|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Książeczka dla 5 latka w rodzaju "Skąd się biorą dzieci?"
Dziewczyny pomóżcie?
Od kilku dni moja Julia (5.5 roku) zadaję mi pytania w rodzaju, po co chłopcy mają jajeczka - jak mają siusiaki, jak ten dzidziuś co mieszka w moim brzuszku tam wszedł...Chciałabym jej nie zbywac tylko tak jakoś odpowiedznio do jej wieku przekazać jej prawdę ale nie zszokować. Czy może znacie jakieś fajne książeczki, które w bardzo przystępny dla jej wieku sposób o tym mówią? ALe nie chcę aby mijały się z prawdą tylko nazywały części ciała "po imieniu"...Chętnie też kupiłbym jej jakąś pozycję w stylu "poznaj swoje ciało" i jeśli znacie coś fajnego to czekam na wiadomość.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Książeczka dla 5 latka w rodzaju "Skąd się biorą dzieci?"
O ciele jest sporo ksiazek na rynku ,my mamy dlaczego burczy mi wbrzuchy z serii :ciekawe dlaczego "
druga "magiczna księga ciała"-tutaj jest rozdzial skad sie biora dzieci ,jest i plemnik i macica. ale nie ma jak plemnik sie przedostał do mamy ![]() tłumacze tak od zawsze ,obecnie dziecka ma 6,5 roku nie zadaje bardziej dociekliwych pytan. czesci ciala nazywam po imieniu raczej medyczne okresllenia ,niestety j.polski jest ubogi w okreslenia ludzie albo jest wulgarny albo wcale go nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja wypożyczyłam z biblioteki świetną, moim zdaniem książkę (w formie komiksu) "Piotruś, Kasia i Maleństwo".
Mam 4,5 letniego synka. Najpierw sama ją przeczytałam i uwazam ,że jest dobra, ale poczekam, jeszcze około roku,żeby mu ją przeczytać. Dla 5-cio, 6-cio latka w sam raz. Znalazłam taki link: http://www.uraeus.home.pl/poza3.html Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
marandi -super!! bardzo Ci dziękuje za linka i włąsne odczucia co do książeczki. Jutro poszukam - może jest dostępna w jakiejś księgarni.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:58.