wojciechowską z poradni leczenia osteoporozy w Certusie. Super lekarz i super kobitka!
forza italia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 18:22   #25
intruzka
Przyczajenie

Smile Dot.: osteoporoza

Niestety, też męczy mnie ta choroba,ale walczę z nią.
Nie biorąc żadnych tabletek,które grożą rozwaleniem żołądka,
dlatego też staram się ćwiczyć,jak tylko mam czas - robiąc koła głową oraz skłony,wyprosty,podskoki równie dobrze warto się przejść na basen,który jest odprężającym ćwiczeniem dla całego ciała i plusem dla kręgosłupa.
intruzka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 09:42   #26
Judytd
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

witam natknęłam się na to forum poszukując informacji o osteoporozie temat lekko umarł, ale ciekawi mnie gdzie w Warszawie można się leczyć i poddać badaniu o którym pisałyście? Bardzo mnie ucieszył fakt, ze możliwe jest zapobieganie dalszemu rozwojowi choroby. Z góry dziękuje za odpowiedzi
Judytd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-14, 13:31   #27
tamikami

Osoba chorująca na osteoporozę powinna poddać się ćwiczeniom terapeutycznym głównie po to, by stymulować procesy kościotworzenia i zmniejszyć tempo ubytku masy kostnej oraz by zmniejszać ból, jaki towarzyszy następstwom osteoporozy. Same leki cudów nie zdziałają. 3 lata temu po badaniu kręgosłupa stwierdzono u mnie początek osteoporozy - 27% ubytku tkanki kostnej. Jak tylko wyczułam, że cos jest nie tak udałam się do tego centrum (blisko mieszkam), gdzie przeprowadzono badanie densytometryczne. Troszkę się przeraziłam wyników, pobiegłam z problemem do siostry, która studiuje fizjoterapię - zaczęłam uczęszczać na rehabilitację do znajomego lekarza. Nie brałem żadnych lekarstw. Po roku ćwiczeń z rehabilitantem i wykonywaniu ćwiczeń w domu wybrałam się do przychodni lekarskiej, by zrobić badanie na osteoporozę. Wynik okazał się korzystny. Ubytek tkanki kostnej 20%. Osteoporoza cofnęła się o 7%, a podobnież osteoporozy nie można cofnąć… Dzięki fachowemu badaniu w Rheuma Medicus, nawet nie chce myśleć, co byłoby teraz.
tamikami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 13:54   #28
Judytd

O super bardzo dziekuję za reakcję, jesteście nieocenione. Milo uzyskać odpowiedź
Judytd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-16, 11:53   #29
afrysia
Przyczajenie

x

Edytowane przez afrysia
Czas edycji: 2015-03-15 o 16:43
afrysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-26, 18:34   #30
Summer123456
BAN stały

Dzisiaj osteoporoza to nie jest groźna choroba. Oczywiscie o tyle, o ile ma się pieniądze. Zastrzyk z <ciach_reklama> pozwala zahamować łamliwość kości (tutaj można o tym poczytać: <ciach_reklama> Jednak jest to stosunkowo droga sprawa, bo zastrzyk kosztuje koło 4 tysięcy. No, ale czego się nie robi dla zdrowia... Chyba nikt by tak wydanych pieniędzy nie żałował

Edytowane przez bernikula
Czas edycji: 2014-12-01 o 07:39
Summer123456 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości