|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
średnio-problemowa cera szesnastolatki :)
Witam cieplutko!
Chciałam zasięgnąć porad odnośnie pielęgnacji mojej cery, w gruncie rzeczy nie jest problemowa, ale jest w niej kilka rzeczy, które naprawdę mnie denerwują. Nie chcę jeszcze młodej cery tak przeciążać różnego typu kosmetykami, bo ogólnie rzecz biorąc pudrów, podkładów fluidów nigdy nie stosowałam i chcę, żeby tak pozostało ![]() Mam cerę mieszaną- suche policzki, czoło broda- normalne. Nos- masakra, świeci się maskrycznie. Jest wrażliwa i skłonna do alergii, uczulona na świetlik, zbyt duża ilość alkoholu w kosmetykach mnie podrażnia. I tak, co mnie dręczy: - ogromne cienie pod oczami, zapewne też od niewyspania, stosowałam żel aloesowy z avonu i krem rozjaśniający cienie- nie pomaga - wągry na nosie- nie umiem ich wyciskać, stosowałam płatki clerasilu-efekt marny, olejek pichtiowy + nafta- naftę kupiłam chyba złą, ale na każdej którą oglądałam pisało, że jest do włosów ![]() -czerwone płatki nosa i popękanie naczynka- od pół roku wcinam rutinoscorbin, smarowałąm maścią z arniki i miejscowo kremem z erisa do cry naczynkowej- nie pomogło ani troszeczkę, nawet na zaczerwienienie; słyszałam, że pomaga maść arcalen, chociaż nie jest do tego przeznaczona, nie wiem, czy warto zaryzykować - dziwne grudko-krosty-przebarwienia na brodzie- nie mam poęcia co to jest ![]() - moja buzia wygląda na bardzo zmęczoną, ma nierówny koloryt, wokół ust jest żółta! -rozszerzone pory na części policzków (bliżej nosa) Wiem, że nie ma kosmetyku cud, ale chciałabym, aby ktoś pomógł mi dobrać jakieś kosmetyki, a w szczególności krem, bo żel do mycia używam z aa do cery tłustej i mieszanej- całkiem nieźle się sprawuje, tonik z ziaji z aloesem, ale jak się skończy zmieniam na ten do cery naczynkowej- bardziej mi odpowiadał. Myślałam o kremie z daxa do cery mieszanej z problemami naczynkowymi, ale chyba jestem na niego za młoda... Czytałam dużo wątków na interesujące mnie tematy, jednak mam coraz większy mętlik w głowie, od pół roku próbuję sobie dopasować odpowiednie kosmetyki i jakoś mi nie idzie... Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: średnio-problemowa cera szesnastolatki :)
Mam prawie taką samą cerę, jak Ty, z tego co ją opisałaś. Ja niestety używam puder, bo muszę zatuszować moje niedoskonałości... Nos też się świeci niemiłosiernie. Używam żelu-peelingu z Nivea Visage Young i z tej samej serii tonik i żel-krem, ale niestety ten krem ma w składzie Alkohol Denat i od iluś dni używam jogurtowego eliksiru Beauty MIlky z Bielendy, jest świetny
![]() Bardzo chciałabym odstawić puder... Ale jak? Jak nic mi nie pomaga na różową twarz... Od czasu do czasu wyskoczy mi pryszcz. Mam płytkie wagry na nosie i brodzie. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mam cerę mieszaną- suche policzki, czoło broda- normalne. Nos- masakra, świeci się maskrycznie. Jest wrażliwa i skłonna do alergii, uczulona na świetlik, zbyt duża ilość alkoholu w kosmetykach mnie podrażnia.
skad ja to znam ![]() - ogromne cienie pod oczami lacze sie w bolu. aktualnie uzywam flos lek z babka lacentowata. mnie nie podraznia a cienie jak byly tak sa - wągry na nosie rowniez mam ale nie szaleje jakos z tego powodu. sa bo sa. i tak stracilam wiare w zwalczenie tego paskudztwa. moze same zejda ![]() -czerwone płatki nosa i popękanie naczynka tez jem rutinoscorbin i tez przerabialam krem erisa. ten krem jest do bani!! narobil mi taka masakre na buzi ze az przykro ![]() - dziwne grudko-krosty-przebarwienia na brodzie rowniez pojecia nie mam co to jest ![]() - moja buzia wygląda na bardzo zmęczoną, ma nierówny koloryt, wokół ust jest żółta! kurcze. wokol ust zolta ![]() -rozszerzone pory na części policzków (bliżej nosa) tak. walka z wiatrakami. ale jakos udaje mi sie to uspokoic poprzez mycie buzi na przemian ciepla i zimna woda (dziala to takze na naczynka) potem woda termalna i na to krem. mam nawilzajacy. chcialabym nawilzajaco matujacy ale z filtrem. kolejny problem ![]() OK. teraz o kosmetykach. mysle ze to zabawa w dzialajaca na zasadzie prob i bledow niestety. krem na dzien to najlepiej abys uzywala z filtrem. ja szukam takiego co ma filtr i matuje. na noc uzywaj jakiegos kremu z na naczynka lub np. z wit C bo tak mi dziewczyny radzily lub rozex (to jest masc. ostatnio czytalam ze mozna ja dostac bez recepty ale nie wiem) jesli to czym myjesz i tonizujesz buzie jest ok-zostan przy tym. no i dodatkowo moze peelinig? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny
![]() Seria ivea visage young była najbardziej badziewną jaką stosowałąm, niezamierzam do niej wrócić. Na niespodzianki przed okresem stosowałąm maść cynkową, teraz jż nie pomaga ![]() Na wągry kiedyś stosowałam szczoteczkę- było lepiej, szczoteczka się złamała, wągry są nadal. Ja mam pharmaceris capilaril K- 1% active- krem na rozszerzone naczynka krwionośne z erisa. W sumie ani nie pomógł, nie nie zaszkodził. To u mnie wygląda jak jakieś krosty, nie wiem, może blizny po pryszczach? No i właśnie kolor- moja buzia jest szara i wokół ust żółta- paskudnie to wygląda. Jest zmęczona jak cera 50-latki, a chciałąbym, żeby była świeża i promienna ![]() A mogłabyś mi powiedzieć coś więcej na temat tego Rozexu? I czy pomaga?
![]() |
#5 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A byłaś może u kosmetyczki? Ona powinna ci doradzić. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Tez mam podobne problemy... cera mieszana, policzki gładkie jak pupcia niemowlaka tak samo góra czoła, a nos świecący, broda... czesto wyskocza takie pojedyncze pryszcze ktore niewygladają fajnie... i lekkie blizny po wypryskach na brodzie i w dole czoła.
Macie moze jakis sprawdzony kosmetyk na blizny? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
rozex mi naprawde bardzo pomogl. na skladach sie nie znam ale wiem ze uzywa sie go do leczenia tradzika rozowatego. ja dostalam na lojotokowe zapalenie skory i zle krazenie krwi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za zainteresowanie, ale jeśli ktoś nie ma trądziku różowatego, to nie powinno mu się polecać maści na niego, bo można sobie wyrządzić większą szkodę
![]() patIŚ To taka zwykła szczotezka do mycia twarzy- do kupienia w drogerii.
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
No jasne
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
hehe, ja akurat brushingu w swoim salonei nie bede miala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
A ja mam wagry na nosie, i niezidentyfikowane obiekty na brodzie (jakby wpelnione woda krostki), na policzkach wyczuwalne pod palcami grudki, no w losowych miejscach na twarzy małe pryszcze.... eh.....wszystkiego mi sie odechciewa patrzac w lustro....
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Nie mam pojęcia, czym mogą być te grudki...:?
W każdym razie u mnie już lepiej ![]() ![]() ![]() P.S. Emilio- mniejsze koszty w takim razie ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Rozmarynek calma moze zapychac
Maggie , a wiesz bardziej ze wzgledow higienicznych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Więc jaki krem nawilzajac polecasz, Emilio? A Wy, Wizażanki? DObrze by bylo, jakby dodatkowo mial filtry... Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
grudki na nosie to mnie meczy i za pierona nie moge sie ich pozbyc
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
a jaka masz cere? do norm , suchych jest super iwostin bo jest i nawilzajacy i odzywczy,i avene tez sa tresciwe, jelsi masz tłusta to lrp dla skor tłustych
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
hmmm..... chyba mieszana, czase.... Masz na myśli Iwostin o przedluzonm dzialaniu? Czy nawilzajacy? Czy jakis jeszcze inny...? thx za odp;*
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
zarowno ten i ten MOZE ale nie musi Cie zapchnąc, kierowalabym sie raczej ku 20SPF tylko pamietaj zeby zachowac takie oznaczenie filtrow trzeba 1, 5 ml nalozyc i ne mozna zdestabilizowac parsolu mikką , talkiem , etylhexylem, titanum dioxide, zinc oxide
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
no problem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:06.