|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
Pokaż wyniki sondy: Czym karmisz swojego kociaka? | |||
jedzeniem z puszki |
![]() ![]() ![]() ![]() |
14 | 41,18% |
suchą karmą |
28 | 82,35% |
mięsem |
11 | 32,35% |
smakołykami |
6 | 17,65% |
jedzenie robię własnoręcznie |
6 | 17,65% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Nutrience - nowa karma
W sklepach zoologicznych można kupić nową karmę kocią i psią, NUTRIENCE. Przetestowałyście? Ja kupiłam Fionie wersję "dla pięknej sierści", ale coś jej nie smakuje
![]() ![]() Opiszcie wasze doświadczenia z tą karmą.
#2 |
Raczkowanie
|
![]()
Kupiłam kotkowi właśnie tą karme! Naczytałam się o tych wszystkich kitiketach i wiskasach i tak sobie myśle czy ta karma to kolejny taki szajs!? Niechce faszerować mojego kota jakimiś odpadkami! Proszę o wypowiedzenie sie na temat tej karmy!!
#3 | |
Raróg
|
Dot.: Karma dla kotów Gourmet-purina. Dobra czy nie?
Na pewno jest lepsza do kk i w, chociaż nie jest to też jakieś cudo
![]() Czasem kupuję dla mojego kota właśnie Gourmet Gold, cena możliwa i skład nienajgorszy, ale nie jest to podstawa naszego karmienia. Lepiej wychodzi dobre suche i mięso do tego (mięsko możesz też wymieszać z tą puszką) ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
No mój kot własnie je praktycznie cały czas sucha (Eukanuba, Royal, Purina).
I chciałm mu od czasu do czasu dawać mokrą dla odmiany! A mięsa i "ludzkiego jedzenia" nie jada ![]() Prosze jesze o opinie! ![]()
#5 | |
Raróg
|
No Gourmet będzie dobrą odmianą.
Dobre są też puszki Animondy, Hillsa i Sheby. "Ludzkie jedzenie" rzecz jasna, ale kurczaka czy wołowinę (przemrożone surowe lub gotowane) jak najbardziej koty mogą jeść, w końcu są drapieżnikami, swojej porcji potrzebują, a w suchych czy puszkach różnie z tym mięsem bywa.
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
hehe ona na kurczaka o nawet nie spojrzy
![]() Z rybą to by się bawił a nie by ją jadł :P
#7 |
Zakorzenienie
|
ja tam nie jestem do gourmeta przekonana- z puszek polecam animonde carny i leonardo- ok 80% mięcha w puszce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
A ja polecam Hillsa- ten Gourmet z Puriny jest za mało mięsny- co to jest 4% drobiu? Tani, owszem, ale taniej wychodzi karmić kota drogą karmą niż bieganie do veta...Nie polecam Gourmeta dla kotów kastrowanych- zawiera mączkę rybną i ogólnie składniki pochodzenia rybnego, zakazane w karmieniu kotów "bezjajecznych" z powodu możliwości tworzenia się kamieni nerkowych.
![]()
#9 |
Raczkowanie
|
Domowe jedzonko dla małych kociaków
Mam pytanko do wizażanek mających kociaczki: Czy znacie jakieś domowe jedzenie, które mogę dać 1,5 miesięcznemu kotku??? Kupuję mu Whiskas Junior, ale wydaje mi się, że jest bardzo niezdrowy, gdyż kicia po nim ma rzadkie kupy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Domowe jedzonko dla małych kociaków
karma whiskas nie jest w ogóle dobra dla kotków-więkrzosc wiZOOżanek Ci tak powie
![]() ![]() A pozatym to jestes z miasta bardzo bliziutko mnie ![]() ![]()
#11 |
Raczkowanie
|
No właśnie, ogólnie to bardzo mało jest karm dla małych kocurków. Ekspedientka w sklepie zoologicznym mi powiedziała, że KitKat w ogóle karmy dla kociątek nie produkuje, friskas też nie. Pokazywała mi jakieś inne z firmy, której w ogóle nie znam! I nie mam pojęcia, czy nie produkuje ona jedzenia jeszcze gorszego od Whiskasa
Szkoda tylko, że jak na razie wizażanki nie podają jakiś przepisów, bo są mi naprawdę niezbędne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja mojemu kotkowi jak był malutki dawałam do jedzenia takie danie: drobno pokrojona pierś z kurczaka gotowana razem z ryżem i marchewką. Tak mi poradził hodowca ( po takiej karmie kupki nie są już takie rzadkie za sprawą ryżu).
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
te firmy których nie znasz to mogły byc raczej lepsze ...
![]() ![]() a tak na prawde whiskas jest mniej więcej na tym samym poziomie co karmy supermarketowe-tylko, że ma świetnie wyrobioną reklamę...
#14 |
Zakorzenienie
|
przepis od Jamaiki jest dobry, ja takie cos daje mojemu szczeniakowi
![]() ![]()
#15 |
Zakorzenienie
|
moze gerberek dla bobasków
![]() ![]()
#16 |
Zadomowienie
|
Ja swojej Topci jak była małA dawałam gotowy Royal dla malutkich kotków (są chyba 2 lub 3 rodzje karmy dla kotów do 12 miesiąca życia), ale żeby urozmaicić jej dietę podawałam również inne smakołyki. Gotowana pierś z kurczaka z marchewką, ryżem. Zamiennie kasza manna, kukurydziana, potem normalna kasza, rzadko makaron. Do tego czasami dodawałam też odrobinę oliwy (podobno działa dobrze na sierść). Zamiast piersi z kurczaka podawałam też gotowaną rybę (filet bez ości). Topcia zjadała też gotowane żółtko zmieszane z łyżką naturalnego jogurtu, kefiru lub śmietanki. Biały ser moje kotki uwielbiają. Podobnie jak gotowane brokuły
![]() Można również podawać gotową mokrą karmę zmieszaną z kawałkiem gotowanego mięska. Pozdrawiam.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
większośc sklepów ma skandalicznie mały wybór, whiskas, kitekat i dowidzenia
![]() doszłas sama do bardzo dobrego wniosku- whiskas i te podobne to jest bardzo zła karma, najlepiej zapomnij, że taką produkują. co ci polecam: mokre jedzonko animonda carny kitten http://animalia.pl/produkt.php?id=90 animonda vom veinsten junge katzchen http://animalia.pl/produkt.php?id=37 hill's kitten miamor kitten suche royal canin babycat acana kitten http://animalia.pl/produkt.php?id=7553 hill's kitten purina pro plan kitten na animalii kupisz wszystkie dobre karmy, których często nie ma w sklepach :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
rzadsza kupka jest naturalna u kociaka, gdy gwałtownie zmienia mu się dietę; z karmy stosowanej dotychczas powinno przechodzić się na nową karmę stopniowo, czyli mieszając dwie karmy i stopniowo zwiększając ilość nowej karmy; największy wybór jedzonka jest oczywiście u weterynarza; też polecam animalia.pl; a do picia oprócz wody - mleko dla kociąt i kotów "Klara" (krowiego nie powinno się podawać); myślę, że gotowa karma jest ok, ponieważ odpowiednio opracowana zaspokaja wszystkie potrzeby rosnącego kota; a co do whiskasa to ogólnie wiadomo, że to świństwo...wypowiadał się o nim też nasz weterynarz - pierwsze co to zaznaczył, żeby pod żadnym pozorem nie dawać tego maluchowi - koty wybierają nie to co najlepsze jakościowo, tylko to co najbarzdiej kwaśne, dlatego whiskas zakwaszając swoje karmy mimo niskiej jakości czyni je atrakcyjnymi dla kotów;
#19 |
Raczkowanie
|
ojjj dzięki wam bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Wszelkie mokre karmy kitekat, whiskas czy friskies są niezdrowe. To tak jak fast foody dla człowieka. Zawieraja bardzo mało białka a takiemu kociakowi jest ono niezbędne do prawidłowego wzrostu. Zmiana diety i oczywiście jedzonko z saszetki czy puszki jest powodem rozwolnienia. Daj kici rozgotowany ryż z posiekanym kurczakiem (najlepiej z nogi- mięso nie jest tak suche jak filet) i tartą gotowaną marchwią. Zarówno ryż jak i marchew działają utwardzająco na kupki. Z suchej karmy polecam royal..chociaż nie należy do najtańszych. Jakościowo podobna jest purina i jest tańsza. I najważniejsze..jeśli wprowadzasz nowe danie dla kiciusia to rób to stopniowo, tak aby przewód pokarmowy się przyzwyczaił.
A i mieszania karm nie polecam. Każda się różni składem. W efekcie może być tak, że kicia za dużo pochłonie witamin z jednej grupy, co wiadomo nie wpływa dobrze. Najlepiej nową karmę dawać jako deser w małych ilościach po zdjedzeniu przyrządzonego jedzonka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
No tak, ale sam KK powoduje rozwolnienie. Wiec niekoniecznie rozrzedzenie u kociaka moze byc spowodowane tylko nagla zmiana karmy.
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nawet przy zmianie np. royala na blomilla, które oba są dobre i pieruńsko drogie niestety, może kot dostać biegunki lub, częściej, zatkania- bo jego przewód pokarmowy potrzebuje czasu, żeby się przestawić z jednej karmy na drugą- ok 1-2 tyg. Czyli powinno się starą karme mieszać z nową, stopniowo dodając nowej. karmienie kota na zasadzie miesiąc to, a za miesiąc to jest bez sensu i nie powinno się tak robić ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Koleżanka powiedziała , że ona swojemu kotu dawała papkę: chleb z chudym mlekiem rozciamciany z posztetową. Co o tym sądzicie? Nie jestem przekonana co do chleba, choć ona mówiła, że jej kot to uwielbiał
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ta papka to jakies nieporozumienie ![]() to znaczy można tym karmic kota, alemy nie mówimy o tym poziomie opieki nad kotem, nie mówimy o tym, jak karmic kota, żeby nie zdechł z głodu, tylko "jak najlepiej karmić kota" No przynajmniej ja o tym mówię. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
nie dlatego sie pytam żeby wiedzieć, więc papka odpada
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny: to jak najlepiej karmić kota, żeby nie zbankrutować na drogich karmach? Ja mojemu daję awaryjnie jedzenie z puszki, suche chrupki ma cały czas w misce (KittyKat)
a z domowego jedzenia to daję mu ugotowane jajeczko na twardo i rozdrobnione, czasem trochę mleczka rozrzedzonego wodą i trochę warzyw, jak mamy akurat na obiad. Acha, no i tuńczyka z puszki w sosie własnym, ale radko, bo ma za dużo soli. I...już nie mam pomysłów. Nie mam doświadczenia w karmieniu kota, to jest mój pierwszy, dlatego mam spory problem, a puszkowego jedzeniu nie do końca ufam- mój śp pies roawalił sobie od puszkowego jedzenia trzustkę. |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
kupowac te karmy, które są dobre i dośc tanie
![]() np. Acana, pro formance, best choice..poszukaj na www.animalia.pl kitekata nie dawaj, bo to, co teraz oszczędzisz (choć raczej nie oszczędzisz) wydasz w przyszłości na weterynarza. Proszę, poszukaj na tym forum, juz tyle razy to pisałam ![]() jakie puszki dawałas swojemu psu? Moge cie zapewnić, że puszki animondy czy leonardo kotu nic nie rozwalą, bo nie mają tyle chemii, co wstyd i hańba whiskasy i kitekaty. raczej polecam karmienie gotowymi karmami- są zbilansowane (oczywiście te lepsze, whiskas jest zbilansowany tylko wg. reklamy:/) i lepsze dla kota niż karmienie tylko domowym jedzeniem. Poza tym sucha karma trochę usuwa kamień nazębny. A puszki zawierają dużo wody, co jest ważne przy profilaktyce chorób nerek ---> http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=87961 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:47.